dawno sypnęło śniegiem, zapragnęłam na obiad zjeść coś naprawdę konkretnego i sycącego. Coś, co mnie rozgrzeje i wywoła uśmiech na twarzy. O ile dla Męża byłby to porządny schabowy, tak dla mnie zdecydowanie porcja makaronu w doborowym towarzystwie spełnia się doskonale. Nie wiem czy wiecie, ale makaron mogłabym jeść codziennie. Staram się jednak podchodzić do niego z rozsądkiem, ale weź(...)pieczarki puszczą odrobinę wody, dodajemy malutkie różyczki umytego brokułu, przykrywamy i dusimy do momentu aż będą lekko chrupiące. Dodajemy śmietankę, oba sery i mieszamy do ich całkowitego rozpuszczenia. Gotowy sos doprawiamy szczyptą pieprzu i suszonym tymiankiem. Łączymy z makaronem. Podajemy na ciepło
Kuchnia w czekoladzieRyba jest nudna, bez smaku, wolę schabowe – jeśli wy też spotykacie się z takimi argumentami, to zapraszam do zapoznania się z dzisiejszym przepisem na dorsza, który przekona każdego przeciwnika ryb do tego, że one wcale nie są takie najgorsze… Przygotuj: Filety z dorsza Orzechy laskowe Tarty parmezan Miód Maliny Cytryna Oliwa z oliwek lub masło Marchew Ostra papryka Sól Pieprz(...)stopni przez ok. 15 minut. Razem z rybą pieczemy marchew, którą kroimy w plastry, skrapiamy oliwą i oprószamy solą i pieprzem. Gdy ryba jest w piekarniku, przygotowujemy sos. Na rozgrzanej oliwie lub maśle podsmażamy maliny. Gdy owoce zmiękną, rozgniatamy je, dodajemy sok s połowy cytryny i otartą z niej skórkę. Dodajemy szczyptę ostrej papryki. Ilość malin zależy od tego
MarcinChefPrzedstawiam Wam przepis na zraziki ze schabu nadziane ogórkiem kiszonym, cebulą i boczkiem. Przepis znalazłam na stronie mojegotowanie.pl Zapraszam do przygotowań! Składniki na 8 zrazików (4 porcje): 8 kotletów schabowych 8 plastrów boczku 16 plastrów ogórka kiszonego 8 plastrów cebuli 3-4 łyżki oleju 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 kostki rosołowe (wołowa i drobiowa) przyprawa do wieprzowiny(...)wrzenia. Zdejmujemy szumowiny. Zmniejszamy ogień, dodajemy kostki rosołowe, liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem 30 minut, a następnie bez przykrycia 30 minut. 3. Zraziki wyławiamy, a sos redukujemy - ustawiamy ogień na najwyższy poziom i wygotowujemy do pożądanej konsystencji (ok. 20 minut). Wkładamy zraziki do sosu, podgrzewamy jeszcze chwilę i podajemy. Najlepiej smakują z kluskami śląskimi. Smacznego
My Culinary Artproblemu - wystarczy zajrzeć do byle jakiego supermarketu... W tym całym świątecznych ferworze mam dla Was przepis, który się sprawdzi nie tylko na święta, ale i na każdy obiad. Roladki schabowe nadziewane suszonymi śliwkami i boczkiem. Bardzo przyjemne połączenie. Do tego sosik, podkręcony nieco konfiturą żurawinową i... chyba tyle wystarczy :) Oczywiście proporcje można łatwo dostosować do własnych potrzeb :) Składniki(...)smażyć. Następnie wlać wodę - około 300 - 350ml, przykryć i gotować całość na małym ogniu przez około 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy mięso (wyciągamy od razu wykałaczki) a sos przecieramy przez sito. Wlewamy go z powrotem do garnka, dodajemy konfiturę i zaciągamy niewielką ilością mąki aby zgęstniał. Przyprawiamy go do smaku (mój był wystarczająco aromatyczny
