propozycja, to pyszna sałatka z moim ulubionym niebieskim serem :) ale śmiało możecie zastąpić go innym pleśniakiem. Składniki:1 opakowanie mix sałat,100 g sera podpuszczkowego dojrzewającego z przerostem niebieskiej pleśni (ja użyłam Danish Blue),solidna garść (łuskanych) orzechów włoskich,ok. 20 różowych winogron.Dresing:sok 1 cytryny,1/2 pęczku koperku,5 łyżek oliwy z oliwek,1 łyżka płynnego miodu,większa
Delicious TitbitsNo i wraz z Darią i jej Gotowaniem z Formułą dotarliśmy niemal do mety. Austin, Teksas jest naszym dzisiejszym przystankiem. I wiecie co? Straszliwie ciężko było
Gotuj z Blue Ravenpodniebienia. Tak wiec dla tych co kupili, a może nie do końca wiedzą co z tym serem robić - drobna rada, błyskawiczny sposób podania.Wikipedia podaje: "Stilton – typ pleśniowego sera angielskiego. Produkowany jest w dwóch odmianach: niebieskiej i białej. Jest wytwarzany głównie w hrabstwach Derbyshire, Leicestershire i Nottinghamshire. Nazwa pochodzi z miejscowości Stilton(...)gatunków wytwarzanych według ściśle określonej receptury w wyżej wymienionych hrabstwach Anglii. Wyróżnia się dwie podstawowe odmiany – niebieską Blue Stilton oraz białą, a także odmiany wzbogacane dodatkami smakowymi."składnikiser Stiltonjabłko, obrane i pokrojone w kawałkiPortobagietkaprzygotowanieBierzemy kawałek sera z kawałkiem jabłka, zagryzamy bagietką, popijamy Porto. Połączenie idealne.Smacznego
Stare GarySernik ten podbił serca wszystkich, nawet wybrednego Małżona. Delikatny, cytrynowy ser i słodka, bakaliowa masa makowa. Połączenie może nieoczywiste ale pyszne! Przepis pochodzi ze strony blue spoon . Moja masa serowa była bardzo płynna mimo dodatku skrobi dlatego też masy makowej nie rozprowadziłam dokładnie po całości. W niczym to jednak nie przeszkadzało :) Sernik delikatny i bardzo smaczny
Dzieje kuchennej Wiewióryser z niebieską pleśnią i ta sałatka idealnie to pokazuje. Kilka składników, odrobina krojenia, pół godziny pracy i pyszna sałatka gotowa. Idealna solo na lekki lunch albo jako dodatek do delikatnego mięsa albo ryby. Now there is a season for pears and I took advantage of it with pleasure! There is no better combination than pear and blue cheese(...)delicate meat or fish. SKŁADNIKI: 125 g roszponki (opakowanie) 100 g sera typu Lazur 1 średnie awokado 1-2 gruszki garść nerkowców garść ziaren słonecznika Sos: oliwa z oliwek (woda) biały ocet winny brązowy cukier musztarda sól, pieprz INGREDIENTS: 125 g corn salad 100 g blue cheese 1 medium avocado 1-2 pears handful cashews handful sunflower seeds Sauce: olive
Martyna Cooksser z niebieską pleśnią i ta sałatka idealnie to pokazuje. Kilka składników, odrobina krojenia, pół godziny pracy i pyszna sałatka gotowa. Idealna solo na lekki lunch albo jako dodatek do delikatnego mięsa albo ryby. Now there is a season for pears and I took advantage of it with pleasure! There is no better combination than pear and blue cheese(...)delicate meat or fish. SKŁADNIKI: 125 g roszponki (opakowanie) 100 g sera typu Lazur 1 średnie awokado 1-2 gruszki garść nerkowców garść ziaren słonecznika Sos: oliwa z oliwek (woda) biały ocet winny brązowy cukier musztarda sól, pieprz , INGREDIENTS: 125 g corn salad 100 g blue cheese 1 medium avocado 1-2 pears handful cashews handful sunflower seeds Sauce: olive
