Pszenne placki z jalapeno i chili 251Pszenne placki z papryczkami jalapeno i chili... Pyszne, chrupiące i delikatnie pikantne. Niezastąpiony dodatek do dań z grilla. Idealne uzupełnienie lekkiej sałatki. Komu ułamać kawałek? Spróbujcie, a nie pożałujecie! Składniki: 250g mąki pszennej; 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; 250g jogurtu greckiego lub gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 czerwona papryczka chili; 25g marynowanych, odsączonych z zalewy
Gospodyni Miejska
Twarogowe pierożki z tuńczykiem 209można zastąpić starym, żółtym serem. Farsz można dodatkowo skropić sokiem z cytyny. Pierożki znakomicie nadają się jako przekąska na imprezie lub na ciepło jako obiad. U mnie podane z sałatką z pomidorów i serka wiejskiego . Źródło przepisu: Przyślij przepis
Gospodyni Miejska
Konfitura z czeremchy i czekolady z lekką pikanterią 267owocami np. jabłkami, gruszkami czy dynią. Eksperymentuje z czeremchą od kilku lat. Nie wyobrażam sobie zimy bez konfitury czeremchowej z czekoladą, prezentów gwiazdkowych bez buteleczek z nalewką czeremchową oraz sałatek i surówek zakwaszanych octem z czeremchy . Składniki: 2 kg dojrzałych owoców, 2 jabłka, 4 kopiaste łyżki czekolady, 1 łyżeczka cynamonu, 1 papryczka chili, posiekana bez pestek
SzczyptaSmaQ
Ocet jabłkowy - smakowy ocet domowy 201Domowe octy smakowe można wyrabiać w prosty sposób z owoców, ziół, kwiatów, miodu itp. Zawierają dużo witamin, składników odżywczych i nie zawierają konserwantów. Są zdrowym dodatkiem kulinarnym nadającym wyrazistość sałatkom, sosom i napojom, dobrym do marynat i konserwacji żywności. Octy można aromatyzować przyprawami (np. goździki, cynamon, ziele angielskie), ziołami i jadalnymi kwiatami. Ocet jabłkowy znany był już w czasach starożytnych
SzczyptaSmaQ
Winogrona marynowane w papryce 332Winogrona w papryce, marynata idealnie pasuje do pieczonych mięs i ryb, oraz sałatek z długo dojrzewających serów. Gniazda nasienne z papryk najlepiej usuwać za pomocą łyżeczki do wycinania kulek z melona, a lekko miażdżąc przyprawy w moździerzu można wydobyć więcej olejków eterycznych, zwłaszcza z ziela angielskiego. Składniki: Winogrona - 600 g Papryka czerwona - 5 sztuk Ocet
SzczyptaSmaQ
Sałatka z marynowanej kalarepy z parmezanem 296składników odżywczych. Jedna krzepka kalarepka pokryje dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Po zamarynowaniu na cienkich plastrach pojawiają się subtelne rysunki, takie mini obrazy, które można wkomponować w zwykle sałatki. Czas przygotowania: 30 minut Porcje: 2 Składniki: 2 małe kalarepki, kilka pomidorków koktajlowych, 4 łyżki tartego parmezanu, mix liści sałat i listki kalarepy, 2 łyżki
SzczyptaSmaQ
Ocet z dzikiej róży i głogu 315Domowe octy powstałe w wyniku naturalnych procesów zawierają mikroelementy, witaminy, enzymy i aminokwasy. Są smaczną przyprawą a przyprawiane nimi sałatki i surówki mogą być doskonałym środkiem profilaktycznym lub wspomagającym np. w walce z przeziębieniem. Z owoców dzikiej róży i głogu możemy wyczarować wyjątkową przyprawę w kolorze różowo-czerwonym. Takie wyjątkowe, własnoręcznie wykonane produkty sprawdzą się jako miłe upominki dla najbliższych
SzczyptaSmaQ
Marynowana cukinia z granatem i płatkami chili na carpaccio z mozzarelli 257Zapowiada się ładny dzień, więc nie ma co siedzieć w kuchni. Zainspirowana warsztatami, prowadzonymi przez Grzegorza Łapanowskiego w Akademii Kulinarnej Whirlpool, na szybkie śniadanie prosta sałatka z surowej cukinii, mozzarelli i granatu ze świeżą bazylią :) . Można podać z ulubionymi chrupiącymi dodatkami (grzanki, grissini, wasa...). Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 2 Składniki: 1 żółta cukinia
