sałatka - 51095 przepisów (strona:2591/3407)

Sos Czosnkowy 142

już zdążyliście zauważyć nie używam majonezu. Nie używam, bo nie lubię. Nie oznacza to, że nie robię mojego ukochanego sosu czosnkowego, który podawany może być do przekąsem, chipsów czy sałatek. Składniki: 300ml śmietany 18% 5-6 dużych ząbków czosnku sól, pieprz szczypta cukru   Przygotowanie: Śmietanę przelewamy do miseczki (czasem mieszam śmietanę z jogurtem naturalnym w stosunku 2:1). Czosnek

ChilliJemy
Paprykowe placki z kaszy jaglanej 174

dość, że smaczna to jeszcze bardzo zdrowa. Można ją jeść jako dodatek do obiadu, w sałatkach, czy np jako główny składnik placuszków, które znikną tak szybko, że nie zorientujemy się, że jeszcze byśmy ich posmakowali. Z racji tego, że nie mogłam zdecydować się na to, czy wolę kaszę jaglaną w wersji na słono, czy na słodko zrobiłam

ChilliJemy
Kolorowa sałatka wiosenna z cieciorką i jajkiem 202

rukola przekładamy do miseczki i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz polewamy oliwą wymieszana z suszonym chilli. Jeszcze raz delikatnie łączymy składniki.  Obieramy jajka i dokładamy do sałatki. Bardzo fajnie smakuje z dodatkiem bruschetty :) Smacznego

ChilliJemy
Bruschetta z domowym masłem ziołowym 169

Zawsze kiedy robię bruschettę z masłem ziołowym to cały dom przepełniony jest przyjemnym zapachem ziół prowansalskich.  Delikatna w smaku, aromatyczna. Bardzo fajna do pochrupania, ale idealna również do sałatek. Spróbujcie sami :)     Składniki: Kostka masła(z dużą zawartością tłuszczu) 3 łyżki ziół prowansalskich bagietki   Przygotowanie: Masło przekładamy do miseczki i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około godzinę

ChilliJemy
Krem z kukurydzy 152

Słodka, przełamana smakiem kokosa i nutka chilli. Dla tych, którzy lubią kukurydze i kremy. Dla tych, którzy nie boja się używać kukurydzy jedynie do sałatek czy zapiekanek. I ten piękny złotawy kolor... Polecam :) Składniki: 3 puszki kukurydzy pół puszki mleczka kokosowego duża łyżka masła 3 ziemniaki 2 szklanki bulionu 2 łyzki kurkumy szczypta imbiru zmielonego łyżeczka papryki słodkiej duża łyżka

ChilliJemy
Gęsta Zupa Gołąbkowa 165

Ostatnio mam słabość do zup i sałatek. Jeżeli stawiam na zupę to zdecydowanie gęsta i sycącą, albo po prostu delikatny gesty krem. Nic nie poradzę na to, że bardzo je lubię. Dlaczego właśnie gołąbkowa? Może trochę z lenistwa, bo nigdy nie chciało mi się zawijać w liście gołąbków, gotować oddzielnie ryżu itp. A może po prostu odpowiedzią jest fakt

ChilliJemy
Domowy kebab z grillowanym kurczakiem w picie 678

Paprykę kroimy w plastry razem z ogórkami, a pomidory w drobne ćwiartki. Warzywa dodajemy do sałaty i łaczymy z kurczakiem. Do upieczonej pity nakładamy na przemian sos, ketchup oraz sałatkę z grillowanym kurczakiem (jeżeli lubimy żółty ser to również go ścieramy na tarce i dołączamy do kebaba). Możemy jeść w ciepłej picie z zimnymi warzywami i ciepłym kurczakiem, lub wstawić

