Dzisiaj chciała bym podzielić się z Wami przepisem na suszony schab, który posiadam dzięki Małgosi znanej wśród bloggerów jako Delimamma. Smak mięsa wyśmienity, chociaż trzeba się uzbroić w cierpliwość bo sam proces tworzenia tego cuda trwa blisko dwa tygodnie. Ale uwierzcie warto. Mój schabik nie należał gabarytowo do najbardziej dorodnych, więc aby mu smutno(...)było postanowiłam zorganizować mu towarzystwo. Z wielką obawą dokoptowałam mu lokatorkę - wieprzową polędwiczkę. Poniższy przepis dotyczy schabu, ale w dokładnie taki sam sposób przygotowałam polędwicę. SKŁADNIKI: 1 kg schabu bez kości 35 g soli 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 2 łyżki suszonego majeranku 1 łyżka tymianku 1 łyżka cukru 6 kulek ziela angielskiego 5 ząbków czosnku (przeciśniętego przez praskę
Kuchnia w opałachrobię w parowarze. Sobotę zacząłem od kawki, później odwiedziłem BioBazar i Targ Śniadaniowy. Za dużo nie kupiłem tym razem, ale to bardzo ciekawe miejsca i polecam odwiedzić :) Schab podałem z suszonymi śliwkami, ale nie nadziewałem go i nie robiłem roladki. Położyłem śliwkę po prostu na wierzch :) Zamiast ziemniaków tym razem quinoa, która też już dawno nie gościła na blogu(...)przepłukujemy wodą. Po czym przesypujemy ją do pojemnika na ryż. Na najniższym poziomie w parowarze układamy pojemnik z quinoa. Na drugim poziomie na folii aluminiowej plastry schabu, na które kładziemy po śliwce suszonej. Na trzecim poziomie w małych pojemnikach do przechowywania żywności buraki, marchewkę i pora. Każde warzywo osobno. Marchewkę i pora, można dołożyć w czasie parowania
Parowar FacetaCzas spowoduje, że schab zrobi się miękki i delikatny, a dodatki nadadzą pyszny smak. Polecam Wam także: – karkówka duszona – schab w sosie – kurczak z czerwonym pesto – kurczak pieczony na butelce piwa – kurczak z mozzarellą – kurczak pieczony – orientalne skrzydełka z kurczaka – kotlety mielone z kurczaka – kotlet schabowy – schabowy inaczej – surówka z czerwonej kapusty SCHAB Z SUSZONYMI POMIDORAMI PRZYGOTOWANIE(...)Gotuj schab przez około 1 h od czasu do czasu uzupełniając sos wodą i mieszając całość aby nic nie przywarło. Pod koniec gotowania dopraw jeśli jest taka potrzeba. Mięso powinno być miękkie i delikatne, najlepiej podawać je z puree ziemniaczanym i ulubioną surówką lub sałatką. Polecam Ci surówkę Colesław i surówkę z czerwonej kapusty . Smacznego! Artykuł Schab z suszonymi
nietylkopasta.plzioła bez sztucznych dodatków, idealnie skomponowane. Teraz nie robię nic innego tylko czaruję wyjmując z szynkowara co rusz nowe wędliny. Składniki: ok 700 g cienkiego schabu suszone morele suszona żurawina sól ok 1 łyżki przyprawa sułtańska Wykonanie: Schab docinamy tak, aby zmieścił się nam w szynkowarze. Długim i ostrym nożem nacinamy przez środek mięso
Malinowe Pocałunkifaszerowany schab, tym razem farszem jest pesto z suszonych pomidorów i ser mozzarella. Ostatnio polecaliśmy Wam przepis na schab z sezonowym farszem: podgrzybkami i schab faszerowany cukinią . Jako farsz do schabu zostało wykorzystane gotowe pesto z suszonych pomidorów, oraz plastry sera mozzarella. Do doprawienia schabu zastosowana została kostka mięsna Winiary i świeżo mielony czarny pieprz. Wiem, wiem kostka(...)sól. Przepis na Schab faszerowany, z ryżem i groszkiem. Uwielbiam świeży groszek lub mrożony, ten z puszki nigdy mi nie smakował. Składniki na 2 porcje: 3 plastry schabu dobrze rozbite, pesto z suszonych pomidorów 1 ser mozzarella sól lub kostka mięsna Winiary i grubo mielony czarny pieprz, 1 łyżka oleju rzepakowego 100 g ryżu dziki & parboiled zielony groszek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniężyczenia, dlatego najlepiej chociaż raz na jakiś czas przygotować domową wędlinę. Taka opcja nie dość, że jest tańsza to jeszcze duuużo smaczniejsza :) Trochę sceptycznie podchodziłam do schabu suszonego, bo jak to? Bez gotowania? Nie popsuje się? Otóż nie :) I mimo, że jego przygotowanie wymaga trochę cierpliwości... to na prawdę warto! Składniki: 1 kg schabu bez kości(...)lodówki na 24 godziny. Mięso ponownie umyć i osuszyć. W moździerzu rozkruszyć przyprawy i wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Schab obtoczyć w przygotowanej mieszance. Następnie włożyć do pończochy, zawiązać i powiesić w ciepłym, przewiewnym miejscu. Czas suszenia to od 4 do 10 dni w zależności od temperatury panującej w pomieszczeniu i pożądanego efektu. Jeśli mięso po dotknięciu nadal
