ziarnem), przekrojonych na pół 5 plastrów sera cheddar 1 cebula, pokrojona w talarki + 1 pokrojona w bardzo drobną kosktę 1 pomidor, pokrojony w talarki olej rzepakowy pół sałaty lodowej, pokrojonej w cienkie paski 500 gram młodych ziemniaków, wyszorowanych, pokrojonych w ćwiartki świeży tymianek świeże oregano szczypta kminku chili w płatkach sól pieprz 500 gram mięsa mielonego z łopatki wieprzowej(...)Patelnię grillową smarujemy olejem rzepakowym za pomocą pędzla lub ręcznika papierowego. Smażymy kotlety do hamburgerów po 5-6 minut z każdej strony. Na wysmarowaną część bułki kładziemy pokrojoną sałatę. Na sałacie układamy kotlety, na kotlecie plaster sera, następnie cebula i pomidor. Przykrywamy drugą połową bułki. Ja w każdego hamburgera wbiłam przygotowanego przeze mnie szaszłyka z polską flagą. Hamburgery podajemy
Mango Papajaprzepis. Hamburger Jego Wysokość Hamburger Potrzebujemy: 4 bułki (mogą być zwykłe, nie musza być hamburgerowe) 500 g mielonego antrykotu wołowego 1 czerwoną cebulę 1 pomidora 1 szalotkę kilka listków sałaty kilka ogórków konserwowych pikantny keczup sos czosnkowy 1 niepełną łyżeczkę cukru 1 łyżkę musztardy (u mnie Dijon) 4 plastry ostrego żółtego sera (opcjonalnie) sól, pieprz olej do smażenia Mięso doprawiamy(...)następnie kroję w plastry. Ogóreczki również kroję w plasterki, jednak gdy są naprawdę malutkie, kroję je wzdłuż, a nie w poprzek, by nie wypadały z naszego hamburgera. Z sałaty wybieram te nieduże i twardsze liście. Po pierwsze lepiej mieszczą się w bułce, a po drugie fajnie chrupią. Kotlety smażę po 2 minuty z każdej strony. W tym czasie bułki podpiekam
Ratunku obiadolejem, który najczęściej wykorzystuję w swojej kuchni. Uważam, że każdy, kto dba o zdrowie swoje i swojej rodziny powinien dodawać go do potraw. Składniki /dla 4 osób/: opakowanie mieszanki sałat 30 dag polędwiczki wieprzowej 10 pomidorków koktajlowych 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka masła 2 łyżki grubo mielonego pieprzu 50 g koziego sera szczypta soli Sos porzeczkowy: 4 łyżki dżemu(...)środku) lub dłużej, jeśli chce się uzyskać efekt wysmażonego mięsa. Następnie zdjąć ją z patelni, posypać szczyptą soli i zawinąć w folię aluminiową. Na talerzach rozłożyć mieszankę sałat, dodać pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki, skruszyć w palcach kozi ser (można też pokroić go w kostkę). Na sałacie ułożyć plastry polędwiczki wieprzowej i polać ją sosem porzeczkowym
Pasja Smakumasła- ser Emmentaler starty na drobnych oczkach 160g (dałam Cheddar )- 2 łyżki sera Grana Padano lub Parmezanu- oliwa z oliwek do smażenia 1 łyżka- sól i pieprzDodatkowo:- 1 sałata lodowa (u mnie mix: lodowa,rzymska,ruccola,roszponka)- musztarda Dijon 1 łyżka (dałam Dijon i francuską - po połowie)- 2 łyżki octu jabłkowego(lub winnego)- 4 łyżki oliwy z oliwek- szczypta soli(...)całość dwoma łyżkami sera Grana Padano lub Parmezanu. Wkładamy do nagrzanego do 160*C piekarnika (termoobieg lub funkcja grilla) i pieczemy ok.2-5 minut aż danie się zarumienieni.Sałata:Sałatę rwiemy na małe kawałki, które wkładamy do miski.Do słoika dodajemy musztardę (u mnie Dijon i francuską pół na pół) , 4 łyżki oliwy oraz 2 łyżki octu jabłkowego oraz 1 łyżkę
