kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym, które podałam z duszonymi ziemniaczkami i zasmażanymi buraczkami . Prosty i bardzo smaczny pomysł na obiad Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 marchewka kawałek selera 1/2 korzenia pietruszki 2 listki laurowe sól pieprz Sos śmietanowo-koperkowy: 1/2 szklanki wywaru, w którym gotowały się piersi 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 % 1 czubata łyżka posiekanego koperku 1 płaska
Oryginalny smaktutaj . Zakwas musimy przygotować kilka dni a nawet tygodni wcześniej a smak barszczu dzięki niemu jest wyborny. Składniki: 3 marchewki 3 pietruszki Biała część pora Pół dużego selera 20g suszonych podgrzybków 4 duże buraki Liść laurowy Ziele angielskie Pieprz czarny w ziarnach Sól majeranek Na zakwas : 1,5kg buraków czerwonych główka czosnku 5-7 liści laurowych, około
Pyry na Gazuważam , że ta zupa też powinna mieć swoje miejce w Smakach Dzieciństwa.Zapraszam. kości schabowe na zupę 1 słoiczek koncentratu pomidorowego ok.4 ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka ćwiartka selera 1 cebula 1 rzepa 1 liść laurowy 3 kulki ziela angielskiego sól,pieprz,papryka słodka mielona natka pietruszki *************************************** Ziemniaki obrać , umyć i pokroić w kostkę.Cebulę obrać i posiekać
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiznane nam węgierskie leczo, czy nasz gulasz. Tradycyjnie składa się z mięsa (kurczaka, wołowiny, kiełbasy, kaczki, a czasami nawet wiewiórki*) lub owoców morza, pikantnego bulionu, warzyw (ochry, papryki, cebuli, selera) i zasmażki w stylu francuskim z mąki i tłuszczu. Danie ma dziesiątki swoich regionalnych odmian zależnie od regionu, a nawet pochodzenia domowników, którzy je przygotowują. Tradycyjnie podaje się
Gotuj z Rumcajsemsmaków, trzeba po prostu dorosnąć :) Składniki: 1 skrzydełko 1 porcja rosołowa lub 1 żeberko 1 plaster boczku 20 dag białej kapusty 3 pomidory 3 marchewki kawałek pietruszki, pora i selera 2 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 3 łyżki kaszy orkiszowej Melvit sól, pieprz, vegeta Do dużego garnka włożyć mięso oraz boczek. Zalać do 3/4 wysokości wodą (około
My simple kitchendoceniałam i to był błąd. Teraz nadrabiam i polecam każdemu. Składniki: 1 pierś z gęsi ( podwójna z kością ) Garść żurawiny suszonej 1 marchewka 1 mała pietruszka Kawałek selera 1 główka modrej kapusty ( mała ) Bulion Sól Pieprz Ocet winny woda ew.cukier Wykonanie: Skórę piersi z gęsi nacinamy i całość nacieramy solą i pieprzem. Po zamarynowaniu ( około 30 minut, w tym czasie
Smaki Ewyktórym się suszyły.Poprostu cud natury:).Dziś podzielę się przepisem na moją pyszną , zabielaną śmietaną , zupę grzybową.Zapraszam!. 8 dag.suszonych GRZYBKÓW po 1 Marchewce i pietruszce 1/2 selera 1 cebula 2 łyżki masła 1 liść laurowy ziele angielskie 10 dag.kaszy perłowej 150 ml.śmietany sól i pieprz ************************************** Grzyby opłukać,zalać 1 litrem wody , moczymy je godzinę i Gotujemy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkizupie ogórek kiszony , nadał grochówce smak i podkreślił jej wspaniałe walory.Zapraszam!. 1 szkl.łuskanego grochu wywar na żeberkach 1.5 litra 20 dag.boczku 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1ogórek kiszony 1 cebula 1 łyżka mąki i smalcu( może być olej ) sól i pieprz majeranek liść laurowy ziele angielskie ******************************** Groch wypłukać i namoczyc na noc.Boczek drobno pokroić i przesmażyć
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimożecie zamieniać składniki i ich ilości, możecie zastąpić marchew pietruszką lub burakiem, wedle smaku i mieszać do czasu, aż masa osiągnie odpowiednią konsystencję kotleta. Ścieram marchew lub pietruszkę, czy selera, kroję drobno garść natki pietruszki, którą uwielbiam, ścieram cebulę, czosnek i dodaję ugotowane kasze, otręby i zdrowe ziarna. Kotlety z warzywami i kaszą jaglaną wspaniale smakują z misą sałat
Naturalna Kuchniabardzo nam się chciało takiego jedzenia....no i powstało...lekki posmak wędzonki połączony z kwasem żuru...mmmm! pycha! Składniki 250 g wędzonych żeberek 1 pieruszka 1 mały seler 2 marchewki 4 średniej wielkości ziemniaki 2 ząbki czosnku 330 ml żuru 1,2 l bulionu warzywnego 1 łyżeczka masła klarowanego 1 łyżka majeranku 4 jajka ugotowane na twardo
R'n'G Kitchenkilkanaście lat temu. Potem odtworzyłam jej smak we własnej kuchni. Do dziś jest jedną z moich ulubionych i popisowych zup. Składniki: 200 g mielonej wołowiny 2 niewielkie marchewki 1/2 selera 1 mała pietruszka 1 duża czerwona papryka 1 mała papryczka chili 3 ziemniaki 1 średnia cebula (biała lub czerwona) 4 ząbki czosnku 1 łyżka klarowanego masła 2 łyżki czerwonej papryki
Czerwień i błękitsię odsączyć z nich sok. Mi najczęściej do szklanki wchodzi jedna cukinia i dwie średnie marchewki. Można też użyć same marchewki, marchewki z batatem lub inne kombinacje warzyw (np. seler, bakłażan, buraki, dynia…), choć pamiętaj, że wiele z nich ma dużo więcej węglowodanów niż cukinia. W misce ubij mikserem wszystkie mokre składniki (poza warzywami), postaraj się uzyskać trochę luźną
PaleoSMAKszkl.bulionu ugotowanego z wodą z ogórka bekon w paskach 5-6 ogórków kiszonych 250 ml.śmietany 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1 por biała część 1 seler 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól ziele angielskie ********************************* Gotujemy smak z różnej włoszczyzny i ryby i ziemniaków, wlewamy bulion z ogórków i Gotujemy około godziny.Podsmażamy lekko mąkę na maśle , zaprawiany
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSKŁADNIKI: kalafior marchewka seler papryka por pietruszka brokuła koper czosnek chrzan (korzeń) Do ukiszenia waszych ulubionych warzyw należy przygotować zalewę. Ja robię taką samą jak do ogórków. Na 1 l wody przegotowanej daję 1 płaską łyżkę soli nie jodowanej. Gdy roztwór się wystudzi zalewamy warzywa i odstawiamy w ciepłe, ciemne miejsce. Na początku słój postawiłam na tacy ponieważ przy fermentacji
harrisaTaka zupa to niesamowity wypas. Lubicie? Zupa w sam raz na chłodne dni. Kapuśniak z kiszonej kapusty z kiełbasą Składniki: na 5 porcji ½ kg kiszonej kapusty 2 pietruszki kawałek selera 1 marchewka 1 liść laurowy 2 litry mięsnego bulionu 300 g wędzonki 4 łyżki karmelizowanej cebuli 1 czosnek solo 1 łyżka suszonego majeranku sól i pieprz do smaku Dodatki smażona
codojedzenia