Piąty grzech głównyWystarczy kilka dni i niewiele pracy a wyczarujecie dojrzewający schab suszony, przygotowany w domowych warunkach. Zamienicie na kupny? SKŁADNIKI: 1 kg. ładnego schabu 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki soli Czosnek granulowany(wg uznania-ale uważam,że łyżka) Papryka słodka(j,w) Kumin (1/2 łyżki) Majeranek (1.5 łyzki) Rozmaryn Liść laurowy oraz przypawy, które lubicie Pończocha PRZYGOROWANIE
Kopystką po garachpotrawy czy lepiej ominąć otóż wlewamy zawsze kiedy jest to w przepisie, uwierzcie smak jest o niebo lepszy Skala smaku- 10/10 Składniki: 10 schabów 1-2 lyzki oliwy z oliwek (można użyć tej z pomidorów suszonych) 5-6 zabkow(...)czosnku, pokrojonego w cieniutkie paseczki 1 szklanka bialego wytrawnego wina 1 szklanka smietanki kremówki słoik suszonych pomidorow w oliwie, cieniutko pokrojonych garść świeżej bazylii lub 1 łyżka suszonej, schaby umyć, dobrze osuszyć odkroić błony, lekko osolic i popieprzyc. Rozgrzac oliwe na sporej patelni i obsmażyć na rumiano z obu stron. Dodać czosnek i jeszcze chwilke smażyć uważając
Kubki smakuSzybkie i smaczne Składniki 1/2 kg schabu suszone pomidory 2 garście fasolki szparagowej 2 plasterki sera żółtego ostry sos do panierowania: jajko sól, pieprz bułka tarta Sposób przygotowania Schab przekroić … Czytaj dalej Roladki z pomidorem i fasolką
czarrna od kuchnipolecam bo mają przepyszne sól,pieprz papryka czerwona mielona ostra wino czerwone wytrawne 1 szklanka czosnek 4 ząbki drobno pokrojony Wykonanie: Schab myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym.Obcinamy nożem błonkę i rozbieramy schab ( powstanie rolada) Schab przygotowany, układamy śliwki suszone w rządku .Posypujemy solą,pieprzem,papryką mieloną czerwoną i drobno posiekanym czosnkiem. Zwijamy roladę i wiążemy sznurkiem. Na dno naczynia żaroodpornego(...)wlewamy wino i wkładamy parę śliwek suszonych. Wkładamy schab i do pieca.Pieczemy półtorej godziny w 200 stopniach.po godzinie schab przekładamy na drugą stronę i dopiekamy do końca. Smakuje na gorąco i na zimno
Różowa kuchniazrobi się oślizła. Kiełbasa już po 1,5 tygodnia była już podsuszona, pięknie pachniała, nadawała się do spożycia. A jaki ma smak ta kiełbasa? – podobny nieco do suszonego schabu . Doskonale nadaję się jako obkład na kanapki lub podgryzana solo, pokrojona w cienkie plasterki. Można ją przechowywać nawet kilka miesięcy. Polecam! The post Kiełbasa suszona dojrzewająca. Kiełbasa palcówka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędzisiaj pogoda za oknem :) Na wielkanocny stół proponuję Wam pyszny schab nadziewany żurawiną i suszonymi śliwkami :) Schab może być podawany na ciepło, jako dane główne, jak i zarówno na zimno, jako przystawka. Składniki: 1 kg schabu bez kości 50 g suszonej żurawiny 100 g suszonych śliwek 6 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka płynnego miodu sól, pieprz(...)słodka papryka Schab naciąć przez środek tworząc kieszonkę. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać je z żurawiną. Owocami nadziać schab. Boki można spiąć wykałaczką. Oliwę, miód oraz przyprawy wymieszać ze sobą. Mieszanką natrzeć dokładnie mięso po czym odstawić je do lodówki na całą noc. Schab piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Przepis na powyższy schab znajdziecie również
My simple kitchenDzisiaj mam dla Was coś wyjątkowego! Domową wędlinę, ale nie byle jaką! Jest to schab suszony w pończosze, specjał mojego męża. Smakiem i wyglądem przypomina szynkę parmeńską, jednak jest o wieeeele tańszy :) Co prawda jego przygotowanie to dość długotrwały proces, jednak uwierzcie mi, naprawdę warto! Składniki: 1 kg schabu bez kości, 1/2 szklanki cukru
Z miłości do słodkościDomowa polędwica łososiowa, bardzo prosta w przygotowaniu a robi się właściwie sama. Z tego przepisu jest bardzo smaczna, zapraszam. Artykuł Polędwica łososiowa (suszony schab) pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąRobię sama i zdecydowanie wiem co jem! Oczywiście mięso musi być dobrej jakości… Na blogu znajdziecie kategorię domowe wędliny w której można znaleźć przepisy m.in. na schab suszony, mięso w słoiku, szynki pieczone, boczek pieczony i inne. Warto na coś się skusić :)! Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na wędlinę ze słoika, który znalazłam na blogu Bożenki ( ttp://www.smakowekubki.com/2014/01/wedlina-ze-soika.html(...)Wędlina wyszła pyszna, aromatyczna i wilgotna! Na pewno będę wracać do tego przepisu! Zapraszam! Domowa wędlina ze słoika Składniki: 1 kg mięsa (może być schab, karkówka, boczek surowy, udziec z indyka) 3 duże ząbki czosnku 20 g soli peklowej 2 łyżki sproszkowanych ziół (majeranek, pieprz ziołowy, liść laurowy w proszku , kolendra sproszkowana, rozmaryn, kminek) 1. Mięso umyć, wysuszyć i natrzeć
UgotujmyTo.pl