ser - 17000 przepisów (strona:884/1134)

Szybka zupa jarzynowa czyli Zupowy Wtorek odc.63 227

minuty. Zalewamy bulionem i przecierem. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok 15 minut tak by warzywa stały się miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem. Nalewamy do miseczek. Posypujemy serem i podajemy. Moje dzieciaki zażyczyły sobie do tej zupy makaron

Dzieje kuchennej Wiewióry
Malinowy obłęd – czekoladowy sernik na zimno z malinami 406

średnicy 22 cm smarujemy masłem i delikatnie obsypujemy bułką tartą. Masą wykładamy dno tortownicy i wstawiamy na 20 minut do zamrażalnika. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Ser miksujemy z cukrem pudrem i kakao. Wlewamy przestygniętą żelatynę i miksujemy do połączenia się z masą. Przelewamy do tortownicy. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Galaretkę rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku

VioletoweKucharzenie
Między Cezarem a Mussolinim, czyli kuchnia renesansu 280

miasteczka i państewka. Gdyby szukać wspólnych płaszczyzn, można wskazać na elitarność zup, które bezwzględnie stanowiły pokarm klas wyższych. W zamożnych domach używało się przy tym dużo cukru, którym obtaczano sery i pieczenie. Sałatki natomiast, podawane po daniu mięsnym, miały ostatecznie zaspokoić głód. Dodawano do nich wszystko, co mogło się zmarnować i nie zostało wykorzystane do innych potraw, nie pomijając

Bon Ton Italia
Pajata – rzymski przysmak przyprawiający o dreszcze 321

Polsce popularna jest kaszanka, we Francji spleśniałe sery, we Włoszech istnieje także całkiem pokaźny wybór dań przyprawiających nieobeznanych o dreszcze. Pagliata, nazywana w dialekcie rzymskim także pajata, to jelito cienkie młodego cielaka karmionego jeszcze mlekiem. Przysmak kuchni rzymskiej, który znajdziemy jednakże w niewielu trattoriach. Gusta turystów są wszakże dalekie od próbowania tak kontrowersyjnych, lokalnych specyfików. Zgodnie ze sztuką kulinarną, jelita

Bon Ton Italia
Co zrobić gdy zwarzy się polewa czekoladowa? 2691

PANIKĘ ! Każdy chyba chociaż raz w życiu robił polewę czekoladową. Za pewne większości chociaż raz się polewa zwarzyła (i tu uwaga do osób mających uwagi co do ortografii - śmietana, ser, polewa się warzą czyli oddziela się tłuszcz od reszty, która robi się grudkowata. My natomiast te rzeczy możemy zważyć - czyli sprawdzić ich masę - one same się nie zważą, a jedynie

Jedzeniomania
Domowa Chałka 199

robi furrorę i smakuje wszystkim :) Ten przepis można swobodnie modyfikować w zależności od potrzeb. Jeśli ktoś chciałby zrobić chałkę bardziej 'chlebową' tzn. lepiej pasującą do wędliny, sera i innych wytrawnych rzeczy, zastępującą normalny chleb to polecam zmniejszenie ilości cukru (lub w ogóle nie dodawanie go), a zwiększenie ilości soli (można dodać również inne przyprawy). Ja jako, że raczej mało słodzę

Jedzeniomania
Domowe pesto z rukoli 162

Listki umieścić w blenderze kielichowym. Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do rukoli i bazylii. Osolić (lepiej najpierw dodać mniejszą ilość soli, gdyż parmezan jest dość słonym serem; dosolić pesto można również na końcu), dodać nerkowce oraz oliwę (ilość oliwy można regulować, w zależności od upodobań, mniej oliwy da bardziej "zwarte" pesto, więcej - rzadsze), zblendować. Kiedy składniki się

Moje Qulinaria
Naleśniki z kaszy jaglanej 189

łyżkę oleju, wlewamy ciasto i smażymy naleśniki. Olej dałam tylko przy smażeniu pierwszego, następne smażymy na suchej patelni. Naleśniki z kaszy jaglanej podajemy z ulubionym dżemem, owocami, musem jabłkowym, serem lub… z czym kto lubi. Najlepsze są świeże, podane zaraz po usmażeniu. Pomijając cukier lub stewię możemy przygotować naleśniki w wersji wytrawnej (np. ze szpinakiem). Smacznego. Wydrukuj przepis The post

mojewypiekiinietylko
PÓŁMISEK MIĘS … PIECZONE ZIEMNIAKI … SERNIK I SZARLOTKA czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W C.K.BROWAR 202

