lnianą ściereczką lub folią spożywczą, zostawcie w cieple na 40 minut do godziny. Żółtko ubijcie lekko z dwoma łyżkami mleka, posmarujcie pędzelkiem wyrośnięte już bułki, posypcie je startym serem i pietruszką. Pieczemy bułki 14-16 minut, w piekarniku nagrzanym wcześniej na 180°C. Po upieczeniu koniecznie dajcie im ostygnąć na kratce, żeby odparowały – zostaną pysznie chrupiące. Są naprawdę niesamowicie smaczne(...)proszku do pieczenia 1 opakowanie drożdży instant 45g masła w temperaturze pokojowej, pokrojone w kostkę 1 żółtko roztrzepane z 1-2 łyżkami mleka, do posmarowania 1 szklanka rozdrobnionego sera mozarella, wybranego żółtego, cheddara – albo pomieszane 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki
Karo in the Kitchenzłoty kolor. Umytą sałatę, osączamy z wody, rwiemy na mniejsze kawałki i rozkładamy na talerzu. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, następnie mięso i grzankami. Na koniec posypujemy startym serem (ja użyłam żółtego). Przed podaniem polewamy sosem
magiczna kuchnia Kasikilka ogórków kiszonych 2 duże cebule 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki czerwonej 1/2 kostki masła 500 g pieczarek 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki żółtej 250 g sera mozzarella (wiórki) 5 ząbków czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka curry sól i pieprz 1 łyżka przyprawy do burrito 2 puszki krojonych pomidorów Przygotowanie tortilli
ClauditteMissCookingdopiero południe. Oj długi ten dzisiejszy dzień będzie i jakże intensywny W pracy zapewne też nie odpocznę :( SKŁADNIKI: 1 małą sałata rzymska 1/4 strąka czerwonej papryki 1/4 strąka żółtej papryki 1/3 sera camembert z orzechami 6-7 pomidorków koktajlowych 1 jajko ugotowane na twardo kilka piórek czerwonej cebuli sól pieprz kolorowy świeżo zmielony oregano oliwa z oliwek
Kuchnia w opałachZhong dodać odrobinę pesto. Oczywiście można użyć pesto czerwone. Świetnym dodatkiem na chlebek jest cieniutko pokrojona szynka wędzona, równie bardzo smakuje z wędzonym serem, niezależnie czy jest to ser biały czy żółty. Niestety więcej możliwości nie udało się wypróbować, bo chlebek zniknął, a współkonsumentka stwierdziła, iz chlebek smakuje Włochami... Tego nie wiem, we Włoszech nie byłem i nie wiem
Grahamka, weka i kajzerkaSery bardzo często goszczą na naszym stole. I chociaż ja ograniczam się głównie do labnehu, to Paweł jest miłośnikiem i znawcą serów z prawdziwego zdarzenia. Proktycznie z każdej podróży przywozimy do domu trzy rodzaje produktów spożywczych - miody - zwłaszcza te, które powstały z nektaru roślin endemicznych - przyprawy - i właśnie sery każdego rodzaju - od żółtych po pleśniowe i te produkowane regionalnie Problem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataszczypty kminku (ciasto ma z nim ciekawszy smak), woda (odpowiednia ilość dla właściwej konsystencji w czasie ugniatania). Składniki "farszu": opakowanie szpinaku (najlepiej liści), trochę oleju, ser (w zależności od upodobań: żółty dojrzewający, pleśniowy, biały, bundz) (sama średnio toleruje sery w ogóle, dlatego od jakiegoś czasu jeśli już używać sera to jest to bundz owczy
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisysałatka szefa z indykiem. Można ją zapakować do lunch boxa i zabrać do pracy, szkoły albo na wycieczkę. Składniki: mieszanka sałat 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 pierś z indyka 270 g sera feta 2 ogórki gruntowe 50 g kiełków rzodkiewki 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 4 krople tabasco 50 g startego parmezanu(...)kroimy w kostkę i smażymy na patelni z przyprawą do kurczaka, serem parmezanem i tabasco - ostudzamy. Sałaty myjemy i rwiemy do dużej miski, ogórka, paprykę żółtą i czerwoną kroimy w kosteczkę, dodajemy ser feta pokrojonego również w kostkę, dodajemy kiełki i indyka. W mikserze do sałatek łączymy składniki do sosu i polewamy
Niezły Młyneksię dla smaku. SKŁADNIKI 1 opakowanie makaronu penne 30 dag. boczku lub szynki 1 cebula 0,25 l śmietany kremówki 30% 3 żółtka sól, pieprz garść tartego ser parmezan lub inny żółty WYKONANIE Boczek i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć. Nadmiar tłuszczu odlać. Żółtka rozbić ze śmietaną, doprawić solą , pieprzem, wsypać ser. Wszystko wylać do boczku, mieszać i smażyć
