zasiadamy do stołu w gronie rodzinnym i dzielimy się smakołykami. Jajka to nieodłączny element świątecznego stołu. Dlatego też przygotowałam dla Was kilka pomysłów na potrawy wielkanocne z użyciem jajek. Sałatka ze szparagami i jajkiem Sałatka ta jest idealna na wiosenny obiad lub jako dodatek do wielkanocnego stołu. Składniki: 500 g szparagów 4 jajka 1 cebula 1 łyżka musztardy 2 łyżki(...)panierowane jajka faszerowane Restauracje w Łodzi – Gdzie warto zajrzeć? Ciasta na Wielkanoc – 20 przepisów na pyszne ciasta wielkanocne! Babka drożdżowa wielkanocna – babka z rodzynkami Warstwowa sałatka na Wielkanoc z jajkiem, chrzanem i parmezanem Cytrynowy sernik bez pieczenia z bitą śmietaną faszerowane jajka w panierce – przepis na Wielkanoc
Via GustoProsta sałatka składająca się z tuńczyka, czerwonej cebuli, jabłka i awokado. Na początku zastanawiałam się czy te składniki będą ze sobą pasować, ale ostatecznie okazało się, że połączenie jest bardzo trafione i bardzo smaczne. Tym co działa tutaj na plus, oprócz smaku, jest też złożoność tekstur – chrupiące jabłko oraz cebula stoją w kontrze do miękkiego awokado i tuńczyka. Razem
Smaki Na TalerzuPoezja. No tak. Mówię to ja, miłośniczka sałatek i serów. Spodziewałam się, że biała kiełbasa pieczona w cebuli będzie smakować dobrze, no ale nie aż tak. Po jej zrobieniu miałam problem, żeby przejść obok niej zupełnie obojętnie. Więc przechodziłam i odcinałam kawałek po kawałku. Wieczorem wróciliśmy do domu z przeświadczeniem, że na kolację zjemy sałatkę grecką, że nie ruszę(...)zrobiona jedynie pod bloga. Nie nie, na święta jej nie zrobię. Mhm… Na dziś tyle, lecę zająć się kaczką, później kolejna świąteczna przystawka i surówka do kaczki. Jutro sałatka z jajkami przepiórczymi i póki co to by było na tyle. Od poniedziałku walczę z resztą. Zaglądajcie do mnie. Składniki: 4 białe surowe kiełbasy dobrej jakości 2 duże cebule pół
KardamonovyBardzo smaczna sałatka z ziemniakami i białą kiełbasą. Podana z sosem majonezowo - chrzanowym smakuje rewelacyjnie. Polecam przepis. SKŁADNIKI : 3-5 białych kiełbas - parzonych 6 jajek ugotowanych na twardo 9-10 ugotowanych w mundurkach ziemniaków 1 opakowanie groszku z marchewką 4 ogórki kiszone(...)studzimy. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, również studzimy i obieramy. Marchewy z groszkiem gotujemy na miękko. Po ostudzeniu wszystko kroimy w dużą kostkę łącznie z białą kiełbasą. Do sałatki można użyć ogórków kiszonych lub konserwowych kroimy je w kostkę. Przygotujemy teraz sos do miseczki przełożyłam 4 łyżki majonezu, do tego 3 łyżki gęstego jogurtu, 2 łyżeczki chrzanu, 2 łyżeczki
Kulinarne Fantazje MarioliSałatka ryżowa z różnymi dodatkami, dla smakoszy sałatek:) -- SKŁAD: 300g ryżu, b.duża czerwona papryka, duża cebula, 2 marchewki, 250g czerwonej fasoli, 220g kukurydzy,3 duże korniszony, 200-250g sera żółtego, do przyprawienia sól i pieprz, a dla połączenia wszystkiego 5 łyżek majonezu. *** 300 g ryżu po gotowaniu- 750g, waga fasoli i kukurydzy po odsączeniu
chleba naszegokostkę, posolić, odstawić. ? Ogórek i jabłka obrać, pokroić w kostkę, dodać kukurydzę i cebulę. ? Wymieszać ze śmiataną i doprawić solą i pieprzem. ? Szczypiorek i koperek drobno posiekać, wymieszać razem. ? Sałatkę nakładać do małych miseczek. ? Paski śledzia obtoczyć w ziołach, zwinąć w różyczkę i położyć na sałatce. ? Sałatkę można zrobić w większej salaterce i na wierzchu ułożyć wszystkie różyczki ze śledzia
