Kotlet Schabowy podany z młodymi ziemniaczkami, kapustą lub marchewką z groszkiem - klasyczny niedzielny obiad większości Polaków.Schab najpierw usmażony, a następnie podduszony w piekarniku to według mnie najlepsza wersja popularnego kotleta schabowego. Tak przygotowane mięso jest delikatne, miękkie, a przy tym soczyste, sprężyste i jędrne. Schab przyrządzony w ten sposób wydobywa z mięsa cały aromat pozwalając rozkoszować się pełnią smaku(...)żone kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy kawałkami masła, przykrywamy i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 160 stopni. Pieczemy ok. 30 minut.Gotowe kotlety schabowe podajemy z ziemniakami i dowolnymi dodatkami. Moje posty
Słodka StronaKotlety schabowe...Niezastąpiony rarytas na niedzielnych stołach.Złocista, chrupiąca skórka i białe, soczyste mięso.Pyszny element głównego dania.Chętni? Zapraszam na obiad!Składniki: 1,4 kg schabu bez kości;Mąka pszenna;4 jajka;Mleko;Bułka tarta;Masło;Olej do smażenia.Sposób przygotowania:Schab umyć pod bieżącą wodą i osuszyć.Schab ułożyć błoną do deski/blatu, pokroić w grube(...)plastry. Każdy z kotletów naciąć wzdłuż na pół, zostawiając około 1 cm na końcu, tak aby nie przeciąć całkowicie. Podobna instrukcja nacinania kotletówPopieprzyć i posolić kotlety.Każdy z kotletów rozłożyć, podobnie jak książkę. Przykryć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem na dość spore kotlety.Przygotować 3 talerze: do jednego wsypać mąkę, do drugiego jajka roztrzepane z odrobiną mleka
Gospodyni MiejskaKotlet schabowy panierowany, to klasyk polskiej kuchni. Czy jest ktoś kto go nie lubi ? Chyba nie...W zestawie z gotowanymi ziemniakami i dodatkiem mizerii lub innej surówki to jeden z typowych niedzielnych obiadów w naszych tradycyjnych domach.Istnieją dwie wersje panierowania kotletów, jeden ten przedstawiony poniżej, i drugi do którego nie użyjemy bułki tartej(...)które nam zostało z panierowania. Gdy jajko się zetnie na mięsie utworzy się chrupiąca skorupka. Jeśli lubimy, możemy też go delikatnie skropić sokiem z cytryny.Kotlet schabowy panierowanyProporcje dla 4 osóbCzas przygotowania: 30 minutSkładniki:4 kotlety schabowemąka pszenna do panierowaniatarta bułka do panierowaniajajkosólpieprztłuszcz do smażenia (daję pół na pół smalec z olejem rzepakowym)1 łyżeczka masłaWykonanie:Mięso płuczemy i osuszamy
Kulinarne przygody GatityDostałam ostatnio prośbę o zrobienie czegoś typowo polskiego. Po dłuższej "burzy mózgów" rozpętanej przeze mnie i przez mojego ukochanego padł w końcu wybór - kotlety schabowe z frytkami i ogóreczkami z pikantnej zalewy. Potrzebne nam:- 4 kotlety ze schabu- jajko- bułka tarta- pieprz, sól, czosnek w pudrze i zioła prowansalskie- frytki- ogórki w zalewie słodko - pikantne- tłuszcz do smażeniaPrzygotowanie
W poszukiwaniu inspiracjiwieku , a przepis został odnotowany w książce kucharskiej Lucyny Ćwierczakiewiczowej w 1860r. Jak wiemy , każdy ma sposób na kotlet. Poniżej zapraszam na mojego kotleta :)Zaczynamy: Składniki:kotlety schabowe-ilość w zależności od potrzeby:)2 jajkasól, pieprz, paprika, czosnek, natka pieptruszki, pieprz cayennebułka tartaoliwa do smażenia. Myjemy I ubijamy kotlety z dwóch stron.Do jajek dodajemy po pół łyżeczki
Smaki EdytyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Post Kotlety schabowe inaczej pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeDziś proponuję bardzo smaczną i moim zdaniem trochę zdrowszą odmianę kotletów schabowych. Zamiast tradycyjnej panierki użyłam płatków owsianych. Przepis zaczerpnęłam od Pascala. Naprawdę polecam. Porcja dla dwóch osób: Kotlety schabowe w panierce z płatków owsianych Składniki 2 grube plastry schabu 1 jajko ¼ szklanki mąki pszennej ½ szklanki płatków owsianych ¼ szklanki bułki tartej sól, pieprz mielona ostra papryka czosnek granulowany łyżka sosu
