kuchni. Jej zapach jest zbliżony do gałki muszkatołowej. Stosujemy ją w wielu zupach i sosach, idealnie komponuję się z pomidorami i wszelkimi daniami kuchni śródziemnomorskiej. Dania mięsne, sałatki, nabiał, makarony, na pewno ma sporę pole do popisu. Musimy jednak wiedzieć że bazylia nie może być łączona z innym bardzo intensywnym ziołem gdyż jej aromat zostanie całkowicie zabity. Dodawać ją należy
Dominacja smakuOesu, ale się porobiło. Wszystko zaczęło się od imprezy, na której zrobiłam tę sałatkę. A zaraz po niej, parę dni później i dziś pytania: "a masz ją na blogu?", "a będzie?", "daj przepis". Często gotuję tu i tam, ale pierwszy raz mam taką sytuację, że mnie prześladują jednocześnie trzy osoby. Najlepiej! Macie więc, na zdrowie. Składniki: 100 g mieszanki
KardamonovyKto nie zna surówki colesław? Z dużym prawdopodobieństwem mogę powiedzieć, że każdy przynajmniej raz w życiu ją jadł. Zapewniam jednak, że moja wersja jest inna. Przygotowując
DietologZamiast sałatki z tuńczykiem – pasta. Szybka, prosta i, choć może nie wygląda wybitnie apetycznie, to jednak na jęczmiennym chlebie bardzo smaczna. Bez chleba też smakowała :) Składniki: 1 puszka (130 g) tuńczyka 1 mała puszka groszku (130 g) 1/2 awokado (70 g) Wszystko razem zmiksować lub ugnieść i wymieszać widelcem. Doprawić wedle uznania ziołami i solą. Całość
KucharzycaZostał mi majonez z sałatki, a jako że chce się zawsze coś słodkiego do kawki czy herbatki to postanowiłam go w tym oto słodkim celu zużyć do końca ;) Składniki na jedną keksówkę: 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 szkl cukru 4 jajka 2 czubate łyżki majonezu 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki maku suchego parę
Gotowanie...to proste !łatwiej opieram się przed zakupem pączka, ciastka lub czekoladek... Między innymi z selerem mam problem! Zamrażarka pełna i nie tylko, a Aga krzyczy, po czym bierze się za robienie sałatki z selera z cytrynką by nadawała się do "kotleta". Dodam, że seler korzeniowy zawiera 2 g białka i 20 g węglowodanów, na szczęście nie są to węglowodany
Dieta Rozdzielna i Zdrowiemoże być niedobre 😋. Mogę go jeść trzy razy dziennie! Zapraszam po przepis 😊. A na blogu znajdziecie również inne przepisy przygotowane zgodnie z dietą: leczo wegańskie według dr. Dąbrowskiej sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem Kalafior w pikantnym sosie pomidorowym (dieta dr. Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 kalafior 500 ml gęstego przecieru pomidorowego 1 duża cebula 3 ząbki
Kulinarne przygody Gatityziołami Placki ziemniaczane z kremowym serkiem, czarnuszką i ostrą papryką Rozgrzewający gulasz warzywny z czerwoną fasolą i kaszą gryczaną z parmezanem Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Smażona kiełbasa podwawelska na sałatce z ciecierzycy z orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami Smażona kiełbasa z warzywami Smażone polędwiczki wieprzowe z cukinią i czarnuszką Smażone ziemniaki z czosnkiem i czarnuszką Ciasto na pizzę
Moja smaczna kuchniarukoli (lub pietruszki) 2 łyżki koperku (może być suszony, wtedy jedna łyżka) Pół ząbka czosnku 4 łyżki oliwy 3 łyżki tartego parmezanu plus kilka wiórków do wyłożenia na gotową sałatkę Przygotowanie: Krok 1 Bób płuczemy na sicie, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Czas gotowania zależy od tego jak dojrzały jest bób. Im jest starszy, tym twardszą ma skórkę
Niedzielny kucharzpokrojenia w kostkę warzyw: selera, marchewki, pietruszki i cebuli. Nie przejmujcie się specjalnie grubością, robimy przecież zapiekankę pasterską, a żaden pasterz kozikiem nie siekał warzyw drobno jak na sałatkę ziemniaczaną. Krok 2 Rozgrzewamy na mocnym ogniu rondel, wkładamy do niego dwie łyżki masła klarowanego lub oleju. Chwilę podgrzewamy i wykładamy na gorący tłuszcz mieloną wołowinę. Mieszamy drewnianą szpatułką, oddzielając
Niedzielny kucharzmiesiąc w zamrażalniku . Krok 7 Nadzienie to absolutny free style. My często wykorzystujemy tortille jako patent na ciekawe zagospodarowanie piersi z pieczonego kurczaka. Pozostałe składniki są podobne jak w sałatce Cezara, ale tak naprawdę w chlebki można zawinąć każde warzywo. Najpierw ułożyliśmy na tortilli sałatę, a na niej pokrojoną w paski pierś kurczaka. Do tego dołożyliśmy plasterki pomidorów i ogórka
Niedzielny kucharztydzień – przedświąteczna dieta. Składniki: Papryka pomarańczowa Średnia cukinia Pół kalarepki Ćwiartka czerwonej kapusty Awokado Papryczka chili Krewetki Dresing Sok z połowy cytryny Miód Sprawdź więcej naszych pomysłów na sałatki. Przygotowanie Krok 1 Krewetki rozmroź i osusz ręcznikiem papierowym. Przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Popieprz i posól. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wstaw krewetki na 10 minut do nagrzanego
Niedzielny kucharzenergicznie potrząsamy, aż do uzyskania gładkiej emulsji. Krok 4 Buraczki wyciągamy z piekarnika, studzimy i kroimy w plastry, a następnie w kostkę. Dodajemy do kaszy. Mieszamy. Wrzucamy do sałatki pestki dyni i orzechy włoskie. Dodajemy umytą rukolę, posypujemy pestkami dyni i orzechami. Wlewamy dresing i mieszamy całość. I gotowe! Artykuł Czwartek: Kaszotto z burakami i kozim serem pochodzi
Niedzielny kucharznadzienie, posypujemy serem i zwijamy w rulon. Po ułożeniu wszystkich tortilli całość zalewamy sosem, posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Enchiladas podajemy solo lub z sałatką. Smaczego! Artykuł Enchiladas – meksykański sposób na resztki pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzobniżyć cenę dania można je zastąpić krewetkami koktajlowymi) Papryka czerwona Papryka zielona Papryka żółta ( do tego dania wystarczy po kawałku każdej papryki, zobacz jak wykorzystać resztę papryki w sałatce tri colores ) Brokuł Ząbek czosnku Garść szpinaku 2 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy extra vergine 2 łyżki oleju sezamowego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka miodu
Niedzielny kucharz