serek mascarpone - 6416 przepisów (strona:28/428)

Kakaowy krem z serka mascarpone i kremówki (bez żelatyny) 107

łyżką tuż po przygotowaniu. Z podanych proporcji wychodzi dość sporo kremu i wystarczy go na przykład na trzykrotne przełożenie oraz dekorację tortu o średnicy około 22 cm. Polecam! 500g serka mascarpone 500 ml śmietanki 30-36% 5 łyżek cukru pudru (płaskich) 3-4 łyżki kakao   Śmietankę (schłodzoną!) z cukrem pudrem ubić na sztywno (*), a następnie delikatnie połączyć z serkiem(...)kakao. Krem nadaję się do użycia bezpośrednio po przygotowaniu. (*) Jeśli śmietanka nie chce idealnie zesztywnieć to nie ma problemu, ponieważ jeśli będzie lekko płynna - można i taką połączyć z serkiem mascarpone, a krem także będzie stabilny oraz idealnie trzymający formę. Przykładowe wykorzystanie kremu:   Tort Szwardzwaldzki/Czarny Las- przepis wkrótce

Di gotuje
Torcik na zimo z truskawkami i mascarpone 682

mascarpone, trochę śmietanki, żelatyna i zmiksowane truskawki, całość lekko dosłodzona. Na wierzch truskawki i galaretki truskawkowe. Polecam i życzę miłego piątku :-) Tortownica 20 cm Składniki masa: 500 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% 15 zblendowanych na mus truskawek 3 łyżki cukru pudru 100 ml przegotowane ciepłej (nie gorącej) wody 3 łyżki żelatyny Dodatkowo: biszkopty okrągłe 2 galaretki truskawkowe truskawki(...)wodzie i pozostawiamy do napęcznienia. Truskawki blendujemy. 2 galaretki rozpuszczamy w 600 ml wrzątku, odstawiamy do ostudzenia.  2. Do misy miksera dajemy śmietanę, ubijamy. W drugiej misie miksujemy serek mascarpone z cukrem pudrem, jak ładnie nam się połączy dodajemy do śmietany i miksujemy na niskich obrotach, żeby składniki się połączyły. 3. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, jak się

kruche babeczki
Grillowany melon z imbirowym mascarpone 163

Melon przeważnie jemy na surowo, ale grillowany z syropem z agawy naprawdę smakuje wyjątkowo. Z serkiem mascarpone imbirowym gdy go podamy, to ciekawe połączenie smakowe uzyskamy.  Składniki: na 2 porcje ½ melona malaga, 150 g serka mascarpone, 5 łyżeczek syropu z agawy, 1 łyżeczka startego świeżego imbiru, 1/3 laski wanilii, 2 kruche krówki, oliwa do wysmarowania rusztu. Przygotowanie: Imbir obieramy(...)grillujemy z każdej strony ok. 4 min. (można grillować dłużej na górnym ruszcie). Pod koniec melona smarujemy  syropem z agawy. Na talerzu układamy po dwa kawałki melona, dodajemy serek mascarpone i całość posypujemy skruszoną krówką.  Rada: Należy zwrócić uwagę na to, żeby melon nie był przejrzały, świadczy o tym  zbyt duża miękkość i intensywny zapach. Smacznego

Moniki Smakołyki
Tort z jagodami 313

Delikatny biszkopt przełożony kremem na bazie serka mascarpone. Przepleciony frużeliną jagodową , to niezwykle smaczny i przede wszystkim, lekki tort. BISZKOPT: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej KREM: 200g śmietanki 36% 250g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 3-4 łyżki frużeliny jagodowej 1/2 szklanki jagód Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną. Żółtka oddzielić(...)Wymieszać łopatką. Wylać do formy o średnicy 18cm. Nie należy natłuszczać brzegów. Piec w 160*C przez 25min. Po całkowitym wystudzeniu przekroić na 4 równe krążki. KREM: śmietankę i serek mascarpone przełożyć do misy miksera i ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder. Podzielić krem na 4 części. Jedna powinna być trochę większa, do obłożenia. Na każdy krążek wyłożyć

https:KKuchniaMniam
Krem z Milky Way do tortu 511

konfiturą lub frużeliną owocową. Osobiście polecam moją ulubioną frużelinę malinową   Składniki: 400 ml śmietany kremówki 30/36% ok 180 g batoników milky way, pokrojonych w kostkę 500 g serka mascarpone, schłodzonego Wykonanie: W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy kremówkę. Gdy trochę się podgrzeje dodajemy pokrojone batoniki (nie zdejmujemy rondelka z palnika). Całość dokładnie mieszamy(...)palnika i odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą. Wkładamy masę czekoladową na noc do lodówki. Następnego dnia kremówkę z milky way i serek mascarpone umieszczamy w misce. Przy pomocy miksera mieszamy całość do momentu otrzymania gęstego kremu (wolne obroty, ok 3-4 min).   Uwagi: Serek mascarpone i kremówka

