schab - 5543 przepisów (strona:213/370)

Rolada schabowa z jabłkami, grzybami i jarmużem 118

Dzisiaj chciaam wam pokazać schab, który nie tylko jest pyszny, ale i ładnie się prezentuje. Idealnie sprawdzi się na rodzinnym obiedzie, dużej imprezie, a jeśli coś zostanie, resztki możecie zjeść na zimno, też jest smaczny. Wbrew pozorom nie jest to bardzo pracochłonne danie, a roladę można przygotowac wcześniej i potem tylko upiec, spokojnie mozepoleżęć dzień

Polska Zupa
Strogonow mojej Mamy 3291

Składniki: 2 kg schabu wieprzowego 0,7 kg pieczarek 3 duże cebule 2 kolorowe papryki 3 kiszone ogórki sól, pieprz liść laurowy, ziele angielskie sos pikantny z smabalem wędzona papryki słodka … Czytaj dalej Strogonow mojej Mamy

czarrna od kuchni
Rolada schabowa ze szpinakiem 761

Składniki: 1kg schabu bez kości, 580g szpinaku ( ja użyłam mrożonego), 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, sól, pieprz, 11 kawałków suszonych pomidorów, marynata:  5 łyżek oleju z suszonych pomidorów, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego, 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki, 2 łyżeczki pieprzu kolorowego ziarnistego ( można pominąć lub zastąpić niepełną

W kuchni u Moniki
Warzywne schaby 127

obiad. Jeśli macie ochotę i składniki zróbcie je dziś na obiad. Nie pożałujecie. Duża liczba warzyw jest tu bardzo kluczowa. Dodatkowo pyszna sałatka.... Mniam, muszę je zrobić znów :) Warzywne schaby 2 ząbki czosnku 1 pora 1 cebula 1 filet pojedynczy 1 jajko 2 kotlety schabowe sól, pieprz, kucharek Fileta pokroić w mniejszą kostkę. Jajko zagotować. Obrać ze skorupki i pokroić

Gotuję Testuję
Schab gotowany w mleku 215

Składniki: 1.5kg schabu bez kości, 9 ząbków czosnku, olej, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, pieprz, sól, majeranek, rozmaryn, 3 liście laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego, 4 goździki, gałka muszkatołowa. 1 litr mleka. Przygotowanie:                            Smacznego

W kuchni u Moniki
Bigos z suszonymi pomidorami i grzybami 198

przypadku niekoniecznie tłusty (tak właśnie lubię). Dodatek suszonych grzybów sprawia, że okres grudniowy zbliża się do mnie wielkimi krokami. Spróbujcie :) Składniki:  główka kapusty 30dag kiszonej kapusty 1kg chudego schabu bez kości (lub na kościach) słoiczek suszonych pomidorów żurawina (ilość według uznania) ok 8 suszonych grzybków 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe ziele angielskie   100ml czerwonego wytrawnego

ChilliJemy
Bitki w sosie cebulowo-porowym 131

zamrażarki i zastanawiam się co by tu zrobić coś innego niż zwykle i zaskoczyć mile rodzinkę..tym razem zaskoczyłam ich bitkami w sosie cebulowo-porowym..pysznie było. 1 kg schabu, karkówki 2-3 cebule 2-3  pory 2 marchewki sól, pieprz listek, ziele 2 łyżeczki mąki pszennej koperek Mięso pokroić na 1 cm plastry, oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć

Moje domowe kucharzenie
Schab ze śliwką 163

Składniki: ok.1kg schabu bez kości i bez skóry ( u mnie to było 990g ), 1 łyżeczka: musztardy ostrej, majeranku, słodkiej papryki mielonej, rozmarynu, tymianku, pieprzu ziołowego, 1/2 łyżeczki curry, troszkę papryki ostrej mielonej, niepełna łyżeczka pieprzu mielonego, 2 niepełne łyżeczki soli, 4 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju, śliwki suszone. Przygotowanie:  Smacznego

