Ryż z brokułami i marchewką to mój pomysł na smaczny, bezmięsny obiad. Jednak, jeżeli nie wyobrażacie sobie dań bez mięsa, z powodzeniem możecie do tej mieszanki składników dodać przykładowo kawałki grillowanej piersi z kurczaka czy też pozostałości mięsa z obiadu, rosołu, itp. Coraz częściej staram się panować nad ilością tego co kupuję oraz wykorzystywać wszystkie pozostałości z lodówki(...)lodówce czy szafkach: czosnek, cebula, sos sojowy. Zobacz też: Kurczak z papryką, ananasem i ryżem Kotleciki ryżowe z soczewicą Ryż z kurczakiem i jarmużem Sałatka ryżowa z rybą wędzoną Przepis na ryż z brokułami i marchewką Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 30 minut Składniki połowa brokuła średnia marchew średnia cebula ząbek czosnku 2 łyżki sosu sojowego
Kuchnia Bazyliiczosnkowo-koperkowy z papryką, rzodkiewką i ogórkiem zielonym idealny z chrupkim pieczywemSpaghetti ze szpinakiem i grana padanoŚwiderki z salami,cukinią i grana padanoTarta z cukinią, brokułami i sezamemZielone babeczki z pecorinoBrokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy, mozzarelli i pomidorków
Moja smaczna kuchniaminut, a resztki pakuję do lunchboxa – mam świetne jedzenie do biura. Do tego orzeźwiająca i chrupka sałatka z ogórka – komponuje się mistrzowsko. Składniki na ok. 3-4 porcje. Polędwiczka po koreańsku z papryką i brokułem: 500 g polędwiczek wieprzowych 1 duża, czerwona papryka 5 drobnych cebul dymek 1/2 małego brokuła (różyczki) 2 łyżki słodko-pikantnego sosu chilli(...)plasterki. Wrzucamy do sosu i dokładnie mieszamy, aż obtoczą się w marynacie. Zostawiamy na ok. 15 minut. W tym czasie z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w kostkę. Brokuł dzielimy na różyczki, a dymce odcinamy końcówki i tniemy ją na 1,5 cm paski. Nastawiamy też ryż do gotowania (gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, jaśminowy gotuje się
Poezja smakudodatkiem soli i cukru. Gotujemy około 8 minut a następnie odcedzamy i przelewamy niewielką ilością zimnej wody. Brokuł nie powinien być al dente. Jajka gotujemy na twardo. Pomidory i jajka kroimy w dzwonka. Pestki słonecznika prażymy na patelni. Wszystkie składniki sałatki układamy w salaterce i posypujemy uprażonymi pestkami. Składniki sosu mieszamy ze sobą. Polewamy sałatkę
Qchnia po prosturesztek w lodówce, aby zwolnić miejsce na świeże produkty. Takim sposobem wyszła kolorowa, przepyszna, z mixem warzyw sałatka a z dodatkiem ryżu była doskonałym posiłkiem w formie lekkiego obiadu. Możecie pominąć ryż i wyjdzie nam dodatek do obiadu. Składniki: -1 brokuł lub opakowanie (450 g) mrożonych różyczek -6 rzodkiewek -1 papryka (u mnie czerwona) -4 jaja na twardo(...)odrobina miodu -pietruszka posiekana, sól, pieprz wedle uznania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Ryż gotujemy. 2. Brokuł (jeżeli mrożony, gotujemy do miękkości), świeży blanszujemy i kroimy różyczki na pół. 3. Kurczaka, rzodkiew, paprykę, jaja kroimy w kostkę. 4. Przygotowujemy sos i zalewamy nim sałatkę. Wszystko dokładnie wymieszać. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Zdrowie i pysznie na talerzuMamy karnawał, ale oprócz tańców trzeba pomyśleć o przygotowaniu jakichś pysznych sałatek. Dziś podam przepis na jakże znaną sałatkę grecką. Jeśli pozostał Wam ser feta z sakiewek z brokułami, możecie ser wykorzystać właśnie do tego przepisu.Składniki:sałata lodowa2 duże pomidory1 długi ogórek zielony1 czerwona cebulaczarne oliwki ser fetaSos winegret: 3 łyżki oliwy z oliwek oraz(...)musztardy, przyprawić solą, pieprzem oraz można dodać zioła prowansalskie oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Składniki sosu trzeba dokładnie wymieszać, najlepiej potrząsać w zamkniętym słoiczku. Sos wylewamy na sałatkę 15 minut przed podaniem na stół.Sposób przyrządzenia:Sałatę lodową dokładnie myjemy i rwiemy na kawałki. Pomidora kroimy na małe kawałki (ćwiarteczki), ogórka nie obieramy tylko dokładnie myjemy i kroimy
