ostatnio ochoty na jakiś klasyczny obiad zatem wymyśliłam taką oto sałatkę. Przyznam, że ta kombinacja składników bardzo nam smakowała. Dla wielbicieli kasz oraz strączków jak znalazł ;) Składniki: 300 g fasolki szparagowej 3/4 szklanki kaszy kuskus 50 g suszonych pomidorów garść orzechów włoskich 1 łyżka sezamu 30 g sera feta 2 łyżki oliwy odrobina soku z limonki Fasolkę obrać, pokroić(...)posiekać i razem z sezamem uprażyć na suchej patelni. Do miski wsypać napęczniałą i przestudzoną kaszę, dodać fasolkę, suszone pomidory i wlać oliwę. Całość delikatnie przemieszać. Następnie sałatkę posypać pokruszonym serem feta i podprażonymi orzechami z sezamem. Na koniec skropić sałatkę niewielką ilością soku z limonki
My simple kitchenProsta i szybka do przygotowanie sałatka z sałatą lodową, pomidorami, ogórkiem i serem feta. Idealna na drugie śniadanie jak i dodatek do obiadu. Jeżeli chcecie, aby sałatka była dłużej świeża to przed samym podaniem polejcie ją sosem. Składniki: 1 opakowanie sera feta (200 g) 1 główka sałaty lodowej 1 długi ogórek(...)pomidorków koktajlowych 1 saszetka przyprawy do sałatek*, np. koperkowo-ziołowa 3 łyżki oleju, np. migdałowego Sałatkę umyć, osuszyć i rozerwać na małe kawałki. Pomidorki umyć i przekroić na pół. Ogórka umyć, obrać, przekroić na pół i pociąć w półplasterki. Na dno miski wsypać sałatę, następnie dodać pomidory i ogórka. Ser feta wyjąć z opakowania i pokroić w kostkę
Ugotowaćpomidor bułka na grzanki ser feta sos do sałatki (przepis na niego znajdziecie w przepisie na sałatkę z rukoli TU ) Pierś z kurczaka przyprawiłam przyprawami i polałam oliwą. Odstawiłam. Kurczaka usmażyłam na patelni. Nie kroiłam piersi,żeby były soczyste. Po usmażeniu wystudziłam je i zajęłam się sałatką. Do miski wkładałam kolejno. Liście szpinaku. Roszponkę Pokrojone(...)Pokrojone czarne oliwki. Plasterki czerwonej cebuli. Paseczki czerwonej papryki. Składniki wymieszałam. Dodałam pokrojone kawałki sera feta. Pokroiłam bułkę na grzanki. Podsmażyłam je na patelni. Posypałam ziołami,granulowanym czosnkiem i solą. Skropiłam oliwą z oliwek. Wsypałam je do sałatki. Pozostało jeszcze polanie całości sosem i sałatka gotowa. Smacznego
potrawyregionalnesosem curry Sałatka z serem korycińskim i gruszkami Sałatka z kurczakiem i pomarańczą Sałatka z mozzarellą, kurczakiem i prażonymi nerkowcami Sałatka z serem pleśniowym i awokado Sałatka ze szpinakiem, jajkami, fetą i sosem ziołowo-czosnkowym Sałatka z wędzonym kurczakiem, melonem i sosem serowo-szalotkowym Sałatka z tuńczykiem i ryżem Sałatka z kurczakiem, serem pleśniowym, jajkami i orzechami ziemnymi
My Chcemy Jeśćtych trzech pozycji. Obie rolady z łososiem idealnie smakują przygotowane dzień wcześniej. Przekąski te są niewielkie, poręczne, łatwe w konsumpcji. Bardzo często goszczą na naszym stole. Sałatka z brokułów i fety (tu przepis). Przygotowana dzień wcześniej sałatka przechodzi smakiem. Jest dość wytrzymała, więc zachowuje świeżość nawet do 3 dni. Sałatka ziemniaczana z boczkiem (tu przepis). Śmiało można ją przygotować
Mojewlasne.plDzisiejsza propozycja jest skierowana do osób, które lubią pomidory ale nie przepadają z mozzarellą. Lekka sałatka z rukoli, fety i pomidorów z sosem czosnkowym. Znakomicie nadaje się jako kolacja, pamiętajmy wiosna idzie :) SKŁADNIKI: rukola jedna garść 1 pomidor 1/3 sera feta kilka plasterków wędzonej piersi z kurczaka kiełki rzodkiewki 1 ząbek czosnku 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka(...)majonezu A jak to zrobić: Na rukoli ułożyć pokrojonego pomidora przekładając go plasterkami fety. Jogurt połączyć z majonezem i czosnkiem. Powstały sos wyłożyć na przygotowaną sałatkę i posypać kiełkami. Podawać na przykład z wędzoną piersią z kurczaka
Kuchnia w opałachdrzwiczek piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika należy dać ciastu odpocząć 5 minut, a następnie pokroić w plastry i można rozkoszować się smakiem soczystej polędwicy. Jako jarzynkę proponuję sałatkę z brokułów, greckiej fety i uprażonego słonecznika. Przepis na sałatkę podam w najbliższym czasie