To co kochamSkładniki na 1 porcję: ? płat szynki cielęcej ok. 150-180 g ? 1 jajko ? mąka i bułka tarta do panierowania ? sól, biały pieprz ? cytryna Sałatka: ? 1 ugotowany w łupinie ziemniak ? 1 mała cebula czerwona ? 3 łyżki szczypiorku ? 1 łyżka octu winnego białego ? 2 łyżki oleju ? szczypta cukru ? 4 plastry boczku wędzonego ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Sznycel dokładnie rozbić przez folię(...)chrupko. ? Ziemniaka pokroić w łupinie w plastry, cebulę w kostkę i sparzyć ją gorącą wodą. ? Dodać ocet, olej, przyprawy i szczypiorek. Wymieszać z czipsami z boczku. ? Najlepiej poczekać, aż sałatka przegryzie się – ok. 1 godziny. ? Podawać usmażony sznycel z sałatką i cytryną. Przepis ten pochodzi z warsztatów AEP Makro Kuchnia Międzynarodowa – Cielęcina i wołowina
To co kochamMoja kuchnia latem jest lekka, szybka i prawie dietetyczna. Królują sałatki, jarskie dania z sezonowych warzyw i dużo zieleniny. Czasem pojawi się jakiś kotlet… Ta sałatka jest szybka i sycąca, znakomicie zastępuje obiad w ciepły letni dzień. Składniki: ? 1 sałata masłowa ? 4 jajka ? 2 pęczki rzodkiewek ? pęczek szczypiorku ? garść kiełków z czerwonej rzodkiewki ? 10 pomidorków koktajlowych ? 3 łyżki majonezu(...)szczypiorek posiekać. ? Pomidorki pokroić na ćwiartki. ? Majonez wymieszać z chrzanem. ? Rozłożyć na półmisku liście sałaty, jajko, posypać rzodkiewkami, szczypiorkiem i kiełkami. ? Majonez włożyć do woreczka foliowego i wycisnąć na sałatkę. ? Posypać pieprzem i solą
To co kochamTaka kalafiorowo-jajeczna sałatka latem robi u nas za obiad. Jest smaczna, a czas przygotowania to w sumie czas gotowania kalafiora i jajek. W upalne dni schłodzona sałatka orzeźwia i syci. Składniki: ? 1 kalafior ? 1 główka sałaty zielonej ? 5 jajek ? kilkanaście pomidorków koktajlowych ? pęczek szczypiorku ? 1 łyżeczka czarnego sezamu Sos ? 1 mały kubek jogurtu naturalnego ? 2 łyżki kwaśnej śmietany(...)pokroić na ćwiartki. ? Pomidorki pokroić na połówki. ? Wymieszać wszystkie składniki sosu. ? Sałatę umyć, porozrywać na mniejsze kawałki i ułożyć w salaterce. ? Położyć kalafior naprzemian z jajkiem i pomidorkami. ? Polać sałatkę sosem, posypać szczypiorkiem i uprażonym sezamem
To co kochamjuż ostatnie moje domowe przetwory w tym roku i sałatka na zimę z gotowanych buraczków i papryki. Ta sałatka jest bardzo popularna i często gości na stołach wielu rodzin. Oprócz smaku najlepsze jest to, że nie trzeba jej pasteryzować, co znacznie ułatwia jej przygotowanie. Składniki: ? 3 kg buraczków ? 1 kg cebuli ? 1 kg papryki Zalewa ? 1 szklanka octu(...)tarce o grubych oczkach. ? Składniki zalewy zagotować. Dodać cebulę i paprykę pokrojone w kostkę. Gotować 10 minut. ? Dołożyć starte buraczki i podgrzewać na średnim ogniu przez kolejnych 10 minut. ? Sałatkę nakładać do słoiczków, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem
