sosami, tłuczonymi ziemniaczkami (mmm...) i mięskiem do każdego obiadu. No dobra, może trochę przesadzam, aż tak źle to z nami nie było... Ale chcemy jeść lżej i zdrowiej, więcej sałatek i surówek, pożywnych, a jednocześnie lekkich zup, zdrowych dodatków. Ja chcę zacząć znowu regularnie ćwiczyć (od dzisiaj!), a C. postanowił mi towarzyszyć, dopóki pogoda nie zmieni się na tyle
Pożeraczka, czyli raz adobrzeobyło się bez kłopotów żołądkowych, które mnie nękały w zeszłym roku. Niech żyje wiosna i grillowanie! Najlepszym dodatkiem do mięs z grilla, poza jakąś pyszną surówką czy inną sałatką, jest pieczywo czosnkowe. Ten zapach, ten smak! Poezja. Dzisiaj mam więc dla Was propozycję bułeczek czosnkowych - smakują wyśmienicie. Choć myślałam, że smak będzie intensywniejszy. Jeśli więc jesteście fanami czosnku, możecie zwiększyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeporadzę - wyszła idealna), wygrałyśmy pudełko czekoladek. W czasie pikniku, poza grami, delektowaliśmy się pysznościami, które ze sobą zabraliśmy. Moja nauczycielka upiekła naprawdę pyszny chleb z cukinią, były sałatki, naleśniki, pizza, ciasteczka i muffiny. Ja zabrałam ze sobą drożdżowe bułeczki - na słodko. Wczoraj wróciliśmy do domu dość późno i nie miałam już czasu na nic więcej. Użyłam dżemu, którego słoiczek
Pożeraczka, czyli raz adobrzePszenne placki z papryczkami jalapeno i chili... Pyszne, chrupiące i delikatnie pikantne. Niezastąpiony dodatek do dań z grilla. Idealne uzupełnienie lekkiej sałatki. Komu ułamać kawałek? Spróbujcie, a nie pożałujecie! Składniki: 250g mąki pszennej; 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; 250g jogurtu greckiego lub gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 czerwona papryczka chili; 25g marynowanych, odsączonych z zalewy
Gospodyni Miejskamożna zastąpić starym, żółtym serem. Farsz można dodatkowo skropić sokiem z cytyny. Pierożki znakomicie nadają się jako przekąska na imprezie lub na ciepło jako obiad. U mnie podane z sałatką z pomidorów i serka wiejskiego . Źródło przepisu: Przyślij przepis
Gospodyni Miejskaowocami np. jabłkami, gruszkami czy dynią. Eksperymentuje z czeremchą od kilku lat. Nie wyobrażam sobie zimy bez konfitury czeremchowej z czekoladą, prezentów gwiazdkowych bez buteleczek z nalewką czeremchową oraz sałatek i surówek zakwaszanych octem z czeremchy . Składniki: 2 kg dojrzałych owoców, 2 jabłka, 4 kopiaste łyżki czekolady, 1 łyżeczka cynamonu, 1 papryczka chili, posiekana bez pestek
SzczyptaSmaQDomowe octy smakowe można wyrabiać w prosty sposób z owoców, ziół, kwiatów, miodu itp. Zawierają dużo witamin, składników odżywczych i nie zawierają konserwantów. Są zdrowym dodatkiem kulinarnym nadającym wyrazistość sałatkom, sosom i napojom, dobrym do marynat i konserwacji żywności. Octy można aromatyzować przyprawami (np. goździki, cynamon, ziele angielskie), ziołami i jadalnymi kwiatami. Ocet jabłkowy znany był już w czasach starożytnych
SzczyptaSmaQWinogrona w papryce, marynata idealnie pasuje do pieczonych mięs i ryb, oraz sałatek z długo dojrzewających serów. Gniazda nasienne z papryk najlepiej usuwać za pomocą łyżeczki do wycinania kulek z melona, a lekko miażdżąc przyprawy w moździerzu można wydobyć więcej olejków eterycznych, zwłaszcza z ziela angielskiego. Składniki: Winogrona - 600 g Papryka czerwona - 5 sztuk Ocet
SzczyptaSmaQskładników odżywczych. Jedna krzepka kalarepka pokryje dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Po zamarynowaniu na cienkich plastrach pojawiają się subtelne rysunki, takie mini obrazy, które można wkomponować w zwykle sałatki. Czas przygotowania: 30 minut Porcje: 2 Składniki: 2 małe kalarepki, kilka pomidorków koktajlowych, 4 łyżki tartego parmezanu, mix liści sałat i listki kalarepy, 2 łyżki
SzczyptaSmaQDomowe octy powstałe w wyniku naturalnych procesów zawierają mikroelementy, witaminy, enzymy i aminokwasy. Są smaczną przyprawą a przyprawiane nimi sałatki i surówki mogą być doskonałym środkiem profilaktycznym lub wspomagającym np. w walce z przeziębieniem. Z owoców dzikiej róży i głogu możemy wyczarować wyjątkową przyprawę w kolorze różowo-czerwonym. Takie wyjątkowe, własnoręcznie wykonane produkty sprawdzą się jako miłe upominki dla najbliższych
SzczyptaSmaQZapowiada się ładny dzień, więc nie ma co siedzieć w kuchni. Zainspirowana warsztatami, prowadzonymi przez Grzegorza Łapanowskiego w Akademii Kulinarnej Whirlpool, na szybkie śniadanie prosta sałatka z surowej cukinii, mozzarelli i granatu ze świeżą bazylią :) . Można podać z ulubionymi chrupiącymi dodatkami (grzanki, grissini, wasa...). Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 2 Składniki: 1 żółta cukinia
SzczyptaSmaQwodzie na 5 minut . Wakame znakomicie łączy się z ogórkiem i słodko-kwaśnymi dresingami, a zamiast budować smak sosu z cukrem można użyć dżemu Łowicz o smaku rabarbarowym. Sałatka z wodorostów i ogórka z rabarbarowym dresingiem w połączeniu z olejem sezamowym, dla mnie genialna kombinacja. Z powodzeniem zastąpi śniadaniowe koktajle i można ją zapakować do szkoły lub pracy :). Jeśli
SzczyptaSmaQprzygotować w warunkach domowych. Potrzebujemy dwa podstawowe składniki, tłuste mleko (nie UHT ! ) i sok z cytryny (ok. 2 łyżki soku na szkl. mleka). Można go używać do kanapek, sosów, sałatek, piec, grillować, używać zamiast fety i halloumi. Przepis pochodzi z warsztatów kulinarnych Kuchnia Indyjska, prowadzonych przez Piotra Henschke , w których miałam ogromną przyjemność uczestniczyć. Przepis znajdziecie również w bardzo ciekawej
SzczyptaSmaQWykwintna potrawa, prosta w wykonaniu, znakomita jako samodzielna przekąska lub dodatek do innych dań (zup, sałatek). Kremowy serek Arla Apetina Czosnek i Zioła podkręca śródziemnomorski charakter potrawy. Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego w zamrażalniku, serek Arla Apetina Czosnek i Zioła, kilka plastrów szynki długo dojrzewającej i bakłażan lub cukinia w lodówce, a już nigdy nie zaskoczą Was niespodziewani goście :). Czas
SzczyptaSmaQ