typu parboiled 3 ziarna czarnego pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy z oliwek 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 kawałek selera (daję taki wielkości pietruszki) 1 kawałek pora (biało zielonej części) lub 1 mała cebula 1 łyżeczka cukru ok. 1/2 filiżanki surowej dyni pokrojonej w drobną kostkę 1 garść mrożonego groszku
Kuchnia Prezydentowejminut w tej samej wodzie, w której się moczyły!) 2 łyżki masła szczypta estragonu szczypta czarnego pieprzu 4 ziemniaki 2 marchewki 1 mała pietruszka 1 mały kawałek selera 1 łyżka cukru 1 płaska łyżka soli 250-300g kapusty kiszonej, odciśniętej i lekko przesiekanej 1 łyżeczka lubczyku 1 płaska łyżeczka kminku 1 łyżka majeranku 2 łyżki mąki sól, pieprz
Kuchnia Prezydentowejwchłania nadmiar wilgoci...) kilka grzybków mun, namoczonych i posiekanych w cieniutkie paseczki (dałam ok. 10 sztuk) 2 posiekane dymki 1 nieduża marchewka posiekana w julienne 1 pietruszka kawałek selera 1 myły rzepka 3 łyżki kim chi wraz z zalewą kawałek zielonej części pora garść pokrojonej w krążki zielonej cebulki 2 łyżki drobno startego imbiru 3 łyżki posiekanej grubo kolendry
Kuchnia Prezydentowejkulki ziela angielskiego 7-9 ziaren pieprzu czarnego 2-3 listki laurowe Sos: 1 mała garść suszonych grzybów 2 łyżki suszonych warzyw (gotowa mieszanka - marchew, cebula, pietruszka, por, seler, pasternak) utłuczonych na drobno w moździerzu 100 g śmietanki 36% 2 łyżki mąki pszennej 1/4 łyżeczki estragonu 1/2 łyżeczki tymianku sól, pieprz 1. Grzyby na sos i gołąbki namoczyć
Kuchnia Prezydentowejgotowałam razem z: Karoliną - http://zaczarowanakuchnia.blogspot.com/ Bartoszem - http://www.smakeuropy.eu/ Elą - http://zkartoflanegopola.blox.pl Mileną - http://www.mojmalykulinarnyswiat.blogspot.com Pauliną - http://tryingtocookandbake.blogspot.com Składniki: marchew, ok 3-4 (u mnie 2) 1 seler średniej wielkości (u mnie spory kawałek) pietruszka 2 sztuki (u mnie 1) ryba (z kostki mintaja, albo dorsza, ok. 4 kostki) 5 łyżek sosu sojowego (jasnego) 1 łyżka sosu
Kuchnia Prezydentowejoczyszczonych białych szparagów (ja obcinam zdrewniałe końce i obieram obieraczką do jarzyn) 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka kilka gałązek naci pietruszki 1 duży ziemniak mały kawałek korzenia selera (wielkości pietruszki) 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 pełna łyżeczka pieprzu pomarańczowego* siekany szczypiorek i natka do dekoracji szczypta gałki muszkatołowej 1 płaska łyżka
Kuchnia Prezydentowejpotrawy. ciasto: pół kilograma mąki pszennej 3 jajka 300 gramów szpinaku 2 łyżki oliwy z oliwek farsz: 220 gramów mięsa mielonego 40 gramów boczku 40 gramów masła 1 łodyga selera naciowego 1 cebula 1 marchew 1 szklanka rosołu kilka goździków 3 łyżki passaty pomidorowej beszamel: 100 gramów mąki pszennej 100 gramów masła 1 litr mleka gałka muszkatołowa sól i pieprz
Bon Ton Italiaprzygotowywałam żadnego koktajlu. To chyba z lenistwa? Do kielicha blendera wrzuciłam to co miałam pod ręką, a wyszło rewelacja! Składniki: garść sałaty 1 jabłko 1 brzoskwinia 1 łodyga selera naciowego 1 ogórek gruntowy 1 łyżeczka miodu naturalnego 1 szklanka wody niegazowanej Sposób przygotowania: Wszystkie owoce i warzywa dokładnie myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Wrzucamy do blendera i wlewamy wodę
Truskawkowa Fiestaprzejściowe": Śniadanie: - woda z cytryną - jabłko - sałatka (rokola, sałata rzymska, kalarepa i ogórek + sok z cytryny) - kawa zbożowa II śniadanie - sok wycisnięty z buraków, botwinki i grapefruita - czipsy z selera (były chrupiące! :)) Obiad: - warzywa duszone curry (kalarepa, czosnek, cebula, cukinia, pomidor + kumin, curry, kozieradka, kurkuma, sól morska) - kawałek koziego sera - zaczynam wprowadzać białko, jaja ja lubię kozi ser! - surówka
pyszne zdrowościmimo, że są niskokaloryczne. UWAGA NA CUKIER! Fortuna Sok 100% warzywny, ok. 4,5 zł/1l Składniki: przecier z przecieru zagęszczonego i przeciery z: pomidorów (64%), marchwi (9%), selera, cebuli (6,7%), pietruszki (3,5%), papryki (3%) i czosnku (0,2%), zagęszczony sok z buraków czerwonych (0,3%), sól, przyprawy 24 kcal/100 ml Fortuna Karotka marchew, jabłko
Powiedz dietom niebiałej kapusty 200 g białego ryżu 3-3,5 l wody 500 g przecieru pomidorowego 4 łyżki majeranku 3 listki laurowe sól,pieprz pęczek włoszczyzny(natka pietruszki,liść selera i pora) olej do smażenia Do garnka wlać wodę. Dodać przecier pomidorowy, listki laurowe, majeranek, sól i pieprz oraz pokrojoną włoszczyznę. Wszystko zagotować. W międzyczasie na patelni podsmażyć mięso mielone, krótko
Monia miesza i gotujeniedzielnej , idącej niestety w biodra, tarcie dziś proponuję coś na spalenie kalorii czyli gulasz wieprzowy z selerem naciowym, który jak wiadomo ma właściwości odchudzające i w ogóle jest jednym z moich ulubionych warzyw. Lubię jego aromat i chrupkość. Czytaj więcej
Wiem co jemDorsz Fasola Jagody Kurki Makaron Orzechy nerkowca Orzechy włoskie Pieczarki Poziomki Płatki owsiane Ryż Seler naciowy Sezam Siemię lniane Truskawki Cynamon Zarodki pszenne
Wiem co jemDwie surówki przygotowywane każda oddzielnie, ale serwowane razem. Seler w sosie majonezowym i słodka marchewka z octem jabłkowym i rodzynkami. Takie surówki lub ich odmiany są często podawane w różnych restauracjach nie tylko w naszym kraju, ale także np. we Francji. W tej ostatniej często do majonezu dodaje się jeszcze musztardę Dijon, a warzywa kroi w paseczki lub ściera
Wiem co jemSmaczny, pożywny i odchudzający koktajl ze świeżego ananasa i selera naciowego z dodatkiem otrąb owsianych i zarodków pszennych bez dodatku cukru. Wystarczy sama słodycz ananasa. Ale oczywiście dosłodzić zawsze można. Ja natomiast dodałam nieco świeżo zmielonego białego pieprzu, aby miał bardziej wyrazisty smak.” Czytaj więcej
Wiem co jem