cebula • 5 ogórków kiszonych • 2 jabłka • 5 łyżek majonezu • 100 g rodzynek Wykonanie: • Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić na 15 minut. • Cebulę pokroić w drobną kostkę i również zalać wrzątkiem na 2 minuty, odcedzić, przelać zimną wodą. • Ogórek pokroić w kostkę. • Jabłka obrać i pokroić w kostkę. • Sałatkę układać
To co kochamDoskonała do grilla sałatka z mozzarellą, pomidorkami koktajlowymi, kiszonym ogórkiem oraz sałatą lodową, czerwoną cebulą i rzodkiewkami polana pysznym sosem czosnkowym idealnie komponuje się z mięsem lub kiełbasą z rusztu. Dodatkowym jej atutem jest błyskawiczne przygotowanie, co sprawia że można ją często zajadać jako samodzielną przekąskę. składniki na 3 porcje 7 liści sałaty lodowej 150 g mozzarelli w kulkach(...)cebulę niezbyt drobno siekamy. Do miski wrzucamy porwane liście sałaty lodowej, pomidorki, posiekaną cebulę oraz ogórki kiszone i rzodkiewkę, na końcu dodajemy mozzarellę. Do miski przeciskamy przez praskę ząbek czosnku dodajemy szczyptę soli, pieprz wlewamy oliwę z oliwek a także sok z cytryny. Sałatkę polewamy przygotowanym sosem i dokładnie łączymy wszystkie składniki
Smakowite Daniaczasu lub/i abyśmy mogli niektóre składniki przygotować sobie już dzień wcześniej a następnie rano wszystko, szybko złożyć w jedną całość. Na dobry początek : Sałatka a'la grecka! Składniki: gotowa mieszanka sałat 1 pomidor pół świeżego zielonego ogórka pół czerwonej papryki 20 czarnych oliwek 3 młode cebulki 150 g sera sałatkowego na tacce 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu(...)kostkę, ogórka w półplasterki, cebulkę w talarki a oliwki przecinamy na pół. Wszystko mieszamy w misce i tak przygotowane warzywa możemy zostawić w lodówce na noc. W pudełku (lunchboxie) wsypujemy 3 garście gotowej mieszanki sałat, posypujemy ja przygotowanymi wcześniej warzywami. Sos przygotowujemy z oliwy, octu, soli i pieprzu i polewamy nim bezpośrednio sałatkę ułożoną w pudełku
Taste Therapytatara – ja najczęściej dodaję 2 łyżeczki Srirachy albo oleju chili. Próbujemy – jeśli trzeba tatara dosalamy. Podajemy tatar klasycznie – z rolkami futomaki z ogórkiem wężowym, posypany ziarenkami prażonego sezamu i szczypiorem, z dodatkiem słodko-kwaśnej sałatki z glonów wakame, z sosem sojowym i chrzanem wasabi, albo na tostowanej, pszennej francuskiej bagietce. SKŁADNIKI 400-450g filetu z łososia pacyficznego 120g(...)łyżeczki klasycznej Srirachy albo japońskiego oleju chili 1 niepełna łyżeczka płatków chili 1 żółtko z jajka rozmiaru M sól DO PODANIA sałatka z glonów wakame (przepis TUTAJ ) futomaki z ogórkiem sezam podprażony na suchej patelni szczypior chrzan wasabi sos sojowy
Karo in the Kitchenchyba tyle co osób ją przyrządzających. Ja bardzo lubię połączenie wędzonej ryby z ostrym smakiem cebuli i kwaskowym ogórkiem. Pasta ta idealnie nadaje się do kanapek, lecz można jątakże podawać jako sałatkę. wędzona makrela 1 czerwona cebula 2-3 ogórki konserwowane 3-4 łyżki sosu tatarskiego pieprz Rybę wyfiletować i rozdrobnić. Cebulkę i ogórka drobniutko posiekać. Wszystkie składniki
Codzienne Gotowaniefajnie jest otworzyć zimą słoik z pachnącymi domowymi ogórkami. Ogórki konserwowe, robię odkąd pamiętam. Zawsze z tego samego przepisu. Idealne do kanapek, sałatek, do obiadu, czy też jako przystawka. Składniki: ogórki: najlepiej te najmniejsze, równe (ilość wedle uznania) zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 2 łyżki soli 1 szklanka cukru do słoika
na moim stole...zajadać nawet i z 3 dni (dłużej się nie uchował) albo przygotować z mniejszej ilości produktów. U mnie nic się nie zmarnowało, z warzyw przygotowałam sałatkę jarzynową (dodałam tylko 6 jajek, majonez, musztardę, ogórki i kawałek pory, doprawiłam solą i pieprzem i mieliśmy cudowną bardzo warzywną sałatkę jarzynową (bez ziemniaków), buraczki dogotowałam i zjedliśmy w plastrach do obiadu
Smaczne Zdrowe,, Dzień bez sałatki to dzień stracony“ to moje hasło na czerwiec. I rzeczywiście codziennie na stole pojawia się nowa sałatka. Przeważnie przepisy są bardzo proste, lekkostrawne
dolcevitainmykitchenLubię ogórki i każdego roku robię ich bardzo dużo. Tak więc dziś kolejny przepis by zamknąć ogórki na zimę w słoiczkach. Tym razem sałatka szwedzka która idealnie sprawdzi się jako dodatek do zimowego obiadu albo na kanapki :) Składniki : 5 kg ogórków zalewa 3 L wody 2,5 szklanki
