tyle często, że ludzie pytają:” A Ty się kiedyś przestajesz uśmiechać?”. Łezka się w oku kręci, kiedy tak myślę i wspominam. Telewizyjne przygody, MasterChef, cudowne warsztaty kulinarne, praca w Nolio, szkolenia cukiernicze, dziesiątki cudownych kampanii, współprac i zagraniczne wyjazdy. Chiny, Rodos, Kreta, Hiszpania, Anglia, Egipt i wiele wiele innych zwiedzonych krajów w poszukiwaniu kulinarnych przygód. Kurde! Jest pięknie(...)było cudownie. Wystarczą fantastyczni ludzie, pyszne jedzenie i trunki, fajna aranżacja i uśmiechy od ucha do ucha! I tyle! Co zagościło na stole? Zobaczcie! CHRUPIĄCE GRZANKI Z ORIENTALNĄ SAŁATKĄ KRABOWĄ SKŁADNIKI: * chrupiące bagietki * awokado SAŁATKA: * paluszki krabowe „surimi” * por ( biała część ) * świeży ogórek * majonez ( oczywiście najlepszy jest TEN domowy ) * cytryna, limonka * sól, pieprz * świeże zioła do dekoracji SPOSÓB
Ostra na Słodkoobaw podawać najmłodszym, mając pewność, że zostały przygotowane ze starannie wyselekcjonowanych składników. Śniadanie Pierwsze śniadanie to podstawa. To najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Daje energię do nauki, do pracy. Jajecznica na śniadanie z kromką chleba żytniego z masłem, ogórkiem i rzodkiewką to zdrowy pomysł na śniadanie dla dziecka. Jeśli rano bardzo się spieszymy, zróbmy koktajl na jogurcie naturalnym z Bacówki(...)takie jak kiszone ogórki i kapusta. W kolejnym dniu ugotujmy danie z roślin strączkowych. Z fasoli, soczewicy lub ciecierzycy można przygotować nie tylko zupę, ale także kotleciki, pasztety i sałatki. Jeżeli dziecko lubi makaron, to kupujmy pełnoziarnisty albo gryczany lub z grochu. Podajmy go z sosem warzywnym. Bacówka proponuje szeroki wybór dań garmażeryjnych i makaronów, przygotowanych z wyselekcjonowanych składników
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Odchudzanie to tak popularny temat że znalezienie jakiejś diety nie stanowi żadnego problemu. Diety to też moda, to stos wszelakich TEORII które firmują znane lub mniej
Kuchnia PROzdrowotnaktórego ten gatunek ryby skutecznie reguluje poziom hormonów, produkowanych przez tarczycę. Ostatecznie, makrela to także bogactwo miedzi, która działa antybakteryjnie oraz cynku – ten normuje poziom ciśnienia krwi i pracę serca. Tuszki z makreli w zalewie octowej. Składniki na ok. 1 kg ryby: - świeża makrela (tuszki) - sól morska - mąka pszenna (do panierowania ryby) - olej lub oliwa do smażenia Zalewa: - 1 szklanka(...)skrajnych przypadkach wywołują duszności i migrenowe bóle głowy, to warto mieć to na uwadze.” Polecam też inne przepisy z makreli znajdujące się na blogu: Świeżą makrelę pieczoną Sałatkę z wędzonej makreli i papryki Sałatkę z makreli wędzonej na zimno Wiosenną sałatkę z wędzonej makreli I znów kuter wyruszy w kierunku zatoki na połów makreli… i nie tylko. Wydrukuj przepis
