Kolejna propozycja na sałatkę kalafiorową, tym razem z mięsem i soczystymi pomidorami. Składniki: 1 kalafior, 20 dag mięsa drobiowego (pieczonego lub gotowanego), 20 dag pomidorów, 2 ząbki czosnku, sól do smaku, majonez, natka pietruszki. Wykonanie: Kalafior dokładnie opłukać, ugotować w lekko osolonej wodzie (lecz nie rozgotować). Pomidory opłukać, obsuszyć, pokroić i połączyć z ostudzonym pokrojonym na różyczki kalafiorem. Pokroić również
Tradycyjna Kuchniadobrze wypłukać pod bieżącą wodą, żeby pozbyć się gorzkiego posmaku. Gotuje się je podobnie jak kaszę i ryż (ok. 15-20 minut). Komosa ryżowa to doskonały dodatek do sałatek, dań mięsnych i warzywnych, a także deserów. Może z powodzeniem zastąpić ziemniaki lub ryż. Komosa ryżowa nadała mojej potrawie ciekawego smaku. Doskonale współgrała z mięsem i przyprawami. Zdecydowanie będę
Tradycyjna kuchnia KasiDanie proste i smaczne. Zrobienie go to tyle co ugotowanie kaszy (choć to akurat chwilkę trwa). Ni to danie główne ni sałatka. Można je modyfikować i dodawać własne ulubione warzywa (może np z fasolą plus ostrym akcentem np jalapeno?). Kaszy bulgur jak zauważyłem jest kilka odmian więc czas gotowania może nieznacznie się różnić. Wszystko najlepiej robić na wyczucie. Co potrzebujemy
Snejkusiowe PrzepisyPołowa lipca to idealny czas na zbieranie lawendy, jest ciepło, w tym czasie ma najwięcej olejków eterycznych. Ten pyszny syrop jest dość słodki i gesty. Można go dodać do sałatek, marynować mięsa lub zrobić pyszną lemoniadę, świetnie nadaje się także do drinków :) idealnie pasuje do szampana lub białego rumu :) Wykonie jest bardzo proste i mało pracochłonne. SKŁADNIKI: - 2 szklanki wody
Kuchnia bezglutenowa LoliMAKARON CAPRESE (PEŁNOZIARNISTY) Rewelacyjny, letni obiad dla całej rodziny! Przepyszny Makaron Caprese (na wzór klasycznej sałatki) z pysznym pomidorowym sosem ze świeżych pomidorów i delikatną mozzarellą. Ekspresowy obiad, którego przygotowanie zajmie Wam dosłownie 15 minut (tylko tyle, ile gotuje się makaron), a efekt Was zachwyci:) Do dania użyłam pełnoziarnistego makaronu, ale z powodzeniem możecie go zastąpić zwykłym. Trzy główne
Słodko-Słony Świat IlonySpontaniczna sałatka, którą przygotowałam sobie na śniadanie. Co ciekawe zaskoczyła mnie swoją świeżością i aromatycznością. Jest szybka w przygotowaniu i o każdej porze roku możecie dodać sezonowe owoce. Zatem do kuchni marsz przygotować
Szybko Tanio Smacznienależy od razu zużyć lub przetworzyć, gdyż szybko fermentują i pleśnieją. Najlepszym sposobem na ich przechowywanie jest zamrożenie, zachowujące prawie wszystkie właściwości świeżych owoców. Są cenionym składnikiem wielu sałatek, surówek, przystawek. Przyrządza się z nimi sosy, zupy, desery, ciasta i napoje. Spożywa się je na surowo oraz przetwarza na: soki, dżemy, konfitury. Robi się wina, nalewki i likiery. Składniki
Ciastka - domowe słodkościSkoro słońce na nowo zaczęło przygrzewać to postanowiłam się podzielić z wami po raz kolejny fajnymi, pysznymi, a zarazem banalnymi w przygotowaniu pomysłami na letnie posiłki ;) sałatka (mix sałatk, roszpunka, szpinak, lodowa) z fetą i truskawkami ziemniaki, fasolka, zielony groszek curry z mleczkiem kokosowym ziemniaki smażone na patelni z cebulką i kukurydzą, jajko sadzone na maśle
More food, love and dreamsSzybka, letnia sałatka. Nie wymaga dużego nakładu pracy a jest po prostu przepyszna :) Potrzebujemy: pół surowego brokuła pół surowego kalafioru 3-4 rzodkiewki 100g sera typu feta sos czosnkowy - przepis ---> klik Kalafior i brokuł myjemy i kroimy na małe plasterki. Rzodkiewkę i fetę kroimy na małą kostkę. Całość dokładnie mieszamy z sosem czosnkowym ( klik ). I gotowe. Prawda
Kolejny blog o gotowaniuNiedawno otrzymałam od firmy Bio Planet http://www.bioplanet.pl/ do przetestowania olej arganowy. Oprócz klasycznego zastosowania w sałatkach, pastach postanowiłam wykorzystać go również do pieczenia. Ciasto, które przygotowałam odrobinę odbiega od normalnych wypieków – oprócz faktu
Szybko Tanio Smaczniegdzie obok ogromnej misy z pierogami, były uszka, barszcz czerwony, śledzie skąpane w swojskiej śmietanie, karp, z którym zdążyłam się już zaprzyjaźnić, bo od tygodnia pływał w wannie, różne sałatki, na deser kutia, a i jeszcze kompot z suszu. Ach, to była uczta!!! Nie było wymyślnych prezentów, ot jakieś skarpety, czy szalik zrobiony przez mamę w jesienne wieczory, jak się
Rozpustne gotowanieLubczyk od zawsze rósł w naszym ogrodzie. Zazwyczaj dodajemy go do rosołu lub innych zup jarzynowych, ale w naszej kuchni ma on szersze zastosowanie. Dodaję go do sałatki z pomidorów lub z papryki, do mięsa duszonego w warzywnym sosie, do wiosennych, ziołowych sosów i oczywiście do klopsów. Lubię zapach świeżego lubczyku, ale teraz w środku zimy z powodzeniem zastępuję
Rozpustne gotowanierewelacyjnie się prezentuje, idealnie sprawdza się na każdej imprezie, jak również na kolację w domowym zaciszu. Jest zdrowa i pożywna, dlatego często ją przygotowuję. Polecam!!! Składniki na sałatkę z brokuła i kurczaka z jajkiem 1 brokuł (500g) 1 puszka kukurydzy konserwowej 6 jajek ugotowanych na twardo 1 mała cebula 1 pierś z kurczaka 2 łyżeczki przyprawy gyros 1 łyżka
Rozpustne gotowanieskórki 2 dymki ze szczypiorkiem koperek, natka pietruszki SOS: 1 łyżka miodu 2-3 łyżki octu (u mnie biały ocet winny) 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz zioła do sałatek (ewentualnie) Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski. Rzodkiewki myjemy, usuwamy nać i ogonki, kroimy w plasterki i dodajemy do sałaty. Awokado przekrawamy na pół
Rozpustne gotowanie