sera gorgonzola (z niebieską pleśnią) Oliwa z oliwek Sos orzechowy: ¾ szklanki bulionu drobiowego 100 g serka topionego (kremowego) 30 g sera gorgonzola Sól Pieprz ¼ szklanki orzechów włoskich 250 g pełnoziarnistego tagliatelle Pełnoziarnisty makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty (jak na schabowe). Rozbijamy tłuczkiem, bardzo cienko. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gruszkę(...)smażeniu wlewamy bulion. Dodajemy kawałki serka topionego i sera gorgonzola. Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy puder orzechowy (zmielone na pył orzechy włoskie - przy użyciu blendera). Sos dusimy do momentu delikatnego zgęstnienia. Do sosu dodajemy makaron, mieszamy. Na wierzchu układamy pokrojone mięso. Wierzch obsypujemy orzechami włoskimi (połówkami i pudrem). Dekorujemy natką pietruszki
VioletoweKucharzenieżydowsku, ale jak często można?)! Ja wykorzystałam schab do śniadaniowej sałatki! SKŁADNIKI: 1-2 schabowe pocięte w paski 1 pokrojona kiełbasa 1/2 sałaty lodowej lub innej około 10 pomidorków koktajlowych 2-3 jajka 5 rzodkiewek 1 łyżka masła klarowanego pieprz,sól, lubczyk sos winegret lub czoskowy WYKONANIE: kawałki schabu i kiełbasy smażymy z przyprawami i lubczykiem do zrumienienia
Kuchnia BeatyCiekawy smak to komentarz mojej rodzinki. Składniki na 3 porcje 3 kotletów schabowych 1 jajko 1 kefir 200g 1 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól,pieprz do smaku oliwa do smażenia Sałatka kapusta pekińska średnia 1 cebula sos ( 2 lyżki oliwy ,sól,pieprz do smaku, 1/2 łyżeczki cukru, ocet balsamiczny - wymieszać) Sposob wykonania Z jajka ,kefiru
Eli Gotowaniesię, jak mogłabym podać sznycle z indyka, zamiast standardowego panierowania ich i smażenia a la schabowe. Przejrzałam szafkę i okazało się, że mam sporo fig, które trzeba by wkrótce zużyć. Do końca nie wiedziałam, jaki będzie efekt kombinowania nadzienia figowego z indykiem i sosem morelowym, i czy w ogóle taka fuzja da się na koniec zjeść :) ale okazało się
Kuchnia Prezydentowejprzyprawiamy solą i pieprzem. Do polania sałatki można także użyć jednego z wielu łatwo dostępnych sosów sałatkowych z torebek, rozrabianych z wodą i oliwą. Sałatka nadaje się do podania jako samodzielna przekąska, ale najlepiej smakuje jako dodatek do obiadu, świetnie komponuje się tradycyjnym polskim schabowym. Jedyną wadą tak przygotowanej sałatki jest fakt, iż kapusta pekińska po pokrojeniu dosyć szybko traci
Tanie przepisy studenckiekarty. Miałam cichą nadzieję na typowo węgierską kuchnię, ale nic z tych rzeczy. Pierwszego dnia jedliśmy brokułową zupę-krem z grzankami, a na drugie danie były faszerowane kieszonki schabowe z frytkami (i ryżem), a na koniec deser: rumowy krem z kasztanów z bitą śmietaną. Zupa była fajna, bardzo kremowa i smakowita. Za to drugie danie chociaż sycące(...)farszem oraz sosem, a na danie główne pieczone plastry schabu ze słoniną i frytkami. Deser tym razem był przyjemny: śmietankowy deser z kwaskowatymi malinami. Drugie danie było bardzo tłuste i znów za słone, nie zjadłam całego mimo, że byłam bardzo głodna. Do kolacji zamówiliśmy po kieliszku lokalnego wina.1. sobotnie śniadanie, 2. brokułowa zupa-krem, 3. faszerowane kieszonki schabowe, 4. piwo
