Schabowe kule - to prosty pomysł jak zmienić standardowego schabowego na coś oryginalnego praktycznie nie zwiększając ilości pracy w przygotowaniu. Składniki : (na 4 kule) 4 kotlety schabowe 4 plasterki boczku 60 gr startego żółtego sera bułka tarta jajko sól, pieprz Przygotowanie : Kotlet przyprawiam solą i pierzem i cienko rozbijam. Plasterek boczku również rozbijam i układam go na kotlecie. Dokładam
Mechanik w kuchnipoprosiłam Królewicza ;) o przygotowanie dla mnie obiadu. Miał być schabowy ale nie tradycyjny. Danie wyszło bardzo smaczne i już ie mogę doczekać się powtórki :) składniki: 4 kotlety schabowe 2-3 łyżki mąki 2 duże cebule garść świeżej lub zamrożonej żurawiny ziele angielskie liść laurowy sól pieprz sok z połowy cytryny 2 łyżki masła szklanka bulionu 2-3 łyżki
Jemy PijemySchabowe kule - to prosty pomysł jak zmienić standardowego schabowego na coś oryginalnego praktycznie nie zwiększając ilości pracy w przygotowaniu. Składniki : (na 1 kulę) 1 kotlet schabowy mały kawałek boczku ok 20 gr startego żółtego sera bułka tarta jajko sól, pieprz Przygotowanie: Kotleta rozbijam po okręgu na bardzo cienko, środek tylko leciutko. Doprawiam solą i pieprzem. Kawałek boczku
Mechanik w kuchniDzięki temu, że kotlety zapiekają się w naczyniu żaroodpornym, mięso jest mięciutkie, a ciasto naleśnikowe delikatne i rozpływające się w ustach. Składniki na kieszenie (na 4 porcje): 4 grubsze kotlety schabowe bez kości, 40 dag pieczarek, 1 średnia cebula, oliwa, sól, pieprz, możemy jeszcze dodać trochę sera żółtego . Składniki na ciasto : 1 jajko 1 szklanka mleka mąka pszenna sól, Sposób(...)drobno i włożyć ją na patelnię do pieczarek. Doprawić dość intensywnie solą i pieprzem. Smażyć do całkowitego odparowania płynu, aż masa stanie się gęsta. Ostudzić. 3. Mięso opłukać. Każdy kotlet rozbić bardzo cienko na duży płat mięsa Ja przykrywam folią spożywczą każdą część i rozbijam( kształtując na prostokąt bądź kwadrat). Dzięki temu mamy czysto w kuchni, a mięso mniej się
Pysznosci Babci BasiWczoraj na obiad miał być schabowy (czyt. kotlety schabowe), lecz ze względu iż ostatnio codziennie na obiad robię coś nowego pomysł podania zwykłych kotletów w panierce wydawał mi się złym pomysłem. Tak więc tradycyjnie zajrzałam do notatek mamy i powstał pomysł na schabowy paprykarz na słodko. Nie sądziłam że słodki smak aż tak fajnie będzie […] The post Schabowy paprykarz
Magiczny Garneksurówką. Często nawet z kapustą zasmażaną. To był tradycyjny obiad prawie w każdym domu. Teraz te kotlety poszły w zapomnienie wyparte nowymi pomysłami na wspaniałe dania z wieprzowiny. A czy nie mieliście kiedyś ochoty na tamten, jakże smaczny schabowy panierowany w jajku i bułce? Składniki: 600 g schabu wieprzowego bez kości 2 jajka bułka tara(...)Kotlety najlepiej smakują zaraz po usmażeniu. Są chrupiące z zewnątrz i miękkie i soczyste w środku. Myślę, że czasami warto wrócić do klasyki, powspominać jak kiedyś smakował kotlet schabowy panierowany. Macie ochotę? Jeśli tak, życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u Krysiczym kojarzy się Wam typowy polski obiad ? Nam z kotletem schabowym albo z mielonym. Do tego oczywiście zasmażana kapusta, mizeria lub ulubiona surówka i mamy super szybki i smaczny obiad. O kaloriach wspominać nie będę, bo jest ich.... dużo, za dużo, ale odrobina szaleństwa czasami nie zaszkodzi. Kruchy, soczysty " schaboszczak " w złocistej, chrupiącej panierce to klasyk polskiej kuchni(...)poradzę na to, że go lubię :) Składniki - na 4 kotlety około 400-500 g schabu bez kości lub 550-650 g schabu z kością 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej tłuszcz do smażenia (smalec, olej lub masło) sól i pieprz do smaku opcjonalnie mąka pszenna do oprószenia kotletów Przygotowanie Schab umyć, osuszyć i pokroić na plastry o grubości około
