kotlety schabowe z kostką 4 kawałki ulubionego sera pleśniowego (u mnie Stilton) 4 małe łyżeczki Pesto Monini Rucola + 1 łyżka do jajka 1 jajko sól, pieprz przygotowanie Schab umyć, osuszyć. W każdym kotlecie zrobić ostrym nożem kieszonkę, uważając aby nie poprzekłuwać mięsa. Do każdej kieszonki włożyć łyżeczkę pesto i kawałek sera . Kotlety spiąć na brzegu
Stare Garyskładniki marynata * 2 łyżeczki wegety * 3 łyżki ziół prowansalskich * 3 łyżki octu winnego * 2 łyżeczki soli peklowej * 8 łyżek oliwy * 8 ząbków czosnku * 1,5 kg schabu (możne też być łopatka, szynka) po wyjęciu z marynaty * sól * pieprz * zioła prowansalskie Sposób wykonania Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i włożyć do naczynia. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Mięso umieścić w naczyniu
Mix smakuskładniki * 70 dag schabu lub szynki wieprzowej * 2 średnie cebule * 30 dag pieczarek * 2-3 ogórki konserwowe * 1-2 łyżki mąki * 200 ml śmietany * 2 kostki bulionowe najlepiej knorr * 3-4 łyżeczki niezbyt ostrej musztardy * sól, pieprz, papryka ostra * oliwa do smażenia Sposób wykonania Mięso umyć osuszyć, pokroić w niezbyt grube paski. Cebulę obrać posiekać w drobna kostkę. Pieczarki umyć
Mix smakuprawdziwy Brazylijczyk wieprzowinę kocha i przyrządzać umie. Dlatego dzisiaj znów będzie o wieprzowinie w roli głównej. Przepis nieskomplikowany, nie wymaga wielu składników trudno osiągalnych. Wystarczy: 1) opakowanie (np.400 g) schabu bez kości pokrojonego na kotlety 2) 2 ząbki czosnku 3) cytryna 4) 2 łyżeczki kuminu 5) szczypta soli Przygotowanie: Nacieramy kotlety miksturą z startego czosnku, soli, wyciśniętego soku z cytryny
Smaki BrazyliiNajbardziej popularną potrawą ze schabu są tradycyjne schabowe, panierowane w mące, jajku i bułce tartej. Ponieważ lubię wszelkie kulinarne zmiany, a jeszcze bardziej lubię testować nowe smaki, przygotowałam kotlety wieprzowe w sosie kokosowym. Składniki: - 4 kotlety schabowe (ok. 600g) - 1 puszka mleka kokosowego (400ml) - sól morska - świeżo mielony pieprz (grubo) - papryka wędzona w proszku - chilli w płatkach - trochę
mojewypiekiinietylkoposzukiwanie nowej inspiracji. Bardzo ciekawy pomysł, na bitki schabowe z ananasem, znalazłam na blogu Mia cucina . Trochę go zmieniłam dając produkty, które akurat miałam. Składniki: - 6 kotletów ze schabu - 1 puszka ananasów w plastrach - 6 łyżek białego,słodkiego wermutu - 2 łyżeczki białego octu winnego - natka pietruszki - świeży rozmaryn - sól - świeżo mielony pieprz - olej kokosowy - masło - mąka Przygotowane kotlety
mojewypiekiinietylkotytuł absolutnie nie jest żartem! Dziś mam dla Was fantastyczny przepis na niesamowicie smaczną karkówkę ( karczek / schab karkowy ). Mięso jest niezwykle kruche i niesamowicie soczyste. Wprost rozpływa się w ustach! Aromatyczne przyprawy … jabłko i dodatek wina sprawiają , że nie tylko smakuje obłędnie , ale i tak samo pachnie! Obsmażany na smalczyku Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem , który to sprawia