W kuchni u Moniki
Schab w galarecie 528

Składniki: 1,4kg schabu ( waga bez kości, ze skórą ), 3 większe marchwie, 1 większa pietruszka, większy kawałek selera, 4 ząbki czosnku, por, cebula, sól, pieprz, 3 jajka, mała puszka groszku ( 140g po odsączeniu ), opakowanie żelatyny na 2,5l wywaru, natka pietruszki lub inna zielenina do dekoracji.  Przygotowanie: Smacznego

W kuchni u Moniki
Grochówka wojskowa babci Basi 115

Przepis ten dostałam od zawodowego żołnierza. Tą pyszną, pożywną grochówką częstowano rodziców przyjeżdżających do swoich synów na przysięgę.   SKŁADNIKI: 2 szklanki grochu, (pół kilograma) 1 kg kości od schabu (ja biorę pół kg wędzonych i pół kg.g świeżych) 30-40 dag boczku, 30 dag cienkiej kiełbasy, 10 dag słoniny, 4 liście laurowe, 2 łyżki majeranku, 1 pietruszka, marchew

Pysznosci Babci Basi
Makaron w sosie z wieprzowiną i kurkami / Pork and chanterelle pasta 195

nawet tym najbardziej niedoświadczonym w kuchni, zapraszam! Scroll down for recipe in English Makaron w sosie z wieprzowiną i kurkami (4 porcje) Składniki: 250 g ulubionego makaronu 600 g schabu pokrojonego w paseczki lub kostkę 400 g oczyszczonych kurek , większe przekrojone na połówki 2 łyżki masła klarowanego 1 cebula, pokrojona w kosteczkę 2 łyżki oliwy 3/4 szklanki śmietanki

karmelowy
Schab w sosie kurkowym 186

Kurki nadają niesamowitego aromatu daniom. Aby zachowały cały swój aromat, należy umyć je przed samym użyciem i poddać krótkiej obróbce termicznej. Schab w sosie kurkowym to danie proste, ale wykwintne. Nadaje się na obiad niedzielny. Tak przygotowany sos kurkowy jest bardzo aromatyczny, delikatny, wręcz aksamitny. Pyszny, to mało powiedziane :) Składniki: 4 kotlety schabowe sól pieprz kilka łyżek oleju 4 średnie

Smak mojego domu
schabowy z pieczarkami i żółtym serem 145

składniki: 6 porcji schabu ok. 300 g pieczarek 100 g sera żółtego 1 cebula 1 łyżka masła sól, pieprz jajka bułka tarta tłuszcz do smażenia wykonanie: Pieczarki oczyszczamy, myjemy. Kroimy je w półplasterki, przekładamy na patelnię z masłem. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i całość podsmażamy. Kotlety schabowe rozbijamy dość cienko. Oprószamy solą oraz pieprzem. Na środku każdego kotleta kładziemy

Domowy Smak Jedzenia
prowansalski kotlet schabowy 133

składniki: 300 g schabu, bez kości ok. 4 łyżki śmietany, kwaśnej (lub więcej) ok. 200 g sera żółtego mąka, bułka tarta 2 jajka zioła prowansalskie sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Mięso myjemy, kroimy na porcje, rozbijamy w miarę cienko, oprószamy z każdej strony solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Bułkę tartą mieszamy z startym na małych oczkach serem żółtym. Każdego

Domowy Smak Jedzenia
kotlety schabowe z pieczarkami 236

składniki: ok. 700 g schabu bez kości ok. 300 g pieczarek 1 cebula 4 jajka bułka tarta sól, pieprz masło wykonanie: Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i przekładamy na patelnię. Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę i dodajemy do pieczarek. Podsmażamy z odrobiną masła i doprawiamy do smaku. Białka oddzielamy od żółtek. Mięso myjemy, kroimy na porcje, rozbijamy w miarę cienko

Domowy Smak Jedzenia