schab - 5585 przepisów (strona:295/373)

Wielkanocny obiad 191

Soczysty, aromatyczny schab  otulony ziemniaczaną koszulką / zobacz / z surówką selerową  podaną w połówkach ugotowanych  buraczków   /z obacz / to moj a pyszna propozycja na świąteczny  obiad. Wesołych Świąt

Zakamarki mojej kuchni
Mazurek gryczany z masą chałwowo-kawową 173

Sernik i babka upieczone, schab jeszcze się marynuje, sprzątanie w toku. Usiadłam na chwilę, by pokazać Wam mazurek, który przygotowałam jeszcze w marcu. To propozycja dla tych, którzy uwielbiają chałwę. Ten pyszny krem na pewno wykorzystam kiedyś do tortu, bo trudno było się mu oprzeć. Ciasteczka w kształcie motyli upiekłam poprzedniego dnia, z ciasta od mazurka z dżemem morelowym

Czerwień i błękit
Schab gotowany w mleku 398

Dzisiaj przedstawiam wam  pysznego gotowanego schaba ;) Składniki: - 1kg schabu - sól pieprz do smaku Wykonanie: Umytego schaba nacieramy solą  i pieprzem i odstawiamy na 3dni pod przykryciem. Wkładamy mięso do zimnego mleka i podgrzewamy od chwili zagotowania gotujemy na wolnym ogniu przez 25min, po tym czasie odstawiamy z gazu i czekamy do całkowitego wystygnięcia. Smacznego

Tanio szybko zdrowo
Ale meksyk czyli schab po meksykańsku 127

był ciągle taki sam. Bo w nadmiarze wszystko się znudzi. A chodzi o to aby było smacznie i inaczej. Tak sobie dumałam i postanowiłam wykorzystać tym razem do schabu przyprawy meksykańskiej. I muszę przyznać, że to było dobre posunięcie. Mięsko smaczne i inne. Na świąteczny stół idealne ale oczywiście nie tylko świąteczny. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Szynka domowa pieczona 164

Święta bez szynki? To chyba niemożliwe. Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy, jak proste jest przygotowanie dobrej domowej wędliny. Był już schab dojrzewający , biała kiełbasa , szynka drobiowa , kiełbasa suszona dojrzewająca , a teraz będzie - Szynka domowa pieczona.       Składniki: - 2,5kg surowej szynki Marynata: - 1 opakowanie peklosoli (50g) - 500 ml wody - liscie laurowe - ziele angielskie - 1 główka czosnku

mojewypiekiinietylko
Schab paprykowo - czosnkowy 152

Taki schab zrobi każdy bez obaw, że coś się nie uda, coś nie wyjdzie. Praktycznie robi się sam. My tylko musimy zagotować zalewę i pilnować czasu. A schabik potem będzie pyszny, soczysty i idealny na każdą okazję a najbliższą są przecież Święta Wielkanocne. Jeśli jeszcze tą metodą nie przygotowywaliście mięs do pieczywa to koniecznie to nadróbcie. A schabik pięknie się

Ewa w kuchni
Pasztet tradycyjny 176

najlepsze i powstał naprawdę niezły pasztet ;) Pasztet tradycyjny Najlepsze mięso na pasztet powinno mieć trochę tłuszczu. Świetnie nadają się: łopatka, karkówka, szynka, biodrówka, udziec z drobiu. Schab lub pierś może sprawić, że pasztet będzie suchy. Żeby tego uniknąć, zawsze dodaję trochę wywaru z gotowania (nigdy nie odmierzałam, ale czasami chyba nawet ¾ szklanki). Resztę wywaru można wykorzystać do zupy lub sosu

