Taka przystawka/ sałatka z truskawek marynowanych w winegrecie na bazie octu balsamicznego będzie ucztą dla podniebienia dla smakoszy truskawek i miłosników wyrafinowanego smaku.Również wizualnie pieści oko.Specjalnie dodałam ciutkę czerwonego barwnika do winegretu aby zmienić jego brązowy kolor na czerwony i nie zepsuć nim czerwieni truskawek.Nie jest to oczywiście konieczne. Celowo wybrałam bazylię tajską a nie nasza rodzimą.Tajska bazylia
Sztuka gotowania w/g Samirydelikatnie odkleić chipsa od papieru. Dodatkowo potrzebne będą: mikser miseczka brytfanna na fudge papier śniadaniowy garnuszek garnuszek do kąpieli wodnej łyżka lub szpatułka do mieszania składników łyżka, szczypce do sałatek- coś czym będzie wam wygodnie obracać gruszkę by się upewnić, że jest już na tyle czerwona ze wszystkich stron. Przygotowanie: Masa Fudge-nadzienie gruszki: 1. Czekoladę posiekać 2. Cukier, kawę
KreatywnePinyDzięki temu, iż w Lidl aktualnie jest Grecki tydzień skorzystałam z oferty i jest, pyszna sałatka z grillowaną cukinią, serem skropiona pysznym octem balsamicznym. 1 opakowanie sera halloumi 2 mniejsze cukinie czosnek Bio- grecka oliwa z oliwek ulubione zioła ocet balsamiczny z miodem sól Wykonanie: Cukinię kroimy wzdłuż na cienkie plastry, lekko ja solimy i odstawiamy
Malinowe Pocałunkidodać do makaronu. Dodać również fetę. Delikatnie wymieszać. Gotowe :) Piknikowemu penne służą niskie temperatury, ale nie traci również w cieple. Dzięki oliwie z oliwek, będącej bazą sosu vinaigrette, sałatka pozostaje świeża nawet w letnim słońcu. Czas przygotowania całego dania to około 20 minut. Przepis bierze udział w akcji
Trzeci talerzKolejna sałatka z cyklu na szybko i z tego co się ma. Składniki -słoik selera w zalewie -puszka groszku konserwowanego -puszka kukurydzy -mix mrożonek,najlepiej 9 składników -seler naciowy -ugotowane jaja na twardo -kiszone ogórki majonez natka pietruszki pieprz ziołowy http://www.skworcu.com.pl/236,pl_pieprz-ziolowy-50g.html sól do smaku Warzywa ugotuj na parze. Odstaw do wystygnięcia. Selera odcedz z zalewy, przepłukaj
Z Kuchni Do Kuchniszybką sałątkę, którą własnie na powyższe okazje wykorzystacie i nie będziecie musieli stać w kuchni godzinami. Możecie też śmiało zabrać ją na imprezę do znajomych. Do przygotowania sałatki potrzebujemy: - 2 ugotowane buraki (kupiłam ugotowane zapakowane próżniowo, niestety świeżych nie było) - 4 ogórki kiszone (u mnie były to małe lub średniej wielkości) - 1 puszka czerwonej fasoli - 1/2 czerwonej cebuli
Szybko Tanio Smacznietaki pochmurny dzień jak dzisiejszy, energii może nam dodać zielony koktajl owocowo-warzywny z nasionkami chia. Do koktajlu dorzuciłam roszponkę, bo już nie miałam pomysłu na kolejną sałatkę. Sałaty w ogóle nie czuć, a dostarczamy sobie sporej dawki witamin i mikroelementów... Składniki: 1 banan 2 owoce kiwi 1 awokado sok z 1 limonki garść roszponki 1,5-2 szklanki soku
Czerwień i błękitMhhhh na samo wspomnienie tej sałaty sie rozpływam. Czy można chcieć czegoś więcej -sałatkę można podać na śniadanie, obiad i kolację. Wspaniale pasuje na każdą okazję zarówno na grilla jak i bardziej oficjalne okazje. Przygotuje ją każdy nawet kucharz amator. Tak więc do dzieła! Do przygotowania 2 porcji sałaty potrzebujemy: - 3 łyżki komosy ryżowej (u mnie czerwona) - pomidorki koktajlowe
Szybko Tanio Smaczniemaślanki; 2 suszone papryczki chili (dla kogoś kto nie znosi ostrego polecam jedną bez pestek); 5 listków świeżego oregano; 1 łyżka soku z cytryny (można ominąć); szczypta soli. Sałatka: 3 pomidory średniej wielkości; 1 łyżeczka oliwy z oliwek; 1 łyżka natki pietruszki; szczypta soli. Krok po kroku. Do blendera wkładam: obrane i pokrojone awokado
Życie na widelcuinternet, poczytałam, popytałam w rodzinie czy z takim czymś się spotkali. Zakupiłam olej słonecznikowy najlepiej nierafinowany, ale jeśli nie mamy może równie dobrze być olej słonecznikowy taki do sałatek. Zacznijmy od początku najwcześniejsze wzmianki o płukaniu ust olejem można odnaleźć w medycynie ajurwedyjskiej, czyli w starożytności. W Polsce metodę popularyzowali Tombak i Słonecki, a na świecie
Basia w kuchniKrojenie cebuli to dla mnie jeden z najbardziej rozczulających momentów kulinarnych, a już szczególnie gdy spontanicznie na imprezie rodzinnej mama moja kochana zawoła "Agaaaaa, dokrój cebuli do sałatki..." i wtedy płynę... tuszem, make up'em, smarkami...cud miód ;) Zebrałam więc dla Was kilka sprawdzonych sposobów, niektóre z nich przetestowaliśmy wraz z rodziną i znajomymi. Jeśli którąś stosujecie lub znacie inne
upichconamnie - mięso jest z wiadomego pochodzenia to już rewelacja! :) Boczek? No nie przepadam... Owszem zjem, ale tylko smażony lub na przykład jako skwareczki do kopytek, pyzów, ziemniaków, sałatek... Za to mój Mąż uwielbia, w nocy go obudzić i powiedzieć, że jest boczek do zjedzenia to wstanie i zje :) jeśli więc piekę to dla Niego. Szynkę pieczoną uwielbiam
Kolorowy Przepisowniksałatka to stały punkt w moim "programie", bo wszyscy się nią zajadają :) smaki fajnie połączone, z kurczakową wkładką - sycąca i pożywna zarówno na przyjęcie jak i zwykłą kolację czy przekąskę do pracy :) Składniki: 1 duża pierś kurczaka sos słodko-kwaśny lub keczup (najlepiej pikantny) ogórki kiszone lub konserwowe (0,5 litrowy słoik) 1 puszka kukurydzy 2-3 łyżki majonezu kapusta
Kolorowy Przepisownikziemniaczków pieczonych. W zależności od zapotrzebowania piekę razem w jednej brytfannie lub na dwóch przy większej ilości :) Bardzo lubię tego typu dania - samo się robi :) ja tylko zrobię szybką sałatkę i czekam leżąc do góry brzuchem aż się upiecze :D Ale nie zawsze piekę jako obiad - czasem jako przekąskę z dipem czosnkowym lub śmietanowym :) choć możliwości jest jeszcze wiele :) Składniki
Kolorowy PrzepisownikPyszna sałatka z grillowanymi warzywami i pomarańczą. Doskonała na kolację jak również jako przekąska do pracy. Pomysł zaczerpnięty z książki "Kuchnia włoska krok po kroku" wydawnictwa Jedność
Milion Smaków