pory seler naciowy używałam na surowo tylko w sałatkach i surówkach, dlatego dużym zaskoczeniem dla mnie było to, jak smacznie wypadł po usmażeniu i duszeniu go na ogniu. Zachował swoją jędrność a potrawie oddał swój specyficzny smak. 2 piersi z kurczaka 3 łodygi selera naciowego 1 puszka czerwonej fasolki 2 marchewki 2 cebule 2 szklanki rosołu 1/2 szklanki
Jadło i czytadłogłówki sałaty 1/2 rzodkiewki Sopel lodu 1/3 puszki kukurydzy sos: 1 łyżka oliwy, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka miodu, 1 łyżka majonezu Z podanych składników przygotować sos. Sałatkę porwać na strzępy, rzodkiew zetrzeć obierakiem lub na tarce na grubych oczkach. Wszystko razem wymieszać z kukurydzą
Jadło i czytadłowiosny odkryłam jak pyszne są młode strączki groszku cukrowego, takie których groszki są jeszcze bardzo malutkie. Strączki są słodkie, chrupiące i jędrne a sałatka z nich z odpowiednim dresingiem to czysta wiosenna poezja. serwis ZpierwszegoTloczenia.pl . Na jedną porcje: ok. 100 g młodych strączków groszku cukrowego 1 mała kalarepa 1 saszetka „Kujawski ze smakiem” BAZYLIA natka pietruszki sól Końcówki
Jadło i czytadłopóźną wiosną w sprzedaży pojawiają się nasze polskie, młode ziemniaczki to znak, że sałatkowy sezon ziemniaczany czas zacząć. Ja dziś proponuję sałatkę z bardzo małych ziemniaczków, których skórka jest bardzo delikatna i zjadliwa. Z młodych ziemniaczków w mundurkach z odpowiednim sosem i dodatkami można stworzyć oryginalne i pyszne ziemniaczane danie. 0,5 kg młodych i małych ziemniaków 1 średni
Jadło i czytadłopoczątkiem lata można kupić świeżą kalarepę, potem im bardziej starsza tym bardziej robi się łykowata. Z młodej kalarepy wychodzi pyszna letnia sałatka. U mnie kalarepa rośnie w ogrodzie, tak więc często i gęsto ląduje na talerzu, bo jest naprawdę pyszna. 2 młode kalarepy 1 szklanka świeżego groszku 1 długi ogórek majonez, sól, pieprz
Jadło i czytadłoWłaśnie w lipcu mamy możliwość kupienia świeżego bobu, (tego w torebkach plastikowych z marketów nie polecam), no i jak już mamy bób, proponuję przygotować pyszną letnią sałatkę z tego właśnie warzywa. W mniej więcej równych ilościach: Bób Fasolka żółta Ogórek zielony sól, pieprz i majonez. Bób i fasolkę należy ugotować w osolonej wodzie, uważając aby nie rozgotować. Przestudzić
Jadło i czytadłoKreatywnie (6) Lecza (6) Makarony (5) Mufinki (6) Napoje (8) Owoce morza (2) Pasty do pieczywa (9) Pasztety (8) Piekarnia (6) Pizza (3) Przetwory (9) Przystawki (43) Ryby (14) Sałatki (33) Sosy (3) Surówki (5) Torty (5) warzywa (15) Wegetariańskie (38) Zapiekanki (3) Zupy (17) Świąteczne kilmaty (8) Szukaj Technologia #uds-searchControl .gs-result .gs-title, #uds-searchControl .gs-result
Jadło i czytadłoSałatka z kuskusem .Zobaczyłam ją u Beti z bloga kruche babeczki i wymyśliłam swoją wersję z tego ,co znalazłam w lodówce. Wyszło smacznie i lekko .Zapraszam na kuskus!. Składniki: Kuskus ,125 g ,zalać gorącą wodą z łyżką oliwy i szczyptą soli i odczekać około 3 minut aż płyn się wchłonie . papryka czerwona pomidor ulubiona sałata ser feta oliwa z oliwek
Ladylaura.Smaczna soczysta pierś, w gyrosowej marynacie. Doskonała do sałatek i dań obiadowych. U mnie podana z pieczonymi ziemniaczkami i surówka z pekinki :) Składniki - duża podwójna pierś z kurczaka Marynata - czosnek granulowany 2 łyżeczki - przyprawa kebab-gyros 2 łyżki - ocet winny kilka kropel - olej 2 łyzki Wykonanie Pierś dokładnie myje i odcinam zbędne części ( tłuszczyk, żyłki ) Następnie odcinam polędwiczki i przekrawam
Kuchnia z widokiem na ogródGrzanki, kto nie lubi grzanek? Chrupiące, aromatyczne, superowy dodatek do gęstej zupy i sałatek. Składniki - bagietka, lub wek - masło ok.1/4 kostki - czosnek 2 duże lub 3 małe ząbki. Wykonanie Bagietkę lub weka kroje na cienkie kromeczki, smaruje masłem roztartym z czosnkiem.Staram sie dość mocno wcierac w kromeczki masełko, następnie kromeczki kroję na drobne kwadraty. Patelnię lub rondelek teflonowy rozgrzewam, wrzucam
Kuchnia z widokiem na ogródmięskiem jest spełnieniem Jej marzeń.A podany z kluseczkami z dziurką to juz w ogóle nie ma sobie równych.I chodź bym nie wiem jaka dobrą zrobiła do tego sałatkę, to mi mówi, że już nic nie trzeba i zajada się ze smakiem. Polecam :) Składniki - mięso gulaszowe z indyka 60 dkg - czosnek 2 ząbki - papryka mielona - domowa wegeta - roztarty majeranek
Kuchnia z widokiem na ogródlekko nagrzanego piekarnika.Po takim potrzymaniu w piecu, są najsmaczniejsze, bo wypływa z nich serek,który ciągnie się jak na najlepszej pizzy :) Podaję najczęściej z ziemniaczkami puree i dowolną sałatką. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródwody, jeśli za dużo odparuje dolewam uzupełniam. Na koniec sosu ma zostać około połowa i ma być dość gęsty. Żeberka podaję z ziemniaczkami purre i z dowolna surówką, bądź sałatką. U mnie dziś z surówką z kapusty pekińskiej : http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/03/kapusta-pekinska-najprostsza-smaczna.html Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródroku przetwarzam większa ilość, w tym roku 15 kg, przeważnie 20 kg. I zazwyczaj ledwo mi starcza do następnego sezonu, zawsze muszę jeden słoik schować aby był do wielkanocnej sałatki jarzynowej :) Składniki ( na 27 słoi litrowych + 1 słój 3 litrowy na małosolne ) - ogórki 15 kg - koper duża wiązka - czosnek 4 duże główki - chrzan 3 duże laski - woda 12 litrów - sól
Kuchnia z widokiem na ogródświetna sprawa dla tych co cenią sobie dania 2 w 1. Za jednym zamachem mamy i ogóreczki i papryczkę konserwową. Doskonałe jako przekąska, przystawka do obiadu,do grilla,do sałatek. Zarówno ogórki jak i papryka z tego, co tu dużo mówić, najprostszego przepisu wychodzą jędrne i można je naprawdę długo przechowywać. Polecam :) Składniki na 8-9 słoików o pojemności
Kuchnia z widokiem na ogród