Pasja SmakuMaki możemy jeść pałeczkami lub rękoma na wiele sposobów: same, maczane w sosie sojowym, z odrobiną wasabi, z młodym imbirem… Wedle uznania. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest zupełnie odmienny od większości spożywanych w Polsce dań. Jeśli znudził Wam się schabowy z ziemniakami, makaron przejadł, a pizza była wczoraj, spróbujcie choć na chwilę odmienić swoją kuchnię. Po drugie
Proste-przepisy.plsosie grzybowym :) Składniki 2 plastry schabu 20 dkg odgotowanych, drobno pokrojonych podgrzybków 1 cebula 5 dkg masła 2-3 łyżki śmietany sól, pieprz mieszanka ostrych przypraw (młynek) jajko … Czytaj dalej Schabowe koperty z grzybami
czarrna od kuchniużyłam płatków owsianych. Przepis zaczerpnęłam od Pascala. Naprawdę polecam. Porcja dla dwóch osób: Kotlety schabowe w panierce z płatków owsianych Składniki 2 grube plastry schabu 1 jajko ¼ szklanki mąki pszennej ½ szklanki płatków owsianych ¼ szklanki bułki tartej sól, pieprz mielona ostra papryka czosnek granulowany łyżka sosu sojowego łyżka masła olej Zawijamy mięso w folię, lub woreczek jednorazowy. Kotlety rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy
Mania Gotowaniasosie chrzanowym. Pyszny i sycący obiadek. Bitki można podać z dowolną kaszą lub ziemniakami.składniki:700 g szynki1,5 l wody2-3 listki laurowe Kamis2 łyżki tartego chrzanu3-4 łyżki śmietany 18%1-2 łyżki mąki pszennejkilka ziarenek ziela angielskiego Kamissól z pieprzem Kamisolej do smażeniakasza gryczanaSzynkę pokroić w niezbyt grube plastry, mniej więcej jak na kotlety schabowe. Kawałki mięsa
Monia miesza i gotujestawiam łatwo smacznie i w miarę szybko. Schabowe z warzywami 4 kotlety schabowe( schab lub karkówka) 1 papryka ( czerwona) 8 pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych( zwykły pomidor) 1 cebula czerwona 1/2 kulki mozzarella( ser żółty jak najbardziej) 1/3 bakłażana( użyłam cukinii) 1 łyżka sosu pomidorowego lub passaty( dałam keczup) sól, pieprz bazylia, oregano suszone oliwa natka pietruszki
Różowa kuchniamarchewki, cebuli i ziół transylwańskich. Danie wyszło bardzo aromatyczne, a schabowe miękkie i soczyste. Schabowe w takiej wersji idealnie smakują z ziemniakami lub kluskami. Schab można zastąpić żeberkami i też będzie pysznie. Potrawę można zagęścić mąką, ale to nie jest konieczne. Polecam! SCHAB DUSZONY W SOSIE Z KISZONEJ KAPUSTY I OGÓRKÓW. Składniki na 4 porcje: około 750 g schabu
Zakątek rozkoszy kulinarnychplasterek - 20 gram - 24.5 kcal Szynka Wołowa , plasterek - 20 gram - 21.5 kcal Kotlet Schabowy Panierowany , sztuka - 100 gram - 357 kcal Kotlet z Piersi Kurczaka Panierowany , sztuka - 100 gram - 248 kcal Pierś Kurczaka Pieczona bez skóry - 100 gram - 180 kcal Klopsiki Cielęce , 2 sztuki z sosem - 140 gram - 275 kcal Udko Kurczaka pieczone , sztuka - 100 gram - 155 kcal Antrykot Wołowy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiaromatyczna i smaczniejsza. Polecam :) Składniki: bulion warzywny 2 i 1/2 l. kość schabowa 1 szt. ziemniaki 4 szt. marchew żółta 1 szt. marchew zwykła 1 szt. fasolka szparagowa 250 gram groszek zielony w strąkach 2 garści śmietana kwaśna 1 łyżka śmietana do zup i sosów 12 % 2 łyżki mąka ziemniaczana 2 płaskie łyżki woda zimna 2-3 łyżki
Kuchnia Paulettes