ser żółty - 6379 przepisów (strona:329/426)

CUKINIA FASZEROWANA SZYNKĄ I PAPRYKĄ 164

Pyszne cukinie, które zawsze się udają SKŁADNIKI: Cukinia cebula szynka lub boczek papryka czosnek jajko sól pieprz kolendra suszona kurkuma ser do wyboru: mozzarella, żółty, parmezan zioła: bazylia, rozmaryn olej kokosowy Cukinie należy wydrążyć i nie wyrzucać miąższu. W rondlu rozgrzać olej wrzucić pokrojoną cebulkę, zeszklić, dodać pokrojoną (wydrążoną) cukinię, szynkę,paprykę, przeciśnięty czosnek, chwilę smażyć, przyprawić. Po wyłączeniu palnika

harrisa
Smak Lata, czyli...warsztaty kulinarne w Siedlisku 118

malin Galette (na dwóch spodach – oliwkowym i maślankowym) z pieczonymi warzywami, kremem z fety i sałatą Lawendowa panna cotta z pieczonymi morelami z tymiankiem SOBOTA Carpaccio z żółtej cukinii z kozim serem i orzechami oraz supełkami pietruszkowo-cytrynowymi Chłodnik tarator Pizza z miodowym kozim serem, borówkami, miodem i miętą, sałata Gruszki zapiekane w cieście z miodową gorgonzolą, orzechami i lodami

KUCHARNIA
Tortilla z kurczakiem i guacamole 337

piersi kurczaka 6 placków pszennej tortilli 50 ml oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią 1 papryczka chili 1 limonka 2 ząbki czosnku ½ pęczka kolendry 300 g sera gouda 2  papryki (żółta i czerwona) 400 g czerwonej fasoli w puszce 3 cebule szalotki sól pieprz Guacamole: 2 awokado 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 30 ml oleju kujawskiego(...)paski papryki (czerwoną i żółtą), dodajemy ½ pęczka posiekanej kolendry. Skrapiamy sokiem z ½ limonki, doprawiamy solą i pieprzem. Paprykę przekładamy do czystej miski. Fasolę rozcieramy na desce, doprawiamy niewielką ilością soku z limonki i niewielką ilością olejem z pomidorami, czosnkiem i bazylią (około 10 ml). Dodajemy do papryki. Mieszamy. Na tarce o grubych oczkach ścieramy ser. Na placku tortilli układamy starty

Smakowity Blog Kulinarny
tarta ze szpinakiem i serem korycińskim 164

Dzięki uprzejmości firmy Pani Czesławy Zarzeckiej z Podlasia mam przyjemność testowania znakomitego sera korycińskiego "Swojskiego". To doskonały ser z mleka krowiego, na podpuszczce, z dowolnymi dodatkami- ja akurat dostałam ten z pieprzem kolorowym i czosnkiem. Doskonale nadaje się do kanapek, zapiekanek i wszelkich potraw na ciepło, bo dobrze się topi a smakuje trochę jak mozzarella. Sprawdza się też jako dodatek(...)informacji na temat sposobu wyrabiania tego coraz bardziej popularnego sera, jego rodzajów i sprzedaży możecie znaleźć na stronie www.ser-korycinski.pl   Zachęcam do zajrzenia na stronę i zapoznania się z ciekawą historią sera korycińskiego, która sięga XVII wieku.  Na pierwszy rzut oprócz tradycyjnych kanapek poszła krucha tarta ze szpinakiem. Ser idealnie się w niej sprawdził smakowo i kolorystycznie. W ogóle

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zapiekanka chłopska z jajkiem 375

Składniki: 1 kg ziemniaków 350g kiełbasy 100g boczku 2 duże cebule 200ml śmietany 200g sera korycińskiego (lub dowolnego żółtego) sól pieprz gałka muszkatołowa szczypiorek 3 jajka   Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy w wodzie z solą około 5 do 10 minut, następnie odcedzamy. Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnie i smażymy. Kiełbasę kroimy w plasterki(...)Smażymy kilka minut. Na dno naczynia do zapiekania wykładamy połowę ziemniaków. Następnie kiełbasę z boczkiem i cebulą i kolejną warstwę ziemniaków. Zapiekankę polewamy śmietaną przyprawioną solą, pieprzem i gałką. Ser kroimy w drobną kostkę i posypujemy nim zapiekankę. Zapiekamy 20 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy zapiekankę z piekarnika, robimy łyżką wgłębienia do których wbijamy

Smakowity Blog Kulinarny
Pizza raz jeszcze 142

piekrniku. Najprostszy sos do pizzy jaki możecie na prędce  zrobić, to wymieszać przecier pomidorowy z kilkoma żykami suszonego oregano, odrobiną soli, cukru i oliwy. A ser? Nie musi być to zawsze żółta mozzarella. Możemy użyć  białej albo pokruszyć kawałki fety a nawet ser plesniowy. Ten ostatni mocno pozytywnie mnie zaskoczył. Na minutę przed wyciągnięciem pizzy z piekarnika

