pojedynku” które zaproponowałam i Wam chętnie pokażę. Myślę, że jest warte… grzechu. Mam duże doświadczenie w przygotowywaniu paluszków ziemniaczanych (nie marnujemy jedzenia!!!). Moje dzieci ubóstwiają z serem lub masłem. ja natomiast lubię różne warianty. Tym razem są to polskie paluszki inspirowane włoskimi gnocchi, polane obłędnym sosem ziołowo- pomidorowym (każdy kto lubi pizzę – gwarantuję – będzie sosem zachwycony(...)każdy Polak z dziada – pradziada. Z tym daniem jest tak, jak z pierogami – uwielbiamy i nigdy nam się nie nudzą. Zazwyczaj, serwujemy paluszki polane roztopionym masełkiem lub posypane białym serem. Ja jednak zaproponuję nowy wariant paluszków ziemniaczanych, inspirowany włoskimi gnocchi. Ich oryginalny kształt sprawia, że aromatyczny sos ziołowo pomidorowy przytula się do każdego paluszka, niejako wnikając do jego środka
W Kawiarenceoleju 3 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy do piernika (opcjonalnie) Masa serowa: 1 kg mielonego sera białego twarogowego 200 g masła 1 szklanka cukru 3 jajka 1 budyń w proszku bez cukru lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 ml mleka 2 łyżeczki wanilii Masa z gruszek(...)łyżka soku z cytryny 2 galaretki cytrynowe lub pomarańczowe (opcjonalnie) Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. Jak zrobić pyszne ciasto miodowe z serem i gruszkami? Ciasto miodowe: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, pod koniec dodawać stopniowo płynny miód. Miód stanie się płynny, jeśli wstawimy go do naczynia z gorącą wodą
Kuchcik gotujewypieki z owocami, dlatego korzystajmy z tej cudownej pory roku. Spód: 225g mąki pszennej 120g masła 2 żółtka 1 cukier wanilinowy 1 łyżka wody Masa serowa: 300g sera białego 250g mascarpone 3 jajka 1 żółtko 3/4 szklanki cukru skórka z połowy cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej wiśnie, borówki Na początku należy wydrylować wiśnie, zasypać cukrem(...)szybko zagniatamy ciasto. Przygotowujemy formę na tartę o średnicy 30 cm, smarujemy masłem i wyklejamy ciastem po same brzegi formy. Wkładamy spód na pół godziny do lodówki. Ser należy zmielić lub zmiksować w blenderze. Do miski dodajemy zmielony ser, ser mascarpone, 3/4 szklanki cukru, skórkę z połowy cytryny oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Składniki te należy zmiksować na gładką
Receptura smakumakiem Składniki: 5 jajek 20 dag margaryny 30 dag mąki 25 dag cukru pudru 1/2 szklanki mleka pół szklanki maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia około 2 szklanek twarogu, sera białego wymieszanego z 3 łyżkami cukru pudru i kilkoma kroplami aromatu waniliowymi do dekoracji łyżka kakao Przygotowanie: Margarynę, żółtka, cukier utrzeć na jednolitą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem(...)ubita z białek ze szczyptą soli. Podzielić ciasto na dwie części, do jednej dodać mak i przelać ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie łyżką wykładać porcje sera (kłaść kubkami- nie wyrównywać). Na te warstwy wylewamy pozostałą cześć ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180'C na około 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest
Tagebuch po polskuciasto: 400 g mąki pszennej, sól, 500 – 600 ml mleka, 4 łyżki stopionego masła, farsz: 4 żółtka, 4-5 łyżek cukru pudru 500 g sera białego twarogowego esencja waniliowa, 300 - 400 ml przecieru owocowego* Ciasto na naleśniki : do miski wsypać mąkę, wbić jajka, wlać około 500 ml mleka, szczyptę soli, następnie roztopione masło i wszystko wymieszać mikserem. Gdy ciasto będzie(...)mleka. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Ciasto naleśnikowe odstawić na pół godziny. Nadzienie serowo - owocowe: żółtka (jajka przed rozbiciem sparzyć) utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Dodać rozdrobniony ser i wanilię, utrzeć. Wymieszać z przecierem owocowym. Smażyć naleśniki. Patelnię rozgrzać, smarować olejem (pędzelek maczam w oleju), łyżką wazową nalewać porcję rozlewając je na całej powierzchni patelni. Gdy naleje się