Krem cebulowy z grzankami i parmezanem DANIA GŁÓWNE : JA : Płyta C.K. ( żeberka , kotlet wiener schnitzel , golonka , ziemniaki zapiekane , kapusta zasmażana ) BASIA: Półmisek C.K. ( grillowana wołowina , wieprzowina , drób zapiekany w serze , frytki , ziemniaki zapiekane , ziemniak chilijski ) DESERY: JA : Apfelstrudel z sosem waniliowym BASIA: Sernik wiedeński z owocami ______________________________________________________________________________________________________ NASZA OFERTA : Obejmowała 3-daniową ucztę wraz z winem i świeżo wyciskanym sokiem

Ostra na Słodko
Śniadaniowe placuszki bananowo-miodowe 215

jest prosty, a jego wykonanie naprawdę szybkie, dzięki czemu już po chwili możemy się cieszyć ciepłym, pożywnym śniadaniem. Spróbujcie. Zapraszam również na: Placuszki z kiwi Racuchy, czy placuszki z serem Placuszki kukurydziane Placuszki z jogurtu greckiego Składniki: 8 łyżek mąki pszennej 1 łyżka płynnego miodu 1 szklanka mleka 1 całe jajko 1 łyżka wody 1 średni banan miód, drzem

Słodkie okruszki
Sernik z brzoskwiniowym musem :) 126

budyń śmietankowy (proszek) Na początek ubijamy jaja z cukrem na puszystą masę, powinna blednąć z czasem w trakcie ubijania. Brzoskwinie blendujemy na gładką masę. Do ubitych jaj dodajemy ser, masę brzoskwiniową i wsypujemy budyń. Całość mieszamy jedynie do połączenia się składników. Na dno tortownicy (u mnie średnica 24 cm) wykładamy ciasto z lodówki, następnie wlewamy na nie masę serową

MamaOskarka
Dupa pawiana na ciemnym spodzie. 192

już osiągnie ten stan, energicznie mieszamy galaretkę razem z serkiem. Na biszkopcie układamy lody, można je przeciąć na pół, aby nie wystawały ponad warstwę serową. Po czym zalewamy je serem zmieszanym z galaretką. Wkładamy do lodówki, aż masa serowa stężeje. BITA ŚMIETANA: 250 ml śmietanki 30%, bądź 36% 1/4 szklanki cukru Łyżeczka żelatyny 1/3 szklanki zimnej wody.  Żelatynę zalewamy

MamaOskarka
Chińska zupa ostro-kwaśna 253

Lekka, smaczna i bardzo prosta chińska zupa o specyficznym ostro kwaśnym aromacie. U mnie wersja z piersią kurczaka, który wegetarianie mogą zastąpić serem tofu. Składniki: 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego pierś z kurczaka 2 łyżki mąki ziemniaczanej kilka grzybów mun 50 g bambusa z zalewy jajko mała cebula 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu

wyzwania kuchenne
Pasta brokułowo-serowa 240

Wieluń jogurt naturalny Brokuła podzielić na różyczki i ugotować, aż będzie mięciutki. Następnie dobrze osączyć z nadmiaru wody i wystudzić. Potem ugotowanego brokuła przełożyć do rozdrabniacza, dodać czosnek oraz ser. Wszystko zmiksować na jednolitą masę dodając jogurtu, aby uzyskać odpowiednią konsystencję do smarowania.  Zamiast czosnku można dać odrobinę soli i pieprzu.  Pastę podałam na extra cienkich wafelkach ryżowych

Monia miesza i gotuje
Wiosna w Jung & Lecker 96

Orzeźwiające i bardzo przyjemne. Riesling Bremmer Calmont 2013 z winnicy Franzen Przyjemnie owocowe z dobrą kwasowością. Wyczuwalne słone akcenty. Doskonałe do grillowanych owoców morza, białego mięsa, jagnięciny i twardych serów. Savignon Blanc trocken 2013 z winnicy Domtalhof Eimermann Klasyczne Savignon Blanc ze sporą kwasowością. Jednocześnie sporo cukru resztkowego. Pić do sałat oraz szparagów. Weißburgunder Bischofsberg Spatlese trocken 2012 z winnicy

królestwo garów