Słodki Pomysł
Ciasto Tiramisu + film 124

biszkopt 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia                      masa  2 serki mascarpone po 250 g 500 g śmietany kremówki 36% 3/4 szklanki cukru pudru szklanka kawy rozpuszczalnej lub parzonej (ostudzonej) 4 - 5 łyżek naturalnego kakao przepis Do miski przekładamy oddzielone od żółtek(...)rozgrzanym do 180 st.C. Po upieczeniu i wystygnięciu biszkopt przekrawamy na pół . Do miski wlewamy śmietankę kremówkę i ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz stopniowo serek mascarpone . Jedną część biszkopta nasączamy wystudzoną kawą około pół szklanki. Na biszkopt nakładamy połowę masy z serkiem mascarpone a wierzch posypujemy kakao. Na kakao kładziemy drugą część biszkopta odwróconą górną

Smakowite Dania
Tiramisu bez jajek 186

przepisem nie chciała się podzielić. :) Gdy w końcu udało mi się go z niej wydobyć, wiedziałam już, dlaczego nie chciała mi go zdradzić. Otóż przepis ten pochodził ... z opakowania serka mascarpone! :):):)  Podaję i polecam Wam zatem ten "sekretny" przepis, jeśli jeszcze go nie wypróbowaliście. :) Składniki:  250 gramów serka mascarpone 130 gramów śmietany kremówki  100 gramów podłużnych biszkoptów(...)mocną kawę rozpuszczalną) i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie wymieszaj ją z likierem (lub rumem, jak u mnie).  Śmietanę ubij na sztywno, dodaj cukier puder, następnie wymieszaj z serkiem mascarpone. Mieszaj całość tylko do połączenia się składników (w innym przypadku masa się zważy).  Przygotuj naczynie, w którym umieścisz deser.  Biszkopty maczaj w kawie i alkoholu, układaj następnie

Garniec Magalie
Deser z czereśniami i kardamonem 129

Jeden z moich ulubionych deserów z wykorzystaniem świeżych czereśni. Pycha! W roli głównej krem pâtissière wymieszany z serkiem mascarpone i szczyptą pachnącego kardamonu… Na wierzch nałożyłam wydrylowane czereśnie i polałam sosem czekoladowym. Przepyszna propozycja na weekend Zrobicie? Składniki (na 4 porcje) : 1 szklanka mleka 3 żółtka 4 łyżki cukru 1 serek mascarpone (250 g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta(...)ogień i dodajemy masę do mleka, całość energicznie mieszając. Gotujemy, aż masa uzyska konsystencję budyniu, nie przerywając mieszania (bo zrobią się grudki!). Gotowy krem pâtissière studzimy, następnie miksujemy z serkiem mascarpone i szczyptą kardamonu. Sos czekoladowy: W rondelku podgrzewamy śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączamy gaz. Dodajemy połamane czekolady i mieszamy do całkowitego połączenia składników. Studzimy

Oryginalny smak
Wytrawna włoska crostata 193

potraw. Tym razem przygotowałam pyszną włoską crostatę - z włoskim boczkiem - panccetta, dużą ilością sera i ... kurek:) Danie bardzo przypomina pizzę, różni ją jedynie to, że nie zawiera drożdży. Dodatek serka mascarpone w cieście podkreśla włoski charakter potrawy, zaś zimna woda sprawia, że ciasto jest puszyste i zarazem chrupiące. A natka pietruszki nadaje daniu wspaniały aromat i ziołową nutę...  Ciasto(...)szklanki mąki pszennej,125g serka mascarpone,3 łyżki zimnej margaryny,1/2 łyżeczki soli,łyżeczka soku z cytryny,3 łyżki zimnej wody. Mąkę przesiać, dodać sól, zimne masło i serek mascarpone. Posiekać nożem. Dodać sok z cytryny oraz zimną wodę. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 20minut do lodówki.  Następnie rozwałkować i wylepić dno formy

Z miłości do słodkości
Krem czekoladowy z nutą pomarańczy 207

Niedzielę umilamy sobie deserem z czekolady i pomarańczy. Puszysty i delikatny krem na bazie serka mascarpone i bitej śmietany połączyliśmy z rozpuszczona gorzka czekolada oraz startą skórka z pomarańczy. Z racji tego, że wieczory są coraz zimniejsze biszkopty nasączyliśmy sokiem pomarańczowym z odrobiną wódki - aby deser delikatnie rozgrzewał :) Spróbujcie sami, bo jego przygotowanie trwa tylko kilka chwil. SKŁADNIKI: Deser(...)osób. 100 g gorzkiej czekolady 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30 - 36% 2 łyżki cukru pudru 1 pomarańcza 20 ml wódki (opcjonalnie) 70 g okrągłych biszkoptów SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystygnięcia. Na tarce o małych oczkach ścieramy skórkę z pomarańczy. Do miseczki wyciskamy sok z pomarańczy, a następnie dodajemy do niego wódkę (opcjonalnie