Smaczne ZdroweCoś mnie włoskie smaki w głowie. I pewnie ta sałatka nie ma nic wspólnego z Włochami, ale dla mnie taka jest. Pomidory i mozzarellą plus solidna garść ulubionej sałaty. Do tego pyszny dressing i mamy super sałatkę do pracy czy szkoły. Idealna także na kolację. U mnie z bułką z pestkami dyni. Składniki :* sałata roszponka* kulka mozzarelli* 2 pomidory(...)korniszony* sól , pieprz * 2 łyżki oliwy z oliwek* łyżeczka musztardy Przygotowanie :Na dnie naczynia połączyć oliwę z musztardą i przyprawami. Przykryć sos sałatą, pokrojonym pomidorem i tartą mozzarellą. Ja wykorzystałam ser typu włoskiego. Całość posypać pokrojonym korniszonem. Przed jedzeniem wymieszać. U mnie z pieczywem, ale sama sałatka jest pyszna i da się nią najeść. Można dodać różne pestki uprażone
Magiczne Życie Martytutaj stawiam na szybkie sałatki. Jakie było moje zdziwienie gdy targałam pęczek szczypiorku a zapomniałam, że nasz w ogródku już taki piękny! To skleroza.Posiłkowałam się też gotową mieszanką sałat - dla wygody. I sałaty niestety ogródek nie posiada. Składniki :* mix sałat * czerwona papryka* awokado * ogórek* pomidorki koktajlowe* dressing : oliwa z oliwek, sok z cytryny, pieprz świeżo mielony
Magiczne Życie MartyTruskawkowe szaleństwo. I płomienny romans z tofu, rozniecany pieprzem, obficie zakrapiany octem balsamicznym. A na to wszystko spokojnie zezwala zielona z zazdrości sałata. SAŁATKA Z TOFU I TRUSKAWKAMI. /własny; współpraca z Winiary;/ garść zielonej sałaty garść truskawek 1/2 kostki tofu ulubione przyprawy (u mnie Papirus Winiary - zioła prowansalskie) pieprz świeżo mielony ocet balsamiczny Tofu kroję w plasterki, smażę przy(...)użyciu Papirusa Winiary. Truskawki płuczę, usuwam szypułki. Sałatę płuczę także, wszystko umieszczam w miseczce, doprawiam pieprzem, octem balsamicznym i ew. odrobiną posiekanej mięty. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiwpis. Prawdopodobnie z lenistwago nie dokończyłam. "(..) Szef mojej ciotki, rubaszny, grubaśny pan, trzymał w swojej wielkiejręce miseczkę plastikową i zażerał się jakąś sałatką. Co tam było, chwila.. Pomidor, sałata,majonez chyba. Na pewno, widać, że lubi. Kawałek sera przykleił mu się do brody i tak biegałpo zakładzie, krzyczał z wypchana paszczą - do roboty! A sam? Żarłok. Leniwy żarłok! (...)"Prawdopodobnie(...)racji takiego śmiesznego znaleziska, postaram się tę sałatkę odtworzyć.I wyszło mi takie coś.Zapraszam do skosztowania! SAŁATKA "SZEFA" (autorski;) 1 ogórek zielony 3 małe pomidorki mała główka sałaty 150g sera żółtego (u mnie plastry) 150g wędliny drobiowej (u mnie plastry) pęczek szczypiorku kilka rzodkiewek 3 łyżki majonezu 4 łyżki ketchupu suszone zioła: koperek, czosnek, tymianek, sól, pieprz do smaku
W kuchni Karmel-itkiwrażenie, a dodatek ciepłego sosu waniliowego dopełnia je w każdym calu. ZIELONE BABECZKI Z SOSEM WANILIOWYM. /autorski od podstaw, od A do Z;/ na 5 babeczek: 75g mixy sałat Active Fit&Easy 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanka brązowego cukru 1/2 laski wanilii 60ml oleju roślinnego100 ml mleka 1 duże jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia z czubkiem(...)waniliowy: szklanka kremówki 2-3 łyżki cukru brązowego 1/2 laski wanilii Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Sałatę miksuję wraz z olejem na gładką pastę. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia. Jajko ucieram z cukrem brązowym na kremową, puszystą masę (około 3-5 minut). Wanilię przecinam wzdłuż, wyskrobuję ziarenka i dodaję do utartych jajek. Następnie