My simple kitchen- schab bez kości około 500 g - 1 duży pomidor - kilka oliwek nadziewanych czosnkiem - 125 g mozzarelli - olej do smażenia - łyżka curry - sól - 1/3 szklanki mleka kokosowego
Pasje JolkiSchab z pieczarkami to świetna alternatywa dla kotletów schabowych. Po ugotowaniu mięso jest mięciutkie. Danie to można podawać dzieciom, które ukończyły 18 miesięcy. 250 g pieczarek (ok. 7-8 średnich pieczarek) 3 plastry schabu grubości 1-2 centymetrów 2 cebule łyżeczka mąki ziemniaczanej Zaczynamy od przygotowania warzyw. Pieczarki kroję w talarki, cebulę w piórka. Umyty i pokrojony w plastry schab(...)całkowicie zanurzone. Po zagotowaniu przykręcam ogień. Schab duszę się przez około godzinę. Po tym czasie mięso powinno być miękkie i delikatne. Gdy schab jest gotowy wlewamy do kubka odrobinę sosu i rozprowadzamy w nim łyżeczkę mąki. Sos wlewamy do rondelka i mieszamy. Gotowe! Duszony schab w sosie pieczarkowym doskonale smakuje z ziemniakami albo kaszą
Dieta bez mlekaDziś mam dla Was pomysł na obiad. Roladki schabowe z kabanosem, cebulą i ogórkiem kiszonym. Wypróbujcie może Wam posmakują :) Składniki: Ładny kawałek schabu (ja miałam 800 g.) 1-2 cebule 2-3 kabanosy 2 ogórki kiszone musztarda trochę oleju do smażenia 1 ząbek czosnku Do zalania mięsa: 2 i 1/2 szklanki gorącej wody 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżeczka(...)której będą się dusiły. Do rondelka wsypać wszystkie przyprawy, dodać musztardę i gorącą wodę. Wymieszać i zalać podsmażone rolady. Dusić pod przykryciem 1 godzinę i 20 minut. Powstały sos można zagęścić mąką.( 1 łyżeczkę maki rozmieszać z niewielką ilością zimnej wody i wlać do gorącego sosu, cały czas mieszając żeby nie zrobiły się grudki). Z tej porcji wyszło
Agusiowe smakołykiSkładniki: 5 plastrów schabu 2 ogórki kiszone 1 cebula 200 g boczku listek laurowy 3-4 ziela angielskie 1 łyżeczka mąki pszennej olej do smażenia sól
magiczna kuchnia KasiOstatnio dostałam kawałek schabu,który postanowiłam zrobić inaczej niż w postaci kotletów schabowych. Ponieważ akurat miałam świeże śliwki węgierki, powidła i czerwone półwytrawne wino (choć bardziej nadaje się wytrawne), zdecydowałam się wykorzystać je do upieczenia mięsa. Schab wyszedł świetnie. Do tak przyrządzonego schabu można również wykorzystać suszone śliwki, wcześniej namoczone co najmniej pół godziny w winie. Składniki: schab śliwki węgierki(...)pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 o C. Piec przez około 1 godzinę. Z upieczonego schabu ściągnąć sznurki i pokroić w plastry. Można polać go sosem bezpośrednio po upieczeniu lub sos przetrzeć przez sito i trochę go zredukować
Mama GotujeSchab to bardzo wdzięczne mięsko, można z niego wyczarowywać różne smakołyki w dość krótkim czasie. Oprócz tradycyjnych schabowych często przygotowuję ze schabu roladki zmieniając tylko ich nadzienie. Tym razem było szybko, ale bardzo smacznie - do środka włożyłam białą kiełbasę. Mięso fajnie przeszło jej aromatem. Przygotowując to danie pamiętajmy, aby biała kiełbasa była dobrej jakości. W tej potrawie jest(...)posiekaną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy całość szklanką wody tak, aby rolady były przykryte. Patelnię przykrywamy i dusimy mięso ok 1h. Po tym czasie lekko zagęszczamy powstały sos (łyżeczką mąki rozrobioną w odrobinie zimnej wody). Podajemy z ziemniakami, kaszą lub ryżem
