dobrze.Składniki:bundzkonfitura z żurawinyjajko i bułka tarta do przygotowania panierkiSposób przyrządzenia:Ser dzielimy na mniejsze kawałki, a następnie maczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Takiego "kotlecika" z sera smażymy na rozgrzanym oleju, na małym ogniu, by ser zdążył się rozgrzać zanim panierka się przysmaży.Bundz najlepiej spożyć na ciepło, podając go z konfiturą z żurawiny. Pyszne. Polecam
upichcicplasterku sera, na to połowę pokrojonej papryczki jalapeno, drugi plaster sera, przykryć mięsem. Każdy, z tak zrobionych burgerów, wziąć w ręce i dokładnie skleić - tak, aby w trakcie smażenia ser nie wypłynął nam ze środka. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na min godzinę do lodówki. Przed smażeniem posolić i popieprzyć.Smażyć na patelni grillowej, lekko posmarowanej olejem
Stare Garykiełbaskę chorizo.Patelnie rozgrzewamy, wrzucamy masło i dodajemy oliwę. Omlet smażymy około 2 minuty na małym ogniu, następnie placek ostrożnie przekładamy na drugą stronę a na jego wierzch wrzucamy resztę sera, Smażymy jeszcze około 1,5 minuty.Przed zdjęciem z patelni składamy na pół, podajemy jeszcze ciepłe.Smacznego
Słodkie PrzyjemnościSkładniki Ciasto naleśnikowe 250 g mąki 250 g wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju 3 łyżki cukru olej do smażenia Ser 250 twarogu 2 szklanki mrożonych truskawek 3 łyzki cukru (lub według własnego smaku) 1/2 cytryny-sok Smietana 250 ml śmietany kremówki Wykonanie: Ciasto: Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek(...)wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron. Twarożek ugniatamy widelcem. Truskawki włożyć do rondelka i wsypać cukier. Zagotować. Przygotowany mus truskawkowy wlewać do twarogu małymi porcjami, aby nie było za rzadkie. Resztę pozostawić do polania naleśników. Zawijać nalesniki z serem i polać sokiem Udekorować bitą śmietaną. Ja nie dodaję cukru do śmietany
O kuchni z uczuciemposiekanego tymianku (ewentualnie suszony) 1/2 szklanki włoskich orzechów 4 łyżki słonecznika łuskanego 2 łyżki płatków migdałów szczypta soli szczypta pieprzu 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek Dodatkowo: olej do smażenia sera Sposób przygotowania: 1. Ser dzielimy na 8 małych trójkącików. Jajko łączymy ze świeżym tymiankiem oraz szczyptą soli i pieprzu. Połowę orzechów drobno siekamy wraz z 2 łyżkami słonecznika
Kuchnia w czekoladziegarść posiekanej cebuli garść posiekanej papryki garść posiekanego lubczyku sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka masła PRZYGOTOWANIE: Na patelnie dodać masło oraz warzywa. Podsmażyć, dodać jajka i ser. Smażyć aż do ścięcia się jajek. Nie określ czasu bo jedni wolą mniej lub bardziej wysmażona jajecznice. Doprawić solą i pieprzem. Aldamer MSM Mońki to ser żółty typu szwajcarskiego, charakteryzujący
ClauditteMissCookingoznaczeń, znajdziemy?M.in. rogal świętomarciński z Poznania, miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich, obwarzanek krakowski, truskawka kaszubska, pierekaczewnik (Supraśl), kiełbasa lisiecka, śliwka szydłowska, chleb prądnicki, miód kurpiowski, karp zatorski, wielkopolski ser smażony, olej rydzowy, suska sechlońska, kołacz śląski, jabłka łąckie, miód drahimski, fasola korczyńska, jabłka grójeckie, cebularz lubelski, jagnięcina podhalańska, podkarpacki miód spadziowy, andruty kaliski czy ser koryncki swojski.Dokładnych informacji
W kuchni Karmel-itkiobtaczamy w jajku, a następnie w panierce migdałowo sezamowej (można dosypać trochę płatków migdałowych, aby zróżnicować strukturę). Na patelni rozgrzewamy olej arachidowy (ma wysoką temperaturę dymienia) i kładziemy panierowany ser. Smażymy na złoto, ze wszystkich stron. Cukinię odsączamy dokładnie z wody (na sitku i ręcznikiem papierowym). Doprawiamy różową solą himalajską oraz skrapiamy olejem sezamowym – mieszamy. Podajemy usmażony ser na sałatce
mojewypiekiinietylkopieczonym boczkiem . Zobacz mój film z przygotowania kanapki Składniki – Kubańska kanapka z boczkiem bułka pszenna musztarda dijon 100 g smażonego boczku ogórki kiszone pokrojone w plastry kilka plastrów szynki kilka plastrów salami kilka plastrów sera Przepis – Kubańska kanapka z boczkiem Przygotowanie naszej kanapki zaczynamy od przekrojenia bułkę na pół. Dobrze byłoby gdyby bułka miała(...)płaski kształt. Łatwiej będzie się z nią pracować przy ugniataniu na patelni. Na rozkrojone strony bułki rozsmarowujemy musztardę. Na jedną z części kładziemy kolejno ogórki, ser, szynkę, boczek smażony, znowu ser, salami i jeszcze raz ser. Całość przykrywamy drugą połówkę. Bierzemy się za smażenie. Kanapkę dociskamy na patelni, na której wcześniej rozpuszczamy masło. Smażymy tak kilka minut, po czym ostrożnie