W kuchni Katie
Torcik z kremem budyniowym z serkiem mascarpone i nutą czarnej porzeczki 109

Mój maślany krem budyniowy z serkiem mascarpone - klik zyskał sporą popularność, więc tym razem prezentuję Wam szybkie, ale i bardzo smaczne ciasto z jego udziałem, o które tak bardzo prosiliście. Naprawdę wprost rozpływa się w ustach i znika ekspresowo. Polecam! A na końcu przepisu możecie przeczytać kilka słów o uroczej desce (*) lekko widocznej na powyższych zdjęciach. (Tortownica o średnicy(...)Krem:   1 budyń waniliowy (bez cukru; może też być śmietankowy) 75g cukru (5 płaskich łyżek)   300 ml mleka 100g masła (minimum 82%) 250g serka mascarpone  Dodatkowo: około 150g biszkoptów na dwie warstwy 1 słoik (około 270g) dżemu z czarnej porzeczki Przygotować krem.   Z 300 ml mleka odlać odrobinę i rozmieszać w nim budyń. Pozostałe mleko zagotować

Di gotuje
Tarta z malinami mascarpone i mlekiem skondensowanym 129

Write a review Save Recipe Print Składniki na spód 250g mąki tortowej 150 g zimnego masła 3 łyżki cukru Odrobina soli 1 jajko Składniki na masę 250g serka mascarpone 250 ml mleka skondensowanego słodzonego 2 jajka pudełeczko malin Instructions Posiekaj na "kaszę" mąkę, cukier i masło. Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto. Owiń ciasto w folię spożywczą i schłodź(...)lodówce. Zmiksuj serek mascarpone z jajkami i mlekiem skondensowanym. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na papierze do pieczenia starając się stworzyć zgrabne koło. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wysmaruj formę do tarty grubo masłem. Przełóż ciasto do formy papierem do góry. Dociąż spód tarty, aby się nie odkształciła w trakcie pieczenia. (Do dociążenia spodu tarty możesz użyć kawałków

Rusty Fork
Deser z czerwoną porzeczką i winogronami 90

Kolejny bardzo szybki deser szklankowy, który może zrobić każdy, bez względu na umiejętności. Krem na bazie serka mascarpone pasuje do wszystkich owoców. Tym razem proponuje połączyć czerwoną porzeczkę, bezpestkowe winogrona oraz chrupki w czekoladzie, które można kupić w prawie każdym markecie (bardzo często dostępne w dwóch wersjach – w białej i mlecznej czekoladzie). Całość wygląda bardzo kolorowo, a smakuje rewelacyjnie(...)Gorąco polecam sprawdzić ten niezwykle świeży deser. Składniki 100 g czerwonej porzeczki Kilka winogron 250 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru pudru 40 g chrupki w czekoladzie Przygotowanie Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem za pomocą miksera. Następnie dodajemy do niej serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Na dół szklanki wrzucamy kilka porzeczek, winogron i chrupki w czekoladzie

Programista w kuchni
Deser z czerwoną porzeczką i winogronami 137

Kolejny bardzo szybki deser szklankowy, który może zrobić każdy, bez względu na umiejętności. Krem na bazie serka mascarpone pasuje do wszystkich owoców. Tym razem proponuje połączyć czerwoną porzeczkę, bezpestkowe winogrona oraz chrupki w czekoladzie, które można kupić w prawie każdym markecie (bardzo często dostępne w dwóch wersjach – w białej i mlecznej czekoladzie). Całość wygląda bardzo kolorowo, a smakuje rewelacyjnie(...)Gorąco polecam sprawdzić ten niezwykle świeży deser. Składniki 100 g czerwonej porzeczki Kilka winogron 250 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru pudru 40 g chrupki w czekoladzie Przygotowanie Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem za pomocą miksera. Następnie dodajemy do niej serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Na dół szklanki wrzucamy kilka porzeczek, winogron i chrupki w czekoladzie

Programista w kuchni
Tarta z mascarpone na spodzie z paluszków 131

Tarta z kremem z dodatkiem serka mascarpone na lekko słonym spodzie z paluszków  z dodatkiem świeżych truskawek. Niebo w gębie! Dosłownie! Przepis na tę bajeczną tartę znalazłam w czasopiśmie BAKE from scratch. Zaintrygował mnie spód tarty wykonany na bazie paluszków, słonych paluszków. Dokonałam kilku modyfikacji i sama nie mogę w to uwierzyć jak pyszna tarta może być(...)rozdrobnionych paluszków z ciastkami i dobrze mieszamy. Formę dotarty smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Wykładamy spód i boki tartownicy ciastem. Dobrze uklepujemy i wstawiamy do lodówki.   Krem: 250g serka mascarpone 250ml śmietanki 30 % 1 całe duże jajko 1 żółtko 55 g brązowego cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier wanilinowy W rondlu doprowadzamy śmietankę z cukrem wanilinowym do wrzenia

Rusty Fork