ser smażony - 2002 przepisów (strona:2/134)

Bundz z żurawiną 169

dobrze.Składniki:bundzkonfitura z żurawinyjajko i bułka tarta do przygotowania panierkiSposób przyrządzenia:Ser dzielimy na mniejsze kawałki, a następnie maczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Takiego "kotlecika" z sera smażymy na rozgrzanym oleju, na małym ogniu, by ser zdążył się rozgrzać zanim panierka się przysmaży.Bundz najlepiej spożyć na ciepło, podając go z konfiturą z żurawiny. Pyszne. Polecam

upichcic
Pikantny burger wołowy 160

plasterku sera, na to  połowę pokrojonej papryczki jalapeno, drugi plaster sera, przykryć mięsem. Każdy, z tak zrobionych burgerów, wziąć w ręce i dokładnie skleić - tak, aby w trakcie smażenia ser nie wypłynął nam ze środka. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na min godzinę do lodówki. Przed smażeniem posolić i popieprzyć.Smażyć na patelni grillowej, lekko posmarowanej olejem

Stare Gary
Omlet z chorizo 103

kiełbaskę chorizo.Patelnie rozgrzewamy, wrzucamy masło i dodajemy oliwę. Omlet smażymy około 2 minuty na małym ogniu, następnie placek ostrożnie przekładamy na drugą stronę a na jego wierzch wrzucamy resztę sera, Smażymy jeszcze około 1,5 minuty.Przed zdjęciem z patelni składamy na pół, podajemy jeszcze ciepłe.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Naleśniki z serem truskawkowym 205

Składniki Ciasto naleśnikowe 250 g mąki 250 g wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju 3 łyżki cukru olej do smażenia Ser 250 twarogu 2 szklanki mrożonych truskawek 3 łyzki cukru (lub według własnego smaku) 1/2 cytryny-sok Smietana 250 ml śmietany kremówki Wykonanie: Ciasto: Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek(...)wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron. Twarożek ugniatamy widelcem. Truskawki włożyć do rondelka i wsypać cukier. Zagotować. Przygotowany mus truskawkowy wlewać do twarogu małymi porcjami, aby nie było za rzadkie. Resztę pozostawić do polania naleśników. Zawijać nalesniki z serem i polać sokiem Udekorować bitą śmietaną. Ja nie dodaję cukru do śmietany

O kuchni z uczuciem
Wiosenna sałatka z camembertem i truskawkami 155

posiekanego tymianku (ewentualnie suszony) 1/2 szklanki włoskich orzechów 4 łyżki słonecznika łuskanego 2 łyżki płatków migdałów szczypta soli szczypta pieprzu 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek Dodatkowo: olej do smażenia sera  Sposób przygotowania: 1. Ser dzielimy na 8 małych trójkącików. Jajko łączymy ze świeżym tymiankiem oraz szczyptą soli i pieprzu. Połowę orzechów drobno siekamy wraz z 2 łyżkami słonecznika

Kuchnia w czekoladzie
Jajecznica idealna 144

garść posiekanej cebuli garść posiekanej papryki garść posiekanego lubczyku  sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka masła PRZYGOTOWANIE: Na patelnie dodać masło oraz warzywa. Podsmażyć, dodać jajka i ser. Smażyć aż do ścięcia się jajek. Nie określ czasu bo jedni wolą mniej lub bardziej wysmażona jajecznice. Doprawić solą i pieprzem. Aldamer MSM Mońki to ser żółty typu szwajcarskiego, charakteryzujący

ClauditteMissCooking
"CUDZE CHWALICIE, SWOJE KOCHACIE" 224

oznaczeń, znajdziemy?M.in. rogal świętomarciński z Poznania, miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich, obwarzanek krakowski, truskawka kaszubska, pierekaczewnik (Supraśl), kiełbasa lisiecka, śliwka szydłowska, chleb prądnicki, miód kurpiowski, karp zatorski, wielkopolski ser smażony, olej rydzowy, suska sechlońska, kołacz śląski, jabłka łąckie, miód drahimski, fasola korczyńska, jabłka grójeckie, cebularz lubelski, jagnięcina podhalańska, podkarpacki miód spadziowy, andruty kaliski czy ser koryncki swojski.Dokładnych informacji

W kuchni Karmel-itki
Brie panierowany, na sałatce z cukinii 207

obtaczamy w  jajku, a następnie w panierce  migdałowo sezamowej (można dosypać trochę płatków migdałowych, aby zróżnicować strukturę). Na patelni rozgrzewamy olej arachidowy (ma wysoką temperaturę dymienia) i kładziemy panierowany ser. Smażymy na złoto, ze wszystkich stron. Cukinię odsączamy dokładnie z  wody (na sitku i ręcznikiem papierowym). Doprawiamy różową solą himalajską oraz skrapiamy olejem sezamowym – mieszamy. Podajemy usmażony ser na sałatce

mojewypiekiinietylko
Kubańska kanapka z boczkiem 145

pieczonym boczkiem . Zobacz mój film z przygotowania kanapki   Składniki – Kubańska kanapka z boczkiem bułka pszenna musztarda dijon 100 g smażonego boczku ogórki kiszone pokrojone w plastry kilka plastrów szynki kilka plastrów salami kilka plastrów sera Przepis – Kubańska kanapka z boczkiem Przygotowanie naszej kanapki zaczynamy od przekrojenia bułkę na pół. Dobrze byłoby gdyby bułka miała(...)płaski kształt. Łatwiej będzie się z nią pracować przy ugniataniu na patelni. Na rozkrojone strony bułki rozsmarowujemy musztardę. Na jedną z części kładziemy kolejno ogórki, ser, szynkę, boczek smażony, znowu ser, salami i jeszcze raz ser. Całość przykrywamy drugą połówkę. Bierzemy się za smażenie. Kanapkę dociskamy na patelni, na której wcześniej rozpuszczamy masło. Smażymy tak kilka minut, po czym ostrożnie

