Sałatka jarzynowa. 182Sałatka bardzo dobrze wszystkim znana. Od lat gości w naszych domach. Pamiętam z dzieciństwa, jak babcia robiła ją w formie kulek. Układała kulki na półmisku, przyozdabiała majonezem i zieloną pietruszką. Majonez oczywiście był swojej roboty :) Miło tak powspominać :) Składniki: 2 ziemniaki 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 średniego selera 3-4 ogórki kiszone 1 por (tylko biała część) 1 puszka groszku
Agusiowe smakołyki
Zapiekane awokado 193pory używałam miąższu awokado jako smarowidła do kanapek, albo jako składnika sałatek, czyli z tego co się orientuję, tak jak większość z Was. Tymczasem owoc jest bardzo smaczny także na ciepło. Świetnie skomponuje się na przykład z makaronem, czy kaszą, w daniach z rybami, owocami morza, czy kurczakiem. Może być świetną podstawą do stworzenia fantastycznej przystawki, zapiekanej z tak dowolnymi
Pichceniomania
Sałatka ziemniaczana z kiszonym ogórkiem 426pasem majówka, a więc część z Was pewnie szykuje się do grillowania. Podrzucam Wam pomysł na sałatkę z ziemniaków i ogórków kiszonych, która świetnie komponuje się jako dodatek do grillowanego mięsa. Składniki: 10-12 średnich ugotowanych ziemniaków (gotuję w łupinach) 5-6 ogórków kiszonych 1 cebula dymka 1/2 pęczka koperku 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy 2 łyżki majonezu
Kuchnia domowa Ani
Grillowane ananasy z kremem czekoladowym 214Grillować po 6-8 min po każdej stronie. Czekoladę rozpuścić (można w pojemniku, który możecie postawić na grillu) Podawać z rozpuszczoną czekoladą. Smacznego! Wpisy łódzkich bloggerów na sezon grillowy: - Sałatka z orientalną grillowaną polędwiczką wieprzową - Grillowane szparagi - Domowy sos BBQ - Grillowany kurczak whiskey z sosem cebulowym
CookYourself
Szparagi w szynce 253blogu możecie znaleźć całkiem sporo przepisów z ich udziałem, jak na przykład tartę ze szparagami czy bardzo prostą w przygotowaniu frittatę ze szparagami , świetnie sprawdzają się w sałatkach czy w towarzystwie makaronów . Szparagi są bardzo wdzięcznym do przygotowania produktem, a dania z ich udziałem są niezwykle efektowne. Dziś postanowiłam przygotować banalnie proste, ale jednocześnie nadspodziewanie smaczne danie ze szparagami
Codzienne Gotowanie
IDEALNY MUS TRUSKAWKOWY Z BAKALAMI 269truskawki ? Ja tak! Za czasów dzieciństwa miałam cały ogródek wypełniony krzaczkami truskawek, które zbierałam razem z bratem i babcią. Dziś przygotowuję z nich zarówno ciasta , desery , naleśniki, jak i sałatki. Dziś mam dla Was przepis na idealny truskawkowy deser na zimno – jest to genialny mus truskawkowy, Puszysty, delikatny, słodki …. obłędny! Idealny zarówno na deser, jak i drugie śniadanie
Ostra na Słodko
JAK OBIERAĆ SZPARAGI? ZUPA ZE SZPARAGAMI! PRZEPYSZNA ;-))) 225lekko podsmażone na maśle, podane z jajkiem poszetowym i pajdą domowego chleba, na obiad w postaci tart, pizzy, risotta, blanszowane i polane palonym masłem, a na kolację w formie sałatki. Wiem też, że niektórzy robią z nich lody. To warzywo jedyne w swoim rodzaju. Przepyszne! JAK OBRAĆ i PODDAWAĆ OBRÓBCE SZPARAGI? Poniżej kilka najważniejszych wskazówek, dotyczących szparagów, które ostatnio
SMYKWKUCHNI
