schab - 5585 przepisów (strona:302/373)

Pstrąg łososiowy duszony na maśle z surówką z cykorii i frytkami 187

Niedzielny obiad statystycznemu Polakowi kojarzy się zapewne z rosołem i schabowymi z ziemniakami. Schab został chyba wyparty przez piersi z kurczaka i czasem słyszę określenie "schabowy z kurczaka" :D Ja na dzisiaj zaplanowałam rybkę, a dokładniej pstrąga. Miałam szczęście i trafiłam w sklepie na pstrąga łososiowego, którego mięso do złudzenia przypomina łososia. Rybka była świeża i wypatroszona, pozostało mi już

Codzienna kuchnia niecodzienna
Spotkanie Blogujących Babeczek - relacja 147

Zaułek 1. Pan Paweł (jeden z właścicieli) zadbał o to, abyśmy bawiły się rewelacyjnie. Pan Arkadiusz przygotował dla nas wspaniałe potrawy: pyszne sałatki z opiekanymi bagietkami, grillowany schab i piersi z kurczaka. Mnie zachwycił smak zapiekanych w śmietanie ziemniaczków :) Do naszej dyspozycji był bufet z aromatyczną kawą, herbatą i wspaniałym ciastem. Soki, chłodne napoje i wino również znikały

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wędzonki domowe 168

kamiennej -5 dkg soli peklowej ( peklosoli ) -kilka listków laurowych -kilka ziaren pieprzy ziarnistego i ziela angielskiego -2-3 duże ząbki czosnku   My przeznaczyliśmy ok. 8 kg mięsa ( karkówka, schab, szynka, boczek ). Uzyskaliśmy z tego ok. 6 kg wędzonki.    Wodę przegotowujemy i studzimy. Obie sole łączymy, mieszamy z pokrojonym drobno czosnkiem i rozdrobnionymi ziarnami pieprzu i ziela angielskiego

Maminek kulinarny
Bitki drobiowe w sosie pieczarkowo-cebulowym 356

zgęstnieje. Podawać na ciepło z ziemniakami, makaronem lub kaszą i surówką (u mnie surówka z marchewki z czosnkiem ). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Filet z indyka można zastąpić schabem. Można zakupić także już gotowe sznycle z indyka (filet z indyka pocięty w plastry i zapakowny na tacce) np. w Biedronce. Z podanych składników wychodzi około 6 bitek. Tłuszcz ze smażenia plastrów

Gospodyni Miejska
Zupa buraczkowa mojej babci 2434

korzeń, seler mały 1 szt, cebulę ) - lubczyk 1 łyżeczkę - sól morska 2 łyżeczki - pieprz do smaku - cytryna do smaku  - cukier do smaku - śmietankę ok 100ml - kawałek kości od schabu - ziemniaki 6 szt   - mąkę do zagęszczenia zupy 3 łyżki SPOSÓB WYKONANIA - wstawiam wodę z kością, między czasie przygotowuję włoszczyznę, obieram i kroję w kostkę a marchew w talarki

Basia w kuchni
Domowa tradycyjna zupa ogórkowa 174

zupy ogórkowej bez liścia laurowego"Liście mam do dziś zapewne kiedyś wskoczą do zupy ogórkowej, tym razem wykorzystałam inne :) SKŁADNIKI: 3 plastry łopatki(można również wykorzystać kości np. od schabu) marchew 2 szt  pietruszka korzeń 1 szt seler 0,5 szt ziemniaki 7 szt  cebula 1szt ogórki kiszone 7 szt woda 2,5 litra  bulionetka warzywna

Basia w kuchni
Kurczak à la pizza 418

Dzisiaj powtórka przepisu à la pizza, ostatnio był Schab à la pizza , ale tym razem wykorzystałam do przygotowania tego dania 2 ćwiartki kurczaka wyluzowane z kości i obrane ze skóry. Dań z kurczakiem w roli głownej mogę przygotowywać w nieskończoność, kurczak chyba nigdy mi się nie znudzi. Niedawno polecałam Wam rewelacyjnego Kurczaka z porami zapiekany w cieście i równie smaczne