Kuchennyviral.pl
Bezglutenowa pizza na pomidorowym cieście - ananas, banan, kurczak 221

czosnekcukier  2 ząbki2 łyżeczki sól, kolendra, papryka słodka, tymianek, pieprz (lub przyprawa typu gyros)olej do smażeniaser mozarella (dla uczulonych na mleko oczywiście bez dodatku sera)Przygotowanie:Do miski wsypać mąkę, cukier, drożdże instant, dolać 1,5 szklanki ciepłego mleka (około 35 stopni C). Mielone siemię lniane lub  łupiny z nasion babki rozmieszać w 0,5 szklanki mleka(...)ananasa. Smażyć około 2 minuty, następnie odsączyć nadmiar oleju, dodać resztę koncentratu pomidorowego i około pół szklanki wody. Doprawić do smaku  solą, cukrem, pieprzem i papryką. Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut (powinno być jeszcze blade). Na wierzch nałożyć kurczaka z sosem pomidorowym, posypać startą na wiórki mozarellą  lub żółtym serem. Zapiekać

głodny alergik
Bułki ze szpinakiem i fetą 123

szklanka mleka,ćwierć kostki masła lub margaryny,ćwierć łyżeczki soli,łyżka cukru,opakowanie świeżego szpinaku (chyba ok. 400 g ;) ),4 spore ząbki czosnku,2 - 3 łyżki oliwy do smażenia,ser feta, sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku.Szpinak opłukać i osuszyć. Czosnek obrać i posiekać. Patelnię rozgrzać, wlać oliwę i zeszklić na niej czosnek. Na to wyłożyć szpinak (ja nie kroiłam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Relacja z Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych - Regionalia 2014 97

Klimat regionalny był - Panie na zdjęciu zachęcają do spróbowania swoich produktów śpiewając ludowe piosenki:) Na Targach można było przede wszystkim spróbować tradycyjnych wyrobów z różnych części Polski - wędlin, miodów, serów, przeróżnych napitków, chleba i ciast. Poruszanie się po kulinarnej mapie kraju ułatwiało oznaczenie stoisk nazwami województw. Impreza promowała ponadto żywność ekologiczną i szeroko pojęty ekologiczny styl życia (np. segregację odpadów(...)ofertę na trendach nowoczesnych, jak napoje na bazie yerba mate, o których napiszę dalej. Działo się dużo i było ciekawie. Więcej o targach możecie przeczytać na oficjalnej stronie: www.regionalia.com.pl Smażony ser to przysmak mojej Mamy z jej rodzinnych stron, Borów Tucholskich. Okazuje się, że pochodzi z Wielkopolski i jest wyróżniony oznaczeniem Chronione Oznaczenie Geograficzne.  Równolegle z Targami odbywa się

Chilli Czosnek i Oliwa
RESTAURACJA "ZIELONE SŁONIE - FUZJA SMAKÓW", POZNAŃ. 157

rzeczywistości za tatarami nie przepadam. Drugą propozycją okazał się rillette panierowany w panko z pieczonym jabłkiem i posypką z migdałów. Wyglądał naprawdę apetycznie, a ja kosztowałam buraków z kozim serem, klasycznego połączenia smaków, w bardziej finezyjnym wydaniu. Plastry buraków tak ułożono, że wyglądały jak jadalne kwiaty. Następnie na stół zawitała polędwica z dorsza na warzywnym spaghetti, z grzybowym duxelle (puree(...)marynowanym burakiem, na puree z selera z sosem z rozmarynem również prezentowała się kusząco. Idealnie usmażona, nadal soczysta w środku i mięciutka. Jednak na moim talerzu zamiast kaczki, zagościł smażony ser tofu w towarzystwie takim, jak kaczka. Bardzo odpowiadało mi połączenie tofu z tymi dodatkami, które warte jest spróbowania nie tylko przez wegetarian. Przerywnikiem pomiędzy dorszem a polędwicą (tofu) był

W kuchni Karmel-itki
Greckie wakacje cz. 1 - Kulinarny pamiętnik z wyjazdu na Kos 136

oraz tzatziki ( τζατζίκι - czyt. dzadzyki, ew. cacyki) z pitąSaganaki - tak tę potrawę nazywano w naszej hotelowej tawernie, ale wbrew opisom z internetu (klik), nie był to ser smażony na chrupiąco na małej patelence z dwoma uszkami, lecz duszone cebula, papryki i pomidory, posypane fetą i natką pietruszki. Danie jest przepyszne i bardzo proste. W menu tawern występuje(...)Zamówiliśmy grillowaną ośmiornicę, zupę rybną i placuszki z ciecierzycy - wszystko pyszne. Nie ma to jak restauracja, w której deser rośnie ci nad głową:) Grecka kuchnia - co mnie zaskoczyło?1. Ser FetaUwielbiam fetę, często ją jem i przecież doskonale znam jej smak. Ale w Grecji okazało się, że istnieje wiele rodzajów/odmian fety różniących się choćby teksturą i intensywnością słonego smaku

Chilli Czosnek i Oliwa
Omlet ze szparagami na bogato 168

minut. Dekorujemy listkami świeżej bazylii. Omlet ze szparagami na bogato podajemy na gorąco z sałatą z lekkim sosem. Polecam także inne przepisy na szparagi: Szparagi zapiekane z serem Smażone szparagi z szalotkami, imbirem i orzeszkami ziemnymi Frittata ze szparagami, rukolą i suszonymi pomidorami

My Chcemy Jeść

Proponowane wyszukiwania