Ostra na Słodkodłuższej "burzy mózgów" rozpętanej przeze mnie i przez mojego ukochanego padł w końcu wybór - kotlety schabowe z frytkami i ogóreczkami z pikantnej zalewy. Potrzebne nam: - 4 kotlety ze schabu - jajko - bułka tarta - pieprz, sól, czosnek w pudrze i zioła prowansalskie - frytki - ogórki w zalewie słodko - pikantne - tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Kotlety rozbić tłuczkiem, przyprawić z obu stron
W poszukiwaniu inspiracjiMARYNATA (1 min): do średniej miski wlewamy 4 łyżki sosu sojowego, dodajemy drobno pokrojone 3 ząbki czosnku, świeżo zmielony pieprz oraz szczyptę soli. 2. WIEPRZOWINA (3 min): kawałek schabu kroimy w plastry, które lekko rozbijamy tłuczkiem, aby zmiękczyć strukturę mięsa. Następnie kroimy w prostokątne kawałki, które wrzucamy do marynaty, mieszamy i wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin
Nerds Kitchensię gotują, my zabieramy się za sos. Oczywiście można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego obiadu, ale wtedy gorzej wyrabia się ciasto na kluski. 1. WIEPRZOWINA (10 min): my użyliśmy schabu, ale szynka wieprzowa też dobrze się nada – chodzi o to, aby mięso nie miało zbyt dużo tłuszczu i przerostów, bo wtedy będzie nieprzyjemne w strukturze, a nam zależy uzyskaniu chudego, kruchego
Nerds KitchenKolejny przepis ..z serii zawieruszony..w sezonie można dać grzyby świeże..ja akurat robiłam z grzybów mrożonych. schab lub karkówka lub inne mięsa grzyby cebula olej do smażenia susz warzywny listek, ziele sól natka pietruszki Mięso pociąć na plastry i rozbić tłuczkiem i usmażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić w kostkę
Moje domowe kucharzeniePomysł na takie zrazy powstał tak ot ..podczas robienia kotletów schabowych...zrobiłam tylko kilka takich zrazów na spróbowanie..no i...zrazy okazały się smaczne... 50-60 dkg mięsa wieprzowego[ schab, szynka lub polędwica] kilka łyżek mąki 2-3 jajka kilka kromek czerstwego chleba wegeta sól, pieprz musztarda natka pietruszki [ miałam mrożoną] kilka parówek Mięso pokroić w plastry. Rozbić
Moje domowe kucharzeniemnie to wszystko robi się na "oko" i wyczucie..nawet mięsa nie ważę..tylko wyciągam " kawał" mięsa z zamrażarki i wtedy dopasowuję do szynkowaru.. kawałek dowolnego mięsa -szynki,schabu itp przyprawa Natura-Smak-John sól morska peklosól Mięso natrzeć przyprawami , przełożyć do szynkowaru . Zamknąć szynkowar i odstawić do lodówki na 2-3 dni.Następnie szynkowar wstawić
Moje domowe kucharzeniemarynowany w jogurcie z dodatkiem przypraw..panierowany w bułce tartej lub pokruszonych płatkach kukurydzianych ..i smażony na oleju Rapso..ilość mięsa , jogurtu , jajek i przypraw wedle własnego gustu.. schab, polędwica jogurt naturalny jajka sól, pieprz czosnek wegeta przyprawa magii majeranek bułka tarta , płatki kukurydziane olej Rapso do smażenia Wszystkie składniki marynaty wymieszać .Mięso pokroić na plastry
Moje domowe kucharzeniepokrywą ...i w sumie prawie do patelni nie zaglądałam...[ ale trzeba uważać, aby była dostateczna ilość wody, aby mięso się nie przypaliło]. Ilość składników wedle gustu i apetytu.. schab lub polędwica cebula susz warzywny lub świeże warzywa pomidory z puszki przyprawa do wieprzowiny sól, pieprz listek, ziele bulion Mięso pokroić w plastry , można lekko rozbić tłuczkiem.Mięso podsmażyć
Moje domowe kucharzenie