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataProszek do pieczenia nie zawsze musi być dodatkiem do ciasta....ale może być tez dodatkiem do panierki do kotletów schabowych..takie schabowe są ciut inne niż tradycyjne..ja robiłam z polędwiczki wieprzowej, ale można użyć również schabu lub karkówki.Przepis ze starych karteluszek z przepisami..chyba z jakiejś gazety.. polędwiczka wieprzowa 1 jajko 4 łyżki mąki woda szczypta proszku
Moje domowe kucharzenieKiszona kapusta zasmażana...Pyszny dodatek do tradycyjnego kotleta schabowego.Smakowite danie główne w duecie z ziemniakami.Lekko kwaśna i aksamitna, polska specjalność.Komu porcja? Chętnych zapraszam do stołu
Gospodyni MiejskaSchab z jabłkami... Delikatne i soczyste mięso wzbogacone słodko - winnym smakiem jabłek.Niezastąpiona ozdoba każdego przyjęcia i rozkosz dla podniebień jego uczestników.Niewielkim nakładem pracy i
Gospodyni MiejskaDziś na obiad poleca się cebulowy schabowy:). Tradycyjny kotlet zyskał na cebulowym posmaku za sprawą mieszanki suszonej, sproszkowanej cebuli i cebul prażonej. 3 duże kotlety schabowe 3/4 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki mąki 1/4 szklanki mieszanki cebuli prażonej i suszonej cebuli w proszku sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany 2 jajka olej 1. Kotlety rozbijamy niezbyt cienko
Szefowa kuchniodwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Polecam danie jednogarnkowe ” Schab po cygańsku „, które nie pochłania wiele czasu a jest pyszne. Składniki : 4-5 kotletów schabowych, 5-6 marchewek średnich, 3 cebule, kilka łyżek majonezu, 15 dkg sera żółtego, sól, pieprz, vegeta czerwona, ziemniaki w kawałkach Wykonanie : Schabowe rozbić ( ja przykrywam folią spożywczą, żeby
Pysznosci Babci Basiskładniki: 300 g schabu, bez kości ok. 4 łyżki śmietany, kwaśnej (lub więcej) ok. 200 g sera żółtego mąka, bułka tarta 2 jajka zioła prowansalskie sól
Domowy Smak Jedzeniabardzo tania, gdyż do ich przygotowania wykorzystuję wytrybowane z kości i bez skóry mięso z ćwiartek kurczaka. Wystarczy mięso rozbić dokładnie tłuczkiem, a potem przygotować tak jak przygotowuje się kotlety schabowe. Do przygotowania smażonych kotlecików z kurczaka użyłam w tym przypadku bułki tartej z odrobiną majeranku, ale panierki można przygotowywać z płatków kukurydzianych, owsianych, sezamu, czy innych ziaren. Co wykorzystacie(...)nożem trybujemy z kości (oddzielamy mięso od kości) tak aby powstał nam jeden płat mięsa. Często w ten sposób przygotowuję mięso z kurczaka na klopsy drobiowe lub robię kotlety jak schabowe, czy grilluję w całości. Każdy płat mięsa z kurczaka wkładamy między folię spożywczą i dokładnie rozbijamy tłuczkiem, następnie dzielimy mięso na mniejsze kawałki 3-4. Każdy kawałek obtaczamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMoja propozycja na niedzielny obiad zamiast nieśmiertelnego schabowego. A kotlet schabowy zrobię, gdy chłopaki znów za nim zatęsknią, a tęsknią częściej niż go robię. Składniki na 2 porcje • 1 większa polędwiczka wieprzowa • 18 pomidorków koktajlowych • 100 g makaronu orzo (w kształcie ryżu) • 1 łyżeczka migdałów • 1 łyżeczka orzechów laskowych • 1 łyżeczka nasion słonecznika
To co kochamZamiast tradycyjnych kotletów schabowych proponuję kotlety po myśliwsku w sosie z pieczarkami i boczkiem. Danie pyszne a zarazem bardzo proste w wykonaniu. Polecam do wypróbowania. składniki na 3 porcje 3 plastry schabu bez kości 15 dag boczku (wędzonego lub gotowanego) 20 dag pieczarek 2 cebule 5 łyżek śmietany 18% szklanka bulionu warzywnego lub mięsnego ( może być z kostki ) 2 łyżki
Smakowite Dania