królestwo garówwywar warzywny 1,5 L · fasola perłowa 1/2 szkl · pieczarki 8 szt · tłuszcz · cebula · mąka pszenna 1 lyżka · ser biały 10 dag · natka pietruszki · sól · pieprz · gałka muszkatołowa mielona Fasolę przebrać, opłukać, zalać zimnym wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny; potem ugotować. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, dodać do fasoli pod koniec gotowania i ugotować(...)miękkości. Cebulę obrać, opłukać , drobno posiekać, usmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, połączyć z zupą, chwilę pogotować, doprawic do smaku. Przed podaniem posypać posiekana natką i przetartym przez sito serem twarogowym. Podawać z łazankami
Camilla w kuchniZapraszam :) Składniki : 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego 1 opakowanie ciasta francuskiego Masa serowo kokosowa : 200 g sera białego pół tłustego 1/2 szklanki cukru 3 jajka 1 cukier waniliowy około 100 / 150 g wiórek kokosowych 4 łyżki jogurtu naturalnego Wykonanie : Blaszkę do tart wysmarować margaryną , ja swoją wyłożyłam papierem żeby po upieczeniu dobrze się wyjmowała. Ciasto kruche rozwałkować(...)koło wielkości blaszki . Wyłożyć blaszkę ciastem . Z ciasta francuskiego wyciąć radełkiem cieniutkie paseczki i zapleść z nich warkocz , brzegi ciasta posmarować jajkiem i przykleić warkocz z ciasta francuskiego. Ser zmielić, dodać cukier , cukier waniliowy i żółtka , wszystko dobrze utrzeć. Dodać jogurt i wiórki kokosowe , wymieszać . Białka ubić , dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na ciasto
Sama słodycz i szczypta chilicieknie Wam ślinka już na samą myśl?! Delikatny waniliowy ser przełożony herbatnikami i pokryty słodkim karmelem z chrupiącymi ziemnymi orzeszkami – niebo w gębie!Polecam!SKŁADNIKI:( forma keksówka )* ser biały 3-krotnie mielony – 600 g * kostka do pieczenia Kasia – 80 g * cukier – 150 g * jajko – 2 szt * budyń waniliowy – 1 opDODATKOWO :* herbatniki(...)PRZYRZĄDZENIA:Przepis na formę – keksówkę.Na dużą podwajamy składniki.Kostkę do pieczenia Kasia ucieramy mikserem na gładką masę , dosypując powoli cukier i wlewając żółtka.Dodajemy 3-krotnie mielony ser – mieszamy.Białka ubijamy na sztywną pianę , dodajemy do masy serowej i delikatnie łyżką mieszamy.Masę wlewamy do garnka i na wolnym ogniu gotujemy – mieszamy co jakiś czas
Ostra na Słodkocukru i kilkoma łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia . Dodać pozostałe składniki i wyrobić na jednolite , elastyczne ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu , aby ciasto podwoiło swoja objętość. Nadzienie : Pół kg białego sera , ok 4 łyżek cukru ( w zależności jak kwaśny jest ser ) 1 jajko 3 łyżki budyniu śmietankowego (proszku ) Wszystkie składniki dokładnie utrzeć ze sobą aby nie było grudek Wyrośnięte
Malinowa Kawiarenkagalaretką świeże. Sernik jest lekki i idealny na podwieczorek. Co prawda to bomba kaloryczna, ale warto zjeść chociaż kawałeczek. Potrzebujemy: Na masę serową: 50 dag sera białego ( u mnie gotowy z wiadereczka ) 3 jajka 10 dag masła lub margaryny 1 budyń waniliowy pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy Dodatkowo: 1 truskawkowa galaretka półtorej szklanki gorącej(...)Wykonanie pysznego sernika: 1. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, stopniowo wbijamy po jednym żółtku i ucieramy, dodajemy budyń w proszku i ser i ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. 2. Do pieczenia: Masę serową wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 21 cm. Truskawki
