łyżeczki soli 1 jajko 3 łyżki oleju rzepakowego Nadzienie: 100 g świeżego szpinaku 1 mała cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ulubionych suszonych ziół ok. 300 g półtłustego sera białego pieprz sól 1 łyżka oleju Najpierw przygotować farsz. Cebulę posiekać w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzany olej, chwilę smażyć na małym ogniu. Czosnek obrać, również drobno posiekać
Czerwień i błękitmleka 2 jajka 100 ml wody gazowanej 1 łyżka oleju do smażenia (opcjonalnie skórka z cytryny) szczypta soli farsz : 1 kostka białego sera 1/2 cytryny 1 zielony ogórek 200 g łososia wędzonego 2 łyżki jogurtu naturalnego typu grecki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Tradycyjnie wszystkie składniki na ciasto łączymy
pieprzny smaczekTang Zhong dodać odrobinę pesto. Oczywiście można użyć pesto czerwone. Świetnym dodatkiem na chlebek jest cieniutko pokrojona szynka wędzona, równie bardzo smakuje z wędzonym serem, niezależnie czy jest to ser biały czy żółty. Niestety więcej możliwości nie udało się wypróbować, bo chlebek zniknął, a współkonsumentka stwierdziła, iz chlebek smakuje Włochami... Tego nie wiem, we Włoszech nie byłem i nie wiem
Grahamka, weka i kajzerkażeby kasza się zaparzyła. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Formę wysmarować masłem lub smalcem Po pół godziny, kiedy ziemniaki trochę ostygną, dodać do masy śmietanę, jajka, ser biały - starannie pokruszony i stopiony smalec Całość dokładnie wyrobić. Posolić do smaku i popieprzyć. Przełożyć do formy, dokładnie ugnieść w foremce , wierzch posmarować zimną wodą - wstawić do nagrzanego piekarnika, piec
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaKtóregoś dnia zostało nam sporo białego sera, więc postanowiłyśmy z mamą coś z niego zrobić. Szukałam, szukałam i nie powiem znalazłam sporo fajnych przepisów, ale stwierdziłyśmy, że zrobimy coś z głowy. No i wyszło takie oto ciasto :) Może nie jest jakieś nie wiadomo jak pomysłowe, ale na prawdę warto spróbować, tym bardziej, że nie wymaga
charlotte gotujemąki pszennej 0,5 kg twarogu (zmielić w maszynce) 1 łyżka sody 3 łyżki śmietany 3 jajka 1 łyżka octu cukier puder WYKONANIE: Na początku należy zmielić biały ser w maszynce oraz przesiać mąkę. Następnie dodać resztę składników i wszystko razem połączyć. Nie mieszamy zbyt długo. Następnie ciasto podzielić na kilka części (ja podzieliłam na 4 części) i każdą rozwałkować
Serce zamknięte w formie pysznościnadaje się świetnie do dekoracji babeczek i zachowuje kształt wyciśniętych szprycą ozdób dzięki dodaniu śmietanfixu (lub innego utrwalacza do bitej śmietany). Składniki: 200 g twarożku na sernik (lub miękkiego białego sera) 1 kostka masła 4 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 śmietanfix Masło wyciągamy wcześniej z lodówki i kroimy na male kawałki. Miksujemy ser z cukrem i śmietanfixem. Dodajemy
Ciastkozercycukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka cytrynowa galaretka w cukrze Składniki na krem: 1 galaretka cytrynowa (trzeba przygotować ją wcześniej, żeby stężała) 100 g białego sera 0,5 kostki masła 3 łyżki cukru 1 łyżeczka śmietanfixu aromat cytrynowy lub skórka z cytryny Suche składniki mieszamy razem w misce. Galaretkę w cukrze kroimy na małe kawałki
Ciastkozercysernik na zimno :) Mocno schłodzony (na krótko w zamrażarce) smakuje prawie jak tort lodowy. Składniki na spód: 120 g herbatników 60 g masła Składniki na masę serową: 800 g białego sera na sernik 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżeczki skórki pomarańczowej ( przepis znajdziecie tu ) lub aromat pomarańczowy 0,5 szklanki borówek + borówki
CiastkozercyOponki Składniki na ciasto : ************************** * 0/5 kg sera białego 1/2 szkl cukru 2 cukry waniliowe 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki spirytusu 3 jajka 3 szklanki mąki Sposób przygotowania Wykonanie ********************* 1. Z wyżej podanych składników zagnieść ciasto . 2. Rozwałkować i wykrawać dowolne kształty oponków z dziurką w środku . 3 . Smażyć w dobrze rozgrzanym
Sama słodycz i szczypta chiliSernik jest przepyszny podawany na ciepło (nie tak jak standardowe serniki, które najlepiej jeść na drugi dzień). Zapraszam! SKŁADNIKI: - 2 słoiczki puree z dyni piżmowej (500 ml) - 500 g sera białego - 5 jajek - 6 czubatych łyżek cukru brązowego - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/2 łyżeczki kardamonu - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki oleju rzepakowego - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
SMYKWKUCHNImoże jedynie to, że chyba wszyscy uwielbiamy placki ziemniaczane :) Wariacji z plackami ziemniaczanymi jest wiele: są zjadane z gulaszem, i ze śmietaną, po węgiersku, z musem jabłkowym i białym serem.. U mnie w domu jada się je w "dziewiczej postaci" tzn. posypane jedynie niewielką ilością cukru... bo tak lubimy najbardziej :) Składniki: 1kg ziemniaków 2 cebule sól 2 jajka
Walijskie Pichceniemocno słodki, orzeźwiający od zimnej galaretki i truskawek (polskich! - zdobycie graniczyło z ... cudem) Serniczek można przygotować na biszkopcie, na herbatnikach, albo bez spodu - jeśli tak lubimy Składniki: 1kg białego sera 3 galaretki o dowolnym smaku 150 g masła 5 łyżek cukru Na wierz: 1 galaretka truskawkowa truskawki
Walijskie Pichcenieciasta niezbyt słodkie lubię najbardziej. Jest prosty i szybki (nie licząc chłodzenia) do zrobienia, no i niedrogi co w obecnych czasach jest również rzeczą ważna :) Składniki: 1kg białego sera 3 galaretki: ja miałam ametystową, ananasową i malinową 900 ml wody 150 g masła 4,5 łyżki cukru 1 żółtko rodzynki lub skórka pomarańczowa (opcjonalnie) Dodatkowo: 1 galaretka
Walijskie Pichcenie