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i kurczakiem 318Cukinia faszerowana to warzywo, które można jeść w zupach, zapiekankach, sałatkach, grillowaną, ale także można ja nafaszerować. Dowolność faszerowania sprawia, że w zależności od tego co znajdziemy w lodówce, możemy znaleźć na nią sposób :) Składniki: 4 średnie cukinie oliwa sól, pieprz, bazylia 2 ząbki czosnku 0,5 kg piersi z kurczaka łyżeczka przyprawy do kurczaka 100g kaszy jaglanej
ChilliJemy
NAJLEPSZY SOS/DRESSING/DIP Z NERKOWCÓW, MIGDAŁÓW I PRAŻONEGO CZOSNKU 287Jeden sos - wiele zadań. Ten kremowy i aksamitny sos świetnie świetnie sprawdza się jako dressing do sałatki lub dip do przegryzek (słupków warzyw, nachos, tortilla chips). Niesamowicie smakuje rozlany na lekko poduszonym brokule, kalafiorze, brukselkach, itp. Służy jako cudownie pyszny sos do makaronu, pizzy, kaszy. Gdy mam go w lodówce, nigdy nie brak mi pomysłów na obiad. On podpowiada
Jeść, by żyć w zdrowiu
Bellanuna, Festiwal Najlepszych Restauracji Restaurant Week 246smaku czyli kakao, kawa, wanilia Byłam bardzo ciekawa niektórych składników przystawki i deseru. Miałam przyjemność rozmawiać z szefem kuchni, panem Patrykiem Żołnowskim, który z chęcią odpowiedział na moje pytania. Sałatka podana była z lodami, a dokładniej sorbetem z fioletowej marchewki, natomiast na deser składały się: sos toffi z dodatkiem likieru amaretto i kawy, ganache z białej czekolady z wanilią
Qlinarnie i Qlinarnie
Zielony koktajl na śniadanie 604oknem coraz bardziej zielono, więc i w kuchni podobnie :) Przyznam, że nigdy nie byłam wielką fanką zieleniny. Owszem, mam swoje ulubione potrawy ze szpinakiem, czy swoje ulubione sałatki, ale jako dodatek do dań zdecydowanie preferuję inne warzywa. Mimo wszystko zawsze starałam się przemycać gdzieś szpinak, jarmuż czy inne zielsko ;) Nie miałam sprzętu który dobrze rozdrobni świeży szpinak, więc zazwyczaj traktowałam
Mienta blog
Roladki drobiowe ze szparagami i fetą 252pokruszyć i wymieszać z bułką tartą. Roladki maczać w jajku,obtoczyć w panierce i usmażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor. Podawać na ciepło z ulubioną sałatką
Kolorowa kuchnia Elki
Sałatka z botwinką 157Botwinka świetnie sprawdziła się jako składnik sałatki. W połączeniu z serem feta i truskawkami , w towarzystwie sosu winegret dla nas idealne połączenie <3 Składniki pęczek botwinki kilka liści sałaty masłowej 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 100 g sera feta kilka truskawek Sos Winegret : 4 łyżki oliwy z oliwek łyżka soku z cytryny łyżka musztardy sarepskiej łyżeczka octu balsamicznego łyżeczka
R'n'G Kitchen
IZRAELSKI FALAFEL - STREET FOOD 184typu fast food jako wegańska alternatywa kebabu w picie. Nasz Falafel był przygotowywany przy nas. Składał się oczywiście z bobu. Pyszny. Do tego wybraliśmy zestaw z cebulą czerwoną, sałatką z kuskusu i granatu oraz pomidorów. Całość dopełnił pyszny sos z mango. Cena 5 f . Warta tych smakowych doznań
Gotowanie Patki
Tofu w panierce orzechowej 196nóż poszło tofu, taki symbol diety wegetariańskiej. Jeżeli s zukacie czegoś nowego smacznego ? To zapraszam na tof u, które będzie pysznym, zdrowym dodatkiem do obiadu lub sałatki. Przekonajcie się sami :) Składniki: 400 g kostka tofu sos sojowy 2 jajka mąka pszenna do panierowania bułka tarta do panierowania 3-4 orzechy włoskie olej do smażenia pieprz
magiczna kuchnia Kasi