W kuchennym oknie Ewyorzeszki piniowe 1 łyżka filet z piersi kurczaka 200 g kurkuma mielona 1/2 łyżeczki sól, papryka mielona, pieprz, tymianek, kolendra olej do smażenia do smaku kilka łyżek ser kozi, mozarella lub żółty do posypania (niekoniecznie) jajko kurze lub 4 jajeczka przepiórcze (niekoniecznie) Przygotowanie: Pestki i orzeszki piniowe zalać gorącą wodą i odstawić. Ugotować kaszę jaglaną wg instrukcji . Odcedzić ewentualny(...)przyprawy do smaku. Jeśli dozwolone są jajka to można dodać do masy jedno kurze lub 3-4 przepiórcze i dobrze wymieszać. Przełożyć do foremek do zapiekania, można posypać serem (przy braku alergii na mleko) i przyprawami. Zapiekać pod przykryciem, w temp. około 180 stopni przez 20 minut. Do posypania użyłam suszonych pomidorów z natką i czarnuszką
głodny alergiknajważniejsze przygotowuje się je łatwo i szybko. Możemy zjeść pyszne śniadanko, mogą też stanowić smaczną przekąskę. Farsz możemy urozmaicić. W Turcji jadłem "peynirli pogaca" z nadzieniem z sera feta, twarogowego i żółtego .Farsz można wzbogacić posiekanymi ziołami. Moje są najprostsze. Składniki . Ciasto na 10 kuleczek. 175 g maki 75 g jogurtu 3 łyżki oleju 1 białko 1 łyżeczka proszku
Kulinarny karnet Christopheradużą zawartość tłuszczu, jest to produkt wysokokaloryczny. Camembert jest znany i produkowany w różnych zakątkach świata, jednak najlepszy pochodzi z... Camembert, miejscowości w Normandii. Sam ser ma kremową konsystencję i lekko żółty kolor. Charakteryzuje się łagodnym, lekko słonym, zbliżonym do sera brie smakiem. Doskonale smakuje z dodatkiem winogron, melona, szampana i win czerwonych. Można go też użyć do zapiekanek
potrawyregionalneopakowanie mrożonego szpinaku (około 450 g ), 1 łyżka masła , sól , pieprz do smaku, gałka muszkatołowa (najlepiej świeżo zmielona) do smaku, żółtko, ok. 100 g twardego sera dojrzewającego lub zwykłego żółtego. Szpinak poddusić na maśle, odparowując nadmiar wody. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Powinno być dość pikantne. Po przestudzeniu dodać surowe żółtko i dokładnie wymieszać. Farsz nałożyć
Codzienna kuchnia niecodziennaGrillowane bakłażany, aromatyczny sos pomidorowy z mięsem mielonym, a na wierzchu sos beszamelowy i przypieczony ser - chyba nie muszę mówić, że całość jest nieziemsko pyszna? :) Gwarantuję, że jeśli raz przygotujecie to danie, to na pewno na nim nie poprzestaniecie. Ja przepadłam. SKŁADNIKI (ok. 8 porcji) 2 bakłażany oliwa oliwek sól sos mięsno- pomidorowy 500g mielonego mięsa(...)świeżego oregano lub 1 łyżeczka suszonego gałka muszkatołowa cynamon sól pieprz sos beszamelowy 1 łyżka masła 2 łyżki maki 300-400 ml mleka 3-4 łyżki tartego sera ( parmezan, grana padano, lub żółty o wyrazistym smaku) gałka muszkatołowa sól pieprz dodatkowo 3-4 łyżki tartego sera SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Bakłażany kroimy w plastry i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
DefinicjaSmakuPyszne cukinie, które zawsze się udają SKŁADNIKI: Cukinia cebula szynka lub boczek papryka czosnek jajko sól pieprz kolendra suszona kurkuma ser do wyboru: mozzarella, żółty, parmezan zioła: bazylia, rozmaryn olej kokosowy Cukinie należy wydrążyć i nie wyrzucać miąższu. W rondlu rozgrzać olej wrzucić pokrojoną cebulkę, zeszklić, dodać pokrojoną (wydrążoną) cukinię, szynkę,paprykę, przeciśnięty czosnek, chwilę smażyć, przyprawić. Po wyłączeniu palnika
harrisamalin Galette (na dwóch spodach – oliwkowym i maślankowym) z pieczonymi warzywami, kremem z fety i sałatą Lawendowa panna cotta z pieczonymi morelami z tymiankiem SOBOTA Carpaccio z żółtej cukinii z kozim serem i orzechami oraz supełkami pietruszkowo-cytrynowymi Chłodnik tarator Pizza z miodowym kozim serem, borówkami, miodem i miętą, sałata Gruszki zapiekane w cieście z miodową gorgonzolą, orzechami i lodami
KUCHARNIApiersi kurczaka 6 placków pszennej tortilli 50 ml oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią 1 papryczka chili 1 limonka 2 ząbki czosnku ½ pęczka kolendry 300 g sera gouda 2 papryki (żółta i czerwona) 400 g czerwonej fasoli w puszce 3 cebule szalotki sól pieprz Guacamole: 2 awokado 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 30 ml oleju kujawskiego(...)paski papryki (czerwoną i żółtą), dodajemy ½ pęczka posiekanej kolendry. Skrapiamy sokiem z ½ limonki, doprawiamy solą i pieprzem. Paprykę przekładamy do czystej miski. Fasolę rozcieramy na desce, doprawiamy niewielką ilością soku z limonki i niewielką ilością olejem z pomidorami, czosnkiem i bazylią (około 10 ml). Dodajemy do papryki. Mieszamy. Na tarce o grubych oczkach ścieramy ser. Na placku tortilli układamy starty
Smakowity Blog Kulinarny