rosnie ogromne pole jarmużu ;) Takie rzeczy tylko tutaj ;) A i traktor też często się pojawia ;) Składniki: 200g jarmużu 100g ryżu pierś z kurczaka duża czerwona cebula 2 marchewki kawałek selera 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz, bazylia 2 łyżki śmietany ząbek czosnku Przygotowanie: Obieram i siekam drobno ząbek czosnku. Wykładam go na rozgrzaną patelnię
ChilliJemyryby nacinamy niezbyt głęboko w trzech miejscach, by powstały "kieszenie". Do nich wkładamy porcję czosnkowego mesełka. Wewnątrz rybę skrapiamy odrobiną soku z cytryny oraz oprószamy solą i pieprzem. Marchew, seler, pietruszkę i cebulę kroimy w cienkie paski, wielkości odpowiedniej, by "schować" je w rybie, co też starannie czynimy. Ja nigdy warzyw nie żałuję.. nawet jeśli czas pieczenia ryby jest
Kuchenna Kontrrewolucyaspokojnie podzielić się przepisem. 1kg mięsnych kości wieprzowych 1/2kg wędzonych żeberek lub boczku 1/2l zakwasu 1kg białej kiełbasy 4-5 ząbków czosnku 2 marchwie, pietruszka (korzeń i nać), kawałek selera ziemniaki w ilości odpowiedniej do ilości osób konsumujących;] kilkanaście ziaren ziela angielskiego, kilka liści laurowych garść majeranku sol, pieprz w ziarnach/ew. vegeta lub inna przyprawa tego rodzaju Do lekko osolonej
Kuchenna Kontrrewolucyaktórą i tak będziemy "zaczerniać". ;) Kaczkę ćwiartujemy. Skrzydła, kości, szyjkę i podroby zalewamy około trzema litrami zimnej wody, po czym doprowadzamy do wrzenia. Odszumowujemy. Dorzucamy dwie mniejsze marchewki, pietruszkę, seler naciowy i mały por, suszone owoce (dosłownie kilka sztuk, by zamiast zupy nie wyszedł nam kompot) oraz 5 listków laurowych, 10 ziarenek ziela i pieprzu, a także odpowiednią ilość soli
Kuchenna Kontrrewolucyaduża cebula 4 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego ok. 10 ziarenek ziela angielskiego 5 listków laurowych łodyżka i kilka liści lubczyku pieprz, sól łyżka oleju do smażenia pół małego selera 2 marchewki Mięso płuczemy (jeśli tego wymaga - opalamy nad gazem) i zalewamy w dużym garnku zimną, posoloną wodą z zielem i liściem laurowym. Po zagotowaniu wody zdejmujemy z powierzchni brunatną szumowinę
Kuchenna Kontrrewolucyaogniu na maśle, po czym dorzucamy do nich poszatkowaną cebulę. Ziemniaki kroimy w krótkie, grube paski, jak na małe frytki. Bulion przegotowujemy. Wrzucamy do niego ziemniaki, pokrojony w paseczki seler oraz kapustę i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy duszoną marchew z pietruszką i cebulą oraz ogórki. Doprawiamy według uznania sokiem z ogórków oraz solą, pieprzem i maggi. Podajemy
Kuchenna Kontrrewolucyasłabo, niż po innych trunkach, pewnie szybko by zniknęła. ;) (potrzebna będzie sokowirówka, składniki na ok. 700ml trunku) 180ml soku z cebuli (potrzeba około 4 sporych sztuk) 180ml soku z selera (2 duże warzywa) 180ml soku z cytryny (2 duże) 180ml spirytusu 60% lub czystej wódki Wszystkie płyny razem dobrze mieszamy i odstawiamy w ciemne, zimne miejsce na około tydzień
Kuchenna Kontrrewolucyajednak za wszelkiej maści podrobami wręcz przepadam. Dobrze przyrządzone i ładnie podane są gratką dla mięsnych smakoszy. 1 ozór wołowy (ok. 1kg) 3 marchewki 2 pietruszki nieduży kawałek selera 0,5 szklanki wytrawnego czerwonego wina garstka orzechów, pół na pół laskowych i włoskich łyżka masła łyżka mąki pszennej sól, pieprz, pieprz ziarnisty, ziele ang., liście laurowe Ozór pod bieżącą, zimną
Kuchenna Kontrrewolucya800g czerwonych buraków 500ml zakwasu buraczanego 3 spore marchwie 2 pietruszki 1 mały seler 1 nieduży por 1 duża czerwona cebula sól, majeranek kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego ok. 6 goździków 3 liście laurowe olej do smażenia Buraki myjemy i obieramy, po czym ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej
Kuchenna KontrrewolucyaMarchwianka nie jest moja ulubioną zupą, ale złamana lekką kwasowością pomarańczy była przepyszna. Szybka i prosta. 800g marchwii 2 duże pomarańcze esencjonalny bulion warzywny pieprz, sól, kurkuma suszone liście selera naciowego do ozdoby Marchew obieramy i kroimy na nieduże cząstki. Wrzucamy ją do garnka i zalewamy bulionem tak, by była przykryta z 2 centymetrową nadwyżką. Gotujemy do miękkości. Gdy warzywa
Kuchenna Kontrrewolucyaprostu kapuśniakiem z mięsem mielonym i potrafi zaskoczyć. Naprawdę polecam. :) 500g mięsa mielonego z łopatki ok. 300g białej kapusty 1 saszetka białego ryżu (ok. 100g) 2 marchewki 1 średni seler 3 pietruszki 1 duża cebula olej do smażenia 1 porcja rosołowa 0,5l przecieru pomidorowego z kartonika przyprawa warzywna, sól, pieprz W garnku zagotowujemy wodę (około 3 litrów). Wkładamy
Kuchenna Kontrrewolucyajakimś sosie - każde ziarnko ma się tylko zwilżyć tłuszczem bez topienia się w nim. Jeśli chodzi o rosół, musi być ugotowany z wołowiny z marchewką i selerem, przy czym cała trójka powinna pochodzić z równin padańskich, ale nie z jakiegoś byka na emeryturze o bałkańskiej duszy i rogach. Risotta w żadnym wypadku nie wolno przegotować! Ryż, który znajdzie
KUCHARNIAwersja też była pyszna, szczególnie jak widziałam, że moje wybredne kulinarnie dziecko zajada taką oszukaną "tortillę". Składniki: 400 g soja, suszone nasiona 5 marchewek 3 pietruszki 3 cebule 1 seler 2 gałązki świeżego rozmarynu 150-200 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 3 ząbki czosnku, obrane i rozgniecione 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej 1-2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Blondynka Gotujenowej gamy smakowej ale są przepisy do których wracam w ciemno jak do przepysznego Orient Risotto z trawą cytrynową i mleczkiem kokosowym lub lekkiego Dietetycznego Kremowego Risotto z selera. Niezmiennie najczęściej odwiedzanym na moim blogu jest Dietetyczne kremowe Risotto kalafiorowe Jakowoż lato się już zaczęło i narasta chęć na odświeżające smaki tym razem podaję Risotto miętowe z podduszonym porem które
Sztuka gotowania w/g Samiry