Mania GotowaniaZanim odkryłam panierkę lnianą rzadko robiłam kotlety schabowe - bez mąki pszennej i jajek wydawały mi się zbyt suche i twarde. Na szczęście panierowanie w mielonym lnie zapobiega wysuszeniu i daje rewelacyjne rezultaty - kotlety są chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku, smakują naprawdę świetnie. Składniki: schab 4 plastry sięmię lniane mielone 3 łyżki mąka kukurydziana lub ryżowa(...)zrezygnować zupełnie z dodatku mąki.Zwykle używam mielone nasiona lnu odtłuszczone - do kupienia w każdej aptece, czy supermarkecie.Przygotowanie:Mięso rozbić tłuczkiem, posolić (szczyptę soli na jednego kotleta). Osobiście nie dodaję do schabowych żadnych dodatkowych przypraw, aby nie przytłumiać naturalnego aromatu ;)Siemię lniane wymieszać z mąką, obtaczać kotlety mocno dociskając.Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do przyrumienienia
głodny alergikSkładniki: ziemniaki młode 1 kg, olej rzepakowy 1/2 szklanki, ząbki czosnku 1 główka, papryka ostra mielona 3/4, kotlety schabowe 5 małe, panierka do kurczaka Prymat, jajka 2 sztuki, olej rzepakowy - ile potrzeba, sos sałatkowy do mizerii Prymat 4 łyżeczki, jogurt naturalny 1 szklanka, ogórek zielony 2 sztuki, szczypiorek 1 pęczek młode ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i odlać(...)sito, pokroić w plastry i na gorącym oleju je usmażyć dodać w trakcie obrane ząbki młodego czosnku, paprykę ostrą i podsmażać do podrumienienia się ziemniaków kotlety schabowe rozbić, namoczyć je w roztrzepanym jajku i obtaczać w panierce Prymat-u smażyć je na rumiano z każdej strony na gorącym oleju ogórki zetrzeć na tarce do ogórków i wymieszać je z sosem
W Mojej Kuchni LubięKotlety schabowe w wersji z warzywami. Bez jajek i bułki tartej. Panierowane wyłącznie w przyprawach i mące (pszennej lub bezglutenowej). Idealne do ziemniaków ale i do kanapki. Składniki: schab bez kości olej do smażenia sól, pieprz, majeranek czerwona papryka cebula czosnek (opcja) Przejdź do przepisu
w kuchni i w ogrodzieKotlety schabowe w wersji z warzywami. Bez jajek i bułki tartej. Panierowane wyłącznie w przyprawach i mące (pszennej lub bezglutenowej). Idealne do ziemniaków ale i do kanapki. Składniki: schab bez kości olej do smażenia sól, pieprz, majeranek czerwona papryka cebula czosnek (opcja) Schab myję i kroję na kotlety. Zazwyczaj z pół kilograma mięsa wychodzi mi 8 kotletów. Te muszą być
prawdziwe jedzenieSkładniki:4 kotlety schabowe2 jajkaprzyprawa gyros1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany 18%sól, pieprzbułka tartaolej do smażeniaSposób przygotowania:1. Kotlety cienko rozbijamy, solimy i pieprzymy.2. Bułkę tartą
Kuchnia domowa AniKiedyś robiłam filety w orzechach włoskich, tym razem kotlet schabowy z orzechami w trochę innej postaci. Zapraszam!Składniki:4 kotlety schabowe1 jajkoodrobina mlekamąkabułka tartamielone orzechy włoskiesól, pieprzolej do smażeniaSposób przygotowania:1. Kotlety rozbijamy w miarę cienko, doprawiamy pieprzem i solą.2. Bułkę tartą mieszamy pół na pół z mielonymi orzechami włoskimi.3. Jajko mieszamy z mlekiem.4. Panierujemy kotlety - najpierw
Kuchnia domowa AniTakie kotlety w innym wydaniu znalazłam u Danusi. Są bardzo pyszne i do tego szybkie w przygotowaniu!Składniki:4 kotlety schabowepo 1/2 łyżeczki przypraw: soli, mielonego
Kuchnia domowa AniSchab najczęściej kojarzy nam się albo w postaci kotletów schabowych albo nadziewany śliwką. Tymczasem może być równie smaczny w innych połączeniach np w sosie śmietanowym. Niestety danie nie należy do dietetycznych, dzisiaj kuchnia mało zdrowa dla tych co nie liczą kalorii. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik