Miałam śliwki, miałam trzy figi, które kiedyś wrzuciłam do koszyka. Miałam resztkę sałaty, czerstwy chleb i otwarty krem balsamiczny. Przydałyby się jeszcze orzechy, ale w domu nie było ;) Ta sałatka to taki obiad pomiędzy latem a jesienią. Ciepłe śliwki duszone z figami to już bardzo jesienne smaki, na które nie ukrywam, trochę czekałam. Składniki: na dwie porcje mix sałat (albo
bistro mamaJeżeli lubicie mocno wilgotną kaszę warto zrobić więcej sosu. Użyłam drobnej kaszy, która nie wymaga gotowanie. Można zastąpić ją grubym bulgurem, wtedy należy ugotować kaszę zgodnie z instrukcją. Taka sałatka to dobry dodatek do wszelkich mięs. Może też stanowić smaczne, samodzielne danie np na lunch. Polecam! Na podstawie przepisu z książki "Eat - The little book of fast food" Nigel Slater
Stare Garykostkę. Z pomidora usunęłam pestki. 4. W misce zmieszałam wszystkie wyżej wymienione składniki z jogurtem, majonezem, 2 łyżkami natki pietruszki i przyprawami. Resztą pietruszki posypałam wierzch sałatki. SMACZNEGO! Wartość odżywcza*: 402 kcal 27,1 g białka 24,8 g tłuszczów (w tym 5,5 g tłuszczy nasyconych) 27,1 g węglowodanów ogółem
Vroblewska-fitlifeDziś miałam ochotę na coś lekkiego i orzeźwiającego, zrobiłam więc świeżą sałatkę z soczystym ogórkiem i selerem naciowym, który uwielbiam, a domownik nazywa go "tą trucizną" ;) Dodałam quinoę żeby była bardziej sycąca, posypałam suszoną lawendą, świeżą miętą i polałam lekkim dressingiem. Składniki: pół szklanki ugotowanej białej quinoy pół główki sałaty lodowej 3 ogórki grunktowe 2-3 łodygi selera
Quinoa Raz!chyba najszybsza i najłatwiejsza sałatka świata.... a jej smak jest doskonały. Można ją także z powiedzeniem jeść jako pastę tuńczykową do pieczywa. Pychota! Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym puszka kukurydzy lub 1 kolba około 20 ciemnych oliwek 2 małe czerwone cebule 3 łyżki majonezu sól, czarny pieprz opcjonalnie: 50g startego żółtego sera szczypiorek Sposób wykonania: Tuńczyka
Pyry na GazLekka, lekko słodka sałatka z buraków. Niestety przez wielu z nas to warzywo jest kojarzone jedynie z ćwikłą, a szkoda. Nasze polskie buraczki... mega zdrowe ... mega pyszne... Składniki na 2 porcje: 3-4 nieduże buraki 1/2 opakowania sera fety 100 g ciecierzycy z puszki 1 marchewka 2 łyżki miodu sok z cytryny 1 łyżka masła Wykonanie: Buraki gotujemy w osolonej
IMPRESJA SMAKUlina 3 statkach 4 pobrudzić 5 garść 6 dziecka 7 pomidory 8 wystarczy 9 łyżka 10 przejmujcie 11 przysmażyć 12 za dużo 13 obierzcie Artykuł Szałołt ze granatym (Wybuchowa sałatka ;) ) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchnisypko. Paprykę, ogórka i cebulę kroimy w małą kostkę. Wszystko ze sobą mieszamy dodając odsączony groszek. Składniki sosu łączymy ze sobą, doprawiając do smaku solą i curry. Polewamy sałatkę i dokładnie wszystko razem mieszamy
Qchnia po prostugranulowanego sól , pieprz do smaku Wykonanie: Składniki pochodzące z puszki lub słoika oczywiście odsączyć z zalewy. Wędlinę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Oliwki przekroić na pół Wszystkie składniki sałatki razem wymieszać, następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego
IMPRESJA SMAKUprzez praskę ząbkiem czosnku. Smaczliwki myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Z każdej połówki wydrążamy łyżką trochę miąższu i rozgniatamy go widelcem, mieszamy z pozostałymi składnikami sałatki i nakładamy ją do wgłębień w smaczliwkach. Tak przygotowane danie od razu podajemy na stół
Quinoa Raz!łatwa i szybka: trzeba pokroić kilka miechunek, mały kawałek wędzonego sera żółtego i dodać garść żurawiny. Wszystko połączyć z sosem: oliwa + zioła prowansalskie + pieprz + sól. Gotowe. Tutaj znajdziesz inną sałatkę z miechunką. Przemyśl - Krasiczyn - Jarosław 1. Muzeum Dzwonów i Fajek 2. najlepsze lody w Fiore (ponoć w całej Polsce), ale na serio: najlepsze, jakie jadłam (na zdjęciu
Qlinarnie i Qlinarnieplastry. Cebulę kroimy w krążki. Wszystko razem mieszamy i solimy. Odstawiamy na pół godziny, po czym odsączamy sok z warzyw. Paprykę szatkujemy w małe paski. Dodajemy do całości. Sałatkę wkładamy do słoików i dodajemy do każdego po parę ziaren ziela, pieprzu i gorczycy. W garnku łączymy wszystkie składniki zalewy i doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy aby cukier się rozpuścił. Zalewę nalewamy
Qchnia po prostuSuper prosta, super szybka sałatka... Dobra na kolację, jako drugie śniadanie lub dla niespodziewanych gości. Chyba już łatwiej się nie da .... Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pokrojonego ananasa 3/4 szklanki kaszy quinoa lub kuskus 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy Wykonanie: Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Do miski
IMPRESJA SMAKUPrzepis na błyskawiczną sałatkę z jajkami, kukurydzą i ogórkami kiszonymi. Jest pyszna i świetnie sprawdzi się na rodzinnych spotkaniach czy grillu. Składniki: 4 ogórki kiszone puszka kukurydzy 5 jajek 1 duże jabłko mała cebulka 3 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Jajko gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Kukurydzę odsączamy na sitku. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach
e-PrzepisyKulinarne