mojewypiekiinietylkoPozostały mi jeszcze 3 tygodnie do urlopu. Pracy jak zwykle dużo, więc muszę się ze wszystkim uporać za nim wyruszę w podróż. Gotowanie, sesje zdjęciowe no i oczywiście moja praca w klinice…Tak, tak wiele mam na głowie, więc urlop będzie w pełni zasłużony, choć pewnie też pracowity, bo niestety nie mogę się rozstać z moim laptopem. Co będzie(...)misce wymieszaj majonez z kwaśną śmietaną, musztardą, solą i pieprzem. Tak przyrządzony sos można użyć jako zimny sos do mięsa np. do hamburgerów. Dodaj sos do warzyw i wymieszaj sałatkę. Podawaj do mięsa i ryby. Smacznego! The post Prosta surówka z młodej kapusty appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniagodzin naprawdę dało mi się we znaki; łydki mnie bolą, ręce mnie bolą, głowa też mnie boli (co będzie sobie, skubana , żałować...?). Mimo wszystko jednak jestem zadowolona; pod koniec pracy, gdy nastąpiło już pewne rozluźnienie świadomością, że czego nie zrobi się dzisiaj, zrobi się jutro , razem z Mette płakałyśmy ze śmiechu. Dosłownie. Czerwone jak buraki, zalane łzami, wzbudzałyśmy ogólną wesołość(...)zamieniłam rozmaryn na koperek. Wyszło bosko! Tarta jest cudownie wiosenna, ma piękny, różowo-zielony kolor, smakuje wybornie i naprawdę potrafi nasycić. Dla nas stanowiła pełnoprawny obiad z dodatkiem sałatki ze szpinaku, ale jak ktoś nie może się obyć, może podać do niej na przykład filety z kurczaka. Choć nawet C., zaśniedziały mięsożerca, stwierdził, że nic jej więcej nie trzeba. Smakowite
Pożeraczka, czyli raz adobrzepstrąg z pomidorkami koktajlowymi i cytryną W czerwcu miałam okazję przejrzeć kilka magazynów kulinarnych i ponownie zainspirowałam się jednym z nich. Tym razem w wydaniu specjalnym Kuchni - Grill i sałatki znalazłam fajny patent na rybę z pomidorkami i cytryną. W oryginale była przygotowywana na ruszcie, a ja zrobiłam ją w piekarniku. Sięgnęłam po pyszne i łatwo dostępne pstrągi, ale może(...)buraczki Chioggia oraz młode pędy groszku. Ale warzywa mogą być naprawdę dowolne. A falafele które Wam zostaną, zapakujcie w pojemnik i zabierzcie ze sobą w poniedziałek na obiad w pracy :) ➤ Kliknij - Przepis na falafele z bobu *** ODBIERZ BEZPŁATNY PLAN OBIADÓW I LISTĘ ZAKUPÓW W PDF Odbierz przepisy oraz listę zakupów w PDF do druku i dołącz do newslettera Chilli
Chilli Czosnek i Oliwawłaściwościach zdrowotnych miodu chyba każdy słyszał i każdy wie. W mojej kuchni staram się go używać jak najczęściej. Dodaję go do wypieków, sosów do sałatek lub do słodzenia napoi. Teraz mam okazję wypróbować w mojej kuchni Miody Wileńskich . Ich pasieka liczy 80 uli i znajduje się na Warmii a tradycje pszczelarskie sięgają już trzech pokoleń. W swojej ofercie mają(...)wspaniałym uzupełnieniem diety, zwłaszcza wegetariańskiej. Poprawia sprawność psychiczną oraz fizyczną. Dlatego zalecany jest dla uczniów, studentów oraz sportowców – zarówno amatorów, jak i zawodowych. Dodatkowo odtruwa nasz organizm i wspomaga pracę układu pokarmowego
Ala piecze i gotujeDo tej pory umieściłam prawie 500 przepisów na różne dania, a okazuje się, że wciąż nie ma tutaj wielu klasyków, które w mojej kuchni wykonuję najczęściej
