prawdę i coś mi się wydaje, że moje ciasto ma w sobie połowę tego co w przepisie... bo przecież gotowałam szklankę kaszy w 400 ml wody na potrzeby sałatki i ciasta czyli wyszło po połowie na jedno i drugie... tak czy siak ciasto jest boskie
Dzieje kuchennej WiewióryJeżeli lubicie młodą kalarepę to zakochacie się w tej sałatce. 1 woreczek ryżu 2 kalarepy 1 ogórek długi 1/2 puszki kukurydzy kawałek pora - około 5 cm sól, pieprz majonez Ryż ugotować w osolonej wodzie, przestudzić. Kalarepę również ugotować w osolonej wodzie i pokroić w kostkę. Ogórka pokroić w kostkę, pora w paski, majonez odcedzić. Posolić, popieprzyć i wymieszać
Jadło i czytadłocodziennej gonitwie zapominamy, że dobre śniadanie to podstawa dnia. Dobra śwież sałatka, jajko sadzone i odrobina kiełbaski ucieszy każdego i wcale nie potrzebujemy mnóstwa czasu. SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) 2 średnie pomidory 2 ogórki małosolne 2-3 listki kapusty lodowej kawałek papryki żółtej 1 kiełbasa biała delikatesowa 1 cienka parówka 2 jajka 1 łyżka masła klarowanego szczypiorek kilka łyżek sosu
Kuchnia Beaty200 g szpinaku baby 3 łyżki orzeszków piniowych 15 truskawek 50 g sera cheddar (u mnie z żurawiną) 2 łyżeczki balsamico di Modena sos: 2
Humanistka w kuchniczas przygotowania i gotowania. Wśród różnorodnych przepisów znajdziemy m.in.: Focaccia, Ribollita, Carpaccio, pizza z kozim serem rukolą i gruszkami, risotto z orzechami włoskimi i czosnkiem, Gnocchi z gorgonzolą, sałatka z zapiekanych pomidorów i papryki, miodownik z orzeszkami piniowymi, tiramisu, babeczki z figami i ricottą i wiele inne. Zdecydowanie polecam, na pewno wykorzystacie nie jeden przepis ! Więcej informacji: twarda
noteskulinarnyfigabędzie gotowy wyjmujemy mięso, obkrawamy z kości i odkładamy na bok. Wyjmujemy włoszczyznę. Marchewkę możemy pokroić w kostkę i wrzucić ponownie. Resztę warzyw możemy wykorzystać na przykład od sałatki jarzynowej, aby nie marnować jedzenia. Dodajemy do bulionu kaszę jęczmienną, przepłukaną wcześniej zimną wodą, solimy i pieprzymy. Gotujemy przez 10 minut. Dodajemy po tym czasie szczaw i posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy
Marder&Marder Manufacturejest wielu, którzy nigdy nie jedli świeżego (surowego) szpinaku. Zgadłam? Jeśli tak, to tym bardziej powinniście spróbować takiej tortilli. Świeży szpinak bardzo dobrze smakuje w sałatkach z dodatkiem sosu vinaigrette lub czosnkowego na bazie naturalnego jogurtu. Jakkolwiek go przygotujecie i zawiniecie w naleśnik, też będzie pysznie :) Gdybyście jednak woleli w naleśnikach szpinak w innej
Codzienna kuchnia niecodziennaTaka sałatka jest zawsze dobrym dodatkiem do potraw z grilla, ale również na lekką kolację. Mamy teraz sezon na świeże warzywa, więc warto korzystać z tych zasobów. Pomidory teraz zachwycają smakiem są soczyste i słodkie, po prostu pyszne. SKŁADNIKI: rukola bądź inna sałata 2 średnie pomidory kawałek sera ricotta 2-3 rzodkiewki 1 zielony ogórek kawałek żółtej papryki gotowane
Kuchnia BeatyDawno mnie tu nie było, ale teraz nadrabiam zaległości kulinarne. Dzisiaj proponuję pyszną sałatkę. :) ZAPRASZAM!!! SKŁADNIKI: Opakowanie rukoli Pomidory koktajlowe ok. 10 szt. Mozzarella Czarne oliwki ok. 15 szt. Kukurydza konserwowa Jogurt naturalny Przyprawy (curry, zioła prowansalskie, sól, ostra papryka, czosnek granulowany) Rukolę wsypujemy do dużej miski (większe listki rwiemy na mniejsze kawałki). Pomidorki kroimy na ćwiartki
Zdrowo i kolorowoKolejna letnia sałatka , idealna na upalny dzień. Soczyste, zimne kawałki arbuza i melona fajnie orzeźwiają i dobrze smakują w połączeniu z chrupiącymi liśćmi i szynką. Nadaje się na lunch albo lekką kolację. Wiecie, że melony to są... ogórki?! Tak, te odmiany ogórków czyli jednorocznych roślin z rodziny dyniowatych rosną w wielu rejonach świata. W dzikim środowisku można je spotkać
Smaczna Pyzatego też się odzwyczaiłam. Kanapki, kanapki, kanapki, i mam dość kanapek choćby z najlepszym chlebem i dodatkami! Dziś tez wybywam i postanowiłam zrobić sobie na tę okoliczność sałatkę. Proste smaki i zaskakujące połączenie. Przepis z książki "Kipi Kasza". U mnie z połowy porcji poniższej a i tak będzie na dwa razy :) Salatka z kaszy gryczanej troche na slodko 1 szkl
Dzieje kuchennej Wiewiórywyłożoną papierem do pieczenia), smarujemy rozbełtanym jajkiem i dodatkowo posypujemy ziołami. Pieczemy przez ok. 10 -15 min. w 200 st. C. Podajemy z przekąskami np. z talerzem wędlin, serów, sałatek
Domowy Smak JedzeniaProponujemy sałatkę bogatą w wapń a na dodatek bardzo smaczną. Składniki: -puszka sardynek w oleju -1/2 średniego brokuła -ok. 10 dkg fasolki szparagowej -szczypior -kilka suszonych pomidorów -po garści pestek słonecznika i dyni -sól i pieprz do smaku -biały ser Suszone pomidory i szczypior kroimy na drobno. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 7-10 minut
Maminek kulinarnyjesz. Puszczaj wodze fantazji , nie bój się eksperymentować w kuchni. Dbaj o estetykę posiłków i różnorodność zapachów. Na pewno szybciej skusisz się na pięknie podaną, kolorową sałatkę niż na szarą, smutną papkę imitującą zupę. Stawiaj na zdecydowane smaki. Jedz kwaśne rzeczy . W przeciwieństwie do słodkich zwiększają apetyt . 6. Przeglądaj zdjęcia jedzenia. Na blogach, w magazynach i książkach kucharskich
Powiedz dietom nieswoje lecznicze właściwości polecane są szczególnie diabetykom, osobom cierpiącym na nadciśnienie czy nadwagę. Ziarenka mają szerokie zastosowanie w kuchni. Są wykorzystywane, jako dodatek do wypieku pieczywa, do deserów, sałatek, musli czy naleśników. Nasiona chia są warte polecania i zakupu. W mojej kuchni zagoszczą na dłużej. Polecam!!! Zachęcam wszystkich do zakupu produktów firmy "MAKAR" . Firma oferuje cały wachlarz wspaniałych bakalii
Tradycyjna kuchnia Kasi