dzieciństwo. Jest bardzo prawdopodobne, że zajadałam się świeżymi owocami morwy, między włażeniem na budynki śmietników a bieganiem po tzw. „puszczy”. Kupiłam więc suszoną z myślą o sałatkach. I tak oto wylądowała w śledziach, razem z orzechami. Składniki: 4 solone filety śledziowe 1 czerwona cebula duża garść orzechów włoskich duża garść suszonej morwy białej pieprz 4 łyżki oleju
Kardamonovybułek z szarpaną. Ostatni obecnie, nie ogólnie. Przepis szybki i przyjemny (poza uronieniem paru łez). Zastawiam się do czego jeszcze można użyć takiej cebuli. Do dań z grilla? Do sałatek? No tak to by mogło być. Składniki: 2 średnie czerwone cebule 1 szklanka octu winnego pół szklanki cukru 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego pół łyżeczki soli pieprz
Kardamonovywinegret to baza większości sosów do sałatek. Tego przepisu nie mogło u mnie zabraknąć, jestem przecież uzależniona od wszelakich zielenin. Z podstawowego przepisu można wyczarowywać cuda, po dodaniu różnych składników: miodu, ziół, musztardy, balsamico, czosnku, soku np. z pomarańczy, granata – co Wam tylko przyjdzie do głowy. Zdjęcie może i nie wyszło mi za dobre, ale ma w sobie coś
Kardamonovyniej pokrojone w grubsze plasterki ogórki, starte na grubych oczkach marchewki, pokrojoną w kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek i poszatkowaną natkę. Musztardę mieszamy z jogurtem i wlewamy do warzyw. Sałatkę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki. Artykuł Surówka z sałatą, marchewką i ogórkami konserwowymi pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovywitamin i pierdyliard smaku, to jest dokładnie to co lubię. Dokładnie to. Tabbouleh to kasza, świeże warzywa, tona ziół i oliwa z pierwszego tłoczenia z sokiem z cytryny. Ta sałatka to świetny dodatek do grilla, a także (jak dla mnie) świetny zamiennik dla np. ziemniaków. Dla przykładu – dziś będziemy ją jedli z paluszkami rybnymi. Róbcie i jedzcie na zdrowie
Kardamonovykupiliśmy 15 kg bawolich serc (piszę o pomidorach). Niby dużo, a jednak dziś okazało się, że w sumie średnio. Część rozdaliśmy tu i tam, część pałaszujemy do kanapek i sałatek, część wylądowała dziś w piekarniku. I z tej ostatniej części zrobiłam, póki co, najlepszą pomidorową w swoim życiu. Aaa, makaron. Wiem, że wygląda jak larwy. Dopiero potem zorientowałam się
Kardamonovyprzecież na święta ma być sałatka jarzynowa, to musi być pieczone mięsiwo. Upiekłam, część zjedliśmy, część zamroziłam. Nawet jak jej za dwa tygodnie nie rozmrożę (bo jednak będzie na stołach nadmiar wszelaki), zużyję do forszmaku. Albo w końcu zrobię prawdziwy bigos na pieczonych mięsach. Składniki: 1,5 kg surowej szynki wieprzowej 3 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy 1 łyżka
Kardamonovyaromatyczne, bo zdrowe. Mięsożerny (ostatnio nie tak bardzo mięsożerny) też je ze smakiem. Z Tolką trochę gorzej, ale to pewnie przez kumin. Dorośnie, poczekam. Tytułowe kotlety jedliśmy z sałatką z kiszonych ogórków . Składniki: 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy 1 marchewka 1 cukinia 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko pół szklanki bułki tartej 2 łyżki mielonego siemienia lnianego (opcjonalnie) ćwierć
Kardamonovysię nie nadaję, bo mam dłuższe paznokcie, mam za to ludzi od tego, więc kluchy wyszły dość urodziwe. I smaczne, jak zawsze. Podrzucam Wam przy okazji przepis na sałatkę z czerwonej kapusty , która idealnie pasuje do tytułowych klusek. Składniki: 4 duże ziemniaki (ok 500 g) 1 jajko mąka ziemniaczana – proporcjonalnie do ilości ziemniaków (szczegóły w opisie) (przepis
Kardamonovyfarmerski to takie ustrojstwo, które idealnie uzupełnia sporą ilość surówek i sałatek. Nie jest więc niczym dziwnym, że połączyłam go z pekinką. Na dodatek udało mi się dostać młodą kapustę. Surówka będzie dobrze pasować (także) do potraw z grilla, my wchłonęliśmy ją z kotletami z ziemniaków. Składniki: mała główka kapusty pekińskiej 1 większa marchewka 1 mała cebula 2 łyżki uprażonych
Kardamonovyrobotę. Jeżeli chodzi o konsystencję, nie rozcieńczałam sosu. W paru przepisach jednym ze składników była woda. Myślę, że można ją dodać, jeżeli chcemy zrobić z tego sosu dressing do sałatki. Ja go zrobiłam z myślą o potrawach do grilla, dlatego jest gęsty. Sos wyszedł przepyszny. Połowa została zjedzona dziś z plackami z cukinii, druga porcja jedzie jutro na grilla. Składniki
Kardamonovyroślinnym. Ze szpinakiem, jarmużem, selerem naciowym, burakami, marchewką. Będę też miksować sałatę lodową, która mi zalega w lodówce, a jest wyjątkowo twarda i nie mam ochoty jej w formie sałatki. My kupił parę dni temu mrożone owoce leśne, mrożone jagody – wszystko co się da, będziemy miksować. Jak widzicie, opcji jest masa. Można jeszcze pomyśleć nad siemieniem lnianym
Kardamonovykiedyś jadłam pastę jajeczną (trochę z innymi składnikami niż moja) podaną w taki sposób i to była bardzo fajna sprawa. Można też potraktować ją jako najnormalniejszą w świecie sałatkę. Dodałabym do niej tylko więcej ziół i może majonez, jeżeli nie będę miała ochoty na liczenie kalorii. Do zimnej płyty będzie pasować jak ulał. Składniki: 4 jajka 1 puszka tuńczyka
KardamonovyŚwięta, święta. Co Wam najbardziej smakuje po 24 grudnia? Ja uwielbiam pieczone mięsiwo do kanapek, do tego sałatka jarzynowa i sos majonezowo-chrzanowy. Nic więcej, naprawdę. Takim kompletem mogę się raczyć przez parę dni i ten komplet zawsze kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem i Świętami Wielkiej Nocy. Mięsiwo najlepiej swojskie (no dobra, przynajmniej robione w domu). Ja najczęściej robię
Kardamonovypisałam Wam parę dni temu, w święta objadam się po kokardki sałatkami i pieczonymi mięchami. A jak pieczone mięso (lub wędlina) to oczywiście jakiś dip. Nie upieram się przy jakimś konkretnym. I te na bazie majonezu są ok i te z suszonymi śliwkami czy innymi pomidorami. Postanowiłam zebrać Wam wszystkie moje ulubione sosy w jednym poście, może komuś się przyda
Kardamonovy