Gęsty, kremowy koktajl malinowy z dodatkiem serka waniliowego, soku z jabłka i banana Składniki na 2 porcje: 1 serek waniliowy 2 szklanki malin 1 dojrzały banan
Moja Galeria SmakuKawowe gofry z ricotty*; z chałwą i malinami *z ubitym białkiem Obiecane kiedyś tam, po tych bez ubijania, nie wiem teraz które
More food, love and dreamsMoja dzisiejsza propozycja to szybkie i pyszne kluseczki. Ja podałam je z pestkami granatu ale tutaj pełna dowolność, dodajcie ulubione owoce. Zapraszam serdecznie i gorąco polecam
Moje Małe CzarowanieKakaowy omlet gryczany; z ricottą, malinami i gorzką czekoladą Odzwyczaiłam się od smażenia omletów, choć nie powiem ten z mąki gryczanej wyszedł naprawdę fajnie
More food, love and dreamsWspominałam już przy okazji niskocholesterolowego miksu warzywnego , że chciałam przyrządzić rodzicom obiad, spełniający kryteria kuracji dla osób o podwyższonym poziomie cholesterolu. Poza tamtymi warzywami przygotowałam wtedy
Życie zamknięte w smakuPrzedstawiam dzisiaj przepyszne i szybkie danie z sezonowymi letnimi składnikami. Ulubiony makaron z pieczonym kurczakiem, kawałkami chrupiącej cukinii i szpinakiem w delikatnym sosie śmietanowym z dodatkiem
karmelowySzybka kolacja, czyli zapiekanki z pieczarkami. To danie to wspomnienie dzieciństwa, często robione przez moją mamę na kolację wczasach, gdy sklepy świeciły pustkami. Nie było wtedy
Bernika - moj kulinarny pamietnikSernik nowojorski – sernik New Yorker. Chyba najlepszy sernik na świecie. Kremowy, aksamitny, wręcz satynowy. Bardzo lekki. Pieczony, ale podawany na zimno. Gładki, rozpływający się w
Pociąg Do KuchniC hłodzący, chrupiący, szybki, idealny na upału. Dzięki dodaniu kwasu buraczanego można serwować bezpośrednio po zrobieniu. Zamiast kalorycznej śmietany aromatyczny serek z czosnkiem i
SzczyptaSmaQA co ? jak mawia moja koleżanka "kto bogatemu zabroni?". Pizzy z kiełbasą jeszcze nie jadłam a teraz Wam powiem że wyszła przepyszna. Użyłam tutaj
Moje Małe CzarowanieOto moja propozycja na szybki obiad dla zapracowanych: placki z ugotowanymi ziemniakami. Do tego dania wykorzystacie pozostałe ziemniaki z poprzedniego obiadu, co zapobiegnie wyrzucaniu jedzenia. Placki/nale
Przepisy AleksandryWiele razy spotkaliście się z figami pod różną postacią – ja pierwszy raz usłyszałam o nich będąc jeszcze nastolatką gdy firma Onken wprowadziła na regały sklepowe
Magiczny GarnekBabka ziemniaczana dobra na każdą porę roku. Wiosna i latem z młodych ziemniaków przybiera innego smaku, zimą jest bardziej wytrawna i tutaj z dodatkiem dyni delikatna
Moje Małe CzarowanieDo tej pory słyszałam wiele dobrego o muszlach św. Jakuba zwanych inaczej przegrzebkami ale nie miałam możliwości ich spróbowania. Tym razem udało mi się zakupić mrożone
Moje Małe CzarowanieInna wersja naszych rodzimych knedelków ze śliwką czy truskawką. Te są wprost z Tyrolu i tu nie wiem czy bardziej austriackiego czy włoskiego? Tak czy siak
Moje Małe Czarowanie