wszystko razem przez kilka minut, na małym ogniu. Równolegle na rozgrzanej patelni grillowej smażymy kotlety (bez tłuszczu). Też niezbyt długo, żeby nie wysuszać mięsa. ... mięsko się smaży Podajemy z sałatką jaką lubimy. Najbardziej pasowałaby z białej kapustki, ale z braku laku ogóreczki też bomba. I ... obiad gotowy. Brak mi słów jaki ten obiad był dobry. Genialny w swojej prostocie. Tato
Kuchnia po mojemukilkukrotnie złożonej foli aluminiowej i siup na grilla. Często mieszane mięsko robiło się na średnio rozgrzanym ruszcie przez około 40 minut, więc miałam czas skroić warzywa na prostą lekką sałatkę. Kiedy mięso było już gotowe, a grill wytracał temperaturę pozostało podgrzać na nim pszenne tortille i nałożyć składniki, zalać świeżym, aromatycznym sosem jogurtowo - czosnkowym, złożyć i pałaszować. Ja osobiście
Kuchnia po mojemuKażdy w mojej rodzinie powie, że najlepsze ogórki kiszone robi moja Mama. Są aromatyczne, chrupiące. Mają intensywny smak i piękną ciemnozieloną barwę. Idealnie pasują do kanapek, sałatek i samodzielnego spożycia, bo na zupę to ich aż szkoda. Nasi Mężowie niejednokrotnie stosowali je jako zagryzkę, przegryzkę czy tam przekąskę i zakąskę. Generalnie mogą je wcinać na okrągło. Rok w rok dostajemy
Kuchnia po mojemuukładam pokrojoną w ćwiartki obraną marchewkę. Na niej kładę mięso. Podlewam wodą. Piekę w temperaturze 180 stopni ok. 1 godzinę. z Mięsko wychodzi aromatyczne i soczyste, a przy okazji "sałatkę" mamy z głowy. Pieczona marchew dzięki smakowi pomidorów jest fantastyczna. Danie pysznie smakuje z ryżem. Polecam. Nawet tym, którzy za indykiem nie przepadają ze ze względu na jego specyficzny smak
Kuchnia po mojemukaszance nikt się nie narobił, a doznania smakowe były przednie. Syncio na przykład był zachwycony chlebem z masłem i keczupem mimo, że chwilę wcześniej zjadł klopsika z ziemniaczkami i sałatką (dla Niego oczywiście ugotowałam
Kuchnia po mojemukulinarnych następnego dnia wystosowałam do Niego oficjalne pismo (sms) aby wymyślił coś na obiad. Wrócił dumny z siebie z zakupami i "podstępnym" planem naprawczym. Kupił steki wołowe, warzywa na sałatkę - słowem składniki na obiad, który od dawna za nami chodził. Niestety stało się tak, że od słowa do słowa ... pokłóciliśmy się jeszcze zamiast pogodzić. Niedzielnego obiadu pojednawczego nie było. Przełomowym
Kuchnia po mojemuczasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy "na wygląd" - ok 1,5 godziny. Ma być wypieczone, rumiane, ale nie spalone. Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub ryżem i lekką sałatką, ewentualnie z samym bigosem. Danie genialne w swojej prostocie. Na świąteczny huk pracy przepis w sam raz. Zrobi wrażenie nawet na "karkówkowych" sceptykach. Mięsko wypieka się z tłuszczu na kruchutkie
Kuchnia po mojemumoment jest dobry by dietę wzbogacić o ryby. Składniki (dla 2-3 osób): ok 1/2 kg fileta z pstrąga łososiowego 4-5 sporych ziemniaków (gatunek na frytki) kolorowa sałatka przyprawa do grilla ziołowa pieprz cytrynowy sól, pieprz 1/2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Osuszoną rybę nacieramy solą, pieprzem cytrynowym i odrobiną ziołowej mieszanki grillowej. Skrapiamy oliwą i odstawiamy
Kuchnia po mojemunajbliższych. Wystarczy nie spać prawie wcale przez jedną noc, jeden dzień spędzić w kuchni, kilka wcześniejszych na nerwach, zakupach i porządkach i mini - przyjęcie gotowe. wiejska wędlinka oraz pyszna sałatka z grillowanym kurczakiem i domowym dressingiem ziołowym Aromatyczny Bez spontanicznie urwany przez rodziców Bartka Truskawkowa szarlotka Cioci Gosi ;) A co jest najważniejsze w tym dniu? To już by trzeba Bartka
Kuchnia po mojemugrubo krojonej sos smakuje przepysznie. Majonez mieszamy z musztardą i wszystkimi przyprawami. Sosik gotowy. Warto podwoić tudzież potroić proporcje sosu, gdyż smakuje dosłownie do wszystkiego: zapiekanek, hot - dogów , kotletów , sałatek , a nawet do samej zrumienionej na grillu bułeczki. Głównym jego zastosowaniem jest jednak wydobycie z każdego hamburgera smaku na miarę Big Maca. I uwierzcie mi - naprawdę taki smak poczujecie
Kuchnia po mojemuswego jeszcze bardziej nie utuczyć. Pierwsze postanowienie zostało poczynione: nie biorę pod uwagę pieczywa. W związku z tym na pierwszy pełny dzień w pracy przygotowałam sobie wieczorem dnia poprzedniego sałatkę ziemniaczaną , o której dopiero co pisałam. Wzbogaciłam ją o tartą gotowaną marchew. Do torby spakowałam pomidorka i taki był mój pierwszy zawodowy posiłek. Mniam. Rano zapakowałam do pojemniczka i pyszne
Kuchnia po mojemuszpinak oraz ser żółty wymieszany z mascarpone. Miało nie być pieczywa do pracy - ale w takim wydaniu to grzech nie skorzystać Pysznie, bardzo kolorowo i całkiem zdrowo. A sałatka z pieprzem cytrynowym zamiast tradycyjnej soli i pieprzu to super pomysł na przyszłość
Kuchnia po mojemuUgotowane warzywa kroimy wg uznania. Lekko solimy (warzywa były gotowane bez soli) i pieprzymy. Dodajemy chrzan i majonez. Drugie śniadanie do pracy lub kolacja bez chleba gotowe. Sałatka była naprawdę smaczna. A czy wam podpasuje to już sprawdźcie i oceńcie sami
Kuchnia po mojemumój pomysł jak zastąpić gotowe sosy do sałatek. W sklepach dostępne są różne formy gotowców - butelkowane, w proszku itp. Smaczne to może i bywają. Ale co w nich jest to już zagadka. Pewnie łatwiej powiedzieć czego w nich nie ma. Tymczasem jest wiele sposobów by smacznie i zdrowo doprawić warzywa. Oto jeden z nich. Przygotowany na prędce, bez "wymyślnych" składników
Kuchnia po mojemuTuż po powrocie do życia zawodowego rozpisywałam się o sałatkach jakie przygotowuję sobie do pracy. Część produktów przygotowywałam dzień wcześniej - resztę szykowałam rano w domu. Cóż - najprościej mówiąc minęły już te czasy. Nie twierdzę, że bezpowrotnie, ale przynajmniej na razie. Pięć minut więcej snu wygrywa z porannym krojeniem warzyw, a kilka minut swobody wieczorem więcej góruje nad staniem w kuchni
Kuchnia po mojemu