Right Behind The Kitchen
Mini pizze z pesto i pomidorami 132

sól pieprz 4 łyżki posiekanego szczypiorku 7 łyżek oliwy z oliwek pęczek natki pietruszki pęczek świeżej bazylii 40 g orzeszków pinii 500 g pomidorków koktajlowych 100 g sera parmezan, ewentualnie inny żółty Pietruszka i bazylia, potrzebna jest do pesto, my zużyliśmy całą małą doniczkę bazylii i pół doniczki pietruszki naciowej. Pomidorki wybierzmy te małe i pachnące, będą się ładnie prezentować(...)bardziej je rozwałkować. Zawijamy mały rand dookoła pizzy i kładziemy je na papierze do pieczenia. Smarujemy pizze pesto. Pomidorki kroimy w plasterki i układamy na pesto. Posypujemy startym serem i pieczemy. Piekarnik nagrzewamy do 200’C i pieczemy z termoobiegiem 15-20 minut, aż ciasto będzie miało złoto-brązowy kolor, bez termoobiegu zwiększamy temperaturę do 225’C. Gotowe

KasiaiKrzysiu.pl
Przecieram oczy ... Kurki, groszek, cukinia czyli trzy razy tarta 157

średnicy 27 cm/ Na spód 1 1/2 szklanki mąki szczypta soli 1 żółtko 1-2 łyżki zimnej wody 125 zimnego masła Na nadzienie 1/2 zielonej cukini 1/2 żółtej cukini 1 opakowanie sera feta 1 jajko 1-2 ząbki czosnku 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek Wszystkie składniki na spód tarty przełożyć do miski

KUCHARNIA
Penne z wędzonym łososiem z warzywami w kremowym sosie z pistacjami 149

SKŁADNIKI: 300 g makaronu penne 80 g wędzonego łososia 200 g świeżych brokuł 50 g świeżego szpinaku 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1/2 żółtej papryki 150 g sera ricotta 200 ml śmietany 16% 40 g sera grana padano 2 szalotki koperek 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny 6 pistacji oliwa sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Brokuły myjemy, kroimy i blanszujemy

kulinarnyJa
Pizza 164

ząbki czosnku  -  łyżka śmietany  - bazylia, majeranek, oregano  - papryka słodka/ostra - sól pieprz  farsz: (tak jak na obrazku) - pieczarki  - papryka (zielona, żółta , czerwona) - salami  - cebula - ser  (według uznania np.) - kukurydza - szynka  - ananas - pierś z kurczaka itp. Sposób przygotowania: 1.Ciasto: Drożdże rozpuścić w pół szklance ciepłego mleka. Do miski z mąką , jajkiem

Gotuj Z Muzyką
ZWIĄZEK AZJATYCKO-WŁOSKI. 153

Odcedzamy. Dodajemy do niego sporo czosnku przeciśniętego przez praskę i odrobinę oliwy. Mieszamy. Jeśli zostanie Wam makaron - nie martwcie się, na drugi dzień jest tylko lepszy. - ścieramy ser, może być zwykły żółty bez wyjątków.  Możecie podawać: makaron, na niego "sos" i na górę serek, ale równie pyszne będzie po wymieszaniu.  GRZYBKI SHITAKE - Co to takiego? Twardnik Japoński nazywany

Wypisz Wymaluj
Kotlety mielone ze szpinakiem i fetą 179

sobie to coś, że chce się je jeść i jeść :) Podane z surówką z młodej kapusty, przepis tutaj . Składniki: 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, 1 ser feta (u mnie żółty), 1 cebula, 1/3 szklanki bułki tartej, 4 łyżki mleka, 1 jajko, 500 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, sól, pieprz.   Przygotowanie

Aga w kuchni
Chrupiąca tarta ze szpinakiem i serem Gruyere 428

Chrupiąca tarta ze szpinakiem i serem Gruyere to kolejna propozycja dla wszystkich tarto-smakoszy :) Tarta ze szpinakiem świetna jest na ciepło, ale również na zimno. Ser Gruyere oczywiście możecie zastąpić innym żółtym np. ementalerem, ale podczas degustacji naszej tarty wszyscy jednogłośnie stwierdzili, że bez sera Gruyere tarta ze szpinakiem nie była by taka smaczna :) Smak sera Gruyère jest bowiem bardzo

Moja Delicja
Domowy ser z czarnuszką - wyzwanie Ugotuj z nami 149

czasu do czasu mieszamy drewnianą łyżką i obserwujemy czy powstają grudki sera. Ser jest gotowy gdy grudki są większe, a serwatka jest lekko przezroczysta koloru żółtego.  Należy pamiętać aby nie przegotować sera będzie wtedy za suchy i sypki. Na sitku kładziemy gazę lub płócienną ściereczkę i wlewamy powoli zawartość garnka.  Zostawiamy tak aby nadmiar serwatki usunąć. Można lekko

Basia w kuchni
Sałatka grecka 357

Najbardziej znana sałatka z serem feta, jadana na całym świecie. Bardzo smaczny dodatek do dań z grilla. Składniki na 2 duże porcje: ogórek zielony 2 pomidory papryka żółta cebula czerwona 200 g sera feta 2 garście czarnych oliwek 6 łyżek oliwy z oliwek łyżka suszonego oregano pieprz, sól Ogórka obrać i pokroić w plastry, pomidory w grubszą kostkę, cebulę

wyzwania kuchenne

Proponowane wyszukiwania