magiczna kuchnia Kasiogórki kiszone 1/2 ogórka zielonego sos czosnkowy Kurczaka podsmażyłam na oliwie z dodatkiem mixu kebab- gyros. Wystudziłam. Na dno miski wyłożyłam mięso z kurczaka, a następnie warstwami: cebulę pokrojoną w kostkę, liznęłam sosem, kukurydzę, znowu sos, papryka pokrojona w kostkę, sos, ogórek konserwowy pokrojony w kostkę, sos, na wierzch plasterki ogórka zielonego. Schłodziłam w lodówce. Tak przygotowaną sałatkę
bastalenaDodatkowo generalnie większość z nas je lubi. Całość dopełnia lekko słodki sos. Sałatka jest sycąca, zdrowa i niedroga. Spróbujcie koniecznie Sałatka z kurczakiem z sosem miodowo-musztardowym Składniki: podwójna pierś z kurczaka opakowanie mixu sałat ze szpinakiem puszka kukurydzy ogórek szklarniowy około 200 g sera typu feta pieczywo na grzanki (najlepiej bułki z ziarnami) ząbek czosnku Marynata: 2 łyżki oliwy(...)dużej, najlepiej przeźroczystej misce układamy całą sałatę, następnie warstwę ogórka, kukurydzy i kurczaka. Mięso posypujemy serem. Najprostszym i najszybszym sposobem na przygotowanie tego sosu jest umieszczenie wszystkich produktów w słoiku. Następnie słoik zakręcamy i potrząsamy nim energicznie kilka razy, aż składniki się połączą. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Bezpośrednio przed podaniem posypujemy grzankami, aby nie nawilgły. Smacznego Artykuł Sałatka
PatiGotujeBardzo fajna sałatka z wielu warzyw a na dodatek z mięsem w środku.Znakomicie prezentuje się na stole a przede wszystkim rewelacyjnie smakuje.Składniki:-podwójny filet z kurczaka-5-10 liści kapusty pekińskiej-jedna czerwona papryka-jedna cebula-5-6 ogórków konserwowych-puszka kukurydzy konserwowej-przyprawa kebab-gyros-przyprawa do mięs-olej Dodatkowo na sos:-naturalny gęsty(...)studzimy. Odsączamy kukurydzę.Ogórki konserwowe kroimy w kostkę i odsączamy.W kostkę również kroimy kapustę pekińską, paprykę i cebulę. Do kapusty pekińskiej możemy dodać nieco pokrojonego w kostkę świeżego ogórka.Przygotowane produkty umieszczamy w osobnych naczyniach. Na dno salaterki nakładamy niewielką ilość sosu a następnie przystępujemy do układania warstw sałatki w następującej kolejności:-kapusta
Maminek kulinarnypolne soczyste i aromatyczne, ale całość wyszła apetycznie. Składniki 1 główka sałaty lodowej 6 pomidorów 3 ogórki (latem 6-7 ogórków gruntowych) 1 opakowanie sera feta sos grecki do sałatek (można zastąpić ziołami prowansalskimi i oliwą) można dołożyć też fioletową cebulę pokrojoną w pióra, oraz oliwki Sposób Ogórki obieramy ze skóry, kroimy w pół plastry, pomidory
Kuchenne aromatyKoszalina. Ostatnio jak byliśmy u nich, Dorotka mi ją poleciła i dała przepis. Będzie pyszny dodatek do zimowego obiadu. Ogórkowa sałatka na zimę Czas przygotowania: 12 godzin Proporcje na ok. 6 słoików 420 ml Składniki: 2 kg ogórków 3 marchewki 2 cebule 3 ząbki czosnku Zalewa: 1 szklanka octu 10% 1 szklanka wody 1 1/4 szklanki cukru 1 łyżka(...)zalewy. Doprowadzamy ją do zagotowania. Gorącą zalewą zalewamy warzywa, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 5 godzin, pamiętając, aby raz na jakiś czas sałatkę zamieszać. Po tym czasie sałatkę przekładamy do czystych słoików. Staramy się upchnąć ogórki jak najściślej. Dolewamy zalewy, tak aby ogórki były nią przykryte. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut. Najlepiej słoiki włożyć
Kulinarne przygody GatityTabbouleh, to rodzaj libańskiej sałatki, której głównym składnikiem jest kuskus z dodatkiem ogórka, pomidora, papryki, natki pietruszki i mięty. Moja wersja tabbouleh trochę się różni- zamiast kuskusu jest fantastyczna i dużo zdrowsza komosa ryżowa (quinoa) oraz brakuje pomidora i natki pietruszki (mąż ostatnio na natkę krzywo patrzy... hmmm, czyżby gust Mu się zmienił?! ;) ) Całość bardzo orzeźwiająca, dzięki dużej ilości soku(...)lubię w wersji solo, ale zaserwowana z serowymi tostami smakuje równie wybornie, wtedy będzie świetną propozycją jako danie 'kolacyjne' czy imprezowe, sałatkę również można potraktować jako dodatek do mięsa. * komosa ryżowa- 3/4 szklanki * papryka czerwona- 1 szt. * ogórek zielony- 1 średniej wielkości * mała cebula czerwona- 1/2 * świeża mięta- liście z 6 łodyżek * cytryna- 4 łyżki soku + łyżka startej skórki * syrop
Kraina Miodem Płynąca