Izabelawkuchnizacznę na słodko. Dziś przepis ze wspomnieniami z dzieciństwa. Kto z Was nie pamięta pierwszych majowych truskawek zrywanych prosto z ogródka, ucieranych z cukrem, z dodatkiem śmietany, z białym serem i makaronem? Każdy z nas ma swoje ulubione. Dziś mam dla Was połączenie moich dwóch ulubionych deserów, kogel mogel i truskawki z cukrem. A do tego zapiekane i serwowane(...)przygotowania: 20 min. Składniki na foremkę o wymiarach: 18 cm x 14 cm Koszt przygotowania: 6,00 zł SKŁADNIKI: 20 szt. świeżych truskawek 3 żółtka jajek 6 łyżeczek cukru białego 2 łyżeczki cukru trzcinowego 2 krople aromatu pomarańczowego dodatkowo: naczynie, w którym możemy zapiekać PRZYGOTOWANIE truskawek zapiekanych z koglem moglem : Żółtka z jajek przekładamy do miski, dodajemy biały cukier
kulinarnyJaJogurtowy sernik na zimno Składniki : Spód sernika : chałka drożdżowa czerstwa - 100 g tarte orzechy włoskie - 130 g masło - 100 g Masa serowa : jogurt naturalny - 1,5 litra ser biały tłusty - 3 kostki cukier - 4 łyżki galaretki mocno owocowy smak - 3 opak woda gotowana - 1 szkl Wierzch sernika : galaretki niebieskie - 2 opak woda gotowana - 750 ml Przygotowanie : Chałkę zetrzeć na tarce(...)wymieszać. Masło roztopić w rondlu, dodać starte produkty, wymieszać. Gorącą masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 27 cm,dobrze docisnąć łyżką. Masa serowa: Do blendera wlać jogurt, dodać ser,cukier, zmiksować. Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie, wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia. Wymieszać galaretki z jogurtem , odstawić do lekkiego stężenia. Masę serową wylać na spód z orzechów, wygładzić, odstawić
Kuchnia Danusipodstaw i z ziołami Labneh (arabski serek jogurtowy) Ser ricotta (domowa ricotta na serwatce) Domowy ser żółty jest idealny do kanapek, zapiekanek, czy tarty do pizzy. Polecam! Składniki: ½ kg sera białego półtłustego (twaróg) 400ml mleka 3,2% 50 g masła 1 żółtko ½ łyżeczki sody sól do smaku Przygotowanie: Twaróg rozdrabniamy widelcem i przekładamy do garnka. Wlewamy mleko. Zagotowujemy i cały(...)małym ogniu ok 10 minut, aż pojawi się serwatka. Zlewamy całość na gęste sito lub durszlak wyłożony gazą, odciskamy nadmiar płynu. W tym samym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy ser i szybko mieszamy. Wyłączamy gaz. Doprawiamy do smaku solą, dodajemy żółtko i mieszamy bardzo energicznie. Następnie wsypujemy sodę, w tym momencie zwiększa się objętość sera, po czym za chwilę ser opada
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrade! celebrując te ostatnie chwile w mojej obecnej miejscówce skusiłam się na pyszne i leniwe śniadanie, a teraz biorę się za naukę! (bleee) Składniki (6 serniczków): 1 jajko 200g sera białego w kostce 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 4 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 1 łyżka otrębów owsianych firmy Kupiec 1 łyżka budyniu waniliowego bez dodatku cukru (proszek) fruktoza(...)widać na zdjęciu żurawina jest wysuszona na wiórek ;) dlatego wczoraj wieczorem zalałam ją wodą, rano odcedziłam i była gotowa do użycia ;)) plus żurawina do dekoracji Sposób przygotowania: Ser rozduszamy widelcem dodajemy pozostałe składniki i wszystko ugniatamy na jednolitą masę lepimy w rękach małe kotleciki/serniczki smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni (pod przykryciem) na małym ogniu, przed każdym serniczkiem przecieramy patelnie lekko
