dzień lata, a pogoda wtenczas płata figle. Dlatego też w ten pochmurny dzień postarajmy się wprowadzić trochę słońca do naszej kuchni. U mnie nie będzie skomplikowanych przepisów, tylko prosta sałatka pełna egzotycznych owoców, które właśnie kojarzą mi się z wakacjami oraz podróżami do ciepłych krajów. Jeśli nie znajdziecie niektórych z nich w pobliskim zieleniaku, to poruszcie wodze fantazji i wybierzcie
Food Squarelubią pieczoną dynię - przygotujcie sobie dzień wcześniej całą blachę tego pomarańczowego cuda. Później bez problemu można ją przechowywać przez kilka dni w lodówce, a na pewno przyda się do sałatek, tart, deserów i innych jesiennych specjałów. Składniki: 50 g płatków z amarantusa 100 ml mleka kokosowego + 150 ml wody (lub 250 ml dowolnego mleka roślinnego) szczypta soli 200 g pieczonej
Food Squarepieca. Oczywiście bułeczki mogą mieć dowolny kształt i dowolne nadzienie, np mak. Słodko się zrobiło? W następnym poście zmienimy smak. Przygotujemy prostą, ale ciekawą smakowo sałatkę
Maminek kulinarnySmakują rewelacyjnie i nie przypominają w smaku zwykłych pieczonych udek z kurczaka. Warto się trochę nagimnastykować dla tych doznań smakowych. Można podawać np. z frytkami i zestawem sałatek. W naszym zestawie jest surówka z białej kapusty, z kiszonego ogórka i wielowarzywna. Smacznego
Maminek kulinarnyminimalnej ilości oleju szklimy cebulę, dodajemy rozdrobnioną kaszankę, przyprawiamy przyprawą barbecue i wszystko podsmażamy na niewielkim ogniu. W międzyczasie przygotowujemy dodatek do naszego dania w postaci sałatki z konserwowej papryki i konserwowych ogórków. Kaszanka gotowa. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-4 mm , wycinamy kwadraty i paseczki. Na ciasto nakładamy kaszankę, zbieramy rogi
Maminek kulinarnyprzekładamy je do naczynia na karkówkę. Pieczemy w piekarniku przez 60 minut w temp. 180 st. C. Podajemy jako obiad np. z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką wielowarzywną (w wersjiz olejem) lub inną ulubioną.Równie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno, np. do kanapki.Polecamy bardzo gorąco!Smacznego
Maminek kulinarnykostkę 25 dkg boczku i jedną średnią cebulę. Z wystudzonych ziemniaków ścinamy wierzchołki. Środki ziemniaków wydrążamy (podpowiadamy: z pozostałych z wydrążenia ziemniaków można zrobić sałatkę ziemniaczaną). Rozbieramy ziemniaki z "mundurków" . Boczek i cebulkę lekko podsmażamy na patelni i łączymy z kaszą. Nasz farsz przyprawiamy do smaku a ten musi być wyrazisty, więc
Maminek kulinarnydyni i na niewielkim ogniu smażymy ok. 5 minut. Kurczak jest gotowy. Przygotowanie zajmuje tyle czasu, ile gotuje się ryż lub pieką frytki. W tym samym czasie przygotowujemy sałatkę wielowarzywną w wersji z olejem oraz sos tzatziki. A sos tzatziki to: - 2 łyżki jogurtu naturalnego -1 łyżka majonezu -przyprawa tzatziki -łyżka pokrojonego w drobniutką kosteczkę świeżego ogórka -szczypta koperku
Maminek kulinarnyMarynowana cebulka przydaje się do sałatek i do dekoracji dań. Podamy proporcje na 1/2 kg cebulki, ale zawsze można zrobić więcej. Składniki: -1/2 kg cebulki dymki -jedna marchewka -3 ząbki czosnku -koper -listki laurowe -pieprz ziarnisty -gorczyca -ziele angielskie Na zalewę: -3 szklanki wody -1/2 szklanki octu 10% -5 łyżek cukru -1 łyżka soli Najwięcej czasu
Maminek kulinarnymięso na dodatkowe 30 minut. Szynka jest gotowa. Można podać jako mięso do obiadu a gdy wystygnie, jest świetnym dodatkiem do chleba lub sałatek. Smacznego
Maminek kulinarnyMimo pełni lata, należy pomyśleć o zimie. W zimie ta sałatka będzie smakować wyjątkowo. Składniki: -2 kg ogórków -2 marchewki -1 papryka -1 cebula -kilka ząbków czosnku -6 szklanek wody -10 łyżek cukru -2 czubate łyżki soli -1 szklanka octu -listki laurowe -ziarna gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego -gałązki kopru Ogórki i marchewkę kroimy w cienkie plastry, paprykę
Maminek kulinarnydodatkiem niewielkiej ilości oleju. Gdy wypłyną zmniejszamy ogień i gotujemy 3-5 minut. Wyciągamy łyżką cedzakową, polewamy tłuszczem z cebulką i gotowe. Dobrze smakują z dodatkiem sałatki z ogórków kiszonych i szczypiorkiem. Smacznego
Maminek kulinarnyMałe ogóreczki z odrobiną ostrej papryczki w zalewie octowej to świetny dodatek do mięs, sałatek, koreczków, pizzy itp. Składniki na zalewę: -3 szklanki octu -4 szklanki cukru -6 szklanek wody -2-3 łyżki soli -ziarna gorczycy Zalewę zagotowujemy i studzimy. Do słoików wrzucamy liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, szczyptę gorczycy, pół ząbka czosnku, kilka plasterków marchewki i kawałek
Maminek kulinarnyNajlepszy okres na przygotowanie przetworów z buraczków. Są młode, słodkie i dają piękną barwę a gdy dodamy do nich paprykę i cebulę, będziemy mieć smaczną sałatkę. Składniki: -3 kg buraczków -1 kg papryki -1 kg cebuli -3/4 szklanki octu -1 szklanka wody -1/2 szklanki cukru -3 płaskie łyżeczki soli -1 płaska łyżka warzywka -pieprz do smaku
Maminek kulinarnyWarzywa, ich rodzaj i proporcje można dobrać dowolnie. Skład naszej sałatki jest taki: -1 kg brukselki -1/2 kg fasolki szparagowej -czerwona i żółta papryka -30 dkg pieczarek -5-6 ogórków -3-4 marchewki -3 cebule Zalewa: -9 szklanek wody -1,5 szklanki octu -3 łyżki soli -15 łyżek cukru -kilka ziaren ziela angielskiego Do słoików
Maminek kulinarny