pokrywce kroplom szkła, parująca woda wymusza termoobieg i równomierne nawilżenie potrawy. To sprawia, iż grillowane mięso oraz warzywa są aromatyczne, soczyste i wyjątkowo smaczne. W następnym poście przygotuję kruchy schab – celowo nie obtlukę mięska! W czym tkwi sekret? Sekret naczyń TERMISIL tkwi w wyjątkowych właściwościach szkła boro-krzemowego, odpornego na działanie skrajnych temperatur, a przy tym trwałego i bezpiecznego
Z Kuchni Do Kuchnireakcję z żywnością, nie absorbują zapachów i są w 100% bezpieczne dla dzieci – nie zawierają alergenów.I w tym naczyniu przygotuj ę Roladki schabowe o zdrowym wnętrzu .. Będziemy potrzebowali schabu najprzedniejszego- ilość zależy od nas samych :-) Przygotujmy marynatę – oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia , wyciśnięty przez prask ę nie jeden ale ze trzy ząbki czosnku, szczypta oregano
Z Kuchni Do Kuchnimnie przepisy na inne wyroby domowe, np. domowa polędwicę wędzoną , domową wędzoną kiełbasę chłopską , wędzoną domową pasztetową , polędwicę wileńską czy też schab ze słoika . Serdecznie zachęcam :-) Domowa pasztetowa Składniki na 5 kg: podgardle 2,5 kg boczek 0,7 kg wątroba 1,2 kg słonina 0,6 kg kasza manna 160 g osłonki
Kulinarne przygody Gatitypieczarek 3 cienkie kotlety schabowe pokrojone w paski 1 duże opakowanie śmietany 18 % 3 łyżki starego żółtego sera olej do smażenia sól, pieprz, odrobina chili w płatkach Wykonanie: Kawałki schabu oprószamy solą i pieprzem, podsmażamy na patelni. Następnie dorzucamy pokrojone w ćwiartki pieczarki, podsmażamy. Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę szybko mieszając, aby śmietana nam się
Kulinarne przygody Gatityznajdziecie również inne wędliny wędzone i nie tylko, np. domowa polędwicę wędzoną , wędzoną domową pasztetową , domową podsuszaną kiełbasę żywiecką polędwicę wileńską czy też schab ze słoika . Uważam, że warto poświecić trochę czasu na przygotowanie własnych wędlin, pozbawionych sztucznych zapychaczy, wypełniaczy czy innych wzmacniaczy smaków ! Domowa wędzona kiełbasa chłopska Składniki na 10 kg kiełbasy
Kulinarne przygody Gatityznajdziecie również inne wędliny wędzone i nie tylko, np. domowa polędwicę wędzoną , domową wędzoną kiełbasę chłopską , wędzoną domową pasztetową , polędwicę wileńską czy też schab ze słoika . Uważam, że warto poświecić trochę czasu na przygotowanie własnych wędlin, pozbawionych sztucznych zapychaczy, wypełniaczy czy innych wzmacniaczy smaków ! Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Składniki na 5 kg kiełbasy
Kulinarne przygody GatityPrzy okazji śliwkowego ciasta postanowiłam zrobić też jakieś śliwkowe przetwory. Powidła mam jeszcze z zeszłego roku, więc może nie dżem... może coś bardziej wytrawnego... coś do pieczonego schabu albo kurczaka. W takm razie będzie chutney ! Słodkawo kwaskowy i korzenny dodatek do mięs, zastępca żurawiny czy borówek. Chutney śliwkowy Składniki: 800 g śliwek węgierek 200 g cebuli
Kulinarne przygody Gatitypomidorów , teraz przyszła więc pora na zmianę koloru sosu na biały, czyli sos śmietanowy z pulpecikami i bardzo zdrowymi brokułami. Spaghetti w sosie śmietanowymi z pulpecikami Składniki: 500 g schabu wieprzowego 1/2 brokuła 400 ml śmietany 18 % sól pieprz 1 ząbek czosnku świeżo start parmezan 1 opakowanie makaronu spaghetti Malma mąka do obtoczenia pulpecików olej
Kulinarne przygody Gatitybrokuł podzielony na różyczki 1 łyżka oleju arachidowego 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru 1 drobno posiekana papryczka chili 500 g wieprzowiny (u mnie schab) 2 łyżki mąki kukurydzianej 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego 1/4 szklanki bulionu 1-2 łyżeczki mąki kukurydzianej do sosu 1 łyżka cukru makaron ryżowy lub chiński Wykonanie: Brokuły blanszujemy (zalewamy
Kulinarne przygody Gatitygrochem i sitkiem. A ja poszłam na łatwiznę. Ma się w końcu łeb na karku. I blender ;) mięso na wywar (ja miałam jakieś 2 plastry podwędzanego mięsiwa od schabu z lekkim tłuszczykiem) ziele angielskie, liść laurowy szklanka grochu wymoczonego całą dobę marchew ziemniaki 3 małe majeranek sól, pieprz Mięso zagotowałam w 2l zimnej wody (!) z dodatkiem liścia laurowego
bastalenabyć pobliże kaloryfera. Mięso kroimy cieniutko, przechowujemy w lodówce. Wygląda smacznie. Przepis pochodzi stąd Moje mięso było trochę za słone, następnym razem wypróbuję na większym kawałku wieprzowiny. Będzie to schab o co najmniej 1 kg wagi, wtedy nie będzie nadmiernie słone - mam taką nadzieję. Jeśli zrobię powtórnie taki przysmak, podzielę się wrażeniami
Proste PotrawySezon na grzyby trwa, więc trzeba to wykorzystać. Dzisiaj kotlet schabowy - tradycyjny wcale nie musi być nudny :) Składniki: 4 porcje schabu na kotlety 10 g suszonych borowików 1 jajko sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Rozklepać delikatnie kotlety, przyprawić solą i pieprzem - odstawić na 1h do lodówki. W miseczce bełtamy jajko, w blenderze blendujemy grzyby. Kotlety
Niezły Młynektania (my upolowaliśmy za 9,89 za kg w B.), co prawda jest nieco przerośnięta tłuszczem, ale on w większości stopi się podczas wstępnego smażenia i duszenia (można użyć schabu, ale to już droższa szkoła jazdy). Jest więc tanio, a można się naprawdę nasycić. Doskonale pasują do tego pieczone ziemniaczki . Mmmm, pycha! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE
Nerds Kitchen