upichcicPyszna sałatka. Pożywna i możecie dodać do niej co tylko chcecie. U mnie będzie z brokułem. Idealna na obiad ale i na lunch do pracy. Polecam! Składniki : * brokuł * ogórek zielony * pęczek koperku * 300g mięsa z kurczaka np filet pieczony * 200g makaronu w formie ryżu * 2 łyżki majonezu albo gęstego jogurtu naturalnego * sól, pieprz(...)smaku Przygotowanie : Brokuł gotujemy na pół twardo, zimny kroimy. Ugotowany i przestudzony makaron dodajemy do brokuła. Koperek siekamy. Mięso i ogórka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki sałatki mieszamy z jogurtem lub majonezem. Przepysznie smakuje też z sosem czosnkowym
Magiczne Życie Martybrokuły najlepiej jest zjadać na surowo, krótko przelane wrzątkiem lub gotowane na parze przez maksymalnie 2 – 3 minuty. Małe, świeże i jędrne brokuły znakomicie smakują na surowo, a drobno posiekane będą wartościowym dodatkiem do sałatki z odżywczej kaszy jaglanej, suszonych pomidorów oraz orzechów włoskich. Jeśli kaszę jaglaną ugotuje się z wyprzedzeniem, a pomidory wcześniej namoczy, to przygotowanie sałatki
Even Better Foodsezonowe oraz zawsze znajdujące się pod ręką w zamrażarce. Składniki: baza do sałatki do liście i tutaj możemy wykorzystać dowolnie: rukolę, świeży szpinak, sałatę lodową, mix sałat, kiełki (to co mamy właśnie w lodówce) następnie zielone warzywka, ja wykorzystałam: fasolkę szparagową, zielone szparagi, groszek, brokuły dodatkowo dobrze smakują podprażone nasionka, orzechy mogą to być nasiona słonecznika, dyni, sezam albo(...)brokuły i dolne części szparagów (oczywiście wcześniej odcięłam i wyrzuciłam stwardniałe końcówki), następnie mrożoną fasolę, górne części szparagów i mrożony groszek. W międzyczasie podprażamy nasionka i przygotowujemy dressing łącząc wszystkie składniki. Gdy warzywa już są gotowe dajemy im chwilkę na ostygnięcie (dobre są jeszcze lekko ciepłe) i wykładamy na sałatę. Całość polewamy przygotowanym dressingiem i posypujemy nasionkami. Sałatka
Brzuszki ŁakomczuszkiDzisiaj przepis na obiecaną ostatnio sałatkę. Nie jest ona specjalnie wyszukana i wykwintna lecz w smaku zadowoli niejednego smakosza. Proste składniki i tzw. "kropka nad i
My simple kitchenwyjątkowo wygodnym i smacznym składnikiem sałatek. Wygodnym bo nie trzeba ich gotować, wystarczy że "opiją się" majonezem lub sosem sałatkowym i błyskawicznie miękną. Do takiej sałatki można dodać przeróżne składniki. Ja tym razem dodałam brokuł. 2 opakowania zupek chińskich (serowe lub rosołowe) 1 brokuł 1 długi ogórek 1 cebula 1-2 mięsiste pomidory majonez Brokuł rozdrobnić na różyczki
Jadło i czytadłowieczór. Proponuję następujące menu: Przystawka: Łódeczki z Avocado (przepis zaczerpnięty ze strony moje gotowanie.pl, ja podaję go w dziale sałatki, użyłam szczypiorku zamiast pędów selera). Zupa: Krem z brokułów . Przepis podany wcześniej na blogu. Danie główne: Makaron z kurczakiem. (Patrz dania z drobiu) Deser: Banany z gorzką czekoladą i gorącymi malinami . (Patrz desery
Kuchnia BeatyNa zdjęciu: Sałatka jarzynowa tradycyjna Brokuły z serem feta i sosem czosnkowym Caprese Mix sałat z tuńczykiem i fetą Mix sałat z wędzonym twarogiem
Kuchnia domowa AniBardzo atrakcyjna, iście wiosenna sałatka, albowiem rzodkiewka króluje! połączenie zielonego brokuła i pięknej, biało-czerwonej rzodkiewki to już mariaż kolorów tak apetyczny, że trzeba oczy nacieszyć i podniebienia nie zaniedbać, warto ją przyrządzić, gdyż wiosna już z nami!! Składniki: 1 brokuł 1 op. sera feta 3 pomidory 4 ugotowane na twardo jajka 1 pęczek rzodkiewki Sos : 1 łyżka majonezu(...)różyczki, gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. W kostkę kroimy pomidory, ser feta natomiast jajka oraz rzodkiewkę kroimy w plasterki. Układamy warstwowo w salaterce brokuły, pomidory, ser feta, jajka polewamy całość sosem, na wierzch układamy rzodkiewkę. Sałatka w wykonaniu Ireny Smacznego
kgwjanczewo