zbyt płynną konsystencję można dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach wody i pogotować jeszcze 3 minuty. 11 Podaję klopsiki polane sosem i posypane natką pietruszki z sałatką według uznania. 12 Smacznego! Wskazówki Aby zdezaktywować fityniany zawarte w kaszy, które utrudniają przyswajanie składników mineralnych, kaszę można namoczyć na kilka godzin w wodzie z dodatkiem soku z cytryny
Book of spellsaromatyczny, pełen witamin dressing świetnie pasuje do sałatek, placuszków warzywnych np. placków z batatów i cukinii , ryb i mięsa a także jako salsa do nachosów. Ziołowa salsa verde z awokado Drukuj Porcje: 200ml Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 1/2 awokado 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 2 fileciki anchois, wypłukane, osuszone i drobno pokrojone (w wersji wegańskiej pomijam
Book of spellsUwielbiam bataty we wszystkich wariantach, pieczone w całości i w kawałkach, jako dodatek do sałatki, w formie puree i w formie frytek. Z batatami zaprzyjaźniłam się od „pierwszego wejrzenia” i od tego czasu zawsze mam je w spiżarni. Lubię je też w połączeniu z innymi warzywami chociażby w plackach. Popularne i smaczne placuszki z batatów i cukinii
Book of spellsSurówka z jabłek i pora. Zapewne podajecie do obiadu dodatki w postaci surówek, czy też sałatek? U mnie surówka to obowiązkowy dodatek obiadowy! Lubię szczególnie takie surówki, któe mają mało składników i nie potrzeba do nich wymyślnych sprzętów AGD. Do przygotowania tej lekkiej, dietetycznej surówki wystarczy tarka jarzynowa i ostry nóż. Surówka z jabłek i pora, z dodatkiem koperku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębiegać, chodzić na siłownię, fitness albo całkowicie zrezygnuje ze słodyczy, lub wprowadzi do swojej diety więcej warzyw? Menu przygotowanie przez szefa kuchni poniekąd wtórowało tym postanowieniom. Przygotowaliśmy klasyczną sałatkę Cezar w odchudzonej wersji - z filetem maślanym oraz sosem jogurtowym. Danie główne również kusiło smakiem - pieczona polędwica i comber z jelenia z pieczonymi warzywami i kaszotto z płatków owsianych
Obiad gotowyNasz nowy Aromat pachnie i smakuje wiosną. Tą utęsknioną, wyczekiwaną. Kuszącą lekkimi śniadaniami, pysznymi koktajlami i sałatkami. Wiosna w Aromacie wita czytelników ciekawymi pomysłami na szpinak i kaszę jaglaną, wielkanocnymi wypiekami i daniami dla dzieci. Razem wyruszymy w kulinarną podróż dookoła świata z jajkiem i nauczymy się dobierać kieliszki do wina. Zapraszam do czytania! (klik w zdjęcie
Obiad gotowymoje ulubione jedzenie. Z jednej strony ich korzenny smak z mocnym akcentem goździka kojarzy się z piernikami i świętami, z drugiej to takie wspomnienie lata. Są pyszne z sałatkach ziemniaczanych i ożywiają koreczki serowe . Najlepsze są wyjadane prosto ze słoika. Składniki: kilo śliwek np. węgierek zalewa na kilo śliwek: szklanka wody szklanka octu 10% 2 szklanki cukru płaska łyżeczka cynamonu
Ugotowane pozamiatanewinem, przykryć pokrywką i dusić całość przez kilka minut. Pozostawić chwilę pod przykryciem do naciągnięcia na koniec doprawić przyprawami i podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie z ziemniakami i sałatką z buraczków
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zrzucić zimowe okrycia i pokazać to co się ma do ukrycia. W związku z powyższym postanowiłam nieco odchudzić swoją kuchnię. Do brokułów przekonałam się dopiero po zrobieniu pysznej sałatki . Tym razem postanowiłam spróbować zjeść je na ciepło. Jako, że uwielbiam zupy , mój wybór padł na zupę brokułową. Był to strzał w dziesiątkę. Przepis na zupę powstawał w czasie
Pobite gary BarbaryOstatnio sporo u mnie dań doprawianych na wschodnią modłę, więc postanowiłam upiec królika w podobnych smakach. Wyszedł świetnie 😋 , więc na pewno powtórzę nie jeden raz. A do niego sałatka ze słodkim mango - petarda na talerzu 💥 Składniki : pół tuszy króliczej 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka słodkiego sosu chili 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki oliwy łyżeczka nasion fenkułu (kopru
Weekendy w domu i ogrodziemnie szał na mango 😊 Cóż, jabłka o tej porze roku już nie zachwycają smakiem, więc zadowalam się innymi owocami. A mango uwielbiam 😋 Świetnie pasuje do surówek obiadowych i do sałatek. Składniki (na 2 porcje): bardzo duża garść szpinaku mango chili mała czerwona cebula sól olej lniany odrobina soku z cytryny Da salaterki włożyć szpinak. Cebulę pokroić w cienkie piórka. Rozrzucić
Weekendy w domu i ogrodzieodżywczo pokarm (o hodowli kiełków przeczytasz TU ). Kiełki słonecznika świetnie sprawdzają się jako baza do soku, dają więcej płynu niż marchewka. Mnie jednak bardziej smakują całe łodyżki, najlepiej w sałatce w towarzystwie kapusty. I tutaj kolejny hit właśnie...CZERWONA KAPUSTA. Pomocna przy leczeniu anemii, toksemii, a nawet raka; bogata w witaminy: A, C, E, K, minerały: wapń, magnez, żelazo
Jeść, by żyć w zdrowiuniewielka marchew 1 duże obrane jabłko 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki ok. 3 łyżki kukurydzy 3 łyżki oleju lub oliwy posiekana natka pietruszki kminek, łyżeczka ziół do sałatek sól, cukier i pieprz do smaku Kapustę odcisnąć (zbyt kwaśną można lekko przepłukać). Posiekać. Papryki pokroić w kostkę. Jabłko obrać zetrzeć na grubej tarce. Dodać odsączoną kukurydzę oraz pozostałe składniki
Czerwień i błękitzupami, ale moje dzieci i owszem. Młodsza szczególnie za rosołem. A jak rosół to dużo włoszczyzny i oczywiście makaron. Włoszczyznę można wykorzystać na wiele sposobów, chociażby do tradycyjnych sałatek warzywnych, ale że za nimi też nie przepadam, to… Wyszedł dość czasochłonny, ale smaczny przepis na szybkie kołduny z warzywami (tu przewaga marchewki) i króliczym mięsem, na którym gotowałam rosół
gutfutplasterki. Zalać wrzącą wodą, dokładnie wymieszać i przecedzić. Włożyć do miski, wlać sok z pomarańczy, sok z cytryny, wymieszać. Wyjąć, osuszyć. Pierś kaczki pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać składniki sałatki, ułożyć na talerzu, polać sosem i posypać posiekanymi orzechami. *pierś kaczki przygotowana tak jak w przepisie na pierś kaczki w sosie mirabelkowym zastawa
królestwo garów