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
DIP TATARSKI 158

Niezawodny pyszny dodatek do wędlin , szaszłyków, karkóweczki,schabu..Pyszny Składniki: 200 ml gestego majonezu 150 ml smietany 18% 2 ogórki konserwowe 10 matynowanych pieczarek sok z 1/2 cytryny sól morska z pieprzem Kamis młynek do smaku Wykonanie: Majonez wymieszaj ze śmietaną.Dodajemy drobno pokrojone osaczone ogóreczki i pieczarki.Dodajemy sok z cytryny,doprawiamy sola i pieprzem wg uznania.Podajemy mocno schłodzony

Z Majeczką w kuchni
BIGOS STAROPOLSKI 165

mamy, tak przygotowywany jest w naszej rodzinie od pokoleń Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 1/2 kg słodkiej kapusty 1/2 kg wędlin 30 dag wędzonego boczku 1 kg mięsa surowego( schab, łopatka ) 3 jabłka garść suszonych grzybków 1 duża cebula 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 3 łyżki koncentratu pomidorowego majeranek, rozmaryn, nasiona jałowca, listek laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie,sól, pieprz

Z Majeczką w kuchni
Przegląd tygodnia na moim blogu-2 165

poście, tradycyjnie, publikuję wszystkie moje posty z minionego tygodnia. SURÓWKA Z BURACZKÓW HERBATKA Z CZYSTKA SCHAB PIECZONY ROŻKI Z PIECZARKAMI OWSIANE PLACKI SAŁATKA BROKUŁOWA BISZKOPT, KTÓRY ZAWSZE SIĘ UDAJE SZYBKIE DANIE OBIADOWE OTRĘBY OWSIANE BISZKOPT Z MASĄ JABŁKOWĄ KOPYTKA KOKTAJL BŁONNIKOWY SOS MARCHEWKOWO -PAPRYKOWY ŁOSOŚ Z TAKIM SOSEM? BUŁECZKI DOMOWE MAKARON Z MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ CHLEB Z MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ SZYNKA DROBIOWA

W kuchennym oknie Ewy
Bitki schabowe w sosie pietruszkowym 332

siebie;)) Tym razem wzbogaciłam je o aromatyczną natkę pietruszki i sos śmietanowy również z dodatkiem natki. Danie wyszło bardzo smaczne i jestem pewna, że Wam też zasmakuje. Składniki: 500g schabu bez kości,  2 ząbki czosnku,  1/2 pęczka pietruszki,  sól, pieprz,  2 łyżki oliwy z oliwek,  bułka tarta do obtoczenia i olej do smażenia. Mięso umyć

Z miłości do słodkości
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną 283

Składniki, 3-4 osoby: cukinia 300 g schabu bez kości 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 duży pomidor 0,5 szklanki kaszy jaglanej 3 łyżki startego parmezanu sól i pieprz  oliwa z oliwek natka pietruszki 1 papryczka chili Przygotowanie: Kaszę jaglaną ugotować, wyłożyć na talerz do ostygnięcia. Na patelni zeszklić cebulę i pod koniec wrzucić

cooklife
GULASZOWA A'LA STROGONOW 222

Zawartość mięsa syci, aromatyczne warzywa podkręcają smak a przyprawy rozgrzewają. Wspaniale sprawdza się jako danie jednogarnkowe. Podana z chrupiącą bagietką zaspokoi głód nawet wymagającego głodomora :)) Składniki: 80 dkg schabu (łopatki, karkówki, szynki) 2 średnie cebule czerwone 200g pieczarek 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 łodyga selera naciowego 3 ziemniaki puszka pokrojonych pomidorów w sosie

Walijskie Pichcenie
Schabowy z polędwiczki 177

Smaczny pomysł na obiad...polędwiczki pokrojone w plastry i zanurzone w marynacie z jogurtu, jajek i gotowej mieszanki przypraw,pyszne były.. schab lub polędwiczki  jogurt naturalny jajka marynata klasyczna Prymat bułka tarta  Wszystkie składniki marynaty wymieszać.Mięso pokroić na plastry i rozbić .Przełożyć do pojemnika z marynatą i dokładnie w niej obtoczyć. Przykryć folią spożywczą i odstawić

Moje domowe kucharzenie