Weekendy w domu i ogrodziesię niepożądanych substancji, które mogą znajdować się na skórce pieczarki (pestycydy lub "zanieczyszczenia z lasu") i zalecają ich obranie. Ja jednak tego nie robię. Wy zdecydujcie sami. Jeżeli lubicie sałatki z surowych pieczarek , możecie nie dodawać do poniższych składników makaronu, zwiększając jednocześnie ilość pieczarek do 500 g. Makaron z cytryną i tymiankowymi pieczarkami przepis Nigelli Lawson z Nigella Ekspresowo(...)Posyp natką pietruszki, parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem (sporo). Jeszcze raz wymieszaj i zajadaj. Makaron najlepszy jest jedzony na świeżo, chociaż ja zabrałam go również następnego dnia do pracy i też był dobry. Robiłam to danie już trzy razy i nigdy się nie zawiodłam. A Wy też spróbujecie
Chilli Czosnek i Oliwazgrabnie zawinięty jest farsz. Wierzcie jednak, że wersja bez zawijania, prostsza o niebo od oryginału też doskonale daje radę! Smak, zapach jest ten sam co w gołąbku klasycznym, a pracy przy nim znacznie mniej. Czwartek: Tortilla soup Danie na zasadzie odwróconej relacji: to nie farsz ląduje w tortilli, ale tortilla w farszu. Danie dziecinnie proste, bardzo szybkie do zrobienia(...)Może to być pomysł np. na dania z makaronem (ale rozmaite, ryżowe, warzywne, żeby nie przesadzić z węglowodanami), może to być jakaś konkretne kuchnia, np. chińska, dania z woka, sałatki, zupy itp. Jeśli będziecie mieli temat przewodni wymyślanie konkretnych dań będzie znacznie łatwiejsze, bo wystarczy już tylko poszukać przepisów, żeby koncept wypełnić treścią. Dobrze jest tak ustawiać menu, żeby dania
Niedzielny kucharzSmaczliwka – czyli pospolite awokado, owoc pochodzący z wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych. Jak sama nazwa wskazuje, jest smaczny i nadaję się do przyrządzenia wielu rodzaju potraw. Sałatek, kremów, past, koktajli i deserów. Awokado jako pierwsi odkryli Meksykanie i szybko rozpowszechnili po całej Ameryce Północnej, Środkowej i Południowej, stamtąd wieść o tej niezwykłej roślinie powędrowała już na cały świat(...)zaćmy i zwyrodnieniami plamki żółtej. Poprawia ostrość widzenia. Zawarta w tym owocu miedź , polecana jest osobom chorującym na stłuszczenie wątroby i zaburzenia metabolizmu tłuszczów jako potencjalny czynnik regulujący pracę enzymów wątroby i powodujący ustępowanie stłuszczenia. Trwają badania nad wpływem substancji zawartych w awokado na wirus wątrobowy HCV i przy terapii wirusowego zapalenia wątroby typu C. Awokado, wraz
Moja Mama GotujeSałatka jarzynowa (z jajkami) Sałatka ziemniaczana pieczarkami Sałatki z rybami (innymi niż śledzie) : Sałatka z kalafiorem i tuńczykiem Sałata z wędzoną makrelą i pomidorkami Sałatka z ciecierzycy Sałatka z łososiem i awokado "Lato miłości" Wiliama Trevora leżało u mnie od kilku lat. A książkę kupiłam dla okładki podczas likwidacji jednej z księgarń. Autor był za nią nominowany(...)ratować, umyka za granicę. Więcej ikry ma małżonek, który stracił pierwszą żonę i dziecko w wypadku na farmie, a potem próbuje się pozbierać i utrzymać posiadłość, wpada w nałóg pracy i kupuje jeszcze więcej ziemi od starzejącego się sąsiada. Chcecie poczytać o miłości i namiętności? Poszukajcie innej lektury. Jeśli natomiast lubicie klimaty małych miasteczek, gdzie każdy wie o każdym