To co kochamsię po japońsku . Miałam śledzie w lodówce, a że Wielkanoc to czas jajek, więc postanowiłam odtworzyć, a raczej stworzyć od nowa tę przekąskę. Okazało się, że jajko, śledź i sałatka cebulowo-jabłkowo-groszkowa z majonezem to idealne połączenie. Nawet Monika zjadła kawałek śledzia w sałatce, a Sławek, który z reguły nie jada tych ryb, stwierdził, że całkiem, całkiem i pałaszował(...)zetrzeć na grubej tarce. ? Wymieszać cebulę, jabłko, groszek zielony i majonez. Doprawić solą i pieprzem. ? Na talerzu po zewnętrznej ułożyć plastry jajek, obok jajek położyć śledzie, a w środku sałatkę z majonezem. ? Udekorować natką pietruszki
To co kochamkiedy jem bób, bo wcześniej nie znałam jego smaku albo nie chciałam poznać, to mogłabym jeść go codziennie i w każdej postaci. Dzisiaj zrobiłam sałatkę z bobu z pomidorkami w sosie winegret. Mdły bób nabrał smaku i aromatu, a w towarzystwie pstrąga smakuje wyśmienicie. Składniki: ? 2 filety z pstrąga ? sól, pieprz biały ? sok z 1/2 cytryny ? oliwa do smażenia Sałatka(...)Wymieszać z bobem, pomidorkami i natką. ? Filet z pstrąga umyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. Posypać solą i pieprzem. ? Usmażyć na oliwie na złoty kolor. ? Podawać pstrąga z sałatką z bobu
To co kochamprzez praskę ? 1/2 szklanki keczupu ? 1/2 szklanki octu balsamicznego ? 2 łyżki cukru brązowego ? 1 łyżeczka soli ? 1 łyżeczka papryki słodkiej ? 1 łyżeczka pieprzu ? 1 łyżeczka kuminu rzymskiego w proszku Sałatka ? 1/2 małej kapusty pekińskiej ? 1/4 szklanki oliwy ? 2 łyżki octu winnego ? 1 łyżeczka musztardy ? 1 łyżeczka cukru brązowego ? sól, pieprz do smaku Dodatkowo ? bułki kajzerki 8 sztuk ? gotowy(...)Piec 3 godziny w temp. 160 st C. ? Po upieczeniu mięso podzielić na włókna za pomocą dwóch widelców. Jeśli mięso jest zbyt suche, dodać 2-3 łyżki sosu BBQ. Sałatka ? Wymieszać wszystkie składniki sosu z pokrojoną drobno kapustą pekińską. ? Bułki przekroić na pół, na dolnej połówce położyć mięso, na mięso sałatkę i przykryć drugą połową bułki
To co kochamBardzo zdrowa i bardzo chrupiąca sałatka z megadawką witamin. Jadłam ją na zimno i na ciepło. Sałatka jest idealna do zapakowania sobie na wynos do pracy. Można ją jeść na śniadanie, kolację, czy jako przekąskę między posiłkami. Składniki: ? 3/4 szklanki ugotowanej kaszy pęczak ? 1 puszka cieciorki ? 1 marchewka ? 4 łyżki ziaren słonecznika ? 4 liście jarmużu Sos ? 4 łyżki oliwy(...)smaku Wykonanie: ? Marchewkę obrać i zetrzeć na grubej tarce. ? Liście jarmużu umyć i drobniutko pokroić. ? Wymieszać jarmuż, marchewkę, pęczak, cieciorkę i słonecznik. ? Połączyć składniki sosu i wymieszać z sałatką
To co kochamwybrać tarkę do warzyw, aby była praktyczna i jednocześnie cieszyła oko? Jaka jest nowoczesna tarka do warzyw? Ścieranie warzyw na ulubioną surówkę, owoców na pyszny mus, twardego sera do sałatki albo czekolady do zrobienia idealnego deseru to tylko niektóre zalety posiadania tarki w swoim domu. Umożliwia sprawne przygotowywanie dań na słodko i na słono, jest też niesamowicie prosta w obsłudze(...)kuchni i jakie nożyki wybrać? Oto kilka przykładowych zastosowań różnych kształtów składników po krojeniu. Długie i krótkie wiórki – najpopularniejszy kształt warzyw po ścieraniu, przydadzą się do robienia surówek i sałatek, plastry – idealne do robienia przetworów, mizerii i innych świeżych surówek, miazga – przyda się podczas przygotowywania masy ziemniaczanej na placki oraz wszelkiego rodzaju musów owocowych lub warzywnych, długie paski
Rozdomowiona