Pyszna surówka, idealna do letnich obiadów. Ostatnio taką sałatkę zrobił mój teść do obiadu, więc postanowiłam odtworzyć jego przepis ;) Składniki: 1/2 główki młodej kapusty, 2 marchewki, 1 jabłko, 2 łyżki śmietany 12 %, 1 łyżeczka chrzanu, sól, pieprz. Przygotowanie: Kapustę myjemy i szatkujemy. Posypujemy solą i odstawiamy, aż trochę zmięknie. Następnie dodajemy starte na tarce jabłko i marchewkę. Dodajemy śmietanę
Aga w kuchniWędliny dojrzewające stanowią doskonały dodatek do zapiekanek, pizzy, sałatek jak również mogą być przysmakiem same w sobie. Mają charakterystyczny wyrazisty smak surowego mięska wzbogacony aromatem przypraw. Kiedyś przyrządzane ze względu na potrzebę zakonserwowania mięsa - w ostatnich czasach bardzo modne. Obecnie wędliny dojrzewające można znaleźć na każdym szanującym się stanowisku wędliniarskim. Ceny ich są jednak niemałe. Warto więc samemu pokusić się
Kuchnia po mojemuRzadko ostatnio publikuję przepisy, ale studia zając - uciekną :) :) Z podanych poniżej proporcji wychodzą trzy porcje. Na obiad wykorzystałam dwie. Trzecia,"nadziana" pierś, będzie do sałatki :) Sporo czasu zajęło mi samo smażenie na patelni grillowej, ale warto było czekać. Mięso wspaniale się upiekło, było chrupkie i złociste. Składniki na mięso: 3 piersi z kurczaka 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comosączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu (moje tego nie wymagały, starałam się dawać jak najmniej tłuszczu). Podajemy gorące. Gotowe bliny ziemniaczane podajemy z jogurtem naturalnym, gęstą śmietaną, sałatką śledziową czy gulaszem. W wersji bardziej wykwintnej dodatkiem może być wędzony łosoś lub kawior. Jeżeli ciasto przygotujemy bez dodatku szalotki i czosnku domowa konfitura będzie idealnym uzupełnieniem. Ja swoje bliny podałam
mojewypiekiinietylkomało czasochłonne, to smakują świetnie. Do tego farsz można zmieniać w zależności od upodobań. Można do nich dodać boczniaki, pieczarki czy czarne oliwki. Jeśli bataty podamy np. z sałatką, to taką porcją najedzą się cztery osoby, ponieważ słodkie ziemniaki są dość sycące. Bataty faszerowane: 2 duże bataty (słodkie ziemniaki) 200 g sera typu kanapkowo-sałatkowego (np. feta) 8-10 kawałków
Poezja smakuPyszna i zdrowa sałatka na śniadanie zamiast ukochanego musli?! Czemu nie?! Dziś mam dla Was przepis na tę ulubioną! Świeżutka , chrupiąca roszponka , aromatyczna szynka parmeńska , soczyste pomidorki, serek halloumi i pyszny, kremowy sos balsamiczny. Niezwykle szybkie i obłędnie pyszne połączenie! Idealnym dodatkiem jest szklanka soku pomarańczowego, która nie tylko doda energii, ale też zaspokoi jedną z 5 porcji warzyw
Ostra na Słodkorodziny pieprznikowatych. Strukturą przypominają namoczone chińskie grzyby Moon. Ciekawa jestem jak będą smakowały.... Przeczytałam, że można je dusić, suszyć, marynować, dodawać do pierogów , makaronów, zup, jajecznicy a nawet sałatek :) Nie omieszkam pokombinować na tych okazach. Dodatkowo zebraliśmy piękne prawdziwki ( mniam ), maślaki, kanie, opieńki, opieńki miodowe. Zdjęcia to tylko część zbiorów :) Macie jakieś pomysły, sugestie? http://myjemypijemy.blogspot.com/2014/08/duszone-lesne-grzybki.html W powyższym
Jemy Pijemyszybka sałatka będzie doskonałą przekąską. Przygotowanie bajecznie proste. Składniki na dwie porcje duży kawałek świeżego łososia 8 pomidorków cherry 4 garści roszponki 4 cm pora 12 czarnych oliwek 4 łyżeczki sezamu 1-2 łyżki oleju do smażenia 2 łyżki oleju z pistacji sól pieprz ewentualnie oliwa chilli i sos balsamiczny Łososia umyć i wytrzeć do sucha. Pokroić
Jemy Pijemykombinacje to dla mnie czysta przyjemność. Skończyły się kapary więc wyjęłam domowej roboty, marynowane rydze od mamy. I to był strzał w 10 !!! Pychaaaa !!!! Zrobiła się z tego mała sałatka na bazie carpaccio, ale co tam :) Na dwie porcje potrzebne są: 1 ugotowany, duży, zimny burak garść miksu sałat 10 marynowanych rydzów 2 płaty grilowanej papryki 1/2 małej cebulki
Jemy Pijemygodzin do lodówki, u mnie na całą noc. Następnie karkóweczkę grillować z obu stron często obracając aż dobrze się przyrumieni. Gotową karkóweczkę podałam z grillowanym chlebkiem oraz zieloną sałatką z sosem czosnkowym
Monia miesza i gotujepytania zadane mi przez autorkę bloga Moje Wypieki i Nie Tylko : Na słodko, czy wytrawnie? - Na słodko. Łakoć, bez którego nie możesz się obejść… Czekolada Kasztanki. Twoja popisowa sałatka. - Z ananasem i chrzanem. Deser z awokado? Co Ty na to? U mnie na blogu jest. - Jeszcze nie robiłam, ale wszystko przede mną. Ciasto, które przysparza Ci najwięcej trudności… Rolada
Mania Wypiekaniażaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem. Obłożyć plastrami sera, posypać papryką, skropić olejem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiec w temperaturze 220 stopni do zrumienienia. Podawać np.: z ryżem lub sezonową sałatką
Tradycyjna Kuchniacieście naleśnikowym. Rybka wychodzi naprawdę bardzo pysznie! Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! Dorsz w cieście naleśnikowym Naszego pysznego dorsza można zjeść z frytkami, ziemniakami, sałatką ale ja bardzo lubię zrobić bułeczki z masełkiem czosnkowo-koperkowym. Składniki : 4 filety dorsza świeżego Vegetta sól pieprz 1-2 jajka mąka mleko Przygotowanie
Sprawdzone przepisy kulinarnekoniecznie trzeba chcieć marnować ten czas na nazbyt długie stanie w kuchni.I cudownym wynalazkiem na lato są zupy-chłodniki.Lekkie,odżywcze, chłodne i odświeżające.Chłodnik jest idealnym zamiennikiem sałatki do którego najczęściej urzywa się również surowych składników.Także chyba i dla dzieci nie zawsze przez nie lubiane warzywa w formie chłodnika mniej je będą "parzyć" w podniebienie. Poza tym chłodnik
Sztuka gotowania w/g SamiryZapraszam na szybką sałatkę z kaszy kuskus i tuńczyka . Pyszna , zdrowa, w sam raz na kolację :) Składniki : 1 puszka rozdrobnionego tuńczyka w oleju 2 szklanki kaszy kuskus 1 puszka kukurydzy 3 jajka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki suszonego szczypiorku 1 cebula 4 Ogórki konserwowe chili firmy Orzech 2 łyżki majonezu
Sama słodycz i szczypta chili