piekarnika aż do wystygnięcia. Z płynu, który zostanie po pieczeniu możemy zrobić sos, wystarczy zredukować ilość wody, w razie potrzeby zmiksować. Jeśli chcemy schabik skonsumować w formie wędliny, do sałatki lub kanapki- najlepiej jeśli cierpliwie poczekamy z konsumpcją do rana, niech dobrze wystygnie i schłodzi się przez noc w lodówce. Mięsko jest soczyste, dobrze doprawione. Polecam
Pichceniomaniaperliczka sól pieprz ziołowy staropolski hyzop czosnek niedźwiedzi 1/4 pomarańczy rękaw do pieczenia ziemniaki marchewka z groszkiem lub inna sałatka Perliczkę myjemy, osuszamy, nacieramy oliwą, solą, pieprzem ziołowym, posypujemy hyzopem i czosnkiem niedźwiedzim po czym i skrapiamy sokiem z pomarańczy i umieszczamy w rękawie do pieczenia, zawiązujemy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Piekarnik ustawiamy na temp
Gotowanie jest łatweJeśli zaglądacie na mój blog już jakiś czas to wiecie doskonale, że ze słodyczy najbardziej lubię sałatkę ;) ale nawet ja mam czasami ochotę na jakiś deser. Jest tylko jeden warunek - musi być zdrowy! Dlatego raczej nie znajdziecie tu białego cukru, niezdrowych tłuszczy, a już na pewno białej mąki, która ze względu na celiakię jest dla mnie zupełnie zakazana
Quinoa Raz!kurczakiem , krewetkami i makaronem ryżowym. Babcia zadowolona, bo znikało z talerza w szybkim tempie. Smakowało! Może i Wy skusicie się na taki obiad bez pszenicy i glutenu. Polecam również sałatkę z krewetkami , którą znajdziecie na moim blogu. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 250 g krewetek 200 g makaronu ryżowego 1 duża cebula 180 g tofu 1 ząbek czosnku
O kuchni z uczuciemOrzeźwiająca sycylijska sałatka owocowo - warzywna.Polaczenie smaku słodko - ostrych , które połączyła delikatna w smaku czarna oliwka. 3 pomarańcze 0.5 cebuli czerwonej 6 szt.czarnych oliwek 3 łyżki oliwy z oliwek Pieprz czarny ********************************* Pomarańcze obrać,usunąć białą skórkę,a miąższ pomarańczy pokroić w kawałki lub cienkie plasterki.Cebulę obrać, pokroić w cieńkie krążki, wymieszać z pomarańczą, skropić oliwą, oprószyć pieprzem.Salatkę udekorować
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSzybka sałatka z awokado. Połączenie z cytryną nadaje wyrazistości i doskonale smakuje. Podobno klasyka :) Liczba porcji: 3-4 1 awokado 1/2 cytryny 120 gram rozdrobnionego tuńczyka (w sosie własnym) 250 gram pomidorków koktajlowych sól, pieprz Awokado obrać, przekroić na pół i wyjąć pestkę. Miąższ przekroić wzdłuż na pół, a następnie w plasterki. Włożyć do miski i zalać sokiem
Czerwony Gupikugotować, polać masłem i bułką tartą lub sosem, np. beszamelowym. Można skorzonerę usmażyć w cieście naleśnikowym lub podać na słodko z miodem. Wykorzystuje się też ją w surówkach i sałatkach. Jak przygotować czarny korzeń? Najpierw trzeba go obrać ze skórki (najlepiej w rękawiczkach, może barwić dłonie). Ja tego nie zrobiłam i warzywo było gorzkie. Po przekrojeniu skorzonera wydziela sok mleczny
Qlinarnie i Qlinarniedalszej kolejności pokrojone śledzie posypujemy czerwoną cebulą smarujemy sosem. Następnie pokrojoną marchewkę smarujemy sosem na marchewkę czerwoną fasolę również smarujemy sosem, następnie kukurydzę i posmarować pozostałym sosem. Wierzch sałatki posypujemy z tarty żółty ser i dekorujemy. Smacznego
kgwjanczewocukru 1 łyżeczka soli 25 gramów świeżych drożdży 1 i 1/2 łyżki oliwy 300ml letniej wody 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej przyprawy do sałatki greckiej - można zastąpić ziołami prowansalskimi 2 garście zielonych oliwek [ok 50g] - pokroić w plasterki sezam naturlany - do obsypania przed pieczeniem 1 żółtko - wymieszane z 1 łyżką wody; do posmarowania przed
Grunt to przepis!przysmaży się na rumiano Ogórki można obrać cienko ze skórki i również pokroić w drobną kostkę. Składniki połączyć, wymieszać, dodać majonez i keczup, ponownie wymieszać. Ta wersja sałatki różni się od mojego Gyrosa ,( tu też jeszcze inna wersja) ale uważam, że jest godna polecenia. Choćby dlatego, że robi się ją dość szybko i jest naprawdę smaczna. Alu, dziękuję
Proste PotrawyNasionka komosy mają bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych i sporo białka oraz dużo witamin, warto ja zajadać. Polecam wersję z paluszkami krabowymi, jest pyszna. Po wczorajszym tłustym czwartku będzie znakomita. Sałatka z komosy ryżowej, paluszków krabowych i papryki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieszczęście zapisałam składniki, tworząc to ciasto. A przypomniała mi o nim koleżanka z pracy. Tak się składa, że coraz rzadziej coś piekę, więc dzisiaj na blogu słodki przerywnik od sałatek, zup i obiadów... Składniki: 3 jajka 2/3 szklanki oleju 1 szklanka jogurtu naturalnego 2/3 szklanki brązowego cukru 2/3 szklanki maku 1 i 2/3 szklanki mąki razowej 1 szklanka startego
Czerwień i błękitMacie ochotę na pyszne, wilgotne i dietetyczne muffinki? Z dodatkiem dyni i jabłka to prawie sałatka, a nie deser :) Jednakże jedna uwaga: niebezpiecznie wciągają i nie uda Wam się poprzestać na jednej :) Ilość porcji: 12 muffinek Czas przygotowania: 10 minut + czas pieczenia Składniki: Na muffinki: ¾ szklanki mąki gryczanej* ½ szklanki ksylitolu ½ szklanki puree z dyni** 50 ml oleju rzepakowego
Kolizje Smakówmasala, idealny, kruchy o wyraźnym smaku. Robi się go bardzo szybko. Jest łatwy w przygotowaniu. Wystarczy mieć piekarnik i woreczek do pieczenia. Kurczak tikka nadaje się idealnie do obiadu, sałatek czy kanapek. Polecam. SKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka podwójny Marynata 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 3 łyżki pasty curry tikka masala Sól i pieprz do smaku
Gotowanie PatkiOstatnio pisałam Wam, że dostałam paczkę z produktami Jamar. Została mi puszka groszku konserwowego, z którego przygotowałam na kolację pyszną sałatkę. Wystarczy tylko kilka składników aby szybko przygotować coś smacznego i pożywnego. Nie wiem jak Wy ale ja mam zawsze w szafce mały zapas produktów w puszkach, które służą mi jako składnik różnych dań. 2 średnie pory (jasna część) puszka
Smakołyki Asi