W kuchni Karmel-itkiGORĄCO. /przepis własny;/ 2-4 porcje dorsz: 300g - 400g dużych, rozmrożonych filetów z dorsza ok. 3/4 litra mleka sól, pieprz cytrynowy świeże zioła: bazylia, mięta, tymianek roszponka: 2 opakowania sałaty roszponka Fit&Easy 4-5 dużych ząbków czosnku 1 paczka łuskanych ziaren słonecznika 3-5 łyżki oleju z pestek winogron sól, pieprz, puree: 4 duże ziemniaki 1/2 kostki masła(...)odkładam na bok. Na patelni rozgrzewam olej z pestek winogron. Ząbki czosnku obieram i kroję w cieniutkir plasterki. Wrzucam na gorący olej, chwile podsmażam, po czym wrzucam sałatę. Wrzucam garść uprażonych ziaren słonecznika. Kiedy się skurczy, doprawiam solą i pieprzem, po czym zaraz układam na talerzu, aby nie sczerniała za patelni. Puree: Ziemniaki obiieram, kroję
W kuchni Karmel-itkiSzybka sałatka pachnąca wiosną i rzeżuchą:) Wiosenna sałatka z rzeżuchą Składniki:sałata lodowa2 pomidory1 ogórekok. 10 -15 czarnych oliwekser fetagarść rzeżuchysos: 2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka octu winnego + 1 łyżeczka musztrady + łyżeczka posiekanego koperku (składniki wymieszać)Sałatę porwać na kawałki, ogórek, pomidor i fetę pokroić w kostkę, dodać do sałaty, dodać całe oliwki i rzeżuchę,całość
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaostatnich dniach kulinarnych inspiracji szukałam na stronach kuchni lidla. Znalazłam interesujacą propozycję, która dzięki interesującej gamie składników, od mieszanki sałat poprzez salami, czerwoną cebulę, suszone pomidory po marynowane pieczarki skomponowała się w niebanalną sałatkę - zapraszam:) Sałatka z salami, suszonym pomidorem i marynowaną pieczarką Składniki: małe ziemniaki, ugotowane: 4 szt. pieczarki w zalewie octowej : 0,5 słoiczka mała czerwona(...)cebula: 1 szt. salami : 100 g (ja użyłam paprykowego o wyrazistym smaku i ładnej barwie) pomidory w zalewie : 0,5 słoiczka mieszanka sałat : 1 opakowanie listki bazylii: 1 garść oliwa: 4 łyżki ocet balsamiczny: 1 łyżka miód: 1 łyżeczka sól: szczypta pieprz: szczypta Ziemniaki kroimy w plastry, pieczarki na ćwiartki, cebulę w piórka. Odsączone z oliwy pomidory kroimy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaskładniki:4 plastry szynki wędzonej a'la parmeńska5 liści sałaty masłowejkilka listków rukoli25 g fety5 pomidorków cherryolej lniany do skropieniaNa talerzu ułożyć porwane liście sałaty masłowej i rukolę.Na sałacie ułożyć porwane plasterki szynki (użyłam szynki w stylu tych dojrzewających w cieniutko pokrojonych plastrach, wędzonej) oraz pomidorki przekrojone na pół.Na wierzch rozkruszyć fetę.Całość skropić olejem lnianym
Monia miesza i gotujeskładniki:2 garście porwanej sałaty3-4 plastry szynki szwarcwaldzkiej1 brzoskwinia7 kulek małych mozzarelli3 łyżki oleju rzepakowego1 łyżeczka sosu włoskiego PrymatNa talerzu ułożyć sałatę (ja dałam mix-roszponki,masłowej i rukoli). Brzoskwinię obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Na sałacie ułożyć kulki mozzareli, kawałki brzoskwini oraz kawałeczki szynki. Olej wymieszać z sosem włoskim i przed podaniem skropić sałatkę
Monia miesza i gotuje