Dostałam od Agi Bębenek na urodziny książkę Diany Abu-Jaber "Język Baklawy". Autorka opisuje w niej przesycone smakami, aromatami wspomnienia. Każdy rozdział poprzeplatany jest przepisami a
Cytryna&Co.Uwielbiam suszoną wołowinę i często kupuję paczkowaną, żeby mieć w torebce lub w samochodzie na wypadek napadu głodu. Tak więc, jeśli zobaczycie kobietę z kawałkiem mięsa
Cytryna&Co.Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Tym razem przygotowałam wraz z innymi tapas szparagi z chorizo i tomate frito. Składniki: pęczek zielonych szparagów kiełbaska chorizo 3
Cytryna&Co.Ten przepis umieszczałam już na facebooku, jednak produkcja i rozdawnictwo ciągle trwa, postanowiłam więc wrzucić go również na bloga. Jest bardzo prosty i przyjemny :) Żurawina doskonale
Cytryna&Co.Zaczęłam powoli przygotowywać świąteczne przysmaki. Smalczyk zamówił mój kolega, a żeby było bardziej świątecznie postanowiłam, że tym razem będzie wersja z żurawiną. Składniki: 500g słoniny 250
Cytryna&Co.składniki: 4 długie papryki tzw. ,,czerwone bycze rogi" 1 opakowanie sera feta lub innego np. mniej słonego 1 cebula dymka ze szczypiorem pieprz optymalnie
Cytryna&Co.Ta salsa to dzieło przypadku, chciałam podsmażyć różne warzywa do obiadu i postanowiłam je drobno posiekać. I wyszła salsa i zwykle było więcej niż zamierzałam, więc
Cytryna&Co.Jeżeli ktoś jest tak wiekową osobą jak ja ;), na pewno pamięta trzy specjały turystyczne gwarantujące "dobrze zbilansowaną" dietę podczas wojaży w XXw. a także menu niejednego
Cytryna&Co.Mój Szwagier dał mi przepis na super pastę z makreli i awokado. Robiłam ją już kilka razy z drobnymi modyfikacjami, ponieważ nie jem kurzych jaj i
Cytryna&Co.Kiedyś na wyjeździe przez pomyłkę i trochę z ciekawości kupiliśmy ze znajomymi czarną sól kala namak zupełnie nie wiedząc co to jest. Niechcący posoliliśmy nią sos
Cytryna&Co.Rodzajów hummusu robię chyba z osiemset w zależności od went twórczej. Czasami ambitnie namaczam ciecierzycę przez noc i gotuję w osolonej wodzie, częściej jednak idę na
Cytryna&Co.Tatar ze śledzia i awokado to zdrowa i łatwa do zrobienia przekąska. Danie jest soczyste i pełne smaków. Idealna przystawka na każde przyjęcie smakująca nawet osobom
Kuchcik gotujeDomowy sok pomidorowy najlepszy jest w okresie kiedy można kupić świeże, pachnące pomidory. Aczkolwiek w zimie, wczesną wiosnę również warto go przygotować bo dostarczy nam odpowiednich
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Odkąd sięgam pamięcią w moim domu często gościły buraczki zasmażane oraz te z majonezem. Kiedyś przyrządzała je moja mama, a teraz ja kontynuuję tradycję. Są pyszne
Di gotujeChili con carne to potrawa wywodząca się z kuchni meksykańskiej. Ostra zupa wpasuje się idealnie w zimowy klimat gdyż nie tylko rozgrzeje nasz organizm do czerwoności
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!