Pełny talerz
Schab trzydniowy pieczony 524

Jeśli chcecie na Święta zrobić domową wędlinę to polecam Wam trzydniowy schab pieczony. Jest smaczny i na pewno świetnie zastąpi sklepowe wędliny, które praktycznie smakują tak samo. A tu mamy pole do popisu bo możemy takie mięso doprawić na swój smak i upiec pyszną wędlinę. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Grrillowana pierś kurczaka w sosie cytrynowym. 277

danie i urzekło mnie smakiem, tak  więc chcę podzielić się tym z Wami. Sos cytrynowo-maślany jest wspaniałym dodatkiem do drobiu, ryb, chudego mięsa wieprzowego-polędwiczek, czy schabu... SKŁADNIKI: filet z kurczaka około 500gr.,  sól, pieprz grubo mielony (najlepiej biały, u mnie czarny niestety), maggi, odrobina tymianku SOS: kieliszek 50ml wytrawnego wina białego lub 1 łyżka octu winnego

Kuchnia Beaty
Małe serniczki z karmelizowanymi gruszkami 196

jednak robię tartę >>klik  lub piekę w cieście czekoladowym >>klik lub korzennym >>klik   Gruszka wspaniale harmonizuje z mięsem, na przykład ze schabem >>klik  Resztę przepisów na smakołyki z gruszkami możecie znaleźć tam >>klik Dzisiaj upiekłam mini serniczki ze zmiksowaną skarmelizowaną gruszką. Pomyślałam sobie, że gruszka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wielkanocna sałatka ziemniaczana z selerem naciowym 428

jest odkryciem  minionego roku. Śmiało mogę powiedzieć że kompozycja smaków - ziemniaki, seler naciowy, jajka, cebula i szczypiorek to idealne połączenie na nasz Świąteczny obiad. Do sałatki podam klasyczny schab pieczony, który podduszę na parze ... A dzisiaj dla Was ta właśnie sałatka.  Zapraszamy. Wielkanocna sałatka ziemniaczana z selerem naciowym  Składniki: 500 g ziemniaków 2 łodygi selera naciowego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
PRL od kuchni: Zraziki ze schabu 200

mnie dzisiaj naszło na polską kuchnię :) Przedstawiam Wam przepis na zraziki ze schabu nadziane ogórkiem kiszonym, cebulą i boczkiem. Przepis znalazłam na stronie mojegotowanie.pl Zapraszam do przygotowań! Składniki na 8 zrazików (4 porcje): 8 kotletów schabowych 8 plastrów boczku 16 plastrów ogórka kiszonego 8 plastrów cebuli 3-4 łyżki oleju 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 kostki rosołowe

My Culinary Art
Palcem po mapie: Kazimierz Dolny 145

Wzgórze Trzech Krzyży. Z rzeczy, które jedliśmy w restauracji możemy bez wątpienia polecić kotlet schabowy z kością z puree z ziemniaków i kapustą zasmażaną. Nie wiem jak schab, bo głodnemu Mężowi go nie podbierałam, ale puree i kapusta naprawdę smaczne! Ja w tym czasie raczyłam się sandacza z czarnym ryżem (barwiony tuszem kałamarnicy) i sałatką ze świeżych warzyw. Sałatka

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Wędzone swojskie wędliny-wiem , co jem 153

dniowe. SKŁADNIKI Potrzebujemy duże naczynie np. plastikowe wiaderko dopuszczone do kontaktu z żywnością, w którym będziemy peklować mięso na mokro. Mięso: 6 kg rożnego mięsa typu : szynka, schab, słodka polędwica ( bez boczku, jak zrobić boczek podam później) Na taką ilość mięsa przygotowujemy następującą solankę: 2, 5 litra wody przegotowanej, ostudzonej 300 g peklosoli 20 ziaren pieprzu 15 ziaren ziela angielskiego

W kuchennym oknie Ewy
Tradycyjne panierowane kotlety schabowe. Smaczne i chrupiace. 255

Kotlety schabowe panierowane, tradycyjne danie tzw."nieśmiertelny schaboszczak",bardzo smaczny,chrupki,a przy tym soczysty. Polecam :)   Składniki - 4 grubsze plastry ze środkowej części schabu - 2 jajka - mąka - bułka tarta - domowa wegeta, mielony czosnek - olej do smażenia Wykonanie Kotlety myję, osuszam. Tłuczek do mięsa wkładam do woreczka foliowego i każdy kotlet rozbijam dokładnie na cienkie,duże plastry. Tak rozbite mięso

Kuchnia z widokiem na ogród