Martyna CooksLubię eksperymentować, na dodatek fajnie gdy finalnie danie nie idzie w kosz ;) Wymyśliłam by dla wege siostry przygotować bezmięsną wersję fasolki po bretońsku, kiełbaskę zatem zastąpiłam
upichconałatwy i śmiało mogą go przyrządzić nawet najmłodsi smakosze ;) SKŁADNIKI: ( tortownica 12 cm )- ser biały wiaderkowy – 300 g – żelatyna – 2 płaskie łyżki – cukier puder – 60 g – pianki jojo – 1 op – galaretka Pink Margarita – 2 op – galaretka Blue Curacao – 1 op – truskawki – 100 g – liczi ( w puszcze(...)całkowicie stężałą różową warstwę.Wkładamy do lodówki.Drugą różową galaretkę rozrabiamy we wrzątku ( 1 pełna szklanka wody ).Zostawiamy do ostudzenia.Żelatynę rozpuszczamy w wrzątku.Zostawiamy do przestudzenia.W misce rozrabiamy ser z cukrem pudrem i przestudzoną żelatyną.Dokładnie razem mieszamy do całkowitego rozpuszczenia składników.6 łyżek odkładamy do osobnej miseczki.Pozostałą masę wlewamy do tortownicy na całkowicie stężałą niebieską warstwę.Wkładamy
Ostra na SłodkoCordon Bleu, czyli popularny kotlet szwajcarski, to nic innego ja sznycel z serem, szynką zapanierowany i usmażony. Sam kotlet wywodzi się faktycznie ze Szwajcarii, ale przepis
Bernika - moj kulinarny pamietnikZaczęło się od pomysłu. Postanowiłam zrobić tartę jeżynową na obiad. Na kruchym, orkiszowym spodzie. Z owczym serem doprawionym świeżym oregano i zielonym pieprzem. Z jeżynami, oczywiście
Gotuj z Blue RavenPsianka podłużna ( Solanum melongena), czyli bakłażan lub oberżyna. Warzywo, które w środowisku naturalnym występuje w klimacie tropikalnym Północnej Afryki, Półwyspu Arabskiego i Indyjskiego, a w Polsce
W kuchni KatieFatayer (فطير ), fataa’ir, fitiir – pod tą nazwą kryją się tradycyjne arabskie pierożki. Nadziewane szpinakiem, serem lub mięsem, otwarte lub zamknięte, ale zawsze pieczone i
Gotuj z Blue Ravenczym polej całość sosem pomarańczowym. Piecz o kolejne 20 minut lub do miękkości batatów, po czym wyłóż ser i zapiekaj kolejne 5 minut do jego rozpuszczenia. Podawaj z opieczonym chlebkiem i lekką sałatką. Smacznego! English version Sausage baked with sweet potatoes and blue cheese (4 servings) Ingredients: 1 onion, cut in eights 3 medium sweet potatos, peeled and cut into
karmelowyPierogi podsmażamy na oleju lub mieszance oleju z masłem (samo masło będzie się palić) aż do uzyskania złocistego koloru z obu stron. PODANIE Pierogi ze szpinakiem oraz białym serem świetnie uzupełnia kleks śmietany, ale równie dobrze smakują jedynie w swoim towarzystwie. OM NOM NOM! W akcji wzięli udział również: Pomysłodawca Paweł z chleby.info (Marder&Marder Manufacture) Mateusz, bez bloga(...)Smaczna Pyza Raven z Gotuj z Blue Raven Ula z Kuchni na Wzgórzu Danusia z Moje wypieki i nie tylko Dorota z Moje Małe Czarowanie Marcin z Czwartej Dekady Grażyna z Grażyna gotuje Karolina z Przepisy Karoliny Kaśka z Baby do garów! Świeżutki post SMAŻONE PIEROGI ZE SZPINAKIEM I BIAŁYM SEREM na blogu NERDS' KITCHEN
Nerds KitchenDla mnie to „jedzenie na pocieszenie”. Karmelizowana, brązowa cebula, soczysty, warzywny wywar, tymianek i biały pieprz. To wszystko, czego naprawdę trzeba do zrobienia doskonałej cebulowej
Gotuj z Blue Raven