szkolnych stołówkach. Dziś gdy myślę o szpinaku zastanawiam się jak można go tak traktować. Bo szpinak najsmaczniejszy i najzdrowszy, to dla mnie szpinak surowy. Podstawa np. takiej szybkiej sałatki. Jedzmy szpinak na zdrowie! :) Składniki: - świeży szpinak (ilość wedle uznania, u mnie pół paczki) - 1 duży parowany burak - garść posiekanych orzechów nerkowca sos: - 2 łyżki oleju - 1 łyżka syropu
Smakuje zdrowoSkładniki: 500 g pomidorów (u mnie malinowe); 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki; 2 łyżki drobno posiekanego koperku; 1 mała cebula; 3 łyżki oleju; 2
Gospodyni MiejskaPrzepis na prostą i smaczną sałatkę, która zrobi furorę na wielkanocnym stole. Składniki: 5 jajek 2 podudzia wędzone z kurczaka puszka groszku biała część pora 5 ogórków konserwowych 3 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Groszek odcedzamy na sitku. Por i ogórki kroimy w kostkę. Mięso z kurczaka oddzielamy od kości
e-PrzepisyKulinarnewielkanocnym stole królują między innymi jajka, chrzan i domowe wędliny. Właśnie wszystkie te składniki łączy ta pyszna sałatka. Jest bardzo prosta ale doskonale sprawdzi się na wielkanocnym stole. składniki: 6 jajek 3 grube plastry domowej szynki wędzonej (300 g) 300 g żółtego sera 1 puszka kukurydzy 2 łyżki tartego chrzanu 3-4 łyżki majonezu Jajka ugotować na twardo. Wystudzić
Monia miesza i gotujeSKŁADNIKI jedna nieduża pierś z kurczaka pół papryki czerwonej ogórek konserwowy 1/3 puszki kukurydzy liść czerwonej odmiany sałaty Czytaj więcej »
Przepisy KulinarneSałatka z papryki i cukinii Na 2 słoiki 800ml: 0,5 kg czerwonej papryki 0,5 kg cukinii 2 duże cebule 5 ząbków czosnku 100 ml oleju roślinnego 3 goździki 1 łyżka soli 2 łyżki cukru białego świeżo mielony pieprz Warzywa myjemy i osuszamy. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i wraz z cukinią kroimy w nieduże słupki Cebulę obieramy
peggiwkuchniSałatka ta jest na tyle syta, że spokojnie zastąpić może nawet obiad :-) Są w niej i węglowodany, i białko, i warzywa. Sytość zagwarantowana! :-) ... i nie tylko sytość, bo i dobry smak :-) Zapraszam do wykonania: SKŁADNIKI (dwie porcje): - 1/2 brokuła - 2 jajka - 1 pierś z kurczaka - 1 szklanka drobnego makaronu (u mnie był to makaron kolanka) - ok. dag sera
Wielopokoleniowo* składniki: 1 główka brokuła 8 jajek 300 g szynki 400 g pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła szczypiorek majonez sól, pieprz wykonanie: Brokuł dzielimy na mniejsze
Domowy Smak JedzeniaSałatk a z ru koli idealnie pasuje jako dodatek do dania głównego , jednakże gdy doda my d o niej pieczoną pierś kurczaka staje się wówczas świetną pro pozycją obiadową! Sałatka j est lekka, aromatyczna i ciekawost ka dla tych którzy nie lubią rukoli (tak jak ja) - nie czuć w ogóle goryczki ! Taką wersję rukoli mogę je ś ć :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldSałatk a z ru koli idealnie pasuje jako dodatek do dania głównego , jednakże gdy doda my d o niej pieczoną pierś kurczaka staje się wówczas świetną pro pozycją obiadową! Sałatka j est lekka, aromatyczna i ciekawost ka dla tych którzy nie lubią rukoli (tak jak ja) - nie czuć w ogóle goryczki ! Taką wersję rukoli mogę je ś ć :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldWielkanoc za pasem, a my musimy przygotować cały stół pyszności. Moją propozycja jest lekka sałatka z ravioli w kolorach wiosny. Porcja na 6 osób Składniki: 1 duży brokuł 6 ugotowanych na twardo jajek 1 puszka kukurydzy pęczek szczypiorku 500 g pierożków ravioli ze szpinakiem i serkiem ricotta 5 dużych łyżek majonezu sól i pieprz do smaku
Niezły MłynekCiecierzycę poznałam , kiedy pierwszy raz wzięłam się za przygotowanie hummusu . Przepyszna pasta, którą jak pamiętam zajadałam się później przez dwa dni. Zastanawiałam się, jak cieciorka pasowałaby do sałatki. Powstał fajny miks – bo mamy fetę, awokado, pietruszkę i pomidora. Do tego możecie ją zabrać ze sobą w drogę :) Składniki na 2 porcje puszka ciecierzycy
Pink EnvelopeKapusta pekińska to bardzo uniwersalne warzywo, równie dobrze smakuje podana na zimno jak i na ciepło jako surówka i jako dodatek do sałatek. Łatwo dostępna o każdej porze roku i bardzo wdzięczna w przygotowaniu. U mnie w menu pojawia się co najmniej raz w tygodniu i staram się aby była za każdym razem chociaż troszkę inna, a zmieniając dodatki można
Kuchnia z widokiem na ogródzacząłem 4 naprawdę 5 chłodzi 6 włoszczyzną 7 myszkować po szafkach 8 dawniej był w kuchni jeden uniwersalny mebel a’ la kredens, dziś bardziej w znaczeniu mebli kuchennych 9 sałatka 10 parapet 11 laurowe 12 por 13 gęstej 14 dużo 15 mniej 16 pryskać 17 dużym 18 pobrudzona 19 później 20 do środka 21 pokrojoną 22 posypałem 23 można
Chop w kuchniszybko, można ja zalać wrzątkiem, bulionem, ugotować na parze lub po prostu wsypać do dania mięsnego lub warzywnego. Dziś zapraszam na kuskus z bazylią. Danie to można potraktować jako sałatkę lub jako dodatek do mięsa, taka mała odskocznia o tradycyjnej kaszy. Jest pysznie ! Kuskus z bazylią Czas wykonania: 30 minut Składniki: 1 szklanka suchego kuskusu 2 szklanki bulionu (przygotowany
Kulinarne przygody Gatity