ChilliJemy
Caprese, czyli bazylia, mozzarella i pomidor w rolach głównych 140

Połączenie idealne Kto by pomyślał, że tak prosta sałatka może być tak wielkim afrodyzjakiem dla wielu podniebień. Delikatne smaki w aromatycznym towarzystwie świeżej bazylii sprawią, że stanie się idealną propozycją na lunch, czy dla gości. Caprese można podawać z pesto lub octem balsamicznym, ale ja zdecydowanie wolę delikatny smak dobrej oliwy ze świeżo zmielonym pieprzem oraz bazylią suszoną oraz świeżą

ChilliJemy
Placki bananowe z kaszy pszennej z sosem truskawkowym 136

bardzo fajne produkty, które jak się okazuje można wykorzystać na wiele sposobów. Już Wam wielokrotnie wspominałam, że bardzo lubię placki. Postanowiłam więc wykorzystać kaszę pszenną, którą zazwyczaj podaję w sałatkach lub po prostu do mięsa przy okazji obiadu. Jako składnik placków sprawdziła się idealnie. Wyszły lekkie z delikatna nutką bananową, oblane sosem truskawkowym na bazie jogurtu greckiego. Spróbujcie sami Kochani

ChilliJemy
Sałatka arbuzowo - owocowa z sosem miętowym 131

roku, kiedy mamy ochotę zjeść coś lekkiego, orzeźwiającego. Z racji ładnej pogody, która towarzyszyła nam przez kilka dni i która jak wierzę wróci super  opcją jest letnia owocowa sałatka polana miętowym orzeźwieniem mięty.  Warto wykorzystać sezonowość truskawek - pamiętajcie :)     Składniki: Pół mango arbuz (ilość według uznania) 1/4 ananasa 10 truskawek kiwi 100ml jogurtu naturalnego garść listków mięty

ChilliJemy
Golonka duszona w piwie 179

miękkości, to jest około 1,5 godziny. W trakcie duszenia najlepiej przewracać golonki, jeśli jednak gotujemy w szybkowarze, nie ma takie potrzeby. Podajemy gorące, najlepiej z musztardą i sałatką z gotowanych buraczków

Kuchenna Kontrrewolucya
Czysty barszcz czerwony na zakwasie 203

Podobnie, jak w przypadku rosołu, do gotowania zupy nie zaleca się używania mielonego pieprzu. Stanie się mętna i gorzkawa w smaku. Ugotowane buraki warto zatrzymać i przygotować z nich sałatkę śledziową. :) Smacznego

Kuchenna Kontrrewolucya
Na dobry nowy rok - sałatka warstwowa z gyrosem 363

lubię robić sałatek, za to uwielbiam je jeść. Ta jest chyba moją ulubioną ze względu na dużą zawartość kukurydzy, czosnku i pomidorów. Oczywiście ich ilość można konfigurować dowolnie, ja jednak tutaj preferuję dużo wszystkiego. :) 1 średniej wielkości pierś kurczaka 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 nieduży ogórek wężowy 2 średnie pomidory 1 niezbyt duża kapusta pekińska 400ml kwaśnej śmietany

Kuchenna Kontrrewolucya
Mój sposób na olej smakowy 162

korek niekapek. Jak do tej pory zrobiłam dwa takie smakowe oleje - jeden z tymiankiem, drugi z czosnkiem. Po około dwóch tygodniach nabierają już odpowiedniego aromatu. :) Tymiankowego używam do sałatek, a czosnkowego do sosu i ciasta na pizzę. Muszę przyznać, że jest to dość ciekawy pomysł, ale przepłacać naprawdę nie warto. Po pierwsze kupując w sklepie olej smakowy również nie nabywamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Kurczak prawie-cajun z pikantnymi ziemniakami 194

czasie, zmniejszamy temperaturę do 150  stopni i dorzucamy do naczynia z kurczakiem podsmażone ziemniaki i całość pieczemy drugie 20 minut. Danie podajemy z wspomnianymi pomidorami, bądź inną ulubioną sałatką. Ponieważ ilość przypraw podana jest na nieco większą porcję mięsa, mieszankę przechowywać możemy w zamkniętym słoiczku i wykorzystać raz jeszcze

Kuchenna Kontrrewolucya

Proponowane wyszukiwania