talerzu zielono, bo wiosna zbliża się dużymi krokami. Głęboka zieleń szpinaku i delikatna awokado została przełamana białą fasolą. Sałatka dietetyczna, zdrowa i idealna dla osób, które postanowiły zgubić parę kilogramów na wiosnę. Składniki: • 2 garści liści szpinaku • 1 puszka fasoli białej • 1 awokado • 100 g sera feta Sos • 4 łyżki oliwy • 2 łyżki soku z cytryny
To co kochamwalorach zdrowotnych batatów pisałam przy okazji sałatki z batatów. Pieczone bataty wyglądają i smakują trochę jak puree ziemniaka z marchewką. Same są dość mdłe, ale rozmaryn, orzechy i ser z niebieską pleśnią nadają im charakteru. Chrupiące orzechy i ostry ser uzupełniają teksturę przekąski. Składniki na 8-10 plastrów: • 1 duży batat • garść
To co kochamzjadamy udka, a chłopaki delektują się piersiami. W ten sposób wszyscy są szczęśliwie najedzeni. Do tych udek pasują kluski śląskie i jakaś „mokra” sałatka, np. z buraczków lub czerwonej kapusty. Mniam… Składniki: • 4 udka z kaczki • 3 pomarańcze • 5 łyżek sosu sojowego • sól, pieprz do smaku Wykonanie: Marynata • Wycisnąć
To co kochamjedzenie. Ja standardowo przytyłam dwa kg, ale jeden już zrzuciłam i z przyjemnością wracam do mojego normalnego żywienia, chociaż rodzina tęskni za bigosem, sycącymi sałatkami i glutenowym ciastem. Wczoraj miałam ogromną ochotę na ostrą, fasolową pastę do chleba, chociaż chleba nie jadam. Delektowałam się nią w towarzystwie krążków ryżowych
To co kochamgarście rukoli • 1/2 melona • 8 plastrów gotowanej szynki prosciutto Cotto • 4 łyżeczki słupków migdałowych • sos balsamiczny Wykonanie: • Z sałaty lodowej delikatnie zdjąć 4 liście tworząc miseczki na sałatkę. • Do każdego liścia włożyć rukolę, po 3 ćwierćplasterki melona i 2 zwinięte plastry szynki. • Posypać po wierzchu posiekanymi migdałami i polać sosem balsamicznym
To co kochamSałatka na ciepło lub danie obiadowe jednogarnkowe – co kto lubi. Jak zwał tak zwał, ale na pewno jest to danie bardzo zdrowe, pełne witamin i smaku. Chrupiąca quinoa, delikatne mięso łososia i cytrynowy szpinak to moja propozycja na pyszną kolację. Komosa ryżowa , inaczej quinoa ma wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze. Quinoa
To co kochamprzysmak zawiera oprócz witamin i składników mineralnych cenne bioflawonoidy czyli silne przeciwutleniacze oraz betainę, która zapobiega infekcjom wirusowym. Z botwiny można przygotować zupę, barszczyk, chłodnik, sałatkę, może też być farszem do pierogów lub „opakowaniem” na gołąbki. Mnie osobiście botwina w każdej postaci zwiastuje zbliżające się lato! Składniki: • 3 pęczki botwinki
To co kochamSezon owocowy, nie może więc zabraknąć sałatki owocowej. Pachnie latem i smakuje latem, pyszna za zimno polana cytrynowym sosem. Owoce mogą być dowolne, jakie macie dostępne w danej chwili lub jakie lubicie. Składniki: • truskawki, maliny, borówka amerykańska, morele • 3 łyżki posiekanych migdałów Sos • 2 cytryny • 1 banan • 1 morela • 1 szklanka śmietanki 30% • 2 łyżki cukru pudru
To co kochamspędziłam w kuchni kilku godzin, bo wbrew pozorom nie są aż tak pracochłonne. Moje roladki nadziałam mozzarellą i zielonym pesto. W towarzystwie sałatki z pomidorów można je więc nazwać prawie „caprese”. Składniki: • 4 plastry schabu • olej do smażenia • 3 łyżki sosu sojowego • 2 liście laurowe • 5 ziaren ziela angielskiego Farsz • 4 łyżki
To co kochamDzisiejszy post jest postem ... nr 100 :) Aby to uczcić weźmy kielichy w dłoń ! Nie byle jakie - bo wypełnione samymi dobrociami. Składniki: 100 g makaronu Soba
Taste Therapyumyć, pokroic w drobną kostkę, posypać przyprawą gyros i usmażyć na oleju, osączyć z tłuszczu Orzechy pokruszyć Wszystkie składniki połączyć, posypać na natką i dodać majonez- wymieszać. Pomysł na sałatkę podsunęła mi Dorota, dzięki
Proste Potrawybiura? Dobrze wygląda słoik po kreolsku z ryżem i krewetkami, oraz nordycki z łososiem i ziemniakami. Z deserów chętnie bym zjadła tutti frutti, oraz rabarbar z bezami. Ponieważ uwielbiam sałatki, mogłabym jeść takie zestawy codziennie. Jedyna uwaga, że mogą być one dość pracochłonne, bo każdy wymaga przygotowania wcześniej niewielkiej ilości ugotowanych warzyw, mięsa, a w wersji słodkiej słoika bitej śmietany
Ugotowane pozamiatanezapasie mam wiele przepisów ze zdjęciami do publikacji w słodkiej tematyce. Jednak jesteśmy przed Andrzejkami i świętami więc dziś przepis na sałatkę musztardową dobrą na imprezowy stół. Ciasta świąteczne już niebawem pojawią się na blogu więc zapraszam do pozostania ze mną i śledzenia wpisów na blogu. Czytaj więcej
Pychotkaaaminut by odpoczęło. W tym czasie możemy rozłożyć na talerze warzywa. Mięso kroimy na plastry i gotowe. Smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno jako dodatek do sałatek lub w kanapce
Emskie SmakiBigos, pierogi, uszka, barszcz czy choćby kapusta z grzybami - mogą spokojnie być zrobione znacznie wcześniej. Nic się nie stanie jeśli odgrzejemy je wyjęte ze słoika czy z zamrażarki. Klasyczne sałatki jarzynowe można pokroić jeden-dwa dni przed świętami i bez doprawiania i dodawania majonezu przechować w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu. Gwarantuję, że nic im się nie stanie przez
Codzienna kuchnia niecodzienna