SzczyptaSmaQ
SuperFood na śniadanie: sałatka z wodorostów i ogórka w rabarbarowym dresingu 280wodzie na 5 minut . Wakame znakomicie łączy się z ogórkiem i słodko-kwaśnymi dresingami, a zamiast budować smak sosu z cukrem można użyć dżemu Łowicz o smaku rabarbarowym. Sałatka z wodorostów i ogórka z rabarbarowym dresingiem w połączeniu z olejem sezamowym, dla mnie genialna kombinacja. Z powodzeniem zastąpi śniadaniowe koktajle i można ją zapakować do szkoły lub pracy :). Jeśli
SzczyptaSmaQ
PANIR, domowy ser indyjski 248przygotować w warunkach domowych. Potrzebujemy dwa podstawowe składniki, tłuste mleko (nie UHT ! ) i sok z cytryny (ok. 2 łyżki soku na szkl. mleka). Można go używać do kanapek, sosów, sałatek, piec, grillować, używać zamiast fety i halloumi. Przepis pochodzi z warsztatów kulinarnych Kuchnia Indyjska, prowadzonych przez Piotra Henschke , w których miałam ogromną przyjemność uczestniczyć. Przepis znajdziecie również w bardzo ciekawej
SzczyptaSmaQ
Wyrolowane smaczki - ciasto francuskie nadziewane warzywami i szynką Serrano 276Wykwintna potrawa, prosta w wykonaniu, znakomita jako samodzielna przekąska lub dodatek do innych dań (zup, sałatek). Kremowy serek Arla Apetina Czosnek i Zioła podkręca śródziemnomorski charakter potrawy. Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego w zamrażalniku, serek Arla Apetina Czosnek i Zioła, kilka plastrów szynki długo dojrzewającej i bakłażan lub cukinia w lodówce, a już nigdy nie zaskoczą Was niespodziewani goście :). Czas
SzczyptaSmaQ
Sos czekoladowy 248czekoladowy, znakomity dodatek do deserów, owoców, sałatek owocowych lub jako polewa do ciasta. Podstawowa wersja to czekolada, śmietana i miód. Można go przygotować z każdego rodzaju czekolady i aromatyzować innymi dodatkami: przyprawami, ziołami, alkoholem, syropami smakowymi, pikantną papryczką, skórkami cytrusów itp. Czas przygotowania: 15 minut Ciemny sos czekoladowy: 100 g gorzkiej czekolady, 150 ml śmietany kremówki, 1/2 laski
SzczyptaSmaQ
Gęsina na świętego Marcina, pieczona w musztardzie 281przyrządzać tak jak mięso z indyka lub kury. Można ją piec, dusić, gotować. Najpopularniejsze wersje to faszerowana jabłkami lub pomarańczą. Mięso z upieczonego wielkiego ptaka świetnie sprawdzi się w sałatkach, galaretkach, zupach , szybkich zapiekankach itp. Bardzo oryginalnie smakuje w zupie z żôłtich wrëków (którą można znaleźć na Kujawsko-Pomorskim Gęsinowym Szlaku Kulinarnym), jednogarnkowym daniu z dodatkiem brukwi
SzczyptaSmaQ
Jak obrać mango 183się lekko zagłębić. Niedojrzałe można przynieść do domu "żeby poleżało". Zielone mango również jest jadalne. W krajach azjatycki w tej wersji uważane za warzywo i często spożywane w sałatkach (cięte w zapałkę lub tarte na tarce). Najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne są dojrzałe owoce, obdarte ze skóry i ogryzione do pestki (nie bacząc na sok cieknący po palcach
SzczyptaSmaQ
Sałatka z białej fasoli i granatu 277Prosta, jesienna sałatka. Biała fasola z granatem to idealne połączenie. Miękka i kremowa kontrastuje z chrupiącymi i soczystymi pestki granatu. Do tego żywo zielone blanszowane warzywa oraz dresing podkręcony anchois. Dla mięsożerców z plastrami gęsi (dobrze smakuje też z kaczką i grillowanym kurczakiem), w wersji wegetariańskiej bez gęsi i anchois w dresingu. Czas przygotowania: 15 minut Porcje
SzczyptaSmaQ