Weekendy w domu i ogrodziemasz tylko ochotę. Przygotowanie łącznie zajmie Ci nie więcej niż pół godziny. Dobrze jest poczekać aż ryż trochę przestygnie, a potem jeszcze na jakiś czas warto schować wymieszaną sałatkę do lodówki, żeby się „przegryzła”. Jeśli nie masz na to czasu – spokojnie możesz ją jeść od razu! This salad is my classics when it comes to having guests(...)oczkach, ananasa i szynkę pokrój w kawałki. W misce wymieszaj składniki sosu – jogurt, zmiażdżony czosnek, majonez, przyprawy. Wrzuć wszystkie składniki do dużej miski i dokładnie wymieszaj i koniec pracy! Boil the rice as it’s written on the wrapping, drain it, put into a bowl, let it cool a bit. Boil the water in a kettle
Martyna Cooksmasz tylko ochotę. Przygotowanie łącznie zajmie Ci nie więcej niż pół godziny. Dobrze jest poczekać aż ryż trochę przestygnie, a potem jeszcze na jakiś czas warto schować wymieszaną sałatkę do lodówki, żeby się „przegryzła”. Jeśli nie masz na to czasu – spokojnie możesz ją jeść od razu! This salad is my classics when it comes to having guests(...)oczkach, ananasa i szynkę pokrój w kawałki. W misce wymieszaj składniki sosu – jogurt, zmiażdżony czosnek, majonez, przyprawy. Wrzuć wszystkie składniki do dużej miski i dokładnie wymieszaj i koniec pracy! Boil the rice as it’s written on the wrapping, drain it, put into a bowl, let it cool a bit. Boil the water in a kettle
Martyna CooksNalewka i syrop z kwiatów czarnego bzu Nalewka z kwiatów czarnego bzu i pomarańczy to już kolejny przepis na domowe alkohole, który pojawia się na naszym
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataobróbce cieplnej bez obierania, dlatego zawierają więcej składników odżywczych niż białe. Za co kochamy szparagi ? Przede wszystkim to warzywo bardzo niskokaloryczne i posiadające niski indeks glikemiczny, a także lekkostrawne. Poprawia pracę układu trawiennego, jest moczopędne, zwiększa krzepliwość krwi i zapobiega pękaniu naczyń włosowatych. Natomiast z umiarem powinny go traktować osoby mające problemy z nerkami, ponieważ zawierają związki purynowe. Szparag zawiera sporą(...)wiele twarzy. Możemy z niego ugotować zupę, gęste kremy, bosko smakują pieczone lub grillowane; wraz z jajkiem tworzą idealny duet - w omlecie lub w jajecznicy. Są pysznym składnikiem świeżych sałatek, wytrawnych tart, terrin. Możemy je zapiekać pod beszamelem, zrobić z nich risotto, podać z makaronem, upiec w pizzy... Możliwości jest bez liku 😍. Na blogu znajdziecie parę inspiracji
Kulinarne przygody Gatitycieplnej bez obierania, dlatego zawierają więcej składników odżywczych niż białe. Za co kochamy szparagi ? Przede wszystkim to warzywo bardzo niskokaloryczne i posiadające niski indeks glikemiczny, a także lekkostrawne. Poprawia pracę układu trawiennego, jest moczopędne, zwiększa krzepliwość krwi i zapobiega pękaniu naczyń włosowatych. Natomiast z umiarem powinny go traktować osoby mające problemy z nerkami, ponieważ zawierają związki purynowe. Szparag zawiera sporą(...)wiele twarzy. Możemy z niego ugotować zupę, gęste kremy, bosko smakują pieczone lub grillowane; wraz z jajkiem tworzą idealny duet - w omlecie lub w jajecznicy. Są pysznym składnikiem świeżych sałatek, wytrawnych tart, terrin. Możemy je zapiekać pod beszamelem, zrobić z nich risotto, podać z makaronem, upiec w pizzy... Możliwości jest bez liku 😍. Na blogu znajdziecie parę inspiracji
Kulinarne przygody Gatity