Odcedzić, zachowując wywar. Połowę fasoli pozostawić w całości, a drugą połowę delikatnie porozgniatać. Na patelni na kilku łyżkach oliwy z oliwek zeszklić cebulę, a następnie dodać do niej skrojony seler naciowy, marchewkę i kapustę (w oryginale cavolo nero , można zastąpić włoską). Całość doprawić czosnkiem, szczyptą oregano, ostrą papryką i dusić przez kilka minut. Następnie wlać szklankę wody pozostałej po gotowaniu
Bon Ton Italialubi, wiec robie ja nie tylko na swieta, ale tez w normalne dni, bez okazji. Ponizej podaje przepis ;) SKLADNIKI: -6 ziemniakow -4 marchewki -2 pietruszki (korzen) - seler ( ja osobiscie nie za bardzo lubie jego smak, wiec nie daje) -4-5 jajek -okolo 5-6 sporych ogorkow kiszonych -puszka groszku konserwowego -cebula -jablko -maly sloik majonezu
PychaDaniaWkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy na złoty kolor. Czas pieczenia to ok. 15-20 min. Składniki zupa: 1 butelka passaty 1 czerwona cebula 2 gałązki selera naciowego papryczka jalapeno 1/2 papryki czerwonej oliwa z oliwek pieprz, oregano, bazylia, sos sojowy Warzywa kroimy w kostkę i w rondlu delikatnie przesmażamy. Następnie zalewamy całość passatą. Dodajemy przyprawy
vegetaniewywarze z warzyw, które później blenduję, dzięki czemu zupa jest gęsta i kremowa, tak jak lubię. Potrzebujemy: udko z kurczaka, bądź porcję rosołową dwie duże marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 500 g przecieru pomidorowego szczypta czosnku niedźwiedziego Piątnica do smaku sól cytrynowa Piątnica świeżo mielony pieprz suszona bazylia Piątnica około łyżeczki
MamaOskarkarządzi Michał Bassa, który przygotował autorskie menu kuchni międzynarodowej, oparte na sezonowości i wysokiej jakości produktów. Po niedługiej chwili na stół trafiły przystawki: dla mnie siekany tatar wołowy młodym selerem, truflą i wędzonym żółtkiem (32 zł) – boski! Jestem ogromną fanką tatara, a ten był świetnie doprawiony. Wymieszany z wędzonym żółtkiem smakował wybornie wraz z podaną z nim sałatką. Uwaga
karmelowywłoszczyzna, 50 g grzybów suszonych – prawdziwki i podgrzybki, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, listek laurowy, sól, 3-4 ziemniaki, Mięso opłukać, włożyć do garnka, dodać obraną włoszczyznę ( marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, cebulę – nie dodaję pora), kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, listek laurowy, sól. Zalać zimną wodą i na wolnym ogniu gotować aż mięso będzie miękkie. Ugotowaną zupę przecedzić – z mięsa można
królestwo garówCoraz częściej sos przygotowywany jest bez krwi, mój sos również jej nie ma. Nie dodałam również octu ale dodałam miód. Karp lub płaty z karpia, wywar: włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler) – około 200 g, 3 cebule, 2 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, sól, sos: 60 g masła, 60 g mąki pszennej, 40 g cukru, 50 g rozkruszonego piernika
królestwo garówpłaty z karpia, sól, olej do smażenia, zalewa: 500 ml wody, 500 ml octu 3%, duża cebula, średnia marchewka, pietruszka, kawałek selera, liść laurowy, 5-6 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego, sól, cukier. Płaty pokroić w dzwonka szerokości około 4 cm, oprószyć solą. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone przekładać na ręcznik papierowy, odstawić do ostudzenia. Włoszczyznę obrać, umyć
królestwo garówwątróbki gęsiej lub innej drobiowej, 30 – 40 g grzybów suszonych 6 ziaren pieprzu czarnego, 6 ziaren ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 2 cebule, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera 120 g suchej bułki, 7 jajek, 100 ml brandy, sól, gałka muszkatołowa, imbir mielony tłuszcz lub plastry surowego boczku do wyłożenia formy Mięso włożyć do garnka, dodać przyprawy, włoszczyznę, grzyby, zalać
królestwo garówkarkówka, łopatka, 400 g wieprzowiny, 900 g podgardla, 1 łyżeczka owoców ziela angielskiego, 2 listki laurowe, 2 ząbki czosnku, kilkanaście listków szałwii, 2 cebule, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera 1,5 kg wątróbki z indyka lub kurzej, 200 g żurawiny suszonej, 100 ml żurawinówki, 180 g suchej bułki, 300 g przecieru żurawinowego ze słoika, 10 jajek
królestwo garówrosół: korpus z gęsi, włoszczyzna, sól, 2 jagody jałowca, 4 ziarna pieprzu czarnego, 4 ziarna ziela angielskiego, mała gałązka rozmarynu, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, cebula pierożki: 3 śliski suszone, mięso z rosołu, sól, pieprz ciasto na pierogi: 300 ml mąki, 160 -180 ml ciepłej wody, 1 łyżka roztopionego masła, szczypta soli sól, tłuszcz (najlepiej smalec z gęsi
królestwo garówminut. W środku mięso powinno być różowe. Po zdjęciu z patelni mięso odłożyć na 3 – 5 minut. Podawać posypane solą. Ja użyłam sól sosnową . Podałam z puree z selera z nutą tymianku. Comber jelenia ze sklepu dziki trop. zastawa
królestwo garówKurczak 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula, 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego, listek laurowy, ząbek czosnku, 250 g wątróbki drobiowej, tłuszcz do smażenia, 100 ml sherry, 100 ml gęstej śmietany, łyżka świeżych listków tymianku, sól, pieprz, Ja użyłam wątróbkę z gęsi, ale może być z kurczaka lub kaczki. Smażyłam na smalcu z gęsi
królestwo garówmanny, skórka otarta z 1 cytryny, sól, 1 łyżeczka do kawy suszonego imbiru, 200 g fig z syropu, 2 łyżki masła, gaza, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 5 - 6 cebul, 10 listków limonki, 2 - 3 plasterki imbiru, 5 ziaren pieprzu czarnego, sól, sok z cytryny, cukier, żelatyna na 1,5 l płynu
królestwo garówużyłam bulion z kaczki, 4 łyżki łuskanych nasion słonecznika, 80 g szynki prosciutto, bulion: resztki z kaczki: skrzydła, szyjka, kości po luzowaniu... 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, cebula, pieprz, ziele angielskie Pasternak umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w niewielkiej ilości wody do miękkości. Zmiksować i przetrzeć przez sito. Połączyć z bulionem
królestwo garów