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsię jeść. Puszysty, kremowy, śmietankowy z wyraźną nutą wanilii. Przepyszny! Nie da się skończyć na jednym kawałku! Składniki: Na spód: 250g pełnoziarnistych herbatników 125g masła Na masę serową: 750g sera białego (trzykrotnie mielonego lub z wiaderka) 250g serka mascarpone 1 i ½ szklanki cukru 5 jajek 3 łyżki maki ziemniaczanej laska wanilii 3 łyżki likieru Amaretto 200ml śmietanki kremówki (36%) Wykonanie(...)roztopionym masłem aż masa będzie miała konsystencje mokrego piasku. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy masą na spód. Wyrównujemy, dociskamy dłonią i wkładamy do lodówki. Masa serowa: ser mielimy trzykrotnie w maszynce z małymi oczkami. Miksujemy twaróg z mascarpone i mąką. Następnie dodajemy kolejno nie przerywając mieszania cukier, jajka, nasionka z laski wanilii, likier Amaretto. Kremówkę ubijamy na sztywno
Pyry na GazBabkę Ziemniaczaną Składniki: 0,75 kg ziemniakow mącznych 1 cebula 4 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 100 g. Sera białego 2 łyżki skrobi ziemnaczanej 2 łyżki mąki pszennej Gotowa mieszanka ziół do ziemniaków 200g. Szpinaku(...)mielim w maszynce. Czosnek oraz cebule drobno siekamy i podsmażamy na oleju ale tylko do zarumienienia. Dodajemy do ziemniaków, następnie dodajemy rozdrobniony bialy ser, mąki oraz jajka. Doprawiamy do smaku mieszanką ziół do ziemniaków, dodatkowo solą i pieprzem. Mieszamy bardzo dokładnie. Szpinak rozmra
NaKońcuJęzykazabierze ciastoFarsz:1 szklanka suchej kaszy jaglanej400 g białego sera1 duża cebula4 plastry wędzonego boczkusól, pieprzSposób przygotowania:1. Kaszę opłukać, w garnku zagotować 3 szklanki wody, osolić, na wrzącą wodę wrzucić kaszę i gotować do miękkości (ok.20 minut). Odstawić do ostudzenia. Kasza powinna wchłonąć cały płyn.2. Ostudzoną kaszę wymieszać z serem oraz z podsmażonym boczkiem i cebulką. Doprawić
Kuchnia domowa Aniciast :) Składniki : 3 szklanki mąki 1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka 1 kostka margaryny 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao ser : 500 g sera białego śmietankowego 4 jajka 1/2 szklanki cukru 2 budynie waniliowe Winiary 1/2 kostki margaryny Kasi 1 cukier waniliowy Wykonanie : Do miski przesiać , mąkę z proszkiem i kakao , dodać , margarynę(...)ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do zamrażarki Dużą tortownicę wysmarować margaryną lub wyłożyć papierem do pieczenia . Większą część ciasta zetrzeć na spód blaszki. Masa serowa: Zmielony ser utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym i żółtkami , dodać budyń i wymieszać. Margarynę rozpuścić i przestudzić , wlać do masy serowej ciągle mieszając. Białka ubić na sztywną pianę , dodać do sera
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki : Ciasto : 3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłego mleka 0,5 szklanki ciepłej, przegotowanej wody 2 łyżki oleju szczypta soli Farsz : 5 ugotowanych ziemniaków 500g sera białego 4 cebule (+ 4na patelnię) sól, pieprz, przyprawa Maggi 2 łyżki masła Przygotowanie : Farsz : Zaczynamy od farszu, ponieważ wszystkie składniki muszą ostygnąć :) 1. Ziemniaki obieramy(...)Czekamy, aż wszystkie składniki ostygną. 4. Szykujemy miskę i maszynkę do mielenia. 5. Ziemniaki, cebulę i ser wrzucamy kolejno do maszynki i mielimy. 6. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą Maggi. Dokładnie mieszamy. Ciasto : 1. Dosłownie leciutko podgrzewamy mleko w garnku. Dodajemy ciepłą wodę
Kitchens Alphabetpieczenia - 2 łyżeczki margaryna - 1 kost cukier waniliowy -1 opak woda zimna -5 łyżek kakao -3 łyżki mąka - 1,5 szkl MASA SEROWA jajka - 4 szt cukier -250 g ser biały -50 dag margaryna -0,5 kost mąka pszenna -3 łyżki czubate PRZYGOTOWANIE: CIASTO Do rondla włożyć margarynę rozpuścić. Następnie dodać cukier, wodę , kakao i cukier waniliowy, mieszając doprowadzić(...)wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wkręcić do masy. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. MASA SEROWA Ser zmielić trzykrotnie. Do miski przełożyć margarynę, utrzeć z żółtkami i cukrem. Następnie dodać ser i mąkę, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej, ostrożnie wymieszać. Masę
Kuchnia Danusi