Kulinarny karnet Christopherasię, aby tych składników było jak najmniej. Do dzisiejszego gotowania mieliśmy wykorzystać buraki, mięso i ser. Postanowiłam przygotować pyszna sałatkę makaronowa z buraczkiem, grillowanym bekonem i serem feta. Dla "odchudzenia" tej sałatki bekon można zastąpić grillowana piersią z kurczaka. Salaka jest bardzo smaczna - polecam! Wraz ze mną danie z 3 składników przygotowały: Panna Malwinna
Codzienne Gotowaniepolecam spróbować. Składniki: kapusta pekińska, ogórek świeży, papryka, feta, papryczka habanero, ziarna słonecznika, ziarna dyni, pieprz, crema di balsamico (z Lidla), olej lub oliwa z oliwek. Przygotowanie: Sałatkę poszatkować, paprykę, fetę i ogórka pokroić. Papryczkę habanero (ja wzięłam 2 plasterki) pokroić w malutkie kawałeczki najlepiej bez dotykania jej. Wszystko wrzucic do miski, dodać ziarna. Polać crema di balsamico, olejem
Państwo Wojtczuk gotująSałatka powstała z inspiracji podobną sałatką w wykonaniu Sophie Dahl. Naprawdę ciekawe połączenie bobu z miętą, lekkie, sezonowe i sycące :) Składniki (3 porcje): - 0,5 kg bobu - garść pokrojonych szparagów - garść świeżej mięty (użyłam zwykłej i cytrynowej) - feta 135 g ( połówka większego opakowania) - kilka suszonych pomidorów - sól, pieprz, papryka ostra, bazylia - olej Ugotować bób we wrzącej, osolonej wodzie, potrwa(...)czynność ;). Umyte, pokrojone szparagi podsmażyć kilka minut na oleju wymieszanym z przyprawami. Pokroić drobno miętę, suszone pomidory i fetę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, doprawić i polać kilkoma łyżeczkami oleju z suszonych pomidorów. Przepis brał udział w akcjach: Lekkie sałatki , Pomidorowe inspiracje oraz Smakołyki na pikniki
Corner With Recipespropozycją jest sałatka brokułowa z szynką, fetą kukurydzą polana sosem czosnkowym . Prostota wykonania i ciekawy smak sałatki gwarantowany. Polecam do wypróbowania przepisu. składniki na 3 porcje 1 brokuł 30 dag szynki konserwowej 200 g kukurydzy z puszki 150 g sera feta sos czosnkowy 150 g serka naturalnego 3 łyżki jogurtu(...)gotujemy na parze około 10 minut . Szynkę kroimy w kostkę a fetę w większe kawałki lub większą kostkę. W salaterce układamy różyczki brokułów, dodajemy pokrojoną szynkę konserwową i ser feta, całość posypujemy odsączoną z puszki kukurydzą
Smakowite Daniaodzieżowych, zaraz lecę do tych z wyposażeniem domu ;) A tam taki wybór... Talerze, miseczki, kubki, tekstylia... A mówią, że od nadmiaru głowa nie boli :) Przygotowana przeze mnie sałatka tabbouleh z bobem i fetą pozowała jako pierwsza w dopiero co zakupionej miseczce. Myślę, że było im dobrze ze sobą. Misce z sałatką, bo jest smaczna i sałatce z miską, bo jest(...)drobno posiekać. Miętę, bazylię i pietruszkę posiekać. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i syropem trzcinowym. Doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki na sałatkę delikatnie wymieszać ze sobą. Ewentualnie doprawić jeszcze. Przed podaniem posypać fetą
zadanie-gotowanieSałatka prawie śródziemnomorska, z fetą, oliwkami i arbuzem. Taka grecka po polsku. Smakuje latem i wakacjami. Sałatkę można polać sosem balsamicznym zamiast oliwą. Składniki: – 4 plastry arbuza – kawałek sera feta – kilka sztuk oliwek czarnych – sól, pieprz do smaku – 3 łyżki oliwy – kilka listków bazylii Wykonanie: – Arbuza
To co kochamserowymi lub czosnkowymi grzankami. Smakuje do przekąsek z ciasta francuskiego. Do sałatki możecie dodać – zamiast suszonej figi – inne suszone owoce, smakują śliwki, rodzynki, żurawina. Jeśli chcecie dodajcie pestki dyni lub słonecznika – polecam! Składniki: 2 mini sałaty rzymskie 1 mała cebulka 3 łyżki pokruszonej fety 1 pomidor 4 suszone figi pokrojone w kosteczkę garść czarnych oliwek, całych
Zasmakuj Kuchnisałat, zmieniały się jedynie dodatki. Jedną z tych sałatek była właśnie ta, z ogórkiem, awokado i fetą. Po kilku miesiącach jedzenia sałat na drugie śniadanie, serwuję ją już głównie jako dodatek do drugiego dania;) W tej roli również sprawdza się doskonale. mix sałat 1 ogórek tzw wąż 1 op. sera feta (względnie favita) 1 duże dojrzałe awokado(...)krateczkę i wywijamy awokado na drugą stronę lub wyjmujemy miąższ za pomocą łyżeczki. Fetę kroimy w kostkę. Oliwę z oliwek przelewamy do szklanki, dodajemy ocet jabłkowy, miód oraz maggi. Dodajemy odrobinę wrzącej wody i energicznie mieszamy. Doprawiamy do smaku niewielką ilością soli oraz pieprzu. Polewamy sałatkę tuż przed podaniem
Smaki Na Talerzu