Kuchennyviral.plczosnekcukier 2 ząbki2 łyżeczki sól, kolendra, papryka słodka, tymianek, pieprz (lub przyprawa typu gyros)olej do smażeniaser mozarella (dla uczulonych na mleko oczywiście bez dodatku sera)Przygotowanie:Do miski wsypać mąkę, cukier, drożdże instant, dolać 1,5 szklanki ciepłego mleka (około 35 stopni C). Mielone siemię lniane lub łupiny z nasion babki rozmieszać w 0,5 szklanki mleka(...)ananasa. Smażyć około 2 minuty, następnie odsączyć nadmiar oleju, dodać resztę koncentratu pomidorowego i około pół szklanki wody. Doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem i papryką. Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut (powinno być jeszcze blade). Na wierzch nałożyć kurczaka z sosem pomidorowym, posypać startą na wiórki mozarellą lub żółtym serem. Zapiekać
głodny alergikszklanka mleka,ćwierć kostki masła lub margaryny,ćwierć łyżeczki soli,łyżka cukru,opakowanie świeżego szpinaku (chyba ok. 400 g ;) ),4 spore ząbki czosnku,2 - 3 łyżki oliwy do smażenia,ser feta, sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku.Szpinak opłukać i osuszyć. Czosnek obrać i posiekać. Patelnię rozgrzać, wlać oliwę i zeszklić na niej czosnek. Na to wyłożyć szpinak (ja nie kroiłam
Codzienna kuchnia niecodziennaKlimat regionalny był - Panie na zdjęciu zachęcają do spróbowania swoich produktów śpiewając ludowe piosenki:) Na Targach można było przede wszystkim spróbować tradycyjnych wyrobów z różnych części Polski - wędlin, miodów, serów, przeróżnych napitków, chleba i ciast. Poruszanie się po kulinarnej mapie kraju ułatwiało oznaczenie stoisk nazwami województw. Impreza promowała ponadto żywność ekologiczną i szeroko pojęty ekologiczny styl życia (np. segregację odpadów(...)ofertę na trendach nowoczesnych, jak napoje na bazie yerba mate, o których napiszę dalej. Działo się dużo i było ciekawie. Więcej o targach możecie przeczytać na oficjalnej stronie: www.regionalia.com.pl Smażony ser to przysmak mojej Mamy z jej rodzinnych stron, Borów Tucholskich. Okazuje się, że pochodzi z Wielkopolski i jest wyróżniony oznaczeniem Chronione Oznaczenie Geograficzne. Równolegle z Targami odbywa się
Chilli Czosnek i Oliwarzeczywistości za tatarami nie przepadam. Drugą propozycją okazał się rillette panierowany w panko z pieczonym jabłkiem i posypką z migdałów. Wyglądał naprawdę apetycznie, a ja kosztowałam buraków z kozim serem, klasycznego połączenia smaków, w bardziej finezyjnym wydaniu. Plastry buraków tak ułożono, że wyglądały jak jadalne kwiaty. Następnie na stół zawitała polędwica z dorsza na warzywnym spaghetti, z grzybowym duxelle (puree(...)marynowanym burakiem, na puree z selera z sosem z rozmarynem również prezentowała się kusząco. Idealnie usmażona, nadal soczysta w środku i mięciutka. Jednak na moim talerzu zamiast kaczki, zagościł smażony ser tofu w towarzystwie takim, jak kaczka. Bardzo odpowiadało mi połączenie tofu z tymi dodatkami, które warte jest spróbowania nie tylko przez wegetarian. Przerywnikiem pomiędzy dorszem a polędwicą (tofu) był
W kuchni Karmel-itkioraz tzatziki ( τζατζίκι - czyt. dzadzyki, ew. cacyki) z pitąSaganaki - tak tę potrawę nazywano w naszej hotelowej tawernie, ale wbrew opisom z internetu (klik), nie był to ser smażony na chrupiąco na małej patelence z dwoma uszkami, lecz duszone cebula, papryki i pomidory, posypane fetą i natką pietruszki. Danie jest przepyszne i bardzo proste. W menu tawern występuje(...)Zamówiliśmy grillowaną ośmiornicę, zupę rybną i placuszki z ciecierzycy - wszystko pyszne. Nie ma to jak restauracja, w której deser rośnie ci nad głową:) Grecka kuchnia - co mnie zaskoczyło?1. Ser FetaUwielbiam fetę, często ją jem i przecież doskonale znam jej smak. Ale w Grecji okazało się, że istnieje wiele rodzajów/odmian fety różniących się choćby teksturą i intensywnością słonego smaku
Chilli Czosnek i Oliwaminut. Dekorujemy listkami świeżej bazylii. Omlet ze szparagami na bogato podajemy na gorąco z sałatą z lekkim sosem. Polecam także inne przepisy na szparagi: Szparagi zapiekane z serem Smażone szparagi z szalotkami, imbirem i orzeszkami ziemnymi Frittata ze szparagami, rukolą i suszonymi pomidorami
My Chcemy Jeść