były zimne niemiłosiernie i jako takie nie zachęcały do konsumpcji..to zrobiłam z nich porządek. Zapiekłam. W skład uparowanych warzyw wchodzą -biała kapusta -czerwona kapusta -kalafior -cukinia baby -burak -seler naciowy Pokroiłam wszystko na mniejsze kawałki, włożyłam do brytfanny. Skropiłam oliwą z oliwek. Dodalam rozbełtane jajo oraz tarty parmezan.Seler naciowy. Zapiekłam w 200 stopni, do pół godziny. Podałam z czerwoną
Z Kuchni Do Kuchnichłoną azot jak gąbka. Najwięcej kumulują szczypiorek, buraki czerwone, sałata, rzodkiewka, kapusta pekińska, szpinak oraz kalarepa. Nieco bezpieczniejsze są ogórki, młoda marchew, pomidory, cebula, ziemniaki, pieczarki, korzeń pietruszki, seler i brokuły. Czy to wszystko oznacza, że należy z nich całkowicie rezygnować? Nie, wystarczy zastosować się do następujących zasad: Wybieraj świeże warzywa, im dłużej przechowywane, tym więcej jest w nich szkodliwych
Powiedz dietom nieminuty na wysoki ogień na patelnię grillową. Przekładamy do warzyw, mieszamy. Ryż gotujemy z łyżką oliwy w wywarze w warzyw. U mnie kapusta włoska, dwie pietruszki, 4 marchewki, kawałek selera. Ryż powinien być miękki. Rynienkę do zapiekania wykładamy połową ryżu, dobrze dociskając. Na ryżu układamy całą zawartość patelni z warzywami i kurczakiem, posypujemy parmezanem oraz podlewamy dwiema łyżkami śmietanki
BaRepasindyka 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżeczka miodu naturalnego zioła do drobiu Sałatka jarzynowa 3 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 1/2 średniego selera naciowego 3 jajka ugotowane na twardo 3 ogórki konserwowe 1/4 pora (biała część) 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 1 mała puszka groszku konserwowanego 1 łyżeczka musztardy stołowej lub delikatesowej
Truskawkowa Fiestaskóry) 330 g mięsa wieprzowego (z kulki, na szynkę) 250 g karczku 120 g wątróbki drobiowej 0,5 łyżki masła klarowanego 80 g marchewki 30 g pietruszki 30 g selera 60 g cebuli 3 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy(większy) 5 ziarenek pieprzu czarnego 1 bułka czerstwa ( nie dmuchana) 2 jajka sól, pieprz, gałka muszkatołowa 40 g pistacji
Ala piecze i gotujesię dawały rolować. Układać na środku, co się nawinie. Dodatki u mnie: odsączony tuńczyk z puszki (jest mokry, więc nie dawałam żadnego sosu) plaster wędliny plaster sera żółtego talarki selera naciowego pałeczki czerwonej papryki liście cykorii belgijskiej natka pietruszki kiełki soczewicy Zagiąć brzeg (ten od naszej strony) tortilli do środka i zwijać ciasno burrito
Weekendy w domu i ogrodziemomentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec dodać olej i wymieszać. Smażyć naleśniki z obu stron. Propozycja farszu : zblanszowane 3 liście zielonego jarmużu wędzona makrela bez ości środkowe liście selera naciowego pół cebuli ok. 50 g gorgonzoli gałka muszkatołowa Składniki farszu układać na jednym brzegu placka. Zawijać do środka brzegi i zwijać. Swoje naleśniki z farszem podgrzałam na patelni. I podałam
Weekendy w domu i ogrodziePrzepis na barszcz pochodzi od mojej mamy, taki robimy tylko na Wigilię i ma on niesamowity i niepowtarzalny smak.... Składniki: 2 kg buraczków, 2 cebule, 1 marchew, 1 pietruszka, ½ selera, kawałek pora, 1 jabłko, ocet lub sok z cytryny, 1 suszony podgrzybek, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku w łupinach, sól, pieprz, cukier kawałek szynki wędzonej jajka Cebulę
Tradycyjna kuchnia inaczejmoże się obejść bez białej kiełbasy i gotowanych jaj :) Składniki: ½ kg białej kiełbasy 300 g wędzonych kości schabowych 8 jajek 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera kilka grzybów suszonych 500 ml zakwasu żytniego 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki chrzanu kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren jałowca majeranek sól, pieprz Przygotowanie: Warzywa obieramy, myjemy, wkładamy
Symfonia smakowaSkładniki: 1 kg wędzonych kości schabowych 0,5 kg boczku wędzonego 0,5 kg kiełbasy wędzonej swojskiej 1 kg białej kiełbasy 3 marchewki 2 pietruszki 1 por 1 mały seler 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 200 ml śmietanki 30% 0,5 litra zakwasu naturalnego Wykonanie: Do garnka wlewamy 3 litry wody wkładamy kości. Warzywa myjemy obieramy
kgwjanczewowszystkim - bezmięsna, czyli świetna propozycja dla wegetarian i wegan. ZUPA CHRZANOWA Z JABŁKIEM /współpraca z Winiary;/ 1 litr wody 1 marchew 1 pietruszka kawałek 3 cm korzenia selera pęczek natki pietruszki 1 cebula 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 4-5 ziarenek czarnego pieprzu łyżka soli (dla podrasowania smaku można dodać Ziarenek Smaku Winiary ) 2 średnie
W kuchni Karmel-itkipakiecie rosół z królika mieć możecie :) Składniki 1 tuszka z królika (moja ma 1,3 kg) ok. 2-3 litrów wody 3 marchewki 2 marchewki 1 cebula kawałek selera 3 cm pora 2 ząbki czosnku (rozgniecione) 1 łyżeczka soli (opcjonalnie) 3 ziela angielskie 2 listki laurowe Królika dzielimy na mniejsze części, dodajemy warzywa i przyprawy, i zalewamy zimą wodą
Delicious Titbitsmaślana na mące orkiszowej, bez cukru wielkanocna baba drożdżowa na mące orkiszowej, z ksylitolem wielkanocna baba puchowa-drożdżowa wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami Pasztety wegańskie i tradycyjne: pasztet z selera i kaszy jaglanej pasztet z kaszy jaglanej z boczniakami domowy pasztet zapiekany wykwintny pasztet z indyka lub królika Pozostałe propozycje: doskonała, domowa, biała kiełbasa żurek na pełnoziarnistym żytnim zakwasie
Smaczne Zdrowebyć śliwki albo orzechy) 1 łyżka majeranku, ziół prowansalskich, tymianku 1 łyżka soli sos 50 ml oleju pęczek włoszczyzny (jedna marchewka, mała pietruszka, kawałek selera, kawałek pora) 1 mała cebula 1 łyżka cukru ( ja użyłam miodu) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 400 ml wytrawnego wina 400 ml wody 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
Niezły Młynek