schab w 10 - 2000 przepisów (strona:91/134)

Najprostszy przepis na udo indycze 240

jest mięsem szczególnie polecanym na diecie oraz w odżywianiu dzieci. Pewnie ze względu na dużo zawartość białka, a małą tłuszczu. Ja jednak udziec indyczy polecam jako świąteczną alternatywą dla schabu czy karkówki.   Poziom trudności:       średni Czas przygotowania:  5-10 minut Czas pieczenia:           1 godzina Ilość

Bazując na smaku
świąteczna biała kiełbasa 149

smaku,  będzie wprost wyborny. składniki  na 3,5 kg wyrobu 0,5 kg wołowej karkówki 0,5 kg wieprzowej pachwiny 0,5 kg  wieprzowej szynki szynka,schab) 2 kg wieprzowej łopatki,  jelita wieprzowe przyprawy ( orientacyjna ilość na 1 kg wyrobu) 16-20 g soli kamiennej  1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki gorczycy

Miód i pieprz
Wiosenna zupa z warzywami i kaszą jaglaną 171

trzeba jej niczym zagęszczać, a prostota przygotowania  zachęci na pewno nie jedną osobę, nie od dziś wiadomo że te proste….bywają najlepsze, spróbujcie! Składniki: 1 mała kostka ze schabu ¾ szklanki kaszy jaglanej 1 świeży brokuł 2-3 różyczki kalafiora 3 ziemniaki 2 -3 marchewki 1 duża pietruszka 1 por 1 cebulka dymka ze szczypiorem Pęczek natki pietruszki 3 łyżki

Wanilia i Kardamon
(Nie)zwykłe kotlety schabowe moczone w mleku 160

Składniki na 2 porcje: 2 plastry schabu bez kości (po ok 100 g) szklanka mleka 1 małą cebulę sól pieprz mielony 1 jajko bułka tarta olej lub masło do smażenia Przygotowanie: Mięso przygotuj dzień wcześniej wieczorem. Opłucz i osusz kotlety. Możesz zrobić też schabowe z kością, podobno są lepsze. Ja jednak nie dostałam w sklepie, a i przy gustach mojego

Anioszek w kuchni
Jeleń pieczony z warzywami 119

roku postanowiłam zaszaleć i upiec na święta mięso. I to nie byle jakie mięso - jelenia. Mięsko dostałam od cioci, a że wcześniej nigdy nie piekłam nawet schabu, wycyganiłam od niej również przepis. Mięso wyszło pyszne, choć muszę przyznać zdrowo przypieprzone ;-) Jeleń pieczony z warzywami JELEŃ PIECZONY Z WARZYWAMI 2 kg mięsa z jelenia 4-5 plastrów słoniny

peggiwkuchni
Schab a la po tajsku 125

Pyszna kombinacja ze schabu. Uwielbiam tajski sos i tu własnie dodałam go do tej potrawy. A jeszcze w połączeniu z makaronem ryżowym to już niebo w gębie jak to się mówi. Ogólnie danie szybkie i smaczne. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Kiełbasa ala salami wędzona 237

Przepis Mięso -0,5 kg schabu -250 g łopatki tłuściejszej -250 g karkówki Przyprawy  -peklo sól 10 g/kg -sól kamienna 10 g/kg -cukier 1/3 szklanki -pieprz czarny 3 g/kg Przyprawy dodatkowe do obtoczenia ja dałem  -czosnek wyciśnięty przez praskę 4 ząbki Jedna łyżeczka -papryka ostra -oregano -zioła prowansalskie -tymianek -pieprz młotkowany z kolendrą -sól ziołowa Dwie łyżeczki -papryka

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kotlety schabowe 126

Składniki: kawałek schabu przyprawa do schabowych Rafex sól mąka jajko bułka tarta Mięso dokładnie myjemy, porcjujemy. Rozbijamy na kotlety. Posypujemy solą i przyprawą do schabowych.  Mięso obtaczamy w mące, następnie w rozbełtanym jajku a na koniec w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
WĘDLINY DOJRZEWAJĄCE 222

jaka frajda. Zrobienie wędlin dojrzewających w domowych warunkach nie jest ani czasochłonne, ani specjalnie trudne. Najważniejsze to zadbać o dobrej jakości mięso. SKŁADNIKI: - 1 kg polędwicy wołowej - 1 kg schabu - 6 łyżeczek cukru (po 3 na 1 kg mięsa) - 40 g pektosoli (po 20 na 1kg mięsa) - 200 g soli morskiej gruboziarnistej  - przyprawy (u mnie: czosnek przeciśnięty przez praskę

Kuchnia bezglutenowa Loli
Boeuf strogonow 163

Nowego Roku to wyjątkowe okazje, na które zawsze przygotowuje się rodzinny obiad z daniami serwowanym raz w roku. Na stołach pojawiają się kaczki w jabłkach, szynki pieczone w pomarańczach, schab ze śliwką, a waszym domu to świąteczny Boeuf Strogonow, wołowy gulasz w sosie pomidorowym. BOEUF STROGONOW Składniki:  ok. 1 kg łopatki wołowej 2-3 ząbki czosnku kilka ziarenek ziela

Bon appetit mon amie
wędlina długo pieczona z wieprzowej łopatki 165

wędlina długo pieczona z łopatki Dzisiaj chciałbym zaprezentować sposób,  przygotowania mięsa wieprzowego, poprzez długotrwałe pieczenie go w niskiej temperaturze. Z reguły na wyroby takie przeznaczamy schab, czy karkówki, ale ja dziś wyrób wykonam z łopatki. Pragnę bowiem pokazać że długa  obróbka termiczna  wpływa na kruchość wyrobu, w tak daleki sposób iż każdy rodzaj mięsa

Miód i pieprz
Bogracz 155

gustuję w ostrych przyprawach. To danie zajmuje troszkę czasu ale w sumie na samo przygotowanie ponieważ później musi się samo gotować :) Zakupy: - 1 kg szynki - 0,5 kg schabu - 3 piersi z kurczaka - marchewka  - ziemniaki - papryka czerwona 2 szt. - papryka zielona 4 szt. - ogórek kiszony 5 szt. - przyprawy ( sól, pieprz, papryka mielona słodka, ostra itd......) Przygotowanie: Mięso umyłam

Tanio smacznie i prosto
Zupa pół przecierowa z selerem naciowym 128

łodyg selera naciowego 2-3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera korzeniowego 3-4 ziemniaki 1 cebula łyżka masła koperek ok. 70 dag kości wieprzowych (ja miałam od schabu) lub ok. 1,5 litra bulionu sól, pieprz, maggi i szczypta curry Kości umyć zalać wodą, dodać obraną marchewkę, pietruszkę i seler korzeniowy. Gotować na wolnym ogniu, aż mięso na kościach będzie

talerz przyjemności
Dzień drugi minął 147

parowane warzywa ;) śniadanie – 2 kromki chleba razowego na zakwasie, twarozek ze szczypiorkiem i sałata 2 śniadanie – pomarańcza obiad – biała kasza gryczana z ciecierzycą, plaster duszonego schabu i parowane warzywa podwieczorek – zawaliłem. nie przypilnowałem zegarka i ominąłem :( kolacja – 2 jajka na miękko (twardo, bo nie wyszło) dwie kromki chleba razowego Z podwieczorkiem zawaliłem, zapomniałem, zagapiłem się

Mr. Taste