Lato nieubłaganie dobiega końca, a wraz z nim kończy się również sezon na wiele warzyw i owoców. Lada moment lekkie sałatki, surowe produkty czy krótko gotowane dania ustąpią miejsca potrawom bardziej treściwym, rozgrzewającym oraz budującym wewnętrzną energię. Póki nie nastały jeszcze chłodne dni, należy czym prędzej wykorzystać jedną z ostatnich szans na przygotowanie szybkiego dania makaronowego ze świeżymi pomidorami oraz
Even Better Foodprzeciwwagą dla pikantnych i aromatycznych kotletów). Smacznego! Uruchamiając piekarnik dobrze jest wykorzystać go do przygotowania większej ilości warzyw, np. przez upieczenie większej ilości batatów na proste curry , buraków na sałatkę czy choćby warzyw korzeniowych do pysznego pasztetu z kaszą jaglaną
Even Better Foodwiększości przypadków przepisy ze składnikami, które znajdują się w każdej kuchni. Jednak czasami używam produktów, których możecie nie mieć pod ręką. Niedawno zachęcałam Was do zrobienia sałatki , do przygotowania której użyłam oleju dyniowego. Niedługo na blogu pojawią się kolejne przepisy z użyciem ciekawych olejów. Jeśli w Waszej kuchni brakuje tych produktów, a podobają Wam się
Smak mojego domuSzybka sałatka do zrobienia w ostatniej chwili. Świetnie nadaje się na przyjęcia ale też na co dzień, np. na kolację. Składniki: 200 g szynki w kawałku puszka kukurydzy 200 g sera żółtego w kawałku słoik papryki konserwowej pęczek zielonej cebulki 3 łyżki majonezu pieprz Szynkę pokroić w grubą kostkę, ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę pokroić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPrzeszukiwanie lodówki poskutkowało ostatnio znalezieniem resztek gotowanej kaszy i ziemniaków, z których planowałam zrobić kluski śląskie lub kopytka, a w końcu wyszły szybkie i smaczne kotlety bezglutenowe. Do nich sałatka ogórkowa z chili i obiad gotowy :) Składniki (na ok. 6-7 kotletów): Placki ok. 2 łyżek gotowanej kaszy gryczanej (u mnie nieprażonej) ok. 4 ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków
Weekendy w domu i ogrodzieśrodek farsze. Zalepiamy szczelnie, tworząc owalny kształt bądź podłużny ;) 6. Smażymy na rozgrzanym oleju, na niewielkim gazie do momentu aż farszynki się ładnie zrumienią. Podajemy z ulubionym sosem, sałatką bądź z barszczykiem czerwonym
Gotowanie...to proste !Gyros to moim zdaniem sałatka numer 1. Prosta w przygotowaniu, nie wymaga wiele czasu i smaczna. Doskonała na każdą okazję, u mnie na wszystkich imprezach to HIT :) Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * 5-6 większych ogórków konserwowych * 1 puszka kukurydzy konserwowej * 1 cebula * kapusta pekińska * przyprawa gyros * 3 łyżki ketchupu * 3 łyżki majonezu Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić
Zrób to smaczniekulinarnym początku roku napisała tak: Nowy Rok jest czasem, gdy po sylwestrowych zabawach zasiadamy wspólnie z najbliższą rodziną do uroczystego obiadu, królują wtedy tradycyjne dania, ale zawsze przygotowuję lekką sałatkę (za każdym razem inną), by urozmaicić nasze menu i pozwolić odpocząć co niektórym po świątecznym obżarstwie :) Od 2 stycznia wprowadzam 5-dniowy detoks, opierający się na warzywach, owocach i koktajlach
W mojej kuchnizdjęciu. Wybieram miski płytkie i szerokie, raczej o niedużej średnicy: 10 cm do sosów, 15 cm do zupy krem i past kanapkowych, 20-24 cm do zup i sałatek. Mam też całą kolekcję bardzo małych miseczek ok. 5 cm na sól, pieprz i inne przybrania. Zależnie jaki będzie kąt fotografowania potrawy, miseczki mogą mieć ornament lub wytłoczenie na boku naczynia
Chilli Czosnek i Oliwaukładamy warstwowo: sałata, posypujemy papryką, oliwkami, kurczakiem i powtarzamy czynność, aż do skończenia składników. Z 3 łyżek oliwy i 1 łyżki soku z cytryny robimy sos i polewamy gotową sałatkę. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetą