Nadszedł już sezon na bób! Dotąd jedyną znaną mi potrawą z tego warzywa to bób z wody polany masełkiem z bułką tartą, lub też sałatka z bobu. Danie z kiełbasą jest równie smaczne, pod warunkiem, że kiełbasa nie będzie królowała nad bobem i nie zabije jego smaku. Zresztą sami musicie sobie wyważyć te proporcję. 0,5 kg bobu
Jadło i czytadłoSezon przetworów w pełni, dlatego proponuję sałatkę ogórkową. Zimą będzie jak znalazł! 1 kg ogórków w plasterki ½ kg cebuli w piórka 3 łyżki soli Wszystko wymieszać i ostawić na dwie godziny, następnie zlać powstały sok. Dodać: ½ kg marchewki w plasterki ½ kg surowej czerwonej papryki w kostkę lub paski 3 ząbki czosnku (zgniecione) Natka pietruszki 1 szklanka cukru 1 szklanka oliwy
Jadło i czytadłośrodka i tak aż do samego końca. Ostatnie środkowe warstwy możemy pozostawić nie zwijając ich. Wachlarz z pora można położyć jak i postawić na stojąco np. utykając w sałatce
Jadło i czytadłoProsta, tania, szybka i bardzo smaczna, taka jest właśnie sałatka ziemniaczana. Robię ją zawsze gdy zostaną mi ziemniaki od obiadu - w mojej kuchni nic się nie marnuję. A wiecie, że statystyczny Polak miesięcznie marnuje żywność wartości 50 zł. To straszne dane w obliczu głodujących. Na dwie porcje 5 ugotowanych ziemniaków 3 ogórki kiszone 1 cebula koperek 1 kopiasta łyżka majonezu
Jadło i czytadłoJeden z moich ulubionych ekspresowych sosów. Jego składniki prawie zawsze są pod ręką, nadaję się do surówek, sałatek, mięs i nie tylko 3 łyżki oleju 3 łyżki musztardy 3 łyżki miodu sok z 1/2 cytryny Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i gotowe
Jadło i czytadłopory seler naciowy używałam na surowo tylko w sałatkach i surówkach, dlatego dużym zaskoczeniem dla mnie było to, jak smacznie wypadł po usmażeniu i duszeniu go na ogniu. Zachował swoją jędrność a potrawie oddał swój specyficzny smak. 2 piersi z kurczaka 3 łodygi selera naciowego 1 puszka czerwonej fasolki 2 marchewki 2 cebule 2 szklanki rosołu 1/2 szklanki
Jadło i czytadłogłówki sałaty 1/2 rzodkiewki Sopel lodu 1/3 puszki kukurydzy sos: 1 łyżka oliwy, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka miodu, 1 łyżka majonezu Z podanych składników przygotować sos. Sałatkę porwać na strzępy, rzodkiew zetrzeć obierakiem lub na tarce na grubych oczkach. Wszystko razem wymieszać z kukurydzą
Jadło i czytadłowiosny odkryłam jak pyszne są młode strączki groszku cukrowego, takie których groszki są jeszcze bardzo malutkie. Strączki są słodkie, chrupiące i jędrne a sałatka z nich z odpowiednim dresingiem to czysta wiosenna poezja. serwis ZpierwszegoTloczenia.pl . Na jedną porcje: ok. 100 g młodych strączków groszku cukrowego 1 mała kalarepa 1 saszetka „Kujawski ze smakiem” BAZYLIA natka pietruszki sól Końcówki
Jadło i czytadłopóźną wiosną w sprzedaży pojawiają się nasze polskie, młode ziemniaczki to znak, że sałatkowy sezon ziemniaczany czas zacząć. Ja dziś proponuję sałatkę z bardzo małych ziemniaczków, których skórka jest bardzo delikatna i zjadliwa. Z młodych ziemniaczków w mundurkach z odpowiednim sosem i dodatkami można stworzyć oryginalne i pyszne ziemniaczane danie. 0,5 kg młodych i małych ziemniaków 1 średni
Jadło i czytadłopoczątkiem lata można kupić świeżą kalarepę, potem im bardziej starsza tym bardziej robi się łykowata. Z młodej kalarepy wychodzi pyszna letnia sałatka. U mnie kalarepa rośnie w ogrodzie, tak więc często i gęsto ląduje na talerzu, bo jest naprawdę pyszna. 2 młode kalarepy 1 szklanka świeżego groszku 1 długi ogórek majonez, sól, pieprz
Jadło i czytadłoWłaśnie w lipcu mamy możliwość kupienia świeżego bobu, (tego w torebkach plastikowych z marketów nie polecam), no i jak już mamy bób, proponuję przygotować pyszną letnią sałatkę z tego właśnie warzywa. W mniej więcej równych ilościach: Bób Fasolka żółta Ogórek zielony sól, pieprz i majonez. Bób i fasolkę należy ugotować w osolonej wodzie, uważając aby nie rozgotować. Przestudzić
Jadło i czytadłoKreatywnie (6) Lecza (6) Makarony (5) Mufinki (6) Napoje (8) Owoce morza (2) Pasty do pieczywa (9) Pasztety (8) Piekarnia (6) Pizza (3) Przetwory (9) Przystawki (43) Ryby (14) Sałatki (33) Sosy (3) Surówki (5) Torty (5) warzywa (15) Wegetariańskie (38) Zapiekanki (3) Zupy (17) Świąteczne kilmaty (8) Szukaj Technologia #uds-searchControl .gs-result .gs-title, #uds-searchControl .gs-result
Jadło i czytadłoSałatka z kuskusem .Zobaczyłam ją u Beti z bloga kruche babeczki i wymyśliłam swoją wersję z tego ,co znalazłam w lodówce. Wyszło smacznie i lekko .Zapraszam na kuskus!. Składniki: Kuskus ,125 g ,zalać gorącą wodą z łyżką oliwy i szczyptą soli i odczekać około 3 minut aż płyn się wchłonie . papryka czerwona pomidor ulubiona sałata ser feta oliwa z oliwek
Ladylaura.Smaczna soczysta pierś, w gyrosowej marynacie. Doskonała do sałatek i dań obiadowych. U mnie podana z pieczonymi ziemniaczkami i surówka z pekinki :) Składniki - duża podwójna pierś z kurczaka Marynata - czosnek granulowany 2 łyżeczki - przyprawa kebab-gyros 2 łyżki - ocet winny kilka kropel - olej 2 łyzki Wykonanie Pierś dokładnie myje i odcinam zbędne części ( tłuszczyk, żyłki ) Następnie odcinam polędwiczki i przekrawam
Kuchnia z widokiem na ogródGrzanki, kto nie lubi grzanek? Chrupiące, aromatyczne, superowy dodatek do gęstej zupy i sałatek. Składniki - bagietka, lub wek - masło ok.1/4 kostki - czosnek 2 duże lub 3 małe ząbki. Wykonanie Bagietkę lub weka kroje na cienkie kromeczki, smaruje masłem roztartym z czosnkiem.Staram sie dość mocno wcierac w kromeczki masełko, następnie kromeczki kroję na drobne kwadraty. Patelnię lub rondelek teflonowy rozgrzewam, wrzucam
Kuchnia z widokiem na ogród