Walijskie Pichceniefarszem wychodzi całkiem duży. Jak dla mnie to był na dwa razy...:-) Składniki - porcja na 2 zrazy kawałki schabu - lepiej żeby były trochę grubsze niż na tradycyjnego schabowego, najlepiej ok 2 cm 2-3 małe ogórki kiszone 2 duże plastry boczku 1 mała cebula 2 płaskie łyżki tartego chrzanu musztarda sól, pieprz smalec do smażenia Schab rozbić jak najcieniej(...)smalcu, zaczynając od strony, na której jest łączenie mięsa. Jak mięso się lekko zrumieni, podlać gorącą wodą i dusić pod przykryciem przez ok 20-25 minut. Podawać polane sosem żurawinowym lub pieczeniowym. Osobiście wolę sos żurawinowy - za lekką słodycz. Do sosu należy wykorzystać sos z duszenia zrazów - będzie doskonałą bazą do sosu i nada głębi smaku
Ze smakiem bez glutenunadzieniem na bazie zielonej pietruszki, bazylii i masła. Schab upiekłam w rękawie do pieczenia, aby był miękki i soczysty. Takie mięso polecam przygotować na niedzielny obiad, zamiast tradycyjnych kotletów schabowych :) Składniki na 3-4 porcje: 1 kawałek schabu (co najmniej 0,5 kg) 2 łyżki masła, np. klarowanego pęczek zielonej pietruszki kilka listów bazylii 2 ząbki czosnku sól, pieprz(...)przykryciem 70 minut. Następnie zdjąć pokrywkę, przekroić rękaw i piec jeszcze 15 minut (mięso powinno się z wierzchu zarumienić). Upieczony schab wyjąć na talerz i pokroić. Ewentualnie polać sosem, który pozostał w rękawie do pieczenia. Nacinanie schabu i przygotowywanie farszu Nadziewanie schabu Upieczone mięso
Ugotowaćwróciłem i mam nadzieję że nadrobię zaległości. A zdjęcia, przepisy i porady z wyjazdów postaram się wrzucić. Do rzeczy ;) Aktualnie pogoda rozpieszcza nas swoją temperaturą i tradycyjna zalewajka czy schabowy w taką pogodę nie smakuję najlepiej przynajmniej dla mnie. Dlatego postanowiłem na obiad zrobić cos orzeźwiającego, a zarazem treściwego żeby za godzinę nie robić kolejnego obiadu, bo w taką pogodę(...)naszej rolady. Ja zwykle dodaje serek topiony, bazylię, szynkę konserwową, ser żółty starty na tarce, Choć można dać do farszu czego tylko dusza zapragnie. Gdy przygotujesz już farsz i sos czosnkowy, twoje drożdże w rozczynie powinny już dwukrotnie zwiększyć swój rozmiar. Wtedy dosypujemy resztę mąki i wyrabiamy ciasto. Ja lubię kiedy ciasto poleży parę godzin w lodówce. Jest wtedy
Full Smakutakże smaków kwaśnych i cytrusów. Podobnież i koper włoski (fenkuł) dobrze czuje się w winie, cytrusach, maśle czy winie. Pokazywaliśmy to już swego czasu przy okazji przepisu na kotlety schabowe z koprem włoskim , gdzie fenkuł i pomarańcze odgrywały jedne z głównych ról. Stąd, warto połączyć z fenkułem i pomarańczami również karpia. Dosypiemy nawet nieco cukru, więc można powiedzieć, że będzie(...)takie samej nazwie znalezionym w książce Podróże kulinarne – Kuchnia węgierska . Pieczony karp z koprem włoskim i pomarańczami 2015-12-22 21:18:31 Pięknie wyglądający rumiany karp podany z sosem fenkułowo-cebulowym i świeżą pomarańczą. Wyjątkowo efektowne danie na co dzień i na szczególne okazje. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 500g karpia (najlepiej